Rašyk
Eilės (78168)
Fantastika (2307)
Esė (1554)
Proza (10911)
Vaikams (2715)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (371)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 11 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Pageltusį nuo laiko popierių ji nešėsi užantyje. Kažkur už nugaros blaškėsi keli pusamžiai pieštukai, obuolių kompotas gertuvėje ir senu fotoaparatu padaryta brolio nuotrauka. Jau švito, o ūkanos vis dar vinguriavo tarp praeito dešimtmečio mados basučių, sudilusiais dirželiais, tarsi vėgėlės.
            Jos veidas meiliai šypsojosi, lyg stebėdamas lauke žemuoges renkančius anūkus. Viso labo tada ji regėjo tik rapsais apžėlusį lauką, vos besilaikančią ant pamatų trobą aprūkusiais langais, kelias karves prie girdyklos, seną gluosnį pavargusiomis šakomis, niūrų ir dar nepabudusį krūmokšnių kupstą bei savo žilus, vyšniomis kvepiančius plaukus, išdrikusius iš kuodo.
            Jos vis dar tvirta raukšlėmis išvagota ranka rėmėsi į nedidukę lazdą, kurioje raitėsi žalčio fragmentas. Ji judėjo į priekį tarsi kareivis, ieškantis minų. Užtikrintai, bet atsargiai. Neduokdie, jos keliai susikirstų su gyvatės, kuri prieš gerus keturiasdešimt metų sugėlė grėbiant dar šviežią šieną. Net ir visai nedidukas bamblys, neapdairiai skindamas dobiliukų galvas, įgeltas bitės, kitą kartą žinos, kas ten per gyvis ir bus atsargesnis. Taip jau šiame sviete sutvarkyta.
            Ryto kvapas savo gaiva nenusileidžia niekam. Tai tarsi savotiškas eteris. Įkvėpus, išsivėdina visi piktumai ir kitos negerybės, palikdami vietos ramybei ir vienai kitai įdomiai minčiai. Užplūsta prisiminimai, tarsi didelis senas nuotraukų albumas, kuriame ji regėjo patvory žaidžiančius murzius, mamą su prijuoste, skinančią juoduosius serbentus. Taip pat ir tėvą, girdantį pavargusius arklius. Dar vyriausiąjį brolį – pasitempusį ir su uniforma, išjojantį kažkur toli (kaip tėtis sakė). Visi jo laukė grįžtant. Ir ji pati laukė. Nte padėjo mamai megzti jam vilnonį šaliką žiemai – taip stipriai ji buvo pasiilgusi -, bet brolis taip ir negrįžo. Taip ir liko toli.
            Ji užvertė nuotraukų albumą ir dirstelėjo per petį. Ūmai išgirdo kanopų dunksėjimą, net jautė silpnus pasagų smūgius į žemę. „Gal brolis grįžo? “ – pamanė ji, bet paskui ją niekas nejojo. Ir iš viso, nieko ten nebuvo, išskyrus seną apgriuvusį trobesį. Ji giliai atsiduso, sustojo ir pažvelgė į priekį. Jau nebetoli. Jau girdėjosi upokšnio skubėjimas ir kiekvieno akmens kutenimas šlapiais pirštais.
            Moteris nusileido stačiu šlaitu ir iš žolyno įžengė į duobėtą žvyrkelį. Atsiminė, kaip jaunystėje kartą, vėlai vakare, Povilas ją lydėjo iš gegužinės. Ar nuobodu vaikėzui buvo, ar ką, bet pradėjo jis pasakoti nebūtas istorijas, kaip paupyje saulei nusileidus velnias žmones klaidinąs. O tie nelaimėliai paklydę, nuburbuliuoja raiste taip ir nesurasti. „Gal brolį irgi paklaidino? “ – pagalvojo tada.
            Dar pasakojo apie Vaišnorų Rimvydą, dėl nelaimingos meilės pasikorusį ant gluosnio prie upės, o jo dūšia lig šiolei nerandanti ramybės ir raudanti po tiltu graudžiai. Nors jo pasakos jau tada atrodė iš piršto laužtos, vis tiek ji dar ilgai nebeklaidžiodavo paupy po saulės laidos. O ką gali žinoti?
            Ji nusišypsojo ir nusileido į paupį patiltėje. Susirado tą patį akmenį, ant kurio vaikystėje šėliodavo iš vandens išgriebtas kriaukles, akmenėlius ir vėžius, o išdžiūvus prašydavo tėvo išsirinkti gražiausią, o likusius sumesti upėn. Kadangi tėvas pats vėžiaudavo, tai dar pora vėžių jį tik labiau pradžiugindavo. Deja kriauklės ir akmenukai guldavo atgal dugnan.
            Ji atsisėdo ant akmens, pasidengė popierių ant kelių, suspaudė rankose pieštuką ir jau buvo bepradedanti piešti tilto kontūrus, kai vėl išgirdo kanopų dunksėjimą. Šįkart jai nepasigirdo (o gal ir tada nebuvo pasigirdę). Ant tilto į ją žiūrėjo raitelis. Su kariška uniforma, pasitempęs ir ilgesingai, liūdnai šypsodamas. Ji atpažino raitelį ir visa virpėdama pamojo prijoti arčiau, bet tas tik papurtė galvą nuleidęs akis.
- Na kur tu prapuolei? – raitelis pasiteiravo ir jo jaunos akys su lengvu priekaištu laukė atsakymo. Moteris jau prasižiojo atsakyti, bet jis nukirto:
- Mes visi tavęs laukiam, kodėl užsibuvai tiek? Ir tėvas jau pasiilgo... Sėsk, kartu nujosim, - jis ištiesė jai ranką, nors ji buvo gerokai per toli.
Jos akys užsimerkė, o rankos žegnojosi. Atvėrusi akis pažvelgė į brolį, o jis tik liūdnai, nuleidęs galvą, nujojo ir pranyko karkluose.
            Ji palietė pieštuku popieriaus lapą antrąsyk, kuris saulės spinduliuos rodėsi dar geltonesnis, bet akimirką sudvejojo. Atsiminė turinti kuprinėje brolio nuotrauką visai prieš jam išjojant toli.
            Brolis žvelgė į ją nuo tilto, visai kaip ką tik, kviesdamas kartu joti. Taip pat liūdnai ir ilgesingai, su neslepiamu priekaištu. Ji prispaudė nuotrauką prie akmens ir vėl pasiėmusi pieštuką į rankas sukluso. Ne, šį kartą raitelio nebegirdėjo. Tik švelniai čiupinėjamus akmenis šlapiais pirštais.
2009-06-11 00:07
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 6 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2009-10-02 01:35
Si bilė Sibire
siekis rašyti vaizdingai - pagirtinas, tačiau autorius čia ir suklumpa. liaudies išmintis byloja - "iš didelio rašto išeini iš krašto". čia panašiai. taip norėta kuo gražiau, kuo dekoratyviau pavaizduoti, kad atsiranda visai nelogiškų dalykų. tarkim, dalykai, kurie iš esmės neturi gyvybės požymių, rangosi, juda. kad ir tos ūkanos basutėse. ūkanos tai kažkokia vientisa permatoma, beveik neskaidoma masė, ir jos nevinguriuoja it dūmas iš kamino, jos tarytum kybo ore. taigi, ne ūkanos, galbūt ūkanų atplaišos, sakyčiau, bet vėlgi - jei būtų mano valia, vaizduočiau šiek tiek kitaip. pėdos ryto ūkanose ar pan. ūkanų atplaišos it žuvys..

ką aš čia noriu pasakyti? ogi tai, kad, nepaisant to, jog tai yra meninis tekstas, jame negali būti nemotyvuotos nelogikos. viskas turi būti preciziškai tikslu. palyginimai, vaizdai, negalima rašyti kaip papuola, reikia ieškoti žodžių.
patarčiau dar skaityti kitų tekstus, bandyti pajusti, kuris palyginimas, metonimija yra tikslus, kuris nelabai. ugdyti tam tikrą kalbinę intuiciją šiems dalykams, kad vaizduotė nežaistų su tavim, kaip ji nori, o kad tu ją galėtum meniškai tinkamai "įvaizdinti" žodžiais.

gludintis. gludintis.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-06-24 11:10
Čia ne Aš
Gražiai parašyta, užkabino.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-06-12 18:19
Sauleta naktis
gražu
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-06-11 18:49
Valdovė
Labai,labai gražus darbas.Man įspūdį paliko.:))
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-06-11 16:26
KartaisAš
Nustebinai. Labai maloniai nustebinai, nes tekstas išties įtaiggus, labai ramus, bėgantis kaip tas upelis. Smagu skaityti tekstą, kurio herojų visą laikai matai prieš akis. Senutė, nuo tada, kai pradeda eiti iki pačios pabaigos stovi akyse ir nė akimirkos nesudvejoji, jog ji močiutė. Labai, labai neblogai, net galiu paploti, nes nesitikėjau.
Žinoma, Šnekorius, kaip visada, prirankioja detalių, kas autoriui visada yra labai naudinga, deja, aš šį kartą negaliu to padaryti, nes nelabai, kas užkliuvo už akių, o kas ir pasipainiojo skaitant, beveik viską su žymėjo pastarasis.
Vis dėlto turiu kelis pastebėjimus. Pirma, tai šioje vietoje "prieš gerus keturiasdešimt metų" nevartočiau žodžio "gerus", nes jis sakinį paverčia tokiu, kuris atsibodęs, nes šį žodį, norėdami sustiprinti įvaizdį, labai daug as vartoja. Taip pat šiame sakinyje "ig šiolei nerandanti ramybės ir raudanti po tiltu graudžiai" pabaigoje keisčiau žodžių tvarką, nes "graudžiai", stovėdamas pabaigoje, tiktų tada, jei tekstas būtų rašomas poetikškai. O šiuo atveju, manau, tikrai būtų geriau įprasta word order.
Tai tiek, negaliu daugiau nieko surasti. Šaunu. Sėkmės.


Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-06-11 15:08
Intriganto
Dėkui. :) Dar kelis dalykėlius iš savo pusės pridėsiu. Taip, ten iš tikrųjų yra spausdinimo klaida. Vietoj šėliodavo turi būti dėliodavo. Taip juokingai skamba. :D Na, o apie tiltą kalbant, tai moteriškė buvo ne po tiltu, o patiltėje - prie tilto. Tai čia kaip ir viskas išaiškėja, manau. Yra čia klaidų nemažai, todėl pati pakomentavau tik pagrindines. Dar kartą ačiū. :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-06-11 14:22
Šnekorius
Dar neskaičiau, bet jau beveik žinau kaip vertinsiu. Žaviuosi Autoriais kurie mato savo kūrinių trūkumus net tada kai kiti jų nemato. Čia tikras kelias į tobulėjimą. Na, gal ne visą nuo laiko pageltusį popierių ji nešėsi, o lapąar du? Antroj pastraipoje atsisakyčiau (viso labo) gadinačio visą nepaprastai gražų ir tobulą sakinį beu vaizdą. Kiek keistokai tas žalčio fragmentas raitosi ant lazdelės, o ir šviežias šienas. Pernykščio juk niekas nevarto.man atrodo, kad atsisakius jokios informacijos nenešančių žodžių kūrinys taptų dar plastiškesni.Beje,pastebėjau, kad ir įvardis (Ji) tekste vartojamas per dažnai. reiktų paieškoti pakaitalų. Nelabai aiškau ką reiškia " nuburbuliuoja raiste". jei prigeria, tai liaudyje sakoma priburbuliuoja."...ir raudanti po tiltu graudžiai." kažin ar nereiktų sukeisti vietomis žodžius?
" Susirado tą patį akmenį, ant kurio vaikystėje šėliodavo iš vandens išgriebtas kriaukles, akmenėlius ir vėžius, o išdžiūvus prašydavo tėvo išsirinkti gražiausią, o likusius sumesti upėn" O štai čia žodis "šėliodavo" tikrainetinka. Šėlti, tai juk kvailioti, dūkti. Gal čia spausdinimo klaidelė? gal reikėjo (dėliodavo)? Oštai ir čia ne itin kaip "...pasidengė popierių ant kelių, suspaudė rankose pieštuką" Nelabai suprantu kaip tą popierių galima pasidengti ant kelių, kaip ir nesupranti kaip galima piešti suspaudus rankose pieštuką. Piešiant pieštukas suspaudžiamas tik pirštais. Atleiskit, bet štai tikrai didelė klaida: " Ant tilto į ją žiūrėjo raitelis" Pirmiausiai tai moteris buvo po tiltu. Antra iš viso nelabai suprantu minties kaip galima ANT ką nors žiūrėti." Su kariška uniforma, pasitempęs ir ilgesingai, liūdnai šypsodamas" Apie ką čia kalbama? KUr veiksnys? taigi patarčiau sujungti šį ir prieš tai buvusį sakinius. kartą padarius loginę klaidą sunku toliau kažką ištaisyti. taigi moteris moja raiteliui prijoti arčiau, tačiau juk ji (moteris)pagal tekstą randasi po tiltu. Taigi jos prašymas realiai neįvykdomas."Ai jai jai kiek pabaigoje tų (jis, ji) "jis ištiesė jai ranką, nors ji buvo gerokai per toli." Reziumuojant galiupasakyti (čia žinoma tik mano nuomonė) Kūrinio pradžia - tai puikiai tapoma drobė. pabaiga silpnesnė. NOrėjau rašyti (pradžioje) penkis, tačiau dabar daugiau kaip 4 negaliu. bet net neabejoju, kad kada nors vertinsiu tik penketais. Turite talentą meniškiems pasakojimams.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-06-11 00:33
Neliesti
Tikrai gražu, jausminga ir šiek tiek liūdna. Negaliu prie nieko prikibti, nes skaitant akys už nieko blogo neužkliuvo. :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-06-11 00:18
2012
Visai gerai isejo.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-06-11 00:17
2012
Nepavyko tik akimis permesti, teko skaityti:) .. puikiai isguldyta.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-06-11 00:13
Intriganto
Kažkaip ne taip čia išėjo. Bet jau šaukštai po pietų.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą