Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (905)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 11 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Žiedadulkių kambarys

Žiedadulkių kambarys Tarptautine sensacija tapęs lyriškas romanas apie merginą, patyrusią atstūmimo skausmą. 1997 m. knyga išsiveržė į Europos bestselerių sąrašus, o jos 23 metų autorė Zoë Jenny [g. 1974] atsidūrė literatūros pasaulio dėmesio centre. "Žiedadulkių kambarys" prasideda kaip brendimo istorija: kai Džo sueina vos treji metai, jos mama pabėga su meilužiu. Tėvas dirba naktinėje pamainoje, ir mergaitė dreba viena namuose, kurie kadaise buvo pilni juoko ir laisvos meilės, nuūžusios per Europą 8-ojo dešimtmečio pradžioje. Džo leidžiasi ieškoti meilės prasmės: būdama paauglė, įsivelia į pavojingus meilės ryšius ir eksperimentuoja su Ecstasy. 17-os metų ji nusprendžia susirasti mamą. Galiausiai, herojei suvokus, kokios kančios kamuoja jos motiną, įvyksta vaikystės fantazijų ir suaugusios moters tikrovės susitaikymas.
Šiame romane jokios literatūrinės konvencijos neiškraipo jausmų tikslumo. Autorė suvokia: jei pasakys per daug, pusiausvyra bus suardyta, o dramatinis efektas išblės. Parašytas sklandžia ir įtaigia kalba, užuominomis išreiškiant sielos skausmą, "Žiedadulkių kambarys" tampa daugiau nei vaikystės istorija. Tai vienas iš pačių pirmųjų ir radikaliausių techno kartos romanų, nukreiptas prieš tėvus, auginusius savo vaikus pagal liberaliąsias 7-ojo dešimtmečio pabaigos nuostatas ir apibendrinantis to laiko dvasią. Literatūros kūrinys pavyksta tik tada, kai autorius kuo nors rizikuoja: šiuo atveju autorė rizikuoja apsinuogindama — papasakodama labai asmenišką istoriją.



Daug čia visko pasakyta buvo. Nesutinku, — norėčiau surikt. Negalėčiau šios knygos pavadint visiška nesąmone. Ne, aš ne tokia žiauri. Yra joje gražių akimirkų. Akimirkų — pabrėžiu. Visa kita — gryna košė. Kažkokie prisiminimai... įspūdžiai... gyvenimo nuotrupos... Jokio chronologinio nuoseklumo. Skaitai ir bandai suprast, kaip skaitomas sakinys susijęs su prieš tai esančiu.. arba po to.. Ar tai jau buvo, ar tai vyksta dabar? Ar tai tik pagrindinės herojes svajonės, išsigalvojimai? Pasimečiau. Bandžiau skaityti dar kartą iš naujo. Ir vėl tas pat jausmas. Su mazochistiniu pasitenkinimu pratempiau iki galo. Knygos nedidelė apimtis — vienas iš nedaugelio jos privalumų. Arba aš ko nors paprasčiausiai nesupratau. Galbūt ir taip.
2002-10-13
 
Kita informacija
Recenzento
vertinimas:
Pavadinimas
originalo kalba:
Das Blütenstaubzimmer
Tema: Romanai
Leidykla: Tyto alba
Leidimo vieta: Vilnius
Leidimo metai: 2000
Vertėjas (-a): Rita Žiedaitė
Puslapių: 102
Kodas: ISBN: 9986-16-173-8
Daugiau informacijos »
Kitos knygos recenzijos
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 3 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2005-11-09 19:54
2_in_1
is visu skaitytu knygu gyvenime, sita priskirciau prie labiausiai nevertu demesio... visiskas niekas...
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-05-19 19:29
aka
aka
Lyg ir nieko buvo kai skaichiau;)
Tik dabar jau nieko nebepamenu
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-04-20 19:14
katalike
aš, deja, šitos "tarptautinės sensacijos" irgi nepratempiau iki galo. niekaip -:))
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2003-09-02 19:16
Casandra
nepatiko . Greit ir lengvai perskaiciau ir ... tuscia :(
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2003-07-10 12:38
melyna paukste
Knyga gavau dovanu is savo sielos antrosios puses. Per diena ir sugrauziau, o po to... Po to supratau, kodel ji ja man dovanojo... Mano gyvenimas per daug panasus i ta knyga...
Aciu Simona...
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2002-10-25 18:14
AdAstra
Visai nebloga knyga.Kai ja perskaiciau,padariau isvada:sis kurinys tikrai atviras,juo labiau,kad tai pacios autores gyvenimas.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą