Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (905)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 3 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





V I K I. VIKTORAS

V I K I. VIKTORAS V I K I. VIKTORAS  –  trumpas,  slepiantis intrigą, Birutės Žymantienės parašytos knygos pavadinimas. Knyga apie Viktorą Kunicką, žmogų ir kūrėją, žingsniuojantį per santvarkų, laikmečių, valstybių sandūras, tiesiogine prasme prisikėlusį iš numirusių, ir nuėjusį kelią, pilną darbų,  nuotykių,  savo intensyvumu prilygstantį keliems gyvenimams.

Viktoras Kunickas – pramoninio dizaino pradininkas, dailininkas, architektas, skulptorius, administratorius, žvejas, sportininkas, pramoninio dizaino rusų šnipas, disidentas.

Gimė Žemaitijoje. Ilgą laiką gyveno ir dirbo Šiauliuose.  Memuaruose, pilna nuotykių. Palieku intrigą skaitytojui, kaip kažkada  Viktoras Kunickas sukosi, turėdamas susidvejinti, – mūsų šiandienine kalba išsireiškiant – būti du viename.

Autorė, žurnalistė Birutė Žymantienė, sudėjusi atsiminimus į knygą, pasirinko pasakojimą  pirmojo asmens, knygos herojaus vardu. Knygos siužeto karkasas iš šešiasdešimt penkių  atskirų novelių, neskaitant įvado ir epilogo.

Novelių pavadinimai lakoniški, bet pakankamai informatyvūs. Kiekviena istorija koncentruotai taikliai kalba herojaus lūpoms ir nekelia jokios abejonės autentinka, įžvalgomis, kurių fiksavimo tikslumą įžvelgė aukščiausi to meto nomenklatūros šulai. Skaitai ir jauti Viktoro  Kunicko asmenybės savitumą, jo jausmus, pastebėjimus.  Talentinga metraštininkė  nefalsifikuoja, neapkrauna tekstų banalybėmis. Viskas tvirtai konstruktyviai architektūriškai suręsta, sumontuota iš Viktoro gyvenimo aplinkos charakteringiausiai parinktų elementų.

Šalia literatūriškai konstruktyvios architektūrinės ašies paraleliai eina dailininko skulptoriaus linija. Ten atkurti jausmai,  moterų charakteriai, atviri  intymūs išsipažinimai, tobulybių ieškojimai. Meilių ir praradimų emocijos kartu su atkakliu darbu sukūrė gerų proporcijų meniškos vertės skulptūras.

Architekto profesionalumas, dvigubi laikmečio standartai  pažadino Viki disidentą,  su visoms iš to išplaukiančiom pasekmėmis.

Birutė  Žymantienė, kurios asmenybė ir lingvistinė išraiška paženklinta kilnaus prigimtinio tęstinumo,  parašė knygą aktualią ir mūsų dienoms. Laikai keičiasi, bet menininko konfliktas su savimi išlieka. Mums  Viki papasakojo karų, okupantų žiaurumus, jo gyvenamo laikmečio buitinę ir techninę aplinką. Galop drąsa, drąsa nepabūgti išreikšti savo pilietinę nuomonę, sąlyginės taikos metu, kai tikrai žinai, kad esi teisus kaip profesionalas.
2014-01-06
 
Kita informacija
Recenzento
vertinimas:
Tema: Kitos
Leidykla: Lucilijus
Leidimo vieta: Šiauliai
Leidimo metai: 2008
Puslapių: 208
Kodas: 9789953320333
Daugiau informacijos »
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 5 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2014-01-28 13:49
Erla
P. Juozai, dėkoju už info. Šiuo atveju rašiau recenziją apie perskaitytą knygą. Asmeniškai knygos herojaus nepažinau. Netiesiogiai kažkur prasilenkdavom, bet susitikti neteko. Ši knyga  parašyta stipriai, recenziją kiek pakooreguosiu, bet esmė išliks.
Manau, kad jūs galėtumėte parašyti savo atsiminimus apie V. Kunicką būtent iš to laikotarpio, kai jį pažinojot.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2014-01-15 21:11
Juozas Staputis
Aš asmeniškai Viktorą Kunicką gerai pažinojau, artimai bendravau. Pamenu jo  pasakojimus,  kai aš mokiausi Maskvoje. Tada jis pristatė televizorių Taurą. Jo knygą taip pat turiu. Mūsų šeimos nariai buvo Viktoro giminės. Tad daugelį metų bendravome su Viktoru ir  jo šeima gimtinėje Labardžių kaime (Šilalės raj. Taip pat Šiauliuose. Dėl išsamesnės informacijos ir apie Viktoro asmenybę ir knygą galėsiu prisidėti ir aš.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2014-01-10 09:22
Lionia Iljičiuks
Recenzija verta geriausiu atveju trejeto. Visų pirma dėl to, kad tai iš esmės ne recenzija, o anotacija. Kitaip tariant, tai knygos pristatymas, o ne vertinimas ar analizė. Recenzentė slepiasi už abstrakčių ir nelabai ką sakančių frazių, o tokių abrakadabrų kaip "asmenybė ir lingvistinė išraiška paženklinta kilnaus prigimtinio tęstinumo" apskritai reikėtų vengti: skamba klaikiai pretenzingai ir neskoningai, o ir mintis neaiški - kas, po galais, tas "kilnus prigimtinis tęstinumas"? Čia kokia nors literatūrologinė sąvoka? O gal filosofinė? Gal per prastai skaičiau Kantą? Rimtas minusas ir draugo LO minėtas informacijos apie knygą ir jos autorę stygius, kas iš esmės būtina, nebent rašytum apie labai jau didelę įžymybę, nors ir tokiu atveju naudinga apibrėžti naujo veikalo vietą bendrame autoriaus kūrybos kontekste.
Žodžiu, drauge Erla, patarimai du: ateityje atsikratykite mokyklinių rašinėlių stiliaus ir liaukitės puoselėti objektyvumo iliuziją. Priešingai - įneškite kuo daugiau subjektyvumo, nes be šito, be recenzento asmenybės, recenzija yra lyg puslapis iš telefonų knygos. Tokių į valias galima prisiskaityti kad ir "Metuose". Bet ten situacija aiški: pasirašinėjama savo pavardėm, tad niekas nenori pyktis su recenzuojamų knygų kūrėjais, nes, kaip pati suprantat, ranka ranką plauna ir pan. O štai kas jus varžo, drauge Erla?
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2014-01-09 14:38
Laukinė Obelis
Nepaisant to, kad recenzijai trūksta kai kurių faktinių detalių apie knygą, pagrindas atskleistas taikliai, informatyviai, nenuobodžiai. Išlaikyta pusiausvyra tarp objektyvumo ir asmeninio vertinimo (gal jo galėjo būti truputėlį daugėliau).
Nepatiko tik tai, kad recenzijoje trūksta tvarkos ir labai suvelta informacija - čia kalbama apie knygos autorę, čia apie biografijos herojų, vėl apie knygos struktūrą, vėl apie žmogų. Atrodo, neapgalvota, sudėliota kaip papuolė. Bet tai nesunkiai galima pataisyti.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2014-01-07 17:24
bibliotekininkė
Šauni recenzija, išsami ir fotografiška.. Mane intriguoja:)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą