Rašyk
Eilės (78142)
Fantastika (2307)
Esė (1554)
Proza (10911)
Vaikams (2714)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (370)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 13 (2)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Būna, kartais atsikeliu ryte geros nuotaikos. Retai, bet būna. Atrodo, taip ir noris išlįst į sostinės gatves. Prigrūstas, tvankias, kartais pavojingas, bet vis tiek savas. Taigi išeinu. Pora pažįstamų girtuoklių, jaunų šeimų. Viskas gerai: jie žino (iš matymo) mane, aš- juos. Jie jau daug kartų matė mane purviną ir susivėlusį, kur ir kada aš juos mačiau geriau nesakysiu.

Visas „savumas“ pasikeičia patekus į „didįjį MIESTĄ“. Paprastas ir draugiškas žmogus čia neatrodo natūralus. Visi čia yra „kažkas“, kitaip tariant, savo povyza tarsi bando parodyti, kaip rusai sako, „što ta ja“. Gal aš čia vienas toks nemadingas, bet kam to reikia? Jei neini į merginų/vaikinų medžioklę, pasimatymą ar svarbų susitikima, kam tada būti Ponu Tobulybe?

Aišku, kartais malonu paganyti akis, bet nenatūralumas užknisa. Taip, ne nusibosta ar nervina, o užknisa. Kiekvienas metamas žvilgsnis, tarsi sakantis: „kaip aš tau? Aš tokia, kokios nori visi, bet esu per gera daugumai“, kiekvienas užkalbinimas ar seksualus telefono ištraukimas iš užpakalinės kišenės- fake‘as. Gražus, atidirbtas, silikoninis fake‘as. Tik nepagalvokit, kad smerkiu merginas, vaikinai irgi tokie patys, tik jų fake‘as santūresnis.

Kas padarė įtaką tokiam reiškiniui pasakyti sunku. Be abejo, lengviausia kaltę versti ant Vakarų. Holivudo filmuose paauglius vaidina 25-30 metų aktoriai. Visi jie turi idealius kūnus, yra subrendę ir, žinoma, daug patyrę. Tai tikrai žavi. Bet ir pačios Lietuvos televizija nėra tik retransliuotoja. Daugelis TV veidų, populiarių muzikantų tikrai nepasižymi pagirtinu savo srities išmanymu, bet turi kai ką kita. Ką? Ir taip aišku.

Grįžtu prie temos. Štai prieš keletą mėnesių buvau Tarptautinių Santykių ir Politikos Mokslų Instituto atvirų durų dienoje. Įstoti čia sunku, profesija prestižinė ir t. t. Ir ką gi aš pastebėjau? Ogi  krūvą žmonių ir nė vieno atsipalaidavusio joje. Mačiau ir pažįstamų veidų. Visi jie buvo visiškai kitokie nei esu pratęs matyti: rimti, savimi pasitikintys, sudarantys protingų ir santūrių žmonių įspūdį.

Gerai, kad buvau ne vienas. Mano draugas, taip pat paprastas vaikinas, tačiau ir mes abu turėjom prisiderinti prie minios ir šypsenas veide keisti susidomėjimo kupinais žvilgsniais. Beje, domėtis nebuvo kuo, nes žmonės dar tik rinkosi. Sakysit, sekam paskui bandą? Ne. Priešingai! Pažįstamus bandėm užkalbinti, į aplinkinius nespoksojom kaip zombiai, bet kas iš to? Netrukus pajutom nepasitikinčius žvilgsnius nukreiptus į mus. Ir tik todėl, kad buvom savimi ir neužsidėjom kaukių. Apmaudu.

Kaukę reikia dėtis visur. Ko gero, tik su pačiais artimiausiais gali būti atviras ir nuoširdus. Kiti negali matyti silpnumo ir jausmų. Negali matyti ir draugiškumo, nes jis nebūdingas šiuolaikiniam žmogui. Jam būdinga tvirtumas, sąmojis, gili mąstysena, iškalba, rimtis, santūrumas, patrauklumas. Gaila tik tai, kad dažniausiai visa tai tėra vaidyba. Vaidinti priverstas ir aš, nors norėčiau būti tiesiog paprastas ir geras žmogus.
2009-07-06 22:28
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 1 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2009-07-15 00:15
Aeron
Atleisk, tačiau skamba kaip "aš vargšas nuoširdus vaikinas, kodėl manęs niekas nemyli?". Taip vadinamas kaukes žmonės nešioja tam, kad apsaugotų savo individualią erdvę. Gal tau ir naujiena, tačiau tie, kurių "nepasitikinčius žvilgsnius" pajutai, galvojo apie tave tą patį, ką čia taip pompastiškai aprašei.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-07-08 18:31
Nemira
O ne Laura,tai kaukė  prakeikta kaukė visi jas nešioja, matau ištisai visur visada iki vėmimo šlykščias kaukes,net ertimi žmonės jas dėvi,o tai be galo šlykštu. Va dėl tų kaukių retai tarp jų jaučiuos nesvetima.Gerai  čia parašyta taikliai.Tik kas  sugeba jas nusimest,niekas,nebent atsiranda reikšmingas žmogus gyvenime,kuris nuplėšia visas.Man nuplėšė,faktas.:)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2009-07-07 16:26
Laura_G
Natūralumas manau ne tame, kad žmogus su kauke ar be jos, o savo paties vidiniame susivokime. Juk kiekvienoje situacijoje mes įpareigoti elgtis kitaip: darbe, namuose su šeima, su draugais, gydykloje. Jeigu žmogus dirba tokį darbą, kur jis privalo laikyti paslaptis net nuo šeimos narių... ar jis tuomet su kauke ir nenatūralus? juk natūralu, kad su draugais elgiames ir bendraujame kitaip nei su šeimos nariais, vaikais, o gydymo įstaigoje mes dažniausiai atsirandame ne savo noru...ta būsena vėl kitokia. Žmogus turi savo gyvenimo vaidmenis, todėl eidamas ar miesto gatvėje, ar kaimo vieškeliu tas pats žmogus patirs kitokius pojūčius ir į tai reaguos skirtingai... veikia kvapai, triukšmas, tyla, kraštovaizdis, oras ir pan. Tai ne kaukė, o gyvenimo ritmas.... :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2009-07-07 16:21
Velyna Giesa
Na, provincija atrodo rojaus kampelis, tik kažkodėl man jis nėra mielas. Gyvenu ten, bet nė karto ,iš tiesų, nebuvau savimi. Galbūt pamiršau, kokia esu... Sutinku su autoriaus nuomone. Galiu pasakyti tik tiek, kad provincijoje nereikia vaidinti rimtų ir gerų. Ten reikia klaunų. Tokia aš ir esu. Juokiuosi iš savęs, šaipausi, viską paverčiu vienu didžiuliu spektakliu. Ir visiems atrodo, kad mano gyvenimas be rūpesčių, aš visada tokia linksma. Nors iš ties jis pilkas ir skaudus. Bet tai, koks jūs būsit, priklauso tik nuo jūsų. Jokia aplinka negali pakeisti žmogaus, jei jis to nenori, gal reikia elgtis neiššaukiančiai, laikytis etiketo, tačiau galima būti pačiu savimi.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2009-07-07 06:11
Leviatanas
Budistų išminčiai sakydavo, kad žmogus norintis nušvisti - vienuolis, visų pirma turi pradėti elgtis taip lyg jis jau būtų nušvitęs... Vakaruose matyt tvirtumas, sąmojis, mąstymas, patrauklumas. Iš ties, gal ir gaila to provinciško artimumo..
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-07-06 22:35
urbaite
Važiuok, brol, į provinciją-atsigausi, nereikės nei Tarptautinių Santykių ir Politikos Mokslų Instituto atvirų durų dienos:) Provincijoj daugiau tiesiog paprastų ir gerų žmonių ( ko Tu ir nori).
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą