Rašyk
Eilės (78094)
Fantastika (2304)
Esė (1552)
Proza (10908)
Vaikams (2712)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (369)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 14 (2)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







- - - - - - - - - - - - -


Užgulė darbo liaudis išartas vagas: bulvės - gyva esybė; liesi pirštai  švelniai grybšteldavo žemės kupstą, šis oran paleisdavo dulkių baubą ir apnuogindavo, nekaltybės šviesomis nuspalvindavo vieną arba kelias (čia pagal poreikius) bulveles.  Šis kasėjo ir jo mylimosios meilės aktas trukdavo neilgai - ilgainiui bulvės šleptelėdavo krepšin ir užsimiršdavo amžinoje vienumoje/vienybėje. Tais metais buržuazija priaugo vidutiniškai penkis kilogramus!
Keliaklūpsčiavo dirvoje ir herojus Dilikas, bet ne bulvės ir ne jų rinkimo taktika užvaldė Diliko smegenląstes - mąstė jis apie savo šalį, jos ateitį ir paties potencines galimybes.

- Ar Jūs, Dilikai, mūsų šventenybe, karališko kraujo donore, prisižadate tęsti mūsų mylimų monarchų artą senvagę, užtikrinti mūsų tautos, pirmiausia žmonių, paskui ir jos žemių vientisumą, teisingą valdymą, visų išgalių panaudojimą, idant grobuoniški priešai atšiptų kaplius mus bebrūžindami? Ar Jūs prižadate, kaip mus Dievas išmokė, tęsti karališkąją giją, susilaukti palikuonių ir perleisti valstybės ateitį į geras rankas ir iždą? Ar Jūs priimate šią karūną kaip savo galios sutvirtinimą ir naujos kartos simbolį?
- Taip!
Pokšėjo muškietos, merginos giliai atsiduso, vaikai rinkosi išmėtytus saldainius. Kažkada nuskendusi karaliaus saulė vėl pakilo į patį zenitą!

Aptemo Dilikui akyse: karalius Saulė skaisčiai švietė, o jam rodėsi, kad kas per galvą būtų šleptelėjęs.  Vėl paniro į savo idiles mūsų žilys. Buvo jis aktyvus pro-monarchiškos jėgos šalininkas, atstovavo savo kaimą, rašė patriotiškai makulatūriškus eilėraščius į respublikinius žurnalus „Senvagė“ ar „Upės nekeičia tėkmės“, kaip antai:

Mūs priešai suokalbį jau kelia kaip Sikstas su Madona,
Dainuos muškietos, gros patrankos Paryžiuje ir Romoj.
Tautos vežimas jau išklero - tik vogt, apsukt, parduot,
Bet upės tvenkiasi ir mes sukilsim - nes dar monarchams ne ruduo!

Staiga mūsų herojui pasirodė, kad vėl kažkoks svetimkūnis šleptelėjo jo žilon galvon. Nuojauta  neapgavo - pintame bulvių krepšyje gulėjo obuolio graužlė - ką tik suvalgyto obuolio graužlė. Žilys įtariai apsižvalgė - vyrai ir moterys, taipogi vaikai vis dar puškavo, besistebėdami, kokios geros šįmet bulvės! (to reikalavo reglamentas ir protokolas). Diliko kairė akis ėmė nevalingai trukčioti, panika ir nerimas sukaustė jo pakinklius, - žinojo, aplink tėra vienintelė obelis, ir ji, piktdžiugiškai mojuodama savo šakomis ir kunkolais stovėjo gerokai nuo bulvių lauko. O, kad jūs žinotumėt, ką reiškė mūsų herojui ši išskėstakojė, daugkartinio naudojimo obelėlė. Visa vaikystė augo ir bujojo kartu su šia asaba. Tai ir pirmasis trauktinės gurkšnis po žiburėlio, pirmieji aptikti pakaruokliai, jų išpampusios akys, pirmosios sudaužytos mašinos ir išaižyti kūnai, čia ir pirmajį kartą jauna kaimo panelė Dilikui sušnabždėjo: „Defloruok mane“. Oi, kokia viliokė ji buvo, ta obelėlė! Traukdavo automobilius nesirinkdama mašinistų - patricijus, šūdra ar šiaip perėjūnas. Ji buvo tarsi Diliko koplytstulpis.

Ir dabar, dabar, kai atrodo visas Pasaulis drebia juodžemius tau į akis ir pilna burna burnoja prieš tavo idealus, kada ašaros tvenkiasi, tai kaip kadais kažkas kitas ir kitur tvoskė, net ji, Diliko apoteozė, susakralintas vertybių simbolis, išduoda mūsų herojų?!

Paskutinių nuospaudų vedamas Dilikas keliasi nuo arimo, jo kaliošuose jaučiasi sąjūdis,  rodos, net laikas sustojo - visa aplinkinė biomasė sužiuro į jį: komunistai nebežaidė kortomis, vyrai nebekreipė dėmesio į prakaito lašelius ant kaktų, moterys laikėsi už kairiosios krūties, vaikai buvo sugulę lyg pelėnai. Tvirtai atsistojo žilys ant savo pilnapadžių - sulyg Saule zenite kėlėsi ir karalius!

- - - - - - - - - - - - -
2007-06-15 18:14
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 10 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2007-06-15 18:55
Apsigalvojau
:D  Kai penktadienio vakarą užtaikau ant tokio teksto - atsiduodu iš karto.

(Užsimerkiu į tokią nesąmonę kaip "potencinės galimybės" ar neįtikimą šnabždesį "Defloruok mane" ;))
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą