Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (905)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 10 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Šventos Kalėdos: prakartėlės meditacijos

Šventos Kalėdos: prakartėlės meditacijos Ar norėtumėte išvysti pasaulį kūdikio akimis, sužinoti, ką jis jaučia, mąsto, patiria? Pirmas žingsnis – panirti į meditaciją, į kurią veda biblinis siužetas. Antras žingsnis – nustebsite, staiga atsidūręs triukšmingose aštuoniolikto amžiaus Neapolio gatvėse, išpuoštose šventinėmis girliandomis, kaukėmis, tarp prekių gausos nuklotais prekystaliais.

Autoriaus sumanymas knygoje „Šventos Kalėdos. Prakartėlės meditacijos“ – pateikti dvi prakartėlės. Prie pirmos sustosite giliame dvasiniame apmąstyme,  į antrąją būsite patrauktas šventinio miesto šurmulio.
       
Gimęs Neapolyje, italas, filosofijos daktaras, įšventintas kunigu, Bruno Forte, slėpiningai įveda savo skaitytoją į mistinį dviejų pasaulių susiliejimą, padeda pažvelgti į dieviškojo Kūdikio gimimą Jo paties žvilgsniu.

Kūdikėlis pagalvojo, kad puiku būti žmogumi, jeigu tai reiškia turėti mamą. Sakoma, kad mama į tave žvelgia taip, kaip niekas kitas neįstengs į tave žiūrėti: ji mato tavo vidų, net jei esi Dievo Sūnus.
     
Keistą jausmą patyriau, skaitant jau nuo pirmųjų knygos puslapių. Gili ramybė, nuostaba ir paprastumas aplanko, atsidūrus mažojo Kūdikėlio akivaizdoje, kai ne aš Jį stebiu skaitydama, o Jis mane – beskaitančią.

Pabudęs iš gilaus miego Kūdikėlis atsimerkė... išvydo nuostabų moters veidą, tokį gražų, kad nebūtum galėjęs pamiršti... Tai buvo jo Mamos veidas: jį iš karto pažino, nors anksčiau niekada nebuvo matęs (kai esi įsčiose, mamos veidą tik jauti ir įsivaizduoji dėl paslaptingų meilės ryšių…).

Knyga vos penkiasdešimties puslapių, tačiau kokį platų dvasios spektrą išlieja šis dieviškumo atsiskleidimas mums, žmonijos „piemenims“, gavusiems per kartų kartas šią džiugią žinią, nešančią realų suvokimą, kad tai vyko ne kažkur seniai, o čia ir dabar. Tai ne prarasto laiko prisiminimas. Autorius trokšta mums atskleisti, jog tai visuotinas, gyvas, laikinumo neprarandantis procesas – dangaus nužengimas į žemę.

Kas yra prakartėlė, jos samprata? Kur ji statoma? Atsakymas dviejų dalių sugretinime. Pirma – tai vidinis  pasaulis, apmąstymai, stebint išorinį. Antra – tai sodri barokinės prakartėlės „architektūra“, su šventišku, triukšmingų žemiškų pramogų demonstravimu, kurios centras –  Kūdikio gimimas. Kuriamas biblinis dieviškojo Sūnaus gimimo scenos modelis, su visais bibliniais personažais.

Šv. Pranciškaus Asyžiečio gerbėjams bus malonu sužinot, kad prakartėlių tradicija prasidėjo dar 13 a. nuo šio didžio šventojo, kuris pirmasis sugalvojo atkartoti šventų Kalėdų įvykį –Jėzaus gimimą Betliejaus tvartelyje.

Prakartėlių istorija prasidėjo taip: šv. Pranciškus Asyžietis 1223 metais, viešėdamas Grečio mieste, pirmą kartą sugalvojo. Grečio užtiktoje oloje buvo padėta šieno, pastatytos ėdžios, atvesti jautis ir asilas, ir aukojamos šv. Mišios. Bėgant metams ši tradicija išplito po pasaulį.
 
18 a. Neapolio miestas buvo vienas iš didžiųjų Europos sostinių. Čia prakartėlių menas skiriasi nuo ankstesnės tradicijos. Atsirado šio meno žinovų, nes pastatyti prakartėlę – tas pats, kaip išversti Evangeliją į liaudies kalbą, kur, tiek prakartėlėje, tiek Evangelijoje, slypi dviejų didžių veikėjų, Dievo ir žmonijos, susitikimo „drama“.
     
Tokia tad šventų Kalėdų misterija – sandora dieviškojo su žemiškuoju pradu – išskleidžiama šioje nedidelėje, kuklioje knygoje, kurios įvykiai realybėje yra didingi tiek materialiame, tiek dvasiniame kontekste.
   
Puiki knyga, persmelkta švelnumu, ramybe, motiniškumu, padedanti apmąstyti didį Viešpaties apsireiškimo slėpinį, tam, kad  Kalėdos tikrai būtų šventos, džiaugsmingos, palaimingos. Tikiu, kad ir kiti, skaitydami šią knygą, patirs sklindančią iš jos ypatingą šilumą.
2017-06-08
 
Kita informacija
Recenzento
vertinimas:
Pavadinimas
originalo kalba:
Santo Natale Meditando sul Presepe
Tema: Kitos
Leidykla: Katalikų pasaulio leidiniai
Leidimo vieta: Vilnius
Leidimo metai: 2016
Vertėjas (-a): Ina Jakaitė
Puslapių: 48
Kodas: 978-9955-29-332-3
Daugiau informacijos »
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 10 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2018-05-13 22:39
klimbingupthewalls
Įdomus pasirinkimas ir sklandus dėstymas. Smalsu vien dėl to, kad pati gyvenime nesugalvočiau nei rinktis, nei aprašyti. Kokių visgi keistų knygų parašoma. Ir gal kiek pasigendu panašios į mano nuostabos. Tikiu autorės patirta šiluma.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2018-05-13 21:48
Nuar
Asmeniškai man trūksta recenzijos autorės asmeninio jausmo, kai  ji skaito vietas apie prakartėles. Iš to kas yra papasakota, aš nepajėgiau susidaryti jų vaizdinio ir pajusti jų grožį ir trauką.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2018-04-29 01:59
varna
"Keistą jausmą patyriau, skaitant jau nuo pirmųjų knygos puslapių - stilistiškai teisingiau būtų "Jau skaitydama pirmuosius knygos puslapius patyriau keistą jausmą".
Vietininkas neteiktinas:"Atsakymas dviejų dalių sugretinime", turėtų būti kažkas panašaus į "atsakymą nurodo tekstas, kuriame gretinamos dvi dalys".
Stipriausia recenzijos vieta ir tuo pačiu labai dvasingas momentas, inspiruotas recenzijos autorės, skatinantis skaityti šią knygelę: "kai ne aš Jį stebiu skaitydama, o Jis mane – beskaitančią", 4,9
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2018-04-28 12:53
TomKomPotas
informatyvu. šilta. ar informatyvumo ir šilumos užtenka gerai recezijai? nesu tikras. norisi įvairiapusiškesnio matymo, atsiribojimo nuo subjektyvaus požiūrio šventus reiškinius. juk kalbama ne tiek apie reiškinį kiek apie knygą (tegul ji ir stebuklas recenzijos autorės akimis). 3+
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2017-07-06 13:56
twentyFour
pati knygutė  yra stebuklas...
ar galėčiau dar
nebent
dėkui
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2017-06-12 20:54
mengelia
Gausu pagiriamųjų žodžių knygai. Šimtą kartų išgirdus pagyrimus - patikėsiu nepriekaištingumu. Nors būtų gerai pateikti alternatyvą. Atskleidžiant knygutės minusus, o gal yra užslėptas vienas kitas trūkumėlis. Norėčiau, kad sudomintumėte mane! Nepasakojant knygos turinio. Reikalingas stebuklas!
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą