Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (904)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 21 (2)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Sofijos pasaulis

Sofijos pasaulis Prieš 58 metus Norvegijos sostinėje – Osle, gimė berniukas, kurį tėvai pavadino Jostein vardu. Galbūt jis buvo panašus į daug kitų berniukų, tačiau priešingai nei dauguma, anksti pradėjo domėtis filosofija. Būdamas vienuolikos metų, jis suvokė, kad yra pasaulio – didelės paslapties, dalis. Berniukas eidavo pas mokytojus ir klausdavo, ar ne nuostabu yra tai, jog gyvename, ar ne nuostabu, kad pasaulis toks didelis? Bet mokytojai tik gūžčiodavo pečiais – jie negalėjo atsakyti į šiuos klausimus. Turbūt būtent tai vėliau paskatino šį berniuką rinktis filosofijos mokytojo ir rašytojo kelią. Savo knygose, kurios lietuviškai kol kas išleistos tik penkios, jis nenuobodžiai nagrinėja visiems svarbius klausimus.

Rašydamas romaną apie filosofijos istoriją „Sofijos pasaulis“, Jostein Gaarder norėjo padėti Norvegijos moksleiviams, kurie privalo išmanyti filosofiją. Jis nesitikėjo, kad knyga bus labai perkama ar juolab verčiama į kitas kalbas. Net ir išmintingi žmonės kartais klysta... Knyga tapo ne tik pasauliniu bestseleriu – dabar ji vadinama klasika.

Kodėl romanas, kuriame gvildenami filosofiniai klausimai, neužduodami daugumos žmonių, tapo tiems žmonėms įdomus? Galbūt paaugliai šį romaną skaito tik todėl, jog jo veikėja – jų bendraamžė? Gal kai kurie tiesiog vaikosi bestselerius? O jeigu – juk taip norisi naiviai tikėtis – žmonės pagaliau suprato dar kadaise Sokrato iškeltą mintį „Žinau, kad nieko nežinau“ ir nusprendė vėl domėtis? Į šiuos klausimus atsakyti sunku, bet gal ir nebūtina – juk, kaip teigiama knygoje, „Visada pavojingiausi tie, kurie klausia. Atsakyti ne taip pavojinga. Viename klausimėlyje gali būti tiek sauso parako, kiek tūkstantyje atsakymų.“
Būtent klausinėti, stebėtis ir mąstyti ir skatina ši knyga. Skaitytojui suteikiama galimybė įsijausti į keturiolikmetės mergaitės, vardu Sofija, vaidmenį. Vieną dieną savo pašto dėžutėje ji randa nedidelį voką, o jame – lapelį su anonimišku klausimu „Kas tu esi?“. Taip prasideda Sofijos – o taip pat ir mūsų, skaitytojų – filosofijos kursas, kurį mergaitei paskiria paslaptingasis Albertas Knoksas. Jame supažindinama su visiems girdėtais, bet daugumos taip iki galo ir neatrastais filosofais – Demokritu, Sokratu, Platonu, Aristoteliu, Dekartu, Kantu ir kitais. Bet staigmenos tuo nesibaigia – netrukus Sofija pradeda gauti majoro Alberto Knago atvirlaiškius su sveikinimais gimtadienio proga, adresuotus jo dukrai, Hildei. Artėjant penkioliktajam Sofijos gimtadieniui, mergaitė sužino, jog pasaulis, kuriame gyvena ji pati, jos tėvai, draugai, ir net naujasis bičiulis Albertas Knoksas, tėra tik Hildės tėčio dovana dukrai, kitaip tariant – jo fantazijos vaisius. Sofija su Albertu Knoksu nusprendžia ištrūkti...
Jei kas nors prieš mėnesį manęs būtų paklausęs, ar domiuosi filosofija, drąsiai atsakyčiau – ne. Kiek daug pakeitė ši knyga! Tikiu, kad smalsumas kilo ne tik man. Juk pagrindinė romano auditorija – paaugliai – jau ne viskuo besistebintys vaikai, bet dar ir ne prie visko pripratę suaugusieji. Tikiu, kad knyga jiems sugrąžino tą vaikišką smalsumą ir sugebėjimą stebėtis. Negaliu teigti, kad knyga neturi minusų. Tokių knygų tikriausiai iš viso nėra. Kartais įkyrėdavo nuolatinis priminimas, ką jau perskaičiau, net ir nesunkių sąvokų aiškinimas, o kartais – atvirkščiai, tekdavo grįžti atgal ir pasitikslinti vieno ar kito filosofo pavardę. Skaitymas šiek tiek užsitęsė, bet ne dėl nuobodulio – kai kurias pastraipas skaičiau po du kartus, kad geriau suvokčiau jose išdėstytas mintis. O tada vietoj to, kad skaityčiau toliau, pasinerdavau į savo minčių labirintus. Būtent dėl to galiu drąsiai teigti, kad autoriui pavyko pažadinti manyje filosofą.
2010-03-23
 
Kita informacija
Recenzento
vertinimas:
Tema: Romanai
Leidykla: Tyto alba
Leidimo vieta: Vilnius
Leidimo metai: 2009
Vertėjas (-a): Eglė Išganaitytė
Puslapių: 410
Kodas: ISBN 978-9986-16-087-8
Daugiau informacijos »
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 0
 
Blogas komentaras Rodyti?
2010-03-23 16:03
Ferrfrost
O, dabar knygos viršelis kitoks nei, kai tada skaičiau. Gera knyga gerai, kad vėl yra naujas leidimas. Nebloga ir recenzija:)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą