Rašyk
Eilės (78093)
Fantastika (2304)
Esė (1552)
Proza (10908)
Vaikams (2712)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (369)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 9 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Tiems, kurie galvoja, kad tokie nuobodūs tekstai be jausmo, polėkio ir visokių fantazijų - ne Rašyko svetainei, siūlyčiau eiti paskaityti poezijos. Publicistika - irgi literatūra.

Lietuva yra Vakarų civilizacijos dalis, ir daug kas pas mus tuo yra linkę labai didžiuotis, nes Vakarai pasaulyje asocijuojasi su turtais, aprūpintu gyvenimu ir kitais materialine prasme gerais dalykais. Bet ar kartais neatrodo, kad vakarų civilizacija pasaulyje yra per daug sureikšminama ir idealizuojama?

Visame pasaulyje labai stipri Vakarų, o ypač galingiausios ir įtakingiausios Vakarų šalies – JAV įtaka. Daugybė pasaulio šalių tyčia ar netyčia bando ją kopijuoti, o politine prasme – dauguma šalių nori įgauti JAV ir Europos palankumą (nors, reikia pripažinti, toil gražu ne visos – Rusija, Kinija ir didelė dalis musulmoniškų šalių nelinkusios į Vakarus žvelgti kaip į idealą ir etaloną).

Pagal žiniasklaidos liaupses kartais atrodo, tarsi pasaulyje egzistuotų tik viena – Vakarų civilizacija (kuri apima Šiaurės Ameriką ir Europą), o visos kitos šalys – tai tik kažkokia periferija, esanti “už civilizacijos ribų”. Bet iš tikrųjų yra toli gražu ne taip. Pasaulyje egzistuoja daugybė civilizacijų, vienos iš jų stipresnės, kitos silpnesnės, bet jos visos yra savitos ir savaip įnešančios savo indėlį į žmonijos vystymasi ir įvairovę.

S. Huntingtono knygoje “Civilizacijų susidūrimas” yra išvardintos visos tos civilizacijos bei jų įtakos sferos. Pasaulis susideda iš Vakarų (buvusios krikščioniškos), Rusijos/Ortodoksinės, Rytų Azijos, Indijos, Musulmonų, Lotynų Amerikos, Afrikos bei kelių smulkesnių civilizacijų (dalis jų yra pereinamosios, ar smulkios, apimančios tik vieną valstybę, pvz. žydų, Etiopijos ir t. t.). XX amžiuje pasaulyje lemiamą vaidmenį vaidino Vakarų ir Rusijos (pavirtusi į TSRS) civilizacijos, po 1990 metų sumenko Rusijos civilizacijos reikšmė, bet labai išaugo Vakarų civilizacijos įtaka bei teritorija. Šiuo metu pastebime didelį Kinijos, Indijos bei Musulmonų civilizacijų atsigavimą ir greitą vystymąsi. Rusija, laikinai praradusi savo pozicijas, taip pat pradeda atsigauti.

Kokia yra Lietuvos vieta? Mūsų šalis nuo seno yra dviejų civilizacijų susikirtimo zonoje. Į vakarus nuo mūsų prasideda Vakarų civilizacija, į rytus – Rusijos/Ortodoksų. Lietuva, kaip nuo seno veikiama katalikiškos kultūros ir būdama katalikybės ir su ja susijusios kultūros įtakos sferoje, yra priskiriama Vakarų civilizacijai (kažkada laikytai krikščioniška, bet dabar praradusiai savo krikščioniškumą), bet būdama pakraščio valstybė, Lietuva per savo istoriją nuolat atsidurdavo tai Vakarų, tai Rusijos/Ortodoksų civilizacijų įtakos zonose. Riba tarp šių dviejų civilizacijų praeina maždaug per Daugpilio, Vilniaus ir Hrodno (Gardino) miestus, kurie nuo seno (kaip civilizacijų pakraščio miestai) yra daugiataučiai ir juose daugybė tiek katalikiškų bažnyčių, tiek ortodoksų cerkvių. Galbūt tuo galima paaiškinti ir amžinus nesutarimus tarp Kauno (vienos tautos ir vienos civilizacijos miestas) bei Vilniaus (kelių tautų ir dviejų civilizacijų miestas)?

Vakarų civilizacija ištisais šimtmečiais buvo pirmiausiai siejama su vakarine krikščionybės šaka – katalikybe (bei vėliau atsiradusiu protestantizmu). Taip buvo iki XX amžiaus, bet vėliau krikščionybė beveik visose šios civilizacijos šalyse prarado savo įtaką. Kažkada buvusi krikščioniška civilizacija tapo beveik ateistine, ir šiuo metu jos nešama vertybinė sistema dažnai vadovaujasi vertybėmis, kurios yra absoliučiai priešingos krikščioniškam mokymui, pavyzdžiui, homoseksualūs paradai ir santuokos, abortai, lyties keitimas, laisvas seksas, partnerių kaita, skyrybos, materialistinis pinigų sureikšminimas ir kiti panašūs dalykai. Tiesiog sunku patikėti, kaip buvusi krikščioniška civilizacija tik per 50 metų sugebėjo taip pasikeisti, ir pereiti prie absoliučiai priešingos vertybinės sistemos, nei vadovavosi seniau. Būtent todėl, ko gero, niekas jau senai šios civilizacijos nevadina krikščioniška – dažniausiai vartojamas įvardinimas yra tiesiog „Vakarai“.

Visos civilizacijos yra svarbios, reikšmingos, besivystančios pagal savus dėsnius ir turinčios savitas kultūras. Bet kažkodėl šiuo metu yra susidariusi tokia situacija, kai kažkodėl vienintele „tikra“ civilizacija yra laikoma būtent Vakarų civilizacija. Žodis “vakarietiškas” yra tapęs žodžių “kokybiškas, modernus, siektinas, etaloninis” sinonimu. Ir Lietuva, ir daugybė kitų pasaulio šalių siekia viską kopijuoti būtent nuo tų pačių Vakarų. Vis dažniau iškyla klausimas – ar tikrai vakarai yra idealas visoms kitoms pasaulio kultūroms ir civilizacijoms?

Kažin, ar tai tiesa. Labiau tikėtina, kad Vakarų civilizacijos reikšmė yra pervertinta. Be abejo, niekas nepaneigs, kad šiuo metu ši civilizacija yra viena pažangiausių technologiškai (nors Rytų Azija, Rusija ir Lotynų Amerika nedaug atsilieka), turi stipriausią karinę galią (bet vėl gi, Rytų Azija su Kinija priešakyje, bei Rusija nenusileidžia iš šioje srityje), turi aukščiausią pragyvenimo lygį. Bet ar tai jau būtinai reiškia, kad Vakarai yra neabejotinai idealūs ir gali visam pasauliui tiesti raidos kryptis?

Ko gero, musulmoniškų šalių gyventojai su tuo tikrai nesutiktų. Musulmoniška civilizacija, nors yra technologiniu, kariniu ir ekonominiu atžvilgiu gerokai silpnesnė už vakarų civilizaciją, yra sukoncentruota apie jiems patį svarbiausią dalyką – monoteistinę islamo religiją (kuri yra kilusi iš to paties Šventojo Rašto, tiki į tą patį visagalį Dievą, pasaulio pabaigoje laukia Jėzaus/Isa atėjimo, pripažįsta tas pačias moralines normas ir visais kitais atžvilgiais yra labai artimai giminiška krikščionybei). Tose šalyse į šiuolaikinius religingumą praradusius Vakarus dažnai žiūrima su neslepiamu pasipiktinimu.

Jeigu kažkada musulmonai laikė krikščionis „knygos broliais“ (t. y. to paties Šventojo Rašto išpažinėjais), tai dabar religingumą praradę Vakarai su laisvu seksu, homoseksualiomis eitynėmis ir santuokomis, abortais, skyrybomis, materializmu ir t. t. didelei daliai musulmoniškos civilizacijos šalių gyventojų atrodo akivaizdus blogis, priešiškas Dievo moraliniam mokymui (kuris yra bendras tiek krikščionims, tiek musulmonams) ir tradicinei, iš religijos paveldėtai moralei. Paskaičius internete musulmoniškus forumus, darosi aišku, kad jie jau nebežiūri į Vakarus kaip į krikščionis, o kaip į ateistinę ir jų atžvilgiu agresyviai nusiteikusią, savo valią norinčią primesti civilizaciją. Dažnai musulmonai šiuolaikinius vakarus sieja su vienaakiu nuodėmių skleidėju Dadžalu (musulmoniškas Antikristo atitikmuo).

Antras dalykas, provokuojantis musulmonų pasipiktinimą Vakarais – tai karinės intervencijos naudojimas, kuri labai aiškiai matome pastarąjį dešimtmetį (Afganistanas, Irakas, Libija, greitu laiku, ko gero – Sirija ir Iranas). Tai nėra naujas dalykas – dar XX amžiaus pradžioje Vakarai turėjo nemažai kolonijų musulmoniškose šalyse, XX amžiaus viduryje daugumą musulmoniškų šalių papiktino Vakarų priešiškumas Palestinai. Dabar konfliktai musulmoniškose šalyse ir Vakarų intervencijos tapo kaip niekad intensyvūs.

Apskritai, stebint visus šiuos konfliktus, darosi labai įdomu. Ko gero, kažkam atrodo, kad musulmoniškos šalys, būdamos suverenios ir nepriklausomos, negali pačios, be kišimosi iš šalies, išspręsti savo vidaus reikalų. Ar buvo JAV, ES ir apskritai Vakarų civilizacijai oficialiai suteikti „pasaulio tvarkdario“ įgaliojimai? Kažkaip to neteko girdėti. Niekur neteko išgirsti informacijos apie kokias nors tarptautines sutartis ar kitokius oficialius dokumentus, pagal kuriuos būtų patvirtinta, kad Vakarai turi tokias išskirtines teises.

Labai tikėtina, kad iš to gali atsirasti precedentas. Jeigu Vakarų civilizacija gali naudoti karinę jėgą prieš kitame pasaulio krašte esančias šalis, tai kur garantija, kad to neužsinorės ir Kinija, Rusija, Indija ar kitos šalys bei civilizacijos? O argumentas būtų labai paprastas – Vakarams galima, tai kodėl negalima mums? Ir tokio argumento niekas negalėtų nuginčyti.

Ortodoksinė civilizacija (bei dominuojanti šios civilizacijos šalis – Rusija) irgi nelabai sutiktų su tuo, kad Vakarai yra etalonas visam pasauliui. Ortodoksinė civilizacija nėra vieninga, dalis jai priklausančių šalių dabar yra įstojusios į ES ir patekusios į Vakarų įtakos zoną (Rumunija, Bulgarija, Graikija, taip pat vyksta dideli vidiniai konfliktai tarp „oranžinių“ vakarų ir „mėlynų“ rytų Ukrainoje, ir neaišku, kur pasuks ši šalis).

Ortodoksinė civilizacija yra labai panaši į Vakarų. Ji taip pat pastatyta ant krikščionybės pamatų (tik ant kitos – rytinės krikščionybės krypties), XX amžiuje patyrė panašų religingumo praradimą (nors ir ne tokį gilų, kaip Vakaruose), jai didelę įtaką turėjo Vakaruose atsiradusios politinės ideologijos (XX amžiuje – komunizmas, kuris užgimė Europoje, dabar – demokratija, taip pat Vakarų produktas). Ortodoksinei civilizacijai nesvetimas ir po 1990 metų atėjęs seksualinis palaidumas (nors ir ne toks ryškus, kaip Vakaruose), panašus kaip Vakaruose gimstamumo sumažėjimas, „gastarbeiterių“ imigracija ir t. t. Bet iš kitos pusės, šios šalys, ir ypatingai Rusija, turi savo identitetą ir jaučia savo skirtingumą nuo Vakarų.

Rusija niekada nesutiks būti nuo Vakarų priklausoma šalimi, ypač turint omenyje šios šalies dydį, gyventojų skaičių, pakankamai stiprų technologinį išsivystymą, karinę galią ir gana neblogą pragyvenimo lygį, lyginant su daugeliu pasaulio šalių. Gorbačiovo ir Jelcino laikotarpiai, kai Rusija klausė Vakarų – jau praeitis, dabar ši šalis vis tvirčiau stojasi ant savo kojų. Akivaizdų sustiprėjimą rodo tai, kad Rusija imasi formuoti Eurazijos Sąjungą ir vis dažniau netyli dėl įvykių pasaulinėje arenoje (ypač tai akivaizdu dėl Sirijos), vis dažniau randa sutarimą su kitomis civilizacijomis - Kinija, Iranu bei kitomis musulmoniškomis šalimis.

Taip pat, šiuolaikinės Vakarų skleidžiamos vertybės Rusijai nėra priimtinos, ką akivaizdžiai rodo 2013 metų vasarą Rusijoje priimti įstatymai: homoseksualizmo propagandos uždraudimas (kai tuo tarpu Vakaruose viskas priešingai – homoseksualiems asmenims netgi suteikiama teisę tuoktis ir įsivaikinti, o mokyklų ir darželių programos reformuojamos, sekamos pasakos apie du princus ir t. t.), patyčių iš tikinčiųjų uždraudimas (kai tuo tarpu Vakaruose besityčiojantys iš tikinčiųjų ir religijos dažniausiai lieka nenubausti). Vakaruose vis labiau galvą kelianti juvenalinė justicija Rusijoje taip pat yra žabojama įstatymais. Pastebimas akivaizdus religingumo Rusijoje sustiprėjimas, bei nesitaikstymas su tokiomis veikėjomis, kaip „Pussy Riot“, kurios cerkvėje tyčiojosi iš tikinčiųjų (kai tuo tarpu dauguma Vakarų šalių palaikė jų išsidirbinėjimus, vadindamos tai „saviraiška“).

Kitose Ortodoksinės civilizacijos šalyse situacija labai skirtinga dėl šios civilizacijos nevieningumo. Baltarusijoje, Moldavijoje, Gruzijoje, Armėnijoje ir Kazachstane situacija yra panaši (Kazachstanas, kuriame kazachų ir rusų yra beveik po lygiai, gali būti laikomas dviejų civilizacijų šalimi). Graikija, Rumunija ir Bulgarija įstojo į ES ir beveik tapo Vakarų dalimi. Buvusios Jugoslavijos šalys kol kas yra be aiškios politinės krypties. Įdomiausia situacija yra Ukrainoje, kurioje yra labai didelis vidinis susipriešinimas tarp vakarų Ukrainos, norinčios į Vakarus, ir rytų Ukrainos, norinčios glaudesnių ryšių su Rusija. Pasiskaičius jų svetaines, krenta į akis didelis visuomenės susiskaldymas į dvi stovyklas, visur mirga niekinantys vienas kito vadinimai „banderovcais“ (vakarų Ukrainos euroentuziastų apibūdinimas) ir „maskoliais“ (taip išvadinami rytų Ukrainos gyventojai). Politinės jėgos ir visuomenės palaikymas yra beveik apylygiai, ir kur link Ukraina pasuks – labai sudėtingas klausimas, turintis išsispręsti jau lapkritį.

Bet kokiu atveju nelabai tikėtina, kad Rusija, netgi ir praradusi tokias stambias savo Ortodoksinės civilizacijos sąjungininkes, paklustų Vakarams. Nes tai per didelė, stipri, turinti turtingą istorinę praeitį ir spalvingą kultūrą šalis, pasižyminti stipriu identitetu ir patriotizmo jausmu. Tokie valdovai kaip Gorbačiovas ir Jelcinas, flirtavę su Vakarais, Rusijoje paprastai ilgai nevaldo. Tai yra šalis, turinti savo atskirą civilizacinį kelią, ir einanti juo.

Rytų Azija yra nors kultūriškai ir labai artima, bet politiškai labai suskaldyta civilizacija. Japonija, Pietų Korėja ir Taivanas nori sekti Vakarų pavyzdžiu, Mongolija – Rusijos, Šiaurės Korėja apskritai laikosi izoliacinės politikos, o Kinija, galingiausia ir reikšmingiausia šios civilizacijos šalis, tapo labai stipria žaidėja politinėje arenoje. Kinijoje gyvena 20% pasaulio gyventojų, tai viena iš seniausių pasaulio kultūrų, skaičiuojanti jau kelis tūkstantmečius, ir Vakarai labai gerai žino, kad tokiai stipriai šaliai nelabai rūpi jų nuomonė. Atvirkščiai – Kinija tapo pasauliniu fabriku (juk dauguma daiktų, kuriais kas dieną naudojamės, yra pagaminti Kinijoje), ir dėl to tie patys Vakarai be Kinijos vargiai išgyventų. Kinija aktyviai bendradarbiauja su Rusija ir musulmoniškomis šalimis, ir nelabai rodo noro bendradarbiauti su JAV, bei nedraugiškai žiūri į tos pačios civilizacijos šalį Japoniją, nuėjusią JAV pėdomis. Iš tikrųjų, kas milijardinei Kinijai kelis kartus mažiau gyventojų turinti JAV?

Ir netgi Lotynų Amerikos civilizacija (dėl jos egzistavimo yra abejojama – dėl savo panašumo ji dažnai laikoma tų pačių vakarų dalimi) ne visada nori eiti tuo pačiu Vakarų civilizacijos pramintu keliu. Tuo metu, kai Brazilijoje, Argentinoje ir Urugvajuje pagal Vakarų pavyzdį legalizuotos gėjų santuokos ir abortai, tokios šalys kaip Venesuela, Bolivija, Nikaragva ir Kuba smerkia tokius veiksmus ir nevengia atvirai Vakarus, o ypač JAV kritikuojančių žodžių, bei savo politikoje stengiasi su jais turėti kuo mažiau reikalų.

Taigi, kaip matome, nėra Vakarų civilizacija visur taip idealizuojama. Ar tikrai būti stipriausiu ir technologiškai pažangiausiu – tai tas pats, kas būti geriausiu? Pasaulis margas, ir nuomonių labai daug, o didelė dalis jų absoliučiai nėra palankios ir dažnai atvirai kritikuojančios. Nors šiais laikais yra labai priimta visus, kas tik pakritikuoja Vakarų civilizaciją, laikyti „nemadingais, necivilizuotais, atsilikusiais, žmonijos priešais“ ir dar nežinia kuo, bet ar tikrai taip yra? Kas pasakė, kad Vakarų civilizacija yra vienintelis teisingas kelias ir kad ji niekad neklysta? Be to, kas pasakė, kad vakarų civilizacija yra kažkuo doresnė už kitas? Juk užtenka prisiminti indėnų naikinimą... O juk Amerikos indėnai galėjo tapti dar viena unikalia, pasaulį praturtinančia civilizacija.

Gal kartais reikėtų įsiklausyti į kritiką ir pasipiktinimus, nes dažnai kritika būna teisinga, o pasipiktinimai – teisėti. Reikėtų pripažinti tai, kad pasaulyje egzistuoja ir civilizuotos yra ne vien JAV su ES, ir kad kitos pasaulio civilizacijos turi savo kultūrą, raidos dėsnius, vertybes ir kad jos nebūtinai turi sutapti su Vakarų, ir jos nebūtinai yra blogesnės už Vakarų. Tuo labiau, kad tokie dalykai, kaip masinis indėnų išnaikinimas (tokio genocido nebuvo per visą žmonijos istoriją), pasaulinis kolonializmas ir dabartiniai karai musulmoniškose šalyse mūsų civilizacijos prestižo kitų akyse tikrai nepakelia.

Be to, ir pati Vakarų civilizacija turi labai didelių problemų. Esminė problema, kelianti grėsmę pačios civilizacijos išlikimui, yra po 1970 metų seksualinės revoliucijos ir tradicinių krikščioniškų šeimos vertybių paniekinimo prasidėjusi baisi demografinė krizė, siaubingas gimstamumo sumažėjimas, kas privedė prie to, kad vietinės Europos tautos jau neatsigamina natūraliu būdu. Visai tikėtina, kad esant tokiam menkam gimstamumui ir masinei imigracijai (nes darbo jėgos taigi reikia, ir jeigu jos neprigimdo savi – kapitalizmo sąlygomis nėra sudėtinga ją įsivežti iš kitur) vietiniai europiečiai, gyvenantys čia jau apie 5000 metų (nuo indoeuropiečių migracijos), gali tapti mažumomis savo pačių valstybėse. Ir tai bus jau visai kita civilizacija – jau nebe ta Europa, kurią mes pažįstame. O kas kaltas? Tikrai ne imigrantai. Vaikų tai patys negimdome... O be vaikų – nebus žmonių, nebus tautų, nebus civilizacijos.

Norėtųsi šiek tiek ir apie mūsų vakarietišką Lietuvą. Nuo 1990 metų nuolat girdime, kad atseit mūsų šalis yra kažkuo atsilikusi, nešiuolaikiška, ir jai reikia visame kame vytis tobuląją Vakarų civilizaciją. Bet kaip bebūtų keista, bent aš asmeniškai tikrai nejaučiu jokio komplekso, kad gyvenu Lietuvoje ir dėl to, kad mūsų šalis, atseit, yra kažkokia „ne tokia“. Mes, nors istoriškai priklausome Vakarų civilizacijai (ant Ortodoksinės civilizacijos ribos), bet mes šios civilizacijos viduje esame savita tauta (kaip savitos yra ir visos kitos tautos) su sava kultūra kultūra, raida ir ypatumais, ir turime tuo didžiuotis, o ne nuolat siekti būti „kaip kažkas“.

Lietuva neturtinga? Pasaulyje yra daugybė šalių (vadinamasis „trečiasis pasaulis“), kur žmonės gyvena nepalyginamai skurdžiau, nei Lietuvoje. Lietuvoje trūksta kultūros? Ko gero, tai yra subjektyvus vertinimas, kas yra kultūringa, o kas ne, bet daug kam Lietuva neatrodo kažkokia nekultūringa šalis. Gyventojai išsilavinę, praktiškai visi yra raštingi (kas pasaulyje toli gražu ne visur yra pasiekta), viena iš labiausiai mobiliomis ir internetinėmis technologijomis besinaudojančių pasaulio šalių, o pagal savo tautinio identiteto ir tradicijų išsaugojimą Lietuvai daug šalių galėtų pavydėti.

Taigi, būkime visi tuo, kas esame. Pasaulis yra įvairus, spalvingas, ir tik vieną jo dalį išskirti kaip kažkuo geresnę ir siektiną – kažin ar tai yra teisinga. Nes niekas nežino, kuri civilizacija rytoj taps stipriausia ir pažangiausia (tarkim, Rytų Azija, kas tikrai darosi vis panašiau į realų scenarijų). Ką tada reikės daryti – aklai kopijuoti ir idealizuoti tą kitą iškilusią civilizaciją, pataikauti jai, ar vis dėlto laikytis savitumo?
2013-09-14 02:48
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 1 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2022-04-07 10:56
Passchendaele
Spengleriškai.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-11-09 16:57
Dalia Bulavienė
Manau, kad tokie ir panašūs rašiniai labai reikalingi.Nekenkia dar ir dar apmąstyti įvairių civilizacijų bruožus. \Taip pat Lietuvos vietą pasaulyje.Tautų ir kultūrų ivairovę nesutalpinsi viename straipsnyje. Vien šeimų tradicijos be galo skirtingos.Reikia aptarti ir matyti kokie požymiai pasireiškia žlungant civilizacijai arba tautai nykstant.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-09-27 18:15
Le Hawk
Gali būti dėl to, kad daug šios svetainės lankytojų galvoja, kad literatūra - tai tik meninio ar grožinio pobūdžio tekstai, nors taip toli gražu nėra.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-09-27 06:28
Kadagys
Filosofija viską perskaityti reikia laiko, bet gerai.
Tik nesuprantu kodėl visai nesulaukė vertintojų dėmesio,
o visokie niekalai įvertinami ir net gauna aukštus įvertinimus.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-09-14 16:28
47965
mį - parašyti apie tai
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-09-14 16:22
Le Hawk
Malonu, Tėvas III, yra įdomių ir vertų dėmėsio vietų tame, ką papostinote.

Gerbiamas Svoločiau, aš gerbėjų ir neieškau. Vis tiek iš rašymo duonos valgyti nesiruošiu.

O gyventi dorai, nors ir kaip tai atrodo "nedaug", bet vien jau tai daug kam šiais laikais yra "misija neįmanoma".
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-09-14 15:31
Svoloč
Būtent, Tėvas teisus - tu tik puikuojiesi savo neva išmintimi, kepi nieko nevertus straipsnius iš internete prirankiotų santraukų, bet tavo straipsniai daugiausia ką siūlo, tai susimąstyti ir gyventi dorai. Ar to pakanka? Manau, ne. Tu trypčioji vietoje ir atrajoji tą pačią šieno gniūžtę. Greitai net tavo ištikimiausiams gerbėjams atsibos skaityti tą patį per tą patį, tik kartais sukeičiant detales vietomis.
Dabar jau tau būtų pats laikas susimąstyti ir kažką keisti.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-09-14 15:06
Tėvas III
Le Hawk, nebesuprantu aš tavęs, tu esi krikščionis ir kaltini JAV dėl viso blogio, pamiršdamas(galbūt specialiai) tai, kad Jungtinės Valstijos yra krikščioniška nacija;  77 % suaugusiųjų gyventojų - identifikuoja save kaip "krikščionis".
http://www.gallup.com/poll/159548/identify-christian.aspx

Jeigu nori daugiau sužinoti apie savo brolius ir seses " krikščionius" tai skaityk:


Šiuolaikinei Amerikos visuomenei vadovauja atsitiktinės dviejų stovyklų koalicijos: 1) Tai ciniški manipuliatoriai, kurie naudoja tikėjimą, fundamentalizmą ir nacionalizmą savo saviems egoistiniams tikslams.
2) Ir lengvatikės masės pamaldžių žmonių ir televizijos žiūrovų, kurie pakliūva ar dalyvauja, šioje apgavystėje.
Žinoma yra daug amerikiečių, kurie yra prieš šią koaliciją, bet taip pat yra daug gerų, nuoširdžių krikščionių, kurie buvo įtraukti į jos tinklą, dėl ko šiandien JAV yra probleminė, pasidalijusi visuomenė ir grėsmė pasauliui.

Dar prieš įeinant į televizijos amžių JAV susikrovė didelį turtą ir valdžią per genocidą, vergovę, masinę imigraciją ir vidinę investiciją, ir buvo galingiausia pasaulinė nacija su savo korporacijomis, eksploatuojančiomis žemes ir žmones kiekviename žemyne. Nors tik teturinti mažiau nei 5% pasaulio gyventojų, JAV korporacijos dabar kontroliuoja apie 50% pasaulinių išteklių ir yra atsakingos už daugiau kaip 50% pasaulinio teršimo. JAV žiniasklaidos ir telekomunikacijų pramonių šakos valdo  “sielas” ne tik savo savų žmonių, bet ir daugelio kitų už jos ribų.


Bet kas iš to? Ši supervalstybė gali pasigirti didžiausiu procentu “krikščionių” ir gausiu bažnyčių lankomumu Vakaruose, bet ji taip pat yra nelygios visuomenės Vakaruose tėvynė, kurioje;
didžiausias skaičius narkomanų, išžaginimų, mirčių sukeltų dėl nutukimo, smurtinių mirčių (15-20,000 žmogžudysčių +> 40 000  mirčių autoavarijose per metus); didžiausias skaičius žmonių  kalėjimuose, žmonių mirtininkų kamerose, žmonių, kuriems įvykdytos mirties bausmės, vaikų egzekucijos, vaikų savižudybės ir vaikų mirtis nuo šautinių žaizdų.
Ir tai yra šalis,kurioje, jos krikščioniški lyderiai ir jos grobuoniškos korporacijos pagamino kultūrą, kuri nepermaldaujamai slenka žemyn keliu į besielį fanatizmą ir šlamšto materializmą.


Kad "apsaugotų" šią visuomenę, JAV  išleidžia daugiau savo kariuomenei, negu sekančios 19 šalių kartu sudėjus:

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_military_expenditures
http://www.globalfirepower.com/country-military-strength-detail.asp?country_id=United-States-of-America

“ Every gun that is made, every warship launched, every rocket fired signifies, in the final sense, a theft from those who hunger and are not fed, those who are cold and are not clothed. The world in arms is not spending money alone. It is spending the sweat of its laborers, the genius of its scientists, the hopes of its children… This is not a way of life at all, in any true sense. Under the cloud of threatening war, it is humanity hanging from a cross of iron.”

— Former U.S. President, Dwight D. Eisenhower, in a speech on April 16, 1953

http://www.globalissues.org/article/75/world-military-spending

JAV laiko savo karius 140 šalyse. Ji atsisako pripažinti Tarptautinio Teisingumo Teismo Hagoje sprendimus. Ji atsisako ratifikuoti Jungtinių Tautų Vaiko teisių konvenciją ir tarptautinį susitarimą kovojant su globaliniu atšilimu, ir uždraudimą bakteriologinių karo metodų ir sausumos minų naudojimą karuose. Ji atsisako tarptautinio susitarimo įkuriant Tarptautinį Baudžiamąjį Teismą, ir grasino bent jau 78 šalims prekybos ir pagalbos atitraukimu, tam, kad įbauginti jas pasirašyti aktą, suteikianti jos kariams neliečiamumą nuo galimo baudžiamojo persekiojimo dėl jos invazijos ir okupacijos Irake (2003 pabaigoje 43 šalys sutiko; kitos pasirinko gyventi su nepalankiomis pasekmėmis ir elgtis su JAV, kaip ir su bet kokia kita šalimi).
JAV nepajėgė pripažinti Jungtines Tautas, kaip mūsų didžiausią (nors ir netobulą ir svyruojantį) žingsnį ligi pasaulinės taikos ir globalinės demokratijos, ir paaukojo teisėtumą dėl tikslingumo, neatsižvelgdama į neigiamus šio veiksmo efektus globalinio stabilumo ateičiai.

Džordžo  Bušo administracija nuhakino šešių Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos delegacijų telefonus (Angola, Kamerūnas, Čilė, Bulgarija, Gvinėja ir Pakistanas) tam, kad galėtų kontroliuoti Tarybos sprendimus, po to nurašė Jungtines Tautas - artimiausią dalyką, kurį pasaulis turi - barjerą prieš chaosą ir terorą - kaip "neefektyvi ir nereikšminga diskutavimo visuomenė", kai Saugumo Taryba vis dar siekė surasti taikų sprendimą rimtai problemai, tuo tarpu, kai Amerika skubėjo į karą.
Bušo prezidentinė kandidatūra turėjo palaikymą nuo Pat Robertson ir jo krikščioniškos koalicijos, taip pat,  kaip ir jo teroro kampanija.

Kampanijos, nėra radikaliai naujas Amerikos užsienio politikos metodas. Nuo atominio Hirosimos ir Nagasakio bombardavimo 1945, iki teroristų(???) išpuolio prieš Pasaulinį Prekybos Centrą ir Pentagono "penkiakampi" 2001, JAV užsipuolė, okupavo, ar kitaip kišosi ne tiktai prieš Japonija, paskutinė šalis, kuri iš tikrųjų užpuolė JAV (Perl Harboras, Havajai, 1941). Nuo jos taip pat nukentėjo; Šiaurės ir Pietų Korėja, Kinija (dukart), Kuba, Haitis, Dominikos Respublika, Peru, Čilė (kur 9/11 1973, išrinktas prezidentas ir tūkstančiai kitų buvo užmušti JAV palaikytame kariniame perversme), Gvatemala (3 kartus), Indonezija (kur daugiau kaip milijonas civilių mirė tuo metu, kai JAV palaikė diktatorių, Suharto), Kongas, Somalis, Mauricijus (kur Chagos Salų didžio gyventojų skaičius buvo per prievartą iškeldintas tam, kad atlaisvintų vietą Amerikos karinei bazei), Filipinai, Vietnamas, Laosas, Kambodža, Afganistanas (kur per 1979 sovietų invazija, Amerika suteikė $5 milijonų pagalbą Islamo antivyriausybiniam kariuomenės vadui, prie kurio netrukus prisijungė ir Osama bin Ladenas), Libanas, Libija, Grenada, Nikaragva, Panama, Brazilija, Kolumbija, Ekvadoras, Salvadoras, Albanija, Bulgarija, Irakas, Iranas, Sudanas, Italija, Graikija ir Jugoslavija (Belgrado bombardavimas), net nepaisant to, kad nei viena iš šitų 35 šalių (ar bet kuri kita šalis), kada nors užpuolė ar grasino JAV.
Kuri šalis bus užpulta sekanti? Sirija, Iranas, Šiaurės Korėja?

Bendras paveikslas yra toks, kad politinė Amerikos vadovavimo ambicija padarė didelę žalą užsienio civilių žmonių gyvenimuose. Daugeliui jos veiksmų apibudinti - nuo 1945 iki 2001/9/11 -  gerai tinka tarptautiniu mastu priimtas terorizmo apibrėžimas: "tyčinis naudojimas ar grėsmė smurto prieš civilius, ar prieš civilius tikslus, tam, kad įgyvendinti politinius tikslus."

Nors dauguma amerikiečių palaiko savo šalį, kaip paskutinį pasaulinį “krikščioniškų vertybių” bastioną, didžioji dalis likusio pasaulio identifikuoja JAV, kaip teroristinę valstybę.

Taigi, kai Džordžas  Bušas paskelbė savo "kampaniją" ar "karą su teroru" 2001 m. rugsėjį, jis nepradėjo kažko naujo, bet tiesiog paskelbė, kad Amerikos teroras perjungia kitą bėgį, ką ir parodė Afganistano ir Irako invazija. Jo posakis, kad "arba jūs esate su mumis arba jūs esate su teroristais", įžeidžia didžiąją daugumą pasaulio gyventojų - visų religijų. Didžioji dalis viso pasaulio gyventojų yra prieš bet kokius terorizmo veiksmus ir  tetrokšta taikos ir teisingumo.
Tai ir norėjo pasakyti atviru tekstu dauguma pasaulinių lyderių iš "nereikšmingos" Saugumo Tarybos, kai jie siekė duoti JT ginklų inspektoriams pakankamai laiko pabaigti jų darbą Irake 2003 m. kovo mėn.

Amerikiečių tikėjimas, kad JAV  yra Dievo “sava šalis” su monopolija tiesos jos pusėje yra parodija logikos. Net terminuose krikščioniškos istorijos, kurioje Jėzus mirė dėl visos žmonijos, ne tik dėl fundamentalistų ir manipuliatorių, šiuo metu kontroliuojančių Amerikos administraciją ir jų polinkį į  pasaulio dominavimą. Šiuolaikinė amerikiečių Krikščionybė turi labai mažai, jei kažką iš viso, kas susiję su Jėzaus mokymu; ir Amerikos užsienio politika daug daugiau yra susijusi su ekonominiu piktnaudžiavimu ir karine energija, negu su laisve ir demokratija, kurią, jie taip tvirtina puoselėjantys.

Jeigu paimsime Iraką, niekas už Amerikos ribų nemanė - nebent tiktai lengvatikiai televizijos žiūrovai jos viduje -, kad buvo kokia nors sąsaja tarp bedievio Sadamo Huseino ir Islamo fundamentalistų Al-Qaedos. Nebuvo jokių tikrų, logiškų ar pagrįstų ryšių įrodymų. Iš tikrųjų, Sadamas buvo artimesnis Donaldui Rumsfeldui, kuris dukart aplankė Iraką, kad palaikytų diktatorių 1980-aisiais. Iki 2003, nedaugelis iš tikrųjų manė, kad Sadamo ginklai grasino JAV: po 12 metų JT sankcijų ir apžiūrų, jo režimas, nors tai ir buvo “blogis”, negalėjo daugiau grasinti net šiaurės Irako kurdams, ir jo pajėgos nebuvo atstatytos po 1991 pralaimėjimo.
Kai Irakas buvo užpultas, jokie masinio naikinimo ginklai nebuvo panaudoti Irako gynyboje, ir nieko nebuvo surasta po režimo nuvertimo( visiem yra žinoma, kad tai tebuvo eilinis JAV ir britų vyriausybių melas - priežastis, tam, kad pradėti karą).

Per kara, VIEN TIK 2003 metais buvo sunaikinta daugiau nekaltų irakiečių gyvenimų (apytikriais apskaičiavimais nuo 4 000 - 7 000 civilių plius 12 000 kareivių, daugiausia  kuriu, paprasti šauktiniai) negu bet kokiais metais, net kai JAV palaikomas Sadamo režimas kariavo prieš Iraną (1980-88) ir Įlankos karas(1991).

Ir paprastų nukentėjusiųjų nuo Irako bombardavimo žodžiais: "Kokios rūšies krikščionys jie yra? Kas gali taip su mumis elgtis?"
Atsakymas į šiuos klausimus: Amerikos krikščionys gali taip pasielgti su jumis

Man patinka jūsų Kristus, man nepatinka jūsų Krikščionys. Jūsų Krikščionys labai skiriasi nuo jūsų Kristaus.

(Mohandas Gandhi)


Ir kai tokie žmonės kaip buvęs "demokratinės" Amerikos prezidentas Georgas Bushas pasakė, kad jis nemano, kad ateistai turi būti laikomi piliečiais, o Billas Clintonas pasakė, kad jis nemano, kad kas nors turi teisę į laisvę nuo religijos. Ar šis pasaulis nėra išsigimęs?


Mes  gyvename pasaulyje, kur besiplėtojančiam žmogaus vienybės atstatymui, kuris yra būtinas mūsų globalinių problemų sprendimui ir mūsų jaunos civilizacijos išlikimui, yra rimtai grasinama atsinaujinusių divizijų. Mes gyvename pasaulyje, kuris yra padalytas tarp nacijų ar tarptautinių grupių, kurioms vadovauja lyderiai, pernelyg įsitykinę savo teisėtumu ir savo godumo ir smurto politika. Tai yra pasaulis, kuris, nors vis dar maitinasi nepaprastais technologiniais pasiekimais, bet yra užnuodytas ne tiktai mūsų godumo, bet taip pat nebuvimo išminties, vizijos, nuolankumo ir savikritikos, tiek mūsų lyderių, tiek mūsų pačių savarankiškai.

Taigi, ką siūlai??



Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-09-14 10:06
Svoloč
Ši religija gal ir turėjusi gerų ketinimų, kaip ir komunizmas, istorijos eigoje virto nusikaltėliška organizacija, ir, kaip ir komunistų, fašistų organizacijos, dėl padarytų klaidų turi būti uždrausta.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-09-14 10:02
Svoloč
Nevaryk vėl demagogijos. Inkvizicija kankino raganas, eretikus ne dėl žemių. Ir Džordaną Bruną sudegino ant laužo ne dėl jo sodo namelio.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-09-14 09:55
Le Hawk
Žudė visokie aukso ir žemių ištroškę bandiugos, vadovaujami apsirijusių sukiaulėjusių godžių savo ponų, ir religija buvo šlykščiai išnaudojama juodų darbų "pridengimui". Tokie dalykai, kaip religijos naudojimas juodais tikslais, yra vadinami šventvagyste. Tikri krikščionys su tokiais veikėjais neturi nieko bendro.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (2)
Blogas komentaras Rodyti?
2013-09-14 09:47
Svoloč
Perskaičiau. Paminėti indėnai ir tai gerai, o kodėl nepaminėti kryžiuočių žygiai, krikščionybės vakcinavimas žudant tautas, kitamanius ir panašiai. Tai tokia teisinga religija, kad ją reikėjo žudymais apdovanoti pagonis? Gal kaip fašizmas arba komunizmas dėl savo nusikaltimų žmonijai ji turėtų būti uždrausta?
Atsakymo nereikalauju.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-09-14 09:43
Le Hawk
Tai argi aš verčiu - kiekvieno gi laisvė rinktis. O karščiavimasis nėra gerai.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-09-14 09:24
Svoloč
Gerai, perskaitysiu. Atsiprašau, pasikarščiavau.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-09-14 06:18
Le Hawk
Va, Svoločius žino, apie ką aš galiu spręsti, apie ką ne. Svoločius žino, kiek žmonių mane skaito, o kiek ne. Svoločius žino, kur demagogija, o kur ne (net neskaitęs - sugebėk dar taip) :D Bet vis tiek komentuoja. Jo... Na, bet reikia mylėti visus žmones, nieko nepadarysi.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-09-14 06:03
Svoloč
Gal ir ne etalonas, bet ne tau apie tai spresti. Neskaiciau, bet zinau - eilinis demagogijos pliupsnis. Rasyk ir skaityk pats vienas. Ir pridurk, kad myli visus zmones.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (2)
Blogas komentaras Rodyti?
2013-09-14 03:40
Le Hawk
Ačiū. Geros nakties.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-09-14 03:28
47965
1
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (2)
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą