Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (905)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 14 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Senasis baltųjų debesų kelias. I–II tomai.

Senasis baltųjų debesų kelias. I–II tomai. Pirmą kartą su knygos autoriumi susipažinau skaitydama jo knygelę „Ramybė su kiekvienu žingsniu”. Tokia pati paprasta (suprantama) ir nepaprasta (nuostabiai gražių tiesų kupina) ramybe dvelkianti knyga yra ir ši. Sakydama „gražių tiesų kupina“ labai dvejoju, nes nerandu tikslesnio apibūdinimo. Neteigiu, kad tai galutinės ir neginčijamos tiesos. Tik noriu pasakyti, kad Budos mintys man artimos ir man patinka – tikriausia taip ir bus tai, ką iš tikrųjų norėjau pasakyti.

Autorius remdamasis autentiškais šaltiniais aprašo princo Sidhartos Gautamos gyvenimą. Kadangi iki šiol rimtesnė literatūra apie budizmą į mano rankas nepapuolė, dabar man atsivėrė nauji faktai iš Budos gyvenimo. Vienas iš jų –  supratingoji ir jį palaikanti žmona.

„Senąjį baltųjų debesų kelią“ sudaro trys knygos. Jausmas, kad daug kas kartojasi. Pirmoje knygoje mane tai erzino, antroje - pradėjau ieškoti erzelio priežasties ir stebėti savo jausmą, kodėl jis atsirado, kol supratau jo beprasmiškumą. Aplankė mintys: „gal tokiu būdu autorius bando kaskart priminti šias tiesas“, „juk aš nesu vienintelis skaitovas, kažkam gal reikia lygiai tiek pasikartojimų, kiek jų yra šioje knygoje“, „jei kas buvo arti nušvitimo skaitydamas pirmąjį pasakojimą, gal nušvis skaitydamas jo pasikartojimą“. Savo kvėpavimo nestebėjau (juk skaičiau knygą!), bet po to skaičiau ramiai.

Sidharta, atradęs išsilaisvinimo iš kančių kelią, perteikia jį dideliems, mažiems, turtingiems, vargšams, visų kastų atstovams, vyrams ir moterims, o Thich Nhat Hanh lūpomis Buda prabyla palyginimų, konganų ar net savotiškų pasakų forma (patiems mažiausiems)- buvo įdomu, dėl to knyga skaitėsi lengvai ir greitai.

Nušvitimo kelyje svarbios trys sąlygos – Budos prigimtis (visi galime tapti Atbudusiais), Dharma (Mokymas) ir Sangha (Bendruomenė). Be Bendruomenės neįmanoma praktika, kuri yra labai svarbi siekiant nušvitimo. Palaipsniui atskleidžiamas džiaugsmas, atgaila, patirti einant išsilaisvinimo keliu; rūpesčiai su kuriais susiduria Sidharta, skleisdamas savo mokslą; taisyklės, kurių laikosi Bendruomenė; pagrindiniai Dharmos principai, budizmo esmė (čia ir dabar).

Nors negalėjau įsivaizduoti, kaip Buda sugebėjo kalbėti dviejų tūkstančių vienuolių miniai (turbūt tada garsinimo aparatūros nebuvo?), bet vis tiek išdrįsiu pasakyti, kad besidomintiems budizmu, „Senasis baltųjų debesų kelias“ tritomis -  teisinga ir įdomi knyga.

Neteigiu, kad tai galutinės ir neginčyjamos tiesos“ - tai sakydama, aš atitolau ar priartėjau prie Dharmos?
2005-10-13
 
Kita informacija
Recenzento
vertinimas:
Tema: Kitos
Leidykla: Mijalba
Leidimo vieta: Kaunas
Leidimo metai: 2003
Vertėjas (-a): Andrius Rondomanskis ir Jonas Vitkūnas
Puslapių: 200
Kodas: ISBN 9955-9546-6-3
Daugiau informacijos »
Kitos knygos recenzijos
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 10 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2005-10-13 15:29
baklazanow
maniau rasykai istaisys klaidas:)
turi turi:)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2005-10-13 14:49
Dėma
neginčyjamos = neginčijamos

"Savo kvėpavimo nestebėjau (juk skaičiau knygą!), bet po to skaičiau ramiai". Vadinasi, knyga turi jėgos!?

Mėgstu neakademiškus pasisakymus.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą