Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (905)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 12 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Spiečius

Spiečius Sako, nespręsk apie knygą iš jos viršelio, bet šiuo atveju tikrai galima būtų prisifantazuoti pamačius vien jį. Autorė Širšė, knyga „Spiečius“. Jau, rodos, seniai praėjo laikai, kai autoriai slėpdavosi už slapyvardžių. Nebemadinga, kiti sakytų - net nereikalinga. Juk absoliuti dauguma nė nesugalvotų savo rašymo, ir dargi knygos išleidimo fakto nuslėpti nuo draugų, socialinių tinklų pažįstamų ir apskritai „plačiosios skaitytojų auditorijos“. O Širšė paėmė ir padarė kitaip. Va jums ir Intriga nr. 1.

Intriga nr. 2 turbūt būtų kodėl slapyvardis būtent toks, ir ar galime tikėtis, kad jei ta pati autorė išleis knygą, pavyzdžiui, pavadinimu „Miškas“, pasikeis slapyvardį į tarkim „Lokė“. Na, čia vis tik abejoju. Intrigą nr. 2 sugadina rašyk.lt, kur beveik visi vartotojai, užsibuvę svetainės gyvenime bent kiek daugiau nei kelis mėnesius, turbūt yra nors girdėję apie tokią piktą kaip širšę Širšę.

Prieš pradėdama, tiesa, vieną dalyką turiu prisipažinti: lietuviškos fantastikos esu tik ragavusi. Lietuviai autoriai fantastai, kurių knygas skaičiau, suskaičiuojami ant vienos rankos pirštų, todėl gilių palyginimų su „kolegomis“ taip pat nesitikėkite. O ko iš manęs tikėtis galima? Skaitytojo nuomonės.
Kad būtų paprasčiau aš gal toliau dėliosiu ją numerėliais.
Pradėkime nuo to, kas patiko labiausiai:

Pliusas nr.1:
Riebiausias, labiausiai sužavėjęs „Spiečiaus“ pliusas buvo fantastinio pasaulio sukūrimas. Nėra jis ten koks sunkiai skaitytojui įsivaizduojamas sci-fi ar planeta apgyventa dar neaprašinėtomis ateivių rasėmis. Tas pasaulis panašus į mūsiškį ir vis tik... Na, čia reikia pabandyti paskaityti patiems. Šitame spiečiaus pasaulyje tvarka kitokia, gyventojai kitokie, jų darbai, ritualai, titulai kitokie, galų gale ir gamta ne tokia kokią esam įpratę matyti. Kiekviena smulkmena, atrodo, turi plačią priešistorę ir pagrindimą ir net norėdamas nerandi jokios loginės klaidos prie kurios galėtum prikibti. O prikibti man norisi visada.

Minusas nr.1:
Ir būtent dėl to didžiausio knygos pliuso įrašau jai pirmą minusą. Spiečiaus pasaulis man taip patiko, kad jo norėjosi gerokai daugiau. Aiškiai matoma, kad autorė viską apgalvojo plačiai, jos galvoje visos tos detalės tvarkingai sudėliotos į joms priklausančias vietas, tačiau skaitytojams informacijos trūksta. Jei nebūčiau galėjusi skaitydama kreiptis į Širšę man būtų likę neaiškios kai kurios socialinės struktūros, pozicijos, „specialybių“ pavadinimai ir kiti įvairūs įdomūs mažmožiai.

Pliusas nr.2
Gerai sukurtas ne tik pasaulis, bet ir pagrindinė veikėja. Ji išskirtinė, įdomi, elgiasi logiškai, įtikinamai, skaitytojas gali ją suprasti, su ja džiaugtis ir dėl jos liūdėti. Visad maniau, kad tai tose išspausdintose, leidyklų išleistose knygose yra savaime suprantama, tačiau pastaruoju metu sugebėjau pataikyti ir ant tokių autorių, kurie apie veikėjų kūrimą neišmano beveik nieko ir vis tiek yra spausdinami. Čia ne tas atvejis.

Minusas nr. 2
Jei toliau kalbame apie veikėjus, paantrinsiu kai kuriems kitiems skaitytojams rašyk.lt: vyriški veikėjai įtikinamumo kažkiek stokoja. Jie, tiesa, irgi yra savaip įdomūs ir skirtingi, tačiau spiečiaus pasaulyje bent dalis vyrų per daug supanašėja į moteris.

Pliusas nr. 3
Autorė rašo gerai, siužetas užkabina ir įtraukia nuo pat pirmo puslapio. Istorija nepasidaro nuobodi, joje nėra nereikalingo balasto. Visi veikėjai, visos scenos stumia veiksmą tolyn ir vienintelė priežastis, kodėl neperskaičiau knygos vienu prisėdimu ar per vieną naktį buvo ta, kad tuo metu dar laukiau, kol Širšė įdės naujas dalis į savo blog‘ą.

Minusas nr. 3
Pabaiga. Vis tik tikrai norėjosi stipresnės. Knyga buvo to nusipelniusi.

Minusai baigėsi, tai aš irgi jau į pabaigą. Mano rekomendacija – paskaitykit. Tuo labiau, šitos knygos net nereikia ieškoti knygynuose ar bibliotekose – knyga elektroninė ir nemokama.
2017-06-16
 
Kita informacija
Recenzento
vertinimas:
Tema: Fantastika
Leidykla: Naujas vardas
Leidimo vieta: Elektroninė knyga
Leidimo metai: 2017
Puslapių: 581
Daugiau informacijos »
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 11 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2018-10-14 16:03
Violeta_Ferdinan
Idomi recenzija. Tokia intriguojanti, netradicine, gal todel ir patiko. Taciau fantastikos niekada nedomino. 
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2018-05-17 14:38
sesė mėta
Recenzija buvo ne iš reikalo. Tiesiog čia buvo pirma, kurią bandžiau rašyti. O kaip sako pirmas blynas būna prisvilęs :) . Ačiū už komentarus, bandysiu atsižvelgti ateityje (jei prisiruošiu vėl bandyti rašyti recenziją :) )
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2018-05-13 23:34
klimbingupthewalls
Lyg recenzija iš reikalo.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2018-05-13 22:35
Nuar
Recenzija tokia "sausa", kad kilo noras paklausti: nejaugi širšės knyga sukėlė būtent tokias emocijas ir viskas taip blogai? Na, beveik blogai, kaip kad Eurovizijoje.:(
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2018-04-29 22:41
varna
Analizė atlikta normaliai, bet su esmine knygos idėja skaitytojas nesupažindinamas, patingėta mestelti kokią kabinančią citatėlę, įtikinančią knygą skaityti. Buitinis kalbėjimas, pradžioje pateikiamos neva intrigos - banalios. 
2
Įvertinkite komentarą:
Geras (2) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2018-04-28 00:21
TomKomPotas
abstraktu! perdėm. mažoka informacijos apie knygos siužetą (nepakenktų konkretesnis glaustas knygos esmės ar idėjos pateikimas), stilistiką. jei užsimenama jog pabaigos norėjosi stipresnės, dėrėtų bent užuomina, kodėl ji silpna, pvz. kodėl spora yra spora o ne miškas skaitytojui kol kas mažai rūpi knygos kaipo reiškinio kontekste. na ir pasikartosiu - recenzijos kalbos stilius tarkime... (net susimąsčiau kokį čia epitetą panaudoti) neįmantrus. 2+
Įvertinkite komentarą:
Geras (2) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2018-04-23 14:53
tictac_it
Pliusai - minusai. Knygos neskaičiau - todėl informacijos šitoje recenzijoje aiškiai pritrūko. Labai sausa recenzija :) Galima buvo vieną kitą teiginį ir pagrįsti kokiu epizodu iš recenzuojamo kūrinio. 2
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2017-06-24 20:12
Loke1
Esu perskaičius šią knygą, žiauriai gera!

Sese Mėta, perskaičiau ir recenziją kai tik pasirodė..hmm..žinok, nu, per silpnai perteiktas tas knygos gerumas, tavo disciplina mane trikdo, nors tikrai įdomią nagrinėjimo formą pasirinkai.

Norisi kažkokios atviros emocijos, ne tik tvatkingai sudėlioti + - .
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2017-06-18 14:29
sesė mėta
Pagalvojau, kad jei parašiau jog "šitos knygos net nereikia ieškoti" tai galėjau nurodyti tiksliau, kad iš tiesų nereiktų :)

https://naujasvardas.lt/
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2017-06-17 19:10
mengelia
Visai gerai parašyta. Tik norėjosi pamatyti citatų. Pavyzdžiui, apibūdinant nevyriškus vyrus ar pagrindinės veikėjos įvaizdį. Tai sustiprintų įspūdį ir tada gerai galima pajusti knygos dvasią, kalbos grožį. Tiesiog įkvepi su raidėmis tada.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2017-06-17 14:17
Crepuscolo
lietuviškos fantastikos esu ragavusi nedaug, kažkie Justino Žilinsko, Romualdo Drakšo ir, berods, viskas
Tiek kiek čia - nuotrūpomis.
O fantastika iš moteriškos plunksnos, kai tai išbaigtas kūrinys, vilioja. Sesės Mėtos recencija užkabino, knyga irgi
reikės paskaityti :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą