Rašyk
Eilės (78096)
Fantastika (2304)
Esė (1552)
Proza (10908)
Vaikams (2712)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (369)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 5 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter




Kūriniai » IB » Mada



Mada – stiprus galingas dalykas. Kur slypi jos jėga? Gal masiškume... Suprantu, kad tai paradoksalus atsakymas, nes tai, kas masiška, nustoja buvus mada. Bet akivaizdu, kad mada laikosi tik jos pasekėjų dėka, kai jos įtakai pasiduoda didelės žmonių grupės. Pavyzdžiui, rengtis ir elgtis tam tikrose draugijose taip, kaip yra TEN (jose) priimta, nes bet koks neatitikimas sukelia negatyvius vertinimus. O juk dažniausiai būtina dar kartą sugrįžti ton draugijon, su kuria šėlai (juk vakarėliuose, klubuose sprendžiasi ne vieno ir ne vienos karjeros ir net sėkmingų vedybų klausimas!!!). Taigi, vykdamas į vakarėlį (gal geriau sakyti „tūsovkę“?) būtinai paklausiu, kur vyks, kokiame klube, kokia publika susirinks, ar ateis tas, o tas, vaje... Tada renkuosi rūbus, kurie šaukte šaukia, kad tu, žmogau, esi nei apsirengęs, nei nusirengęs.... Auniesi lakierkom, platformom ir dar velnias žino kuo... kad tik mandriau, aukščiau... negi pasirodysi iš kaimo prasčioku su klumpėm, vyžom, šliurėm? Bet čia tarp kitko, nukrypau nuo temos...  Susišiauši plaukus taip, kad jie tampa tikru meno šedevru, kurio net viesulas neišardys... Prisiklijuoji prie lūpų amerikoniukų šypseną (tik ką daryti tiems, kurie ja didžiuotis negali?), nerūpestingai įsimeti prabangių cigarečių pakelį, jei gali šį tą „stipriau“ (privaloma išbandyti dar sėdint mokyklos suole!), pasiimi „butielką“ mineralinio, sidro ar alaus (priklauso nuo situacijos), kad turėtum ką siurbčioti... Šiaip sau... Žinoma, jei bus prabangus klubas, vos įžengus pro duris pasitiks paslaugus kelneris, barmenas, kuris galantiškai pasiūlys vyno, brendžio, kokteilių egzotiškais pavadinimais...  Nors visai to nesinorės, bet pasiimsi...  Negi stovėsi su „tuščiais nagais, “ kai visi draugiškai siurbčios??? Tada pasirenki turtingą žodyną, kuriame bamba tampa žodeliai „tūsovkė“, „varom“, „davai“, „karoče“, „tipo“, „i tak daleeeee“.... Na jau pasiruošęs linksmintis. Nesvarbu, kad nelabai patogu, nelabai norisi, bet... Bet juk tokia mada, taip elgsis ir elgiasi visi.  Negi TU kitoks?
Ką pastebėjau tų vadinamų „tūsovkių“ madoje? Mada neigia nusistovėjusius stereotipus ne tik žmonių drabužių modeliavime, aprangoje, bet ir keičia grožio sampratą bei bando „laužyti“ tai, kas tradiciška paprastam žmogui. Daug mada daro ir žalos, nes „primeta“ užsienio atgyvenas... Daiktai, įvairios vertybės (net žmonės!) imamos vertinti ne dėl jų pačių kultūrinės reikšmės, o „kitu“ požiūriu: kiek šios vertybės simbolizuoja „gerą“, „tikrą“, „turtingą, “ „naudingą“ gyvenimo supratimą. Ką gi mada neginčijamas autoritetas visiems...
Ir dieve padėk, jei nesuspėji koja kojon žengti su mada mūsų Lietuvėlėj...
2009-10-31 15:42
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 1 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2009-10-31 17:55
Damastas
Apie mada turiu du sekancius pastebejimus: mada skirta tiems, kas neturi nuosavo skonio ir nuomones; kuo didesnis kaimas, tuo didesnis poreikis  "buti madingu".

Karta paprasiau vieno bico, kad irasytu man Prodigy rinkineli, bo labai mane veza nuo pat gudziu 90-uju. Tai toks veikejas salia, pareiske mums ismananciom intonacijom:
-Ai, kazkada buvo nieko, bet jau isejo is mados...
Taip gaila pasidare zmogiuko, paziurejau i ta mados verga taip, kaip niekad daugiau neleidziu sau i nieka ziureti. Manau jis viska suprato - mes taip niekad ir netapome korešais, o jis niekuomet daugiau nemegino manes "gydyti".
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-10-31 16:37
_idiotas
Nu štai. Turim žmogeliuką, kuriam nepatinka mada ir jis mano, kad suprato tai vienintelis ir jaučiasi vienišas. Vajė.

"Mada neigia nusistovėjusius stereotipus ne tik žmonių drabužių modeliavime, aprangoje, bet ir keičia grožio sampratą bei bando „laužyti“ tai, kas tradiciška paprastam žmogui" - va šita mintis man pasirodė keista. Jai reikia paaiškinimo, gal net tokia pat didumo, kaip šita "esė". 
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-10-31 16:31
_idiotas
Nu gerai, paskaitom
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą