Rašyk
Eilės (78153)
Fantastika (2307)
Esė (1554)
Proza (10911)
Vaikams (2714)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (370)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 19 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Svetimų kančių stebėjimas rijo laiką. Stiklinės priimamojo durys neužsiverdavo. Raudonai apsirengę greitosios medicinos pagalbos sanitarai be perstojo tiekė žmones,  vežė, nešė, vedė.
Stipresni ateidavo patys ar lydimi artimųjų. Kraujas,  sužalojimai, žmogiškų kūnų deformacijos patekę į priėmimo skyrių, tapdavo natūraliais,  nuolat kintančiais, bet būtinais  šios medicininės paskirties patalpų interjero elementais.
    Laukiamąjame visos sėdimos vietos užimtos ligonių, juos lydintys stovėjo arba nekantriai vaikštinėjo aplink.
Nereikalingo gailesčio jausmo neliko. Jo vietą užėmė vertinimas sužalotų ar nusilpusių žmonių ir galimi jų pagydymo būdai.
Nelabai buvo žiūrima ar vyras ar moteris, ar senas ar jaunas, daugeliui buvo reikalinga ypatingai skubi pagalba ir viešpatavo jos suteikimo pirmenybė prieš kitas mažiau reikšmingas aplinkybes.
Pravėrus duris,  priėmimo reanimacijos palatos scena: kraštuose suguldyti vyrai,  šešėliai už širmų, priešaky vienas be perstojo kamuojamas traukulių, kitas iki pusės pamėlynavęs.
Vidury ant vežiojamos lovos jauna beveik nekvėpuojanti moteris, apsupta medikų, įrėminta lašelinių stovų. Nugirdom,  kad jos būklė sunkiausia, o priežastis bitės įgėlimas.
    Visoje toje skuboje nebuvo suirutės, panikos, registratūros medsesuo savo išvaizda, veiksmais elgėsi tvarkingai tiksėjo kaip šveicariškas laikrodis.
Šią skausmo pritvinkusią erdvę į vieną pusę tirpdė ilgas koridorius, iš kitos pusės prasiveriančių durų skersvėjis, įleisdamas  sužalotus,  ligotus ar net mirties ženklu pažymėtus senolius, gelsvai pilkais veidais. Mano atvežtas žmogus buvo paguldytas ant vežimėlio, jį kamavo traukuliai, vėmimo priepuoliai, drebinantys visą kūną.
  Nerimo skausmo, laukimo sunkumą stelbė tikėjimas medikais, jų gan nebloga savitvarda ir susiklausymu ekstremaliame priėmimo skyriaus spektaklyje.
  Koridoriaus sienas užvaldę  paveikslai atrodė kaip ramybės  atsvara,  tai jūrai skausmo, skubėjimo, užmiršus gailestį, vyraujant pareigai ir profesionalumui.
  Pagaliau priėjo eilė mano atvežtam ligoniui, todėl  praleidusi kelias valandas priėmimo skyriaus laukiamąjame, su malonumu išlėkiau į saulėtą ir žalią lauką.
  Vakare sulaukiau telefono skambučio, susitikau su žmogum prieš kelias valandas atrodo buvusiu sunkiu ligoniu. Veido spalva nebeturėjo to mirties pilkumo, jis žengė dar lėtai, bet jau tvirtėjančiais žingsniais ir bandė šypsotis.
2012-12-13 00:04
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 8 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2012-12-29 14:28
Erla
To Lengvai, dėkoju už konstruktyvius patarimus ir kritiką, už tam skirtą laiką.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2012-12-28 12:27
Lengvai
stiliaus klaidos....
greitosios medicinos pagalbos sanitarai  - ar neužtektų vien sanitarai arba vien greitosios?
Kraujas,  sužalojimai, žmogiškų kūnų deformacijos patekę į priėmimo skyrių, tapdavo natūraliais,  nuolat kintančiais, bet būtinais  šios medicininės paskirties patalpų interjero elementais. - vėlgi turim sakinį - griozdą. Kai perskaitai antrąkart, supranti, kas norėta pasakyti, būt gerai suprasti ir iš pirmo karto. "patekę į priėmimo skyrių," ir " nuolat kintančiais, bet būtinais" - šiuos du sakinio intarpus pkritai išbraukčau ir sakinys taptų lengvesnis. Juk visai nebūtina visa to sakyti - ir taip aišku, kad patenka į skyrių, o tai, kad keičiasi reika ne sakyti, o parodyti dinamišką vaizdą.
Jo vietą užėmė vertinimas sužalotų ar nusilpusių žmonių ir galimi jų pagydymo būdai. - Vietoj jo atsirado sužalotų ar nusilpusių žmonių vertinimas ir galimi jų gydymo būdai. Neskamba lengviau? Ir apskritai šitą sakinuką jungčiau su prieš tai buvusiu, kad vientisiau būtų ir išvengtumėt kapojimo.
Nelabai buvo žiūrima ar vyras ar moteris, ar senas ar jaunas, daugeliui buvo reikalinga ypatingai skubi pagalba ir viešpatavo jos suteikimo pirmenybė prieš kitas mažiau reikšmingas aplinkybes.  - po "viešpatavo" sakinys sugenda, perspausta su imantrumu. Juk galima paprasčiau pasakyti, kad lengviau skaitytųsi, taip?
Pravėrus duris,  priėmimo reanimacijos palatos scena: - šitai visai neįsipaišo į ansktesnes pasakojimo vėžes.
išvaizda, veiksmais elgėsi tvarkingai - išvaizda ir veiksmais elgėsi? na jau. juk galima pasakyti, kad medicinos sesers veismai buvo tikslūs, kaip šveicariškas laikrodis ir savo profesionalumu ji išlaikė tvarką priimamajame.
Šią skausmo pritvinkusią erdvę į vieną pusę tirpdė ilgas koridorius, iš kitos pusės prasiveriančių durų skersvėjis, įleisdamas  sužalotus,  ligotus ar net mirties ženklu pažymėtus senolius, gelsvai pilkais veidais. - suprastinkite sakinį iki 5 žodžių ir pasakykit, kur yra pagrindinė jo mintis, nes pro mane ji prasprudo;

ir taip toliau, ir panašiai. pagrindinė jūsų problema, kad rašote gremėzdišikais sakiniais, sukišdama ten po kelias mintis ir skaitytojas nebepagauna, kur kas norėta pasakyti. Dar, nėra tiliau vientisumo, vienur pasakojat vienu kampu, kitur - kitu. Tia leistina, bet kai tekstas toks trumpas ir padrika, tik trukdo skaityti.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2012-12-20 19:00
Lengvai
nagi, laukiau laukiau ir nesulaukiau. pradžia gera, skaitosi įdomii, įtraukia, netgi npysktam dėl tų kelių stiliaus klaidų. bet pysktam, kad apgavot skaitytoją. net viduriuko istorijos nepriėjo, tik bac ir nebėr, eeeet

2
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2012-12-16 15:21
bitezole
Visai vykusi miniatiūra internetinei erdvei.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2012-12-15 11:55
Aurimaz
Labiau paveikslėlis nei pasakojimas.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2012-12-14 09:37
Marquise
Atskiros kūrinėlio dalys labai gražios ir išraiškingos, tačiau jos nesudaro visumos, kuri "skambėtų". Labai daug aprašymo, mažai  veiksmo. Skaitant  vienus vaizdinius keičia "ale" kiti, bet iš esmės tie patys, tik perteikti kitais žodžiais.

Jei efektas turėjo būti emocija, jos pritrūksta, veiksmo, kaip jau minėjau, taip pat mažai, taigi lyg ir nėra už ko užsikabinti skaitant.


III Su dideliu avansu.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2012-12-13 03:59
Daineko
:)suromantizuotas tekstas
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą