Rašyk
Eilės (78076)
Fantastika (2303)
Esė (1552)
Proza (10905)
Vaikams (2710)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (369)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 13 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Scenarijaus priešaušris: tuomet dar be vėliavos...

  Faktiškai tai ankstesnio teksto tęsinys, be perėjimas  nuo jo toks lyg veikėjai neprisimintų, ką tik tik kalbėję kaip kas  buvę.

ALDONA  Bet aš turbūt net nepasisveikinau. Atėjau ir op, kaip anais  laikais  - ir op į karietą.
LEO  Sveikinotės, ponia. Ir su manimi, ir su vežėju. Ir rankutę  bučiavome  jums.  O kad „op, kaip į karietą “, tai aš ir dabar kaip karietoje. Važiuoju ir stebiuosi, kaip joje  atsiradusi.
VEŽĖJAS  O ką, ar mes ne karietoje? (apsižvalgęs) Hm. Apie ką paistote, ponios? Negi vėl norėtumėte, kad ji būtų  sudaužyta?  Bijokite  Dievo, bijokite manęs, bijokite žirgo Ygagos ir Giedraičių, beje, bijokite taip pat. Šitokia karieta, kuri dabar, ji tikra, būtent šitokia ji ir yra Radijo karieta. Tai ne pakaitalas, o  būtent tokia, kokia jį, Dievui pagelbstint paimta iš meistrų rankų. (Pašaukia) Ygaga, nagi sužvenk. (ir vėl po pauzelės tylos) Nagi, sužvenk, mielas žirge, labai prašau. 
 
Pasigirsta Ygagos žvengimas. Vieną kartą, kitą.

O  tau, ponia Aldona, štai varpelis.
ALDONA: Varpelis?
    (kurį laiką apžiūrinėja ir tuomet  skambteli. Vežėjas išsitiesia kai kareivis ir dainuoja visai nepaisydamas kažkokių  natų. Girdi muziką  iš savęs. Taip, kaip jaučia pagal tekstą):

Ko banguoja, ko siūbuoja
Ežeras Giedraičių
Ko liūdna dainelė
Sesių lietuvaičių.

Ne vandens balta putelė
Prie krantų  čia plakas
Bet tai kraujas savanorių
Tarpu savęs  šnekas.

Daug čia buvo, daug čia žuvo
Lietuvos sūnelių
Daug  negrįžta pas močiutę,
Guli jie žemelėj

Veltui laukia motinėlė,
Jaunos  sesės rymo
Jie paguldė čia galvelę
Už savo  ėvynę

BALSAS  I (asmuo nematomas) Ačiū, vežėjau. Tiek metų, kai be karietos, bet kaip karietoje..
VEŽĖJAS  Ką tai reiškia „be karietos? “ 

BALSAS I  Nesistebėkite, ponai. Viskas taip, kaip kiekvienas  regime, suvokiame. Į šiuos namu  atkeliauja karietos dvasia. Ne visi iš karto ją turbūt pajausime, bet vežėjas  jau  karietoje.
  Ponia, Leo... Atsiprašau, ponia Leokadija. Daug kas  esame  girdėję Radijo karietą, tačiau tai vis dėlto epizodai.  Tačiau taip atsitiko, kad  esate vienintelis žmogus, kuris  Radijo karietą girdėjo, žinojo, matė  nė karto nebūdama jos keleiviu. Kas kaip  ką  besakytų,, tačiau taip įmanoma tik per dvasią. Ne per jos  kuopelę,  ne per šmotelį, o per jos pilnatį. Tuomet  ir naktis per ją  nusišviečia. Štai ir pradėkite  savo darbą, kaip to reikalauja vėliava, kurią  reikia  iškelti pažymint  Lietuvos valstybės atkūrimo 100  metines. Suprantu, kad  esi pavargusi, suprantu, kad  gal taip neįmanoma, bet ar daug  būta tų, kurie gebėjo  patikėti, kad 19 18 metų  vasario 16- ją tauta iškels atgimstančios  valstybės vėliava. Tuomet dar be vėliavos, be tiesiog dvasioje..

LEO: (moteriškai, be didybės, klysdama it  taisydamasi, bet įtaigiai): 

Lietuvos nepriklausomybės akto tekstas:
Lietuvos Taryba savo posėdyje vasario 16 d. 1918 m. vienu balsu nutarė kreiptis: į Rusijos, Vokietijos ir kitų valstybių vyriausybės šiuo pareiškimu:
Lietuvos Taryba, kaip vienintelė lietuvių tautos atstovybė, remdamos pripažintąja tautų apsisprendimo teise ir lietuvių Vilniaus konferencijos nutarimu rugsėjo mėn. 18-23 d. 1917 metais, skelbia atstatanti nepriklausomą demokratiniais pamatais sutvarkytą Lietuvos valstybę su sostine Vilniuje ir tą valstybę atskirianti nuo visų valstybinių ryšių, kurie yra buvę su kitomis tautomis.
Drauge Lietuvos Taryba pareiškia, kad Lietuvos valstybės pamatus ir jos santykius su kitomis valstybėmis privalo galutinai nustatyti kiek galima greičiau sušauktas steigiamasis seimas, demokratiniu būdu visų jos gyventojų išrinktas.
Lietuvos Taryba pranešdama apie tai vyriausybei, prašo pripažinti nepriklausomą Lietuvos valstybę.

VEŽĖJAS
Kai į Vilnių tu važiuosi
Pro kapus  Giedraičių
Atsiminki  žuvusiuosius
Už Lietuvos laisvę.

Ežero krante jie miega
Karžygiai Tėvynės,
Amžinoj sargyboj stovi
Kryžiai cementiniai.

(Kartoja visi)

Amžinoj sargyboj  stovi
Kryžiai cementiniai.
2015-08-31 19:26
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 1 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2015-09-01 06:15
Pranas
Ai, nemažai klaidų. Atsiprašau. Jos gi neskubėdamos „atsiranda“ po to, kai mano akims ir pastabumui  atrodo, kad jau viskas gerai.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą