Rašyk
Eilės (78094)
Fantastika (2304)
Esė (1552)
Proza (10908)
Vaikams (2712)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (369)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 15 (2)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Jauna krokodilė laiminga kaitinosi saulėje. Ji pirmą kartą ruošėsi tapti mama. Dideliame ir jaukiame vandens žolių lizde ji saugojo dvylika nuostabių kiaušinių. Jaunoji krokodilė meiliai apkamšė savo nuostabius vaikučius, pati išsitiesė šalia ir džiugiai nusišypsojo. Ji jautė -krokodiliukai netrukus prasikals.
Laimingus krokodilės apmąstymus nutraukė telefono skambutis.
-Klausau, - vis dar besišypsodama atsiliepė krokodilė. – Taip. Man būtų labai malonu. Gerai. Aš atvyksiu kitą savaitę...
-Kitą savaitę bus per vėlu, - pasigirdo ragelyje. - Jūs turite atvažiuoti kuo greičiau. Lauksime jūsų ne vėliau kaip po dviejų dienų. Kitaip mes turėsime susirasti kitą darbuotoją.
Šypsena sustingo jaunosios mamos veide. Po dviejų dienų? Bet krokodiliukai dar nebus prasikalę. Ji negali kiaušinių palikti be priežiūros. Tačiau pasiūlymas toks viliojantis – jai siūlo darbą dideliame banke. Tai taip nuostabu. Didelė upė, didelis bankas, svarbios pareigos ir, žinoma, puiki ateitis jos mažyliams. Atsisakyti tokio pasiūlymo būtų tikra kvailystė. Bet ką daryti? Pasiimti kiaušinius su savimi? Ne. Paprašyti pagalbos kokios nors giminaitės? Ne, visos jos tokios pasipūtusios ir piktos. Paskambinti?.. Paskambinti?.. Taip, reikia paskambinti į auklių agentūrą ir išsikviesti profesionalią auklę tiesiai į namus.
Krokodilė surinko agentūros numerį ir po akimirkos telefono ragelyje išgirdo:
-Auklių agentūra „Antroji mama“ klauso. Mes pasiruošę jums padėti. Mūsų auklės pačios geriausios visoje apylinkėje. Kokiems vaikučiams reikia mūsų meilės ir šilumos?
-Aš turiu dvylika nuostabių kiaušinių, jie netrukus turi prasikalti, man būtinai reikia išvykti, bet aš taip nenoriu palikti jų vienų...
-Nesirūpinkite. Auklių agentūra „Antroji mama“ jums padės. Sakykite adresą ir tuoj pat pas jus atvyks pati geriausia kiaušinių priežiūros specialistė.
Krokodilė padiktavo adresą ir plačiai nusišypsojo. Jaunoji mama švelniai paglostė visus dvylika kiaušinių, apkamšė juos žolėmis ir pūkštelėjo vandenin atsigaivinti ir, jei pavyks,  ko nors užkąsti. Pasinėrusi į drumzliną upelio vandenį akimis ji sekė kiekvieną žolės virptelėjimą, o mintimis nuklydo prie didžiosios upės, įsivaizdavo naują didelį banką, kuriame netrukus dirbs, naują ir daug didesnį butą, kuriame gyvens su savo vaikučiais, įsivaizdavo save apsirengusią prabangiu žymaus dizainerio sukurtu kostiumu ir važinėjančią į darbą naujutėlaičiu automobiliu...
Netrukus visai šalia lizdo sujudėjo žolė. Krokodilė primerkė akis, sustingo ir įsiklausė. Žolė sušnarėjo, pasigirdo gagenimas, krykštimas, tarsi kažkas ją kviestų. Krokodilė įsmeigė žvilgsnį į judančias žoles ir išvydo link vandens atkrypuojančią mažą, gerai įmitusią antį. Sultingas maistas vis garsiau krykdamas keliavo tiesiai medžiotojai į nasrus. Krokodilė pasiruošė šuoliui ir, kai antis sukrykštė visai čia pat, puolė iš vandens. Į visas puses ištiško vandens purslai, dideli nasrai su baisiais dantimis prasižiojo ir kaukšėdami užsivėrė prie pat atvykėlės uodegos. Persigandusi antis suklykė, sumataravo sparnais ir pakilo į orą. Grobis nuskrido... Krokodilė išspjovė tarp dantų užstrigusias plunksnas ir, nusivylusi medžiokle, grįžo į vandenį.
Tik vakare jaunoji mama prisiminė auklių agentūrą, kuri taip ir neatsiuntė žadėtosios auklės. Pasipiktinusi netikusiu aptarnavimu ji vėl surinko agentūros telefono numerį.
-Agentūra „Antroji mama“ klauso. Kuo galėtume jums padėti?
-Aš esu labai nepatenkinta, aš skambinau jums iš ryto, bet žadėtoji auklė taip ir neatėjo. Rytoj po pietų aš išvykstu. Tikiuosi iki to laiko savo namuose pamatyti pačią geriausią kiaušinių priežiūros specialistę.
-Prašau mums atleisti, tačiau niekuo negalėsime jums padėti. Jūs gyvenate labai pavojingame rajone. Mūsų darbuotoja buvo atvykusi pas jus, tačiau ją užpuolė baisus žvėris. Ji baisiausiai persigando, neteko trijų uodegos plunksnų, todėl pasiprašė savaitės atostogų. Nė viena mūsų darbuotoja nesutinka dirbti tokiame baisiame rajone. Paskambinkite į kitą auklių agentūrą.
„Rytas už vakarą protingesnis“, - pamanė jaunoji mama ir padėjo ragelį. Tačiau kitą dieną jai teko labai nusivilti. Blogos žinios apylinkėje pasklido žaibo greitumu. Visos auklių agentūros atsisakė siųsti savo darbuotojas į baisųjį rajoną, nesutiko padėti nė pasipūtusios giminaitės. Jau atrodė, kad teks atsisakyti svaiginančios karjeros ir pasilikti perinti mažylių, kai išsigelbėjimas pats nukrito tiesiai ant galvos. Virš lizdo kažkas trakštelėjo ir krisdama didžiulė šaka sumušė krokodilei nemažą guzą, ir ši perpykusi suriko:
- Mūsų rajonas iš tiesų baisus, jeigu jau savo namuose negali jaustis saugiai.
Virš galvos pasigirdo murmėjimas:
- Atsiii...
- Ar jau kalbėti žmoniškai nebemoki? – vis dar pyko krokodilė.
- Atsiii... aaa... netyyy...
Krokodilė pakėlė aukštyn akis ir virš savo galvos išvydo keistą nematytą padarą. Jis lėtai sūpavosi pakibęs ant medžio šakos, o žalsvas kailis žėrėjo saulėje. „Kažkoks užsienietis“, - pamanė krokodilė. – „Jis tikriausiai nieko nežino apie mūsų rajoną? Gal sutiktų keletą dienų pasaugoti kiaušinius? “
Krokodilė nusišypsojo savo plačiąja šypsena ir meilikaujamai tarė:
- Atleiskite, kad nemandagiai užsipuoliau. Jūsų rimtis ir susikaupimas mane tiesiog žavi. Gal sutiktumėte išklausyti vieną dalykinį pasiūlymą?
Žaliasis kaboklis lėtai pasuko galvą balso link ir puse lūpų pralemeno:
- Gaaaa...
- Gal sutiktumėte keletą dienų pasaugoti mano kiaušinius, ir, kai jie prasikals, paskambinti  šiuo telefono numeriu? Pažadu dosniai atsilyginti.
- Gerrrr... – sulingavo kaboklis.
- Sutinkate?
- Taiiii... – vos vos linktelėjo žaliais gaurais apaugusi galva.
- O ačiū. Jūs tikrai nesigailėsite. Mano vaikučiai, tikiuosi, bus paklusnūs. Jūs visiškai nepavargsite, - pratrūko krokodilė ir nelaukdama, kol tingusis keistuolis persigalvos, puolė krautis lagaminų.
Jaunoji mama dar kartą kruopščiai apkamšė kiaušinius žolėmis, plačiai nusišypsojo jiems ir kabokliui ir skubiai išvyko. Ant šakos virš lizdo kabantis tinginys užmerkė akis ir ramiai snūduriavo. Kartais jis tingiai praplėšdavo apsunkusius akių vokus, pasukdavo galvą ir pažvelgdavo į lizde gulinčius kiaušinius. Įsitikinęs, kad kiaušiniai dar nesikala, greitai jis visai nustojo į juos žvilgčioti ir ramiai  bei kietai užmigo. Taip praslinko dvi ramios dienos. Tinginys miegojo, o kiaušiniai kaito saulutėje. Krokodiliukai ruošėsi ištrūkti į laisvę ir susitikti su mama, jie vis garsiau ir garsiau niurnėjo, traškėjo, kvietė mamą, tačiau mama nepasirodė, o „auklė“ ramiai sau miegojo. Pagaliau kiaušiniai prasikalė ir pasaulį išvydo dvylika nuostabių, žalių krokodiliukų.
- Mamaaaa, mamaaaa, mamaaaa, - kvietė jie.
Niekas neatsiliepė.
- Mamaaaa, mamaaaa, mamaaaa, - vis garsiau rėkė mažyliai.
Tinginys praplėšė akis ir atkabino nuo šakos dešinę ranką. Surinkti telefono numerį viena ranka sekėsi sunkiai. Tada tinginys atplėšė kairę ranką bei kairę koją, sulingavo ir šlumštelėjo tiesiai į minkštai išklotą lizdą.
- Mamaaa, mamaaaa, mamaaa, - sujudo krokodiliukai ir apsupo žalią ir minkštą tinginį.
- Aaaa... neee maaaa... - pravebleno tinginys ir patogiai išsitiesė minkštoje žolėje, bet krokodiliukas tai nerūpėjo. Jie rado savo mamą.
Tik po savaitės sugrįžusi krokodilė išvydo keistą reginį. Vidury lizdo net pasišvilpaudamas knarkė žaliasis kaboklis, o krokodiliukai guviai šmirinėjo aplink ir garsiai šūkčiojo:
- Mamaaa, mamaaa, mamaaa.
2008-01-19 14:37
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 11 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2008-02-09 21:50
Koncervų vartotojas
ajajai, įdomu skaityti buvo..
labai linksmai aprašyta. ;)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2008-01-19 18:42
driezas
gudra:)
tik zioploka:)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2008-01-19 14:51
Kitkutis
O pataka pataka! Viti taip ratšykit! Tikrai pataka!
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą