Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (904)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 5 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Tarkim, aš Gantenbainas

Tik ką perskaičiau Makso Frišo (Max Frisch) romaną „tarkim, aš Gantenbainas“.
Ką aš galiu pasakyti? Pirmiausia kategoriškai, primygtinai ir nenuilstamai reikalauju, prašau, maldauju neskaityti šitos knygos, please. Visi, kas mane girdite, skaitote, neskaitykite šio romano, nuoširdžiai prašau, gerai, sutariam? Kodėl? toks yra jūsų natūralus ir netgi nustebęs klausimas (nustebęs klausimas – didesnės nesąmonės nerasite), jūs netgi šiek tiek pasipiktinę, kad aš kišuosi ne į savo reikalus, jūs reikalaujate paiškinimo ir tai yra jūsų teisė, teisė žinoti, kodėl aš stengiuosi atriboti jus nuo šios knygos.

Taigi, pats užviriau šią košę, tai pats ir turiu išsrėbti, srebiu. Pirmiausiai tai yra labai, labai ir netgi sakyčiau labai labai puiki knyga, net nežinau, ar skaičiau puikesnę, bet puikių knygų yra daug ir jų aš jums nedraudžiu skaityti, skaitykite į sveikatą, bet šią, labai prašau, palikite ramybėje ir čia aš pereinu prie antriausio momento apie šią knygą – tai yra ši knyga, patyriau savo kailiu arba smegenimis, labai lavina arba geriau tiktų konstatuoti faktą, kad ji padarė mane gerokai protingesnį, nei buvau iki šiol, na kokį keturiasdešimt kartų, keturiasdešimt kartų aš tapau protingesnis nei buvau prieš mėnesį, įsivaizduojat, nevartojęs dopingo, vitaminų ir kitų dalykų, tik perskaitęs Max Frisch romaną iškart tapau genijus, galima sakyti, rezultatas ant veido, kaip sako rusai – „na lico“.
Kur kitur taip greitai pasieksi tokių aukštumų? niekur, net Seime.

Todėl, nenorėdamas, kad staiga visi taptų labai protingi, aš ir sakau, aplenkite šį romaną šimto metrų spinduliu, užteks kad aš vienas būsiu iškilesnis už visus kitus.

Kuo gi romanas toks ypatingas? Ogi  niekuo, be to, kad jame 310 psl., daugiau jame nieko iš pažiūros ypatingo, net ir tas puslapių skaičius nėra kažkuo ypatingas, viršelis irgi eilinis, netgi nelabai kietas. Kaina gera, tik 1,49 lt.

Bet grįškime prie turinio. Kažkada mačiau teatre M.F. „Biografija: vaidinimas“ dar su K.Geniu, amžinatilsį. Prisimenu tik, kad ten buvo pervaidinamos situacijos, lyg ir iš naujo kitaip pergyvenamos, tipo o jeigu būtų šitaip, o ne taip. Šiame romane nueinama dar toliau – autorius arba pasakotojas, kas yra vienas ir tas pat, tartum persikūnija į vieną, ar kitą, ar trečią veikėją-vyrą ir kuria išgalvotus, o gal realius įvykius, taip ir sako vienoje vietoje „kiekvienas žmogus anksčiau ar vėliau susikuria istoriją, kurią laiko savo gyvenimu“. Kaip jums patinka? Prisigalvot reikia ligi šito, a? Taigi, romanas pilnas tokių gyvenimiškų ir kartu netikėtų situacijų, į kurias vienas ar kitas įsivaizduotas ( o gal tikras?) personažas patenka arba pats save į jas įstumia ir po to vienaip arba kitaip iš jų kapstosi arba nesikapsto, o tiktai fiksuoja, kaip ten kas vyksta, kaip reaguoja aplinkiniai ir taip toliau.

Žodžiu, papasakot aš nepapasakosiu, nes kad ir koks tapau protingas, visgi to papasakot neįmanoma, tai reikia patirti, ko aš jums iš visos širdies nerekomenduoju.
TARKIM, AŠ GANTEBAINAS. Arba tarkim, aš ne Svoloč. Tai kas tada? Oi, baisu net įsivaizduoti.

Ką dabar skaityti, net nežinau, nežinau, ar yra prasmė dabar išvis ką nors skaityti.
2007-11-09
 
Kita informacija
Recenzento
vertinimas:
Pavadinimas
originalo kalba:
Mein Name Sei Gantenbain
Tema: Romanai
Leidykla: Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla
Leidimo vieta: Vilnius
Leidimo metai: 1998
Vertėjas (-a): Jurgita Mikutytė
Puslapių: 310
Daugiau informacijos »
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 15 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2008-04-28 16:10
forehater
Na, nežinau, man tai pristatymas suveikė dvigubai - kaip gero humoro dozė ir kaip puiki recenzija, o jūs, tipo recenzijų asai... taip ir toliau - erelis susuko lizdą aukščiausio pasaulio medžio viršūnėje, kur tuometiniam žmogui nebuvo lemta pakilti, bei varstė iš ten pasaulį žvitriomis akimis, kol vieną dieną neatėjo apsirūkęs, mintyse jau seniai pašikęs visiems ant galvų indėnas ir nenukirto velniop to medžio; ant žemės ištiško erelio kiaušiniai.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2007-12-22 00:55
Ni_e_r_vana
Perskaiciau 'recenzija', kodel (?), nes ja parashe kazkoks  Sv*** . Ir zinot, kas blogiausia? vidurnakti sedziu namie be shios knygos !!!

Kreipimasis i autoriu >>> KAIP GREICIAUSIAI GAUTI SHIA KNYGA (?)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2007-11-29 19:21
johny rubber
užsiimate krizimizine recenzijų kūryba svolačiau
neatspindėjot knygos savo emocijom
trumpai galiu pasakyt kad mintis buvo šūd ot :))
raukykitės toliau
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2007-11-29 09:31
Svoloč
Dėkoju už taiklų vertinimą, tik suklydote vienoje, beje, pačioje svarbiausioje vietoje, tai ne recenzija, o būtent rašliavinė subjektyvi nuomonės apraiška, specialiai prisodrinta emocinių pirstelėjimų ir sviestinių ingredientų.
Kadangi rasyk.lt nėra skyrelio "nuomonės apie perskaitytą knygą" ar kažko pan., tad tenka talpinti savo tyčia suprimityvintas įžvalgas tarp garbių ir intelektualių knygų rezenzijų, kurių dėka niekada nepaimu skaityti rezenzuojamos knygos. Skaitau knygas arba neskaitęs mokslinės literatūratologo disertacijos, arba paskatintas betarpiško nerišlaus ir subjektyvaus nuomonės pareiškimo gero draugo ar pažįstamo. 
Jeigu įstengiate, nenurodinėkite man kur ir ką talpinti, nuimkite garą, juk dabar ne liepos mėnuo, nesikarščiuokite taip, rašykite savo didžiai vertingas recenzijas ir nekreipkite dėmesio į kažkokio diletanto svoločiaus subjektyvius pirsčiojimus, tausokite savo neįkainojamą mechanizmą, neleiskite jam perkaisti.
Ir toliau mielai pirsčiosiu į vandenyną, kiek tai benervintų nepakančius mokslo vyrus.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2007-11-23 10:40
roco alu
pirma recenzijos pastraipa - sviestas sviestuotas. skaitome toliau.

ir antroje pastraipoje autorius vis dar tepliojasi sviestu. ar nepabodo? :) gal ką nors apie pačią knygą lepteltum, pats laikas, manau.

o va toliau jau galima ką nors išgirsti ir apie knygą. žinoma, lengviausia knygą vertinti pagal jos fizinius duomenis; kiek kainuoja, kokio storio, viršelis koks ir bla bla. lietuviško kritiko pareigybė :)

reziume: tokios rašliavos apie tokią knygą, tartum nekaltas pirstelėjimas į vandenyną ir laukimas kitoje vandenyno pusėje iškylant tų burbuliukų... per gili knyga, per rimtas romanas, svoločius kando kando, tačiau neapžiojo. sėkmės :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2007-11-22 01:19
Vai
Vai
toks entuziastingas recenzento vertinimas kelią šypseną, vienok. iš kitos pusės, tokia energija intriguoja perskaityti knygą. visgi, tikiu, kad tai labai subtilus pasiūlymas perskaityti ją. ir turbūt tuo abejoti net nereiktų. tačiau tada trūksta tokio pasirinkimo motyvacijos. matyt, jos ieškoti čia neverta, tiesiog gera rašančiojo nuotaika ir gyvas knygos pateikimas. intriguojantis pateikimas. visgi, pati knyga, nors apie ją pasakyta nedaug ir abstrakčiai, atrodo iš pop' srities.

visgi, recenziją, nepaisant jai būtino subjektyvumo, įsivaizduoju santūresnę ir solidesnę.

sėkmės.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2007-11-13 22:27
švelni mo
Taip, Sniego mėnesiau, tu teisus. O kaip tu, Svolač, nežinau.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2007-11-12 22:07
Sniego mėnuo
Paskutinio sakinio mintis man priminė, kad kai perskaičiau Žiedų Valdovą irgi galvojau, jog tai yra fantazijos ir prozos viršūnė. Turbūt keletą mėnesių taip ir galvojau:)
O.K. Čia realios recenzijos, žinoma, yra tik kelios pastraipos, bet šiaip visai įdomu buvo skaityt, nes tai vis tiek nėra banalus knygos garbinimas, nes visai originaliai parašyta. Stilius gal kiek ir per laisvas (please, tipo). Na o šią knygą tai vis dėlto pasistengsiu kada nors perskaityt:)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą