Rašyk
Eilės (78156)
Fantastika (2307)
Esė (1554)
Proza (10911)
Vaikams (2714)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (370)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 11 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Iš Eriko užrašų (2004. 06. 05)

Aš kasinėtojas Erikas. Po daugybės kasinėjimų pagaliau atradau šį ta, verto dėmesio. Ne šiaip kokį daiktą, o virusą! Evoliucijos virusą. Papasakosiu tiksliau, jeigu šis virusas išplinta po visą tavo kūną, tai tavo DNR mutuoja su bet kokio gyvūno į kurį tu esi panašus. Įgauni jo neregėtą galią, matomumą, uoslę ir svarbiausia neprarandi sveiko proto, nors labai sunku tramdyti inkstinktus. Aš esu puikus pavyzdys. Tapau kažkokiu liūtažmogiu. Aišku gerai, kad tokiu tampu tik tada kai pagalvoju apie tai, na žinote – pailgėja nagai, paaštrėja dantys, užplūsta instinktai, pagreitėju. Gaila, kad ne vienas juo susirgau. Sužinojau, kad kituose pasaulio kampeliuose šio viruso būta. Aš šias galias nusprendžiau naudoti geriems tikslams, o jie priešingai. Jie susikūrė gaują pavadinimu „Mutantai“. Šiai gaujai priklauso maždaug 17 mutantų. Aš juos vadinu naktiniais vandalais, nes siaučia naktimis. Daug naujienų apie juos rašo laikraščiuose, jie rodomi televizijoje, tačiau jų nesugauna. Aš vienintelis slepiuosi kaip pelė po šluotą. Tikiu, kad yra daugiau tokių kaip aš – geriečių. Pradedu paieškas su keliais draugais – Mantu, Tomu ir Petru. Tikiuosi lydės sėkmė.

- Sveiki visi susirinkę į dvidešimt aštuntąjį „Mutantai“ klubo susirinkimą. Aš šios gaujos vadas Lidėjus susiradau dar penkiasdešimt sąjungininkų, kurie nori būti mūsų gaujos nariais. Aišku pirma mes juos paversime saviškiais. Sutinkate?
- TAIP!!! – visos susirinkusios žmogystos sustaugė vienu metu.
- Puiku. Pasitarimas baigtas.
Laukite tęsinio...
2011-06-23 20:41
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 6 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2011-08-02 11:01
Dvasių Vedlė
Sunkiai pamenu virusologijos kursą, tačiau tikrai prisimenu, kad skaičiau apie tai, kaip virusai sugeba įsiskverbti į nešiotojo DNR grandinę ir ją pakeisti. Taigi, šiek tiek fantastinės hiperbolizacijos ir turim suaugusio žmogaus genetinę mutaciją pasitelkiant virusą.

Nepaisant to, kūrinys prastas. Patarimų duota, belieka autoriui jais pasinaudoti.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2011-07-12 15:55
Sportbatis
Kritikuoti reikia visiškai kitus dalykus.
Visų pirma į akis krenta apimtis - kaip pradžiai, derėtų bent pora puslapių...
Del stiliaus čia gal jaunas amžius kaltas - siūlyčiau, tiesą sakant, perskaityti daug daug knygų. Tada ir supratimas kažkoks ateis.

Veikėjų tiesioginė kalba nenatūrali. Jei tai klubo dvidešimt aštuntasis susirinkimas, vargu ar vadui reikia į savo kalbą įterpti "aš šios gaujos vadas Lidėjus". Šitos frazės reikėjo ne vadui, o tau supažindinti skaitytoją su veikėju. Ir tai labai matosi. Reikėtų kažkaip subtiliau, pvz paminėti vadą ne tiesioginėje kalboje ("vadas Lidėjus kreipėsi į savo chebrą, - bla bla bla turėsim dar chebros").

Galų gale - tu pradėjai kūrinį pirmu asmeniu ("aš"). Tokiu atveju tavo veikėjas pateikia įvykius iš savo perspektyvos. Tai patogu, norint geriau perteikti mintis, išgyvenimus, nuomones, ir apskritai atsiribojant nuo juodo/balto veikėjo schemos. Kita vertus, rašydamas pirmu asmeniu tu negali būti visažinis. Taigi, jei tavo veikėjas nematė susirinkimo, apie jį negali būti taip pasakojama. Kaip ir apie bet kokius įvykius, apie kuriuos tavo veikėjas nežino. Apie kitus veikėjus ir įvykius skaitytojai turi sužinoti iš to, ką tavo veikėjas matė, girdėjo, sužinojo. (Pvz, tavo veikėjas susidaro tokį vaizdą iš susirinkimo stenogramos - apie tai turėtų būti paminėta).
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2011-07-12 15:39
Sportbatis
Fantastikoje mutacijos gali but kokios tik nori, net ir tokios, kur apsikrėtus nežemišku virusu kolūkiečiui Pranui išauga bulvės ant nugaros ir raginis pinpalas ant nosies.

Bet aišku kūrinys atrodys daug gražiau, jei bus bent kažkokie paaiškinimai, kodėl taip vyksta, kodėl virusas veikia vienaip ar kitaip.

O kad virusas keičia DNR, tai ir yra fantastika. Jei jau kritikuojam šitai, kritikuojam ir "Vėžliukus nindzes". O šito jau per daug :)
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2011-07-02 09:53
Fantomas Nemiga
Aurimaz kuo toliau, tuo labiau iš didelio rašto išeina iš krašto...

aiškų šito teksto geresniu tai nepadadro.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2011-06-27 11:36
Vargšas
Labai trumpa dalis. :)Čia beveik nieko nėra už ko būtų galima užsikabinti, kad skaityti kitą dalį.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2011-06-25 19:50
Meškiukas
Į antrąją dalį gal sudėtum ir likusias penkiolika? Nes tokios, anekdoto apimties, nelabai žavi.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2011-06-25 18:51
Auvay
palaukite antrosios dalies tada pamatysite
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2011-06-25 18:32
Meškiukas
Papuolei ten, tik matai, vilkolakiai, vampyrai ir velniai priklauseo fentesy žanrui, o pas tave - SF. Šalia biologijos dar patartina ir pasidomėti apie fantastikos žanrus.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2011-06-25 12:26
Auvay
gal papuoliau ne i fantastika? Maniau, kad fantastikoje viska galima  isgalvoti. Taip kaip vampyrus, vilkolakius, velnius
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2011-06-25 11:00
Aurimaz
Natūralus virusas ir kūno mutacijos...
Kai imiesi fantastikos srities ir jeigu nutuoki, kad kalba bus apie mokslinę fantastiką, Haris Poteris nebepadės. Čia lankosi nemažai fantastų, kurie išmano biologiją. Net man, beraščiui, žinių pakanka, kad pasakyčiau - tokie virusai neįmanomi. Mutacija reiškia DNR grandinių perrinkimą, ir ne bet kur, o ten, kur veisiasi kamieninės ląstelės. Jeigu nežinai, kas tai yra - sudie fantastika, priviet pasakoms.
Dar faktas - mutacijos beveik 100 proc. įmanomos tik vystantis iš embriono. Kai žmogus suaugęs, sugadintas genomas jam gręsia mirtimi, o ne išvaizdos pokyčiais. Na, iš esmės tai galima vadinti pokyčiu "žmogus-lavonas". Šauni mutacija, ar ne? Pasidomėk Černobiliu - tenykščiai ilgą laiką turėjo genetinių defektų, bet visi atrodė kaip žmonės. Tik jų vaikučiai kentėjo nuo įgimtų mutacijų. Bet ir tai - ne liūtai buvo, ne zebrai, o tiesiog vaikai su sugadintu gyvenimu. Vieni nemato, kiti negirdi. Treti miršta vos išvydę pasaulį, nes į vidurius įaugęs dvynys... hm... nu neduoda gyvent tas zaraza dvynys :)
Suaugusiojo žmogaus mutacija įmanoma tik vienu mokslinės fantastikos atveju - kai sukuriamas virusas-nanorobotas, kuris stimuliuoja, tarkim, kai kurių organų neproporcingą vystimąsį. Taip galima užauginti, pavyzdžiui, vyrą su itin dideliu varvekliu tarp kojų. Arba moterį su dideliais... hm... Tiek to.
Tiek apie mutacijas. Vertėtų iš to išmokti vieną pamoką - norint pakeisti suaugusiojo išvaizdą, virusų ir amebų neužteks. Čia jau reikia daugybės biologinių žinių, arba, blogiausiu atveju, burtininko elfo. Burtininkui nereikia jokių mokslinių žinių. Pamojavo daiktu, panašiu į lazdelę - yra mutantas. Tai geriau jau parašytum - iškasėm burtininką. Klausimų nebekiltų, visi tarkuotų vien pasakojimo stilių.
Įvertinkite komentarą:
Geras (4) Blogas (2)
Blogas komentaras Rodyti?
2011-06-23 23:38
Meškiukas
X-Men 252464454654 dalis?

Sėsk, du.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas (3)
Blogas komentaras Rodyti?
2011-06-23 22:06
Zefyra
Jau žadėjau dribtelt šūsnelį kritikos, bet susilaikiau pamačiusi, kad tau tik trylika. Na tokiu atveju... :)

Kodėl rašai? Ar nori kuo greičiau papasakoti istoriją ar sudominti skaitytoją? Nes iš to ką matau tai man labai primena trumpą raportą ar ataskaitą. Mano manymu tu pateiki per daug infotmacijos per mažame žodžių kiekyje. Pabandyk atskirai aprašyti kiekvieną įvykį. Pavyzdžiui, kur tu atradai tą virusą? kaip sužinojai kaip sužinojai, kad tai virusas ir pala, kaip susiję kasinėtojai su virusais? Čia man atrodo kiek nelogiška net fantastikos skyriuje. O jei jau atkasė virusą, tai gal jis buvo kokiam stebuklingam buteliuke kuris sudužo ar dar kokiam nors pavidale.
Šiaip ar taip. Tu skubi pasakoti kas vyksta, praleidi daug detalių, kurios galėtų bųti įdomios ir man regis parašęs neperskaitai savo teksto iš naujo. Pabandyk perskaityti garsiai pats sau.
Ir dialogas.Nesuoratau jo. Kas ten susirinko ta blogiečių gauja? Ir kodėl gi veiksmas taip greit tada peršoka nuo tavo pasakojimo 1 asmeniu prie jau kažkokio kito. Gal čia aš nesuprantu? Bet jei nesuprantu, tai gal tu neaiškiai parašei. Be to. Koks įdomus pasitarimas. Atėjo pasakė penkis žodžius, visi sukriokė ir pasitarimas baigtas. Nė į tvorą nė į mietą.. 
Įvertinkite komentarą:
Geras (2) Blogas (1)
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą