Rašyk
Eilės (78155)
Fantastika (2307)
Esė (1554)
Proza (10911)
Vaikams (2714)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (370)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 0 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Paskutinį kartą, tikrai paskutinį kartą – prisiekiu sau. Ir sukaupęs jėgų likučius išsikariu į gatvę. Atrodo, jeigu nespėsiu susileisti dozės iki saulės laidos, vis stiprėjantis drebulys suplėšys į skutelius.
Iki miesto pakraščio važiuoju autobusu, pajuodusiais paakiais gąsdindamas šnairuojančias tetules. Jų veidai suėsti kasdienybės, o krepšiai pilni nukainotų prekių. Šios pilkosios teisėjos baksnoja į mane smerkiančiais žvilgsniais ir rodo viena kitai. Neprieštarauju, jūsų kilnybės, smaginkitės. „Dar vienas nelaimėlis, taboro klientas“ – mano nuosprendis ištatuiruotas joms ant kaktų. Neklysta. Tačiau man jau vis vien, kad tik kuo greičiau nukakčiau iki čigonyno.

Pagaliau – reikiama stotelė. Išlipu lauk. Akyse ima temti nuo šviežio oro gūsio. Tuoj tuoj, jau visai netoli. Per kelią, palei tvorą, pro vartus, molina gatve iki galo. Ir bent valandėlei cheminių nuodų lašai pristabdys viduje krešėjantį šiurpulį. Jokio malonumo nejausiu. Tiesiog ilgiau nesusileidus užgriūna milžiniškas skausmas, atimantis valią mąstyti apie ką nors kitą, nei dar vieną adatos dūrį. Bijau šio jausmo ir nekenčiu savęs už tai.

Gerai pažįstamu taku link senosios landynės jau ne einu, o bėgu klupinėdamas. Tarp medinių namelių ir kartoninių lūšnų randu man reikiamą trobesį. Du sarginiai čigonai, kiek tolėliau įsitaisę po stogine, ramiai rūko. Vienas jų linkteli savo jaunesniam bendrui, matyt, dar naujokui:
– Savas, tegu kėblina.
Išties aš čia savas. Jau daugelį metų. Kaskart čia grįžtu... Užteko tik vieną kartą pabandyti. Tą vieną pirmąjį prakeiktąjį kartą. Net nepastebėjau, kai po pirmo žolės dūmo atsidūriau tabore su švirkštu rankose. Kaip seniai tai buvo? Prieš dvidešimt, trisdešimt metų?

Lauke jau temsta. Vyresnysis – matydamas, kad nekantrauju – mosteli ranka, kviesdamas užeiti į senės trobą. Durys pusiauviros, tačiau viduje senė čigonė sėdi ne viena. Priešais ją, kitoje stalo pusėje, kiūkso gana jaunas vyrukas, riebaluotus treningus užsimaukšlinęs ant stambaus kūno. Sportinį krepšį jis laiko sau ant kelių, o čigonė sudžiūvusiais ir nuo rūkalų pageltusiais pirštais skaičiuoja spalvotus popierėlius – pinigus. Dėlioja į krūveles ir tyliai kažką sau pati šnypšdama žymisi užrašų knygelėje. Vidun neužeinu – turiu palaukti, kol baigs. Sandorio metu trukdyti nevalia. Ne žaliūko ar vietinių bijau. Čia – senės tvarka.
Abipus gatvės stingsta žmones slepiančios lūšnos, o mano viduje verda įtampa, su kiekvienu įkvėpimu primindama apie begalinį skausmą, kuris tuoj užgrius, jeigu tik nenumalšinsiu jo dar viena doze.
Pro pravėrą stebiu, kaip blausiai apšviestoje mažytėje patalpoje čigonė seilėja pirštus ir verčia naują lapelį. Prakaitu garuojantis vaikinas žuvies žvilgsniu spokso į ją ir šnopuoja riebalų užgultais plaučiais. Netrukus vakaras pasiduoda, naktyje paskandindamas ir mane. Dar pajėgsiu ištverti kelias minutes. Trinu rankas į kelius, bent taip maldydamas vis augantį, jau pirštų galiukus pasiekusį ir iš lėto dreskiantį skausmą. Tuoj nebegalėsiu stovėti. Keliai akmenėja po kraujagyslę, o pilvo raumenis tarsi švinas užlieja šaltis.

Staiga senė pažvelgia tiesiai man į akis. Ne, juk negali manęs matyti – aš lauke, už durų, už tamsos sienos, o ji – spingsinčios lempos išplėštoje žmoginėje dėžėje. Tačiau ji žiūri tiesiai į mano akių vyzdžius. Čigonės rankos nustoja skaičiuoti pinigus, o anglies akys gręžia mane, tirtantį už dešimties žingsnių.
– Užeik, brangusis, – keistai kraipydama žodžius išgromulioja senė. Ne tiek išgirstu, kiek pamatau, kaip susiraukšlėjusios lūpos trūkčiodamos prasiveria ir išspaudžia raides.
Stumteliu medines lūšnos duris plačiau ir įsigremžiu vidun.
– Ką man turi, mielasis? – čigonė ištaria nė nekrustelėdama. Visa aplink sustingsta į begalinę akimirką. Tik pro duris įsibrovęs vėjo šuoras teškia žilą senės sruogą jai ant veido.
Ištiesiu pinigus. Atrodytų iki tol nė nekvėpavusi, ji švokšteli ištiesdama kaulėtus pirštus ir lėtai paima kelis popierinius banknotus. Sandorio atvykęs vaikinas sunerimsta, tvirčiau prispaudžia ant kelių laikomą krepšį su nuodingaisiais miltais, nori stotis nuo kėdės, tačiau žvilgtelėjęs į čigonę, lieka sėdėti. Girdžiu, kaip urzgia jo pilvas, tarsi žvėriški instinktai iš smegenų būtų persikėlę ir į vidurius.
Akimirką akis užlieja svaigulys, susvyruoju ir nė nepastebiu, kaip man po nosimi, senės atkištame delne, atsiranda ilgai lauktasis švirkštas.
– Airiška chemija? – iš nuostabos išsižiojęs suvapa vaikinas, atpažinęs neseniai mieste pasirodžiusią narkotikų naujieną. – Šitam nedaug laiko liko, kojos jau tabaluoja pragare, – įžūliai bando juokauti apkūnusis pirkliukas, lyg aš būčiau kokia bedvasė žmogaus iškamša, stovinti šalia.
– Ne, vaikeli, šitas dar daug metų ant kupros užsikels. Jis – nemirtingasis, – čigonė iššiepia kreivus dantis, vaikinui neleisdama suprasti, ar kalba rimtai, ar tik juokauja.

Kiekvieną kartą stovėdamas čia šlykščiuosi savimi trokšdamas tik mirti. O kažkada maniau, nieko baisiau už mirtį negali būti. Taip beprotiškai jos bijojau, kad saugojausi saulės ir lietaus, meilės ir aistros, kruvinais keliais ropodamas viduramžių vienuolynuose... Po kelių šimtų metų atsitokėjęs suvokiau, kad gavau tai, ko troškau – giltinė mane pamiršo. Tiesiog pamiršo įtraukti į savo begalinį sąrašą. Tik džiaugsmo savyje neradau. Atslinko gyvenimo nuobodulys ir jau niekada daugiau neatsitraukė. Metai tįso bandant jį nuvyti. Ko tik nemėginau patirti. Žudžiau valkatas gatvėse – žudė ir mane, naudojausi perkama meile – pardavinėjau save, skaičiau knygas – kurias vėliau deginau laužuose kartu su jas parašiusiais mokslininkais. Nuobodulys užšliauždavo dar nespėjus žiežirboms užgesti.
Tik dabar žinau, ko tąkart reikėjo bijoti – amžino gyvenimo be vilties. Tai iš nuobodulio aš praradau viltį. Tik kartą išmėginęs tai, ko iki tol nebuvau patyręs, užstrigau narkotikų pragaro prieangyje. Už savo godumą patirti – nežmonišką kainą moku iki šiol.
Tik vieno dalyko taip ir neišbandžiau – paprasčiausiai būti žmogumi.

Čiumpu švirkštą ir slysteliu pro duris. Atgal į tamsą. Susileidžiu čia pat – dar viena privilegija nuolatiniam klientui – nugara atsirėmęs į senų padangų krūvą.
Pamažu gęsta skausmas, atsigauna uoslė. Vis dar linkstančiomis kojomis mindamas palei taboro tvorą, imu justi katinų šlapimo tvaiką ir nupjautos žolės syvus. Užvertęs galvą aukštyn įkvepiu vėstančio naktinio oro. Giedroje juodumoje trupa žvaigždės – čia jų neužgožia dirbtinių šviesų triukšmas. Paskutinis kartas, tai tikrai paskutinis kartas – prisiekiu sau. Daugiau čia negrįšiu.

Ir pasuku miesto link tikėdamas savo melu.

[MT siaubas]
2009-07-01 22:11
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 15 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2019-12-03 20:30
Nuar
Fantastika slypi fantasmagorijoje apie kažkokią žmogystą, kuri dar ir gali būti nemirtinga. Visa kita standartizuotas Kirtimų taboro vaizdinys, kuris neišlaiko jokios kritikos. Beje, 2009 metais buvo dveji taborai Vilniuje, kuriuose buvo prekiaujama narkotikais. Kodėl sakau Vilnius? Todėl, kad piešiamas vaizdas nė iš tolo nėra panašus į tai, kas vyko Alytuje, Kaune, Kėdainiuose ar Panevėžyje, kur taip pat yra taborai. Bent jau teoriškai. Turėjusi būti baisi pasaka, kuri tokia netapo.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-08-03 17:05
Mute
Paskutinis kartas .Svarbu,kad herojus tiki  savo melu....
O kiek tokiu ...
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-07-08 22:48
Valkas
Geras. Siaubo mažai, tačiau bent stengtasi dirbti ta linkme - tai irgi gerai. Pritariu Sebui, kūrinys labai šauniai atrodytų kaip ko nors didesnio preliudija. Jei ne romano, tai bent jau mistinės arba "alternatyviosios istorijos" apysakos.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-07-07 15:44
Tsuga_phen
Narkomano paveikslas per įprastas. Trūksta išskirtinių bruožų, būdingų konkrečiam žmogui, kad atrodytų tikras. Siaubo nepajutau, tik nusivylimą per ilgu amžinu gyvenimu. Pabaiga filosofiška, bet mintys galėtų būti gilesnės. Ypač patiko pasakojimo stilius - labai lengva skaityti, vaizdai patys plaukia pro akis. Patiko narkotikų tiekėjas - labai ryškus portretas. 
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-07-03 21:38
Damastas

....Kita vertus darbo ideta. Speju, kad pries tai yra pasiskaityta Kafkos ar kazko panasaus.
Parasyta graziu stilium.
Imantrios klises vistiek lieka klisemis.
Neseubas :D
Galeciau papasakot dar si bei ta, bet, greiciausiai, b...i as ten ka ismanau :)

Gaila, kad nebuvo konkurso.Matyt labiausiai nukentejo motyvacija.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-07-03 15:33
Weird Star
Narkomanas - gana standartinis. Susitikime su čigone daug romantikos ir lyrikos, kai kur itin mėgaujamasi dailiai nušlifuotais žodeliais ("Prakaitu garuojantis vaikinas žuvies žvilgsniu spokso į ją ir šnopuoja riebalų užgultais plaučiais. Netrukus vakaras pasiduoda, naktyje paskandindamas ir mane" ir pan.). Tačiau pradžia sugeba sudominti, įtampa auga, ir staiga - kiek papelijęs moralas apie nemirtingumą ir jo kančias. Tas "atsisukimo į žiūrovą ir visa ko paaiškinimo" netikroviškumas neleidžia patikėti iki galo. Galbūt tokią pabaigą išvis reikėtų nubraukti ir pasukti ją kiek kitaip? Arba iš viso to daryti ilgesnį reikalą?
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-07-02 18:48
St Sebastianas
Na, iki siaubo dar toli, bet...
Kūrinys turi kabliuką - rimtas pliusas. Netgi sugeba įtikinti skaitytoją jausmų ir pojūčių tikroviškumu, bet...
Tikriausiai įdomu kas bet?:) Jeigu autorė sugebėtų parašyti labai netrumpą kūrinį, kuris apimą visą gyvenimo periodą nuo mirties bijojimo iki degradacijos, kai norint pasijusti žmogumi reikia dozės... Jeigu sugebėtų netgi išlaikyti atitinkamo laikmečio stilistiką... Manau, kad knygą su tokiu kūriniu tikrai nusipirkčiau, perskaityčiau ir padėčiau garbingoje vietoje savo knygų lentynoje.:) To trumpučio praeities paminėjimo man neužteko. Galbūt šis kūrinukas visai neblogai atrodytų kaip rimtesnio kūrinio epilogas. Tokia pribaigiamoji mintis.:) Dabar perskaitęs pasijutau kaip dramblys gavęs bombomnkę - lyg kažką ir gavau, bet net nespėjau normaliai skonio pajausti.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-07-02 12:17
Somnambulė
Aš irgi manau, kad nemirtingumas baisiau už mirtį :) Pirma idėja, kuri man atėjo perskaičius temoj, kad visi turi likti gyvi.
Manau, galėjo būti šiurpesnis, bet šiaip labai patiko. Nenuobodus, norisi visą perskaityti.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-07-02 09:38
Tilitė
Omnia Mea, vos nenukritau nuo kėdės... :) „Buvimo žmogumi“ narkotikas? Apie tai nė nepagalvojau. Įdomu, kai rašai viena, o kiti perskaito visai ką kita.

Tegul lieka paslaptyje, ką iš tikrųjų turėjau omenyje. Matyt, jeigu jau taip „susirašė“, tai tegul kiekvienas skaito savaip, pagal savo patirtį :)

Su tais 12 simbolių ryšys yra: taip gimė šio kūrinio idėja.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-07-02 09:38
Varinė Lapė
Parašyta gerai, mane įtraukė ir privertė susimąstyt. Gal ir nelabai siaubina, bet kai tekste maišosi čigonai, tenka nemaloniai apsidairyt. Galbūt pradžioje reikėjo užuominos apie herojaus nemirtingumą? Na, visumoje, įdomu.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-07-02 09:14
Aurimaz
Jooo keista... Jargonas neįtraukė į savo sąrašus, ot bjaurybė :)

Gerai parašyta, tačiau ne siaubas.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-07-02 07:19
omnia_mea
Gana sklandu (pradžia), idėja neprasta (buvimas žmogumi, kaip narkotikai). Bet jei jau vorkšopas, tai reiktų taisyt bent du dalykus:

a) kompozicija netikusi: 2/3 teksto tęsiasi pasaulis paprastasis, paskui personažas staiga atsisuka į žiūrovą ir viską paaiškina;

b) nelogiškumai: „buvimo žmogumi“ narkotikas reikštų, kad Vilniuje gyvena daug nemirtingų klientų? Pirmojoje dalyje personažas neišsiduoda, kad yra gyvenęs viduramžiais (priešingai, vertina bobules kaip tikras žmogus paprastasis). Neaišku, kodėl nemirtingumas jam atėmė žmogiškumą (ir kaip - akimirksniu ar palaipsniui)?

Narkotikai, Boriso Grebenščikovo žodžiais, leidžia dešimtmetį pragyventi per savaitę (todėl narkomanai ilgai ir negyvena), o „žmogiškumo narkotikas“? Šia kryptimi būtų galima tobulinti (herojus juk ir siekia mirties).

Tie dvylika simbolių pačioje teksto pabaigoje, neturintys jokio ryšio su kūriniu, laimei, įspūdžio nesugadino.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-07-01 22:21
pilkė
Eina sau. Įtikino...
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-07-01 22:13
Tilitė
Vėluoju vieną dieną :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą