Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (905)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 8 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Saulėlydis

Saulėlydis Stephenie Meyer knyga „Saulėlydis” sukėlė didelį ažiotažą visame pasaulyje. Ji yra lyginama su Hariu Poteriu. “Saulėlydį” skaito ne tik fantastikos gerbėjai, bet ir skeptikai. Kūrinys atsidūrė New York Times bestselerių sąraše. “Saulėlydis” išverstas į 20 kalbų ir parduodamas 39 valstybėse.

Kūrinio tema –uždrausta meilė. Šioje knygoje pasakojama apie paprastos merginos Belos Svan ir vampyro Edvardo Kaleno meilę. Kūrinyje keliami probleminiai klausimai: ar Bela su Edvardu peržengs leidžiamą ribą? Ar Edvardas įkąs Belai? Kodėl kiti vampyrai nori pakenkti Belai? Kodėl Edvardas negali matyti Belos minčių? Pats svarbiausias yra: ar įmanoma meilė tarp vampyro ir žmogaus? Bela su Edvardu visą laiką vaikšto peilio ašmenimis. Raudonas obuolys ant knygos viršelio simbolizuoja uždraustą vaisių, nuskintą nuo Tiesos medžio. Saulėlydis lengviausias paros metas vampyrams, kai jie mažiausiai trokšta kraujo. Taigi knygos pačioje pradžioje autorė pateikia dvi priešingas asociacijas, simbolius: obuolys – neigiamai pavaizduotas, o saulėlydis – teigiamai. Tai tarsi kova tarp gėrio ir blogio. Stephenie Meyer įtaigiai ir nepastebimai supina paprasto Belos gyvenimo ir paslaptingo Edvardo gyvenimo, detales. Du gyvenimai, du požiūriai susilieja į vieną. Be to, knygoje gausu metaforų, vaizdingų aprašymų („tiesiai virš galvos kabanti saulė užliejo pievą balzganais gelsvais spinduliai“). Taigi skaitytoją intriguoja ne tik tema, bet ir vaizdingi aprašymai, kurie kūriniui suteikia dar daugiau įdomumo ir spalvingumo.

Kūrinio veiksmas prasideda tada, kai Bela persikrausto gyventi iš Fynikso į Forksą, mažą, niekuo neypatingą miestelį. Kūrinio vieta dažnai kinta, namai, mokykla, pajūris, miškas… Erdvė yra labai kontrastinga, vienos vietos yra artimesnės ir paprastenės, kitos – paslaptingos ir pavojingos.

Nors knygoje yra daug veikėjų, Edvardo šeimos paveikslas labiausiai traukia akį. Jie visi atrodo tokie skirtingi, tačiau ir panašūs. Jie stulbinamai, nežemiškai gražūs, atrodo lyg nužengę iš mados žurnalų viršelių. Kalenų šeimos narių išvaizda stulbina ne mažiau nei sugebėjimai. Į šį gyvenimą jie atsinešė ryškiausius savo žmogiškuosius bruožus. Svarbiausia, kad jie yra ypatingi vampyrai. Jie yra vegetarai (nepagalvokit, kad valgo žoles visokias), kovoja su savo prigimtim. Kalenų šeimos paveiksle yra daug magiškų detalių, tačiau jie stengiasi neišsiskirti iš kitų.
Galiu teigti, kad knyga „Saulėlydis“ sužavės ne tik fantastikos gerbėjus, bet ir tuos, kuriems magiški dalykai ne prie širdies. Tai knyga, kurioje pilna meilės, magijos ir pavojų. „Saulėlydį“ rekomenduoju ne tik aukštesnių klasių moksleiviams, bet ir suaugusiems, nes ji nuobodulio valandas praskaidrina savo žavesiu ir nepaleidžia iki paskutinio puslapio.
2009-05-23
 
Kita informacija
Recenzento
vertinimas:
Tema: Romanai
Leidykla: Alma littera
Leidimo vieta: Vilnius
Leidimo metai: 2008
Vertėjas (-a): Viktorija Labuckienė
Puslapių: 469
Kodas: ISBN 978-9955-38-044-3
Daugiau informacijos »
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 3 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2011-08-01 16:38
Prisimink
Pacios geriausios iki siol skitytos knygos...
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-04-07 17:27
Pirmoji knyga -pasakele pries miega .Antroji - patiko.Trecioji - panaseja i nevykusi seriala .Trecioji -tapo nevykusiu serialu ,pridurdiu ,KLAIKIU .
Bet cia tik mano nuomone ,negalima nuneigti ,kad knyga itraukianti ,nes tikrai nebuciau skaiciusi visu daliu,bet kuo toliau tuo labiau norejau ,kad pabaiga butu nelaiminga ,bet nors rek ,jie laimingai ir amzinai gyvena ,bla bla bla.
Įvertinkite komentarą:
Geras (2) Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2009-11-24 11:36
Nuostabi knyga. Nors nesu fantastikos mėgėja, bet ši knyga mane įtraukė ir sudomino. Norėčiau, kad butu daugiau tokiu knygų.
Įvertinkite komentarą:
Geras (2) Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2009-11-20 15:12
asmeniskai man knygos apie vampyrus patiko.
Ir dar tai: Meyer naujoviskai aprasevampyrus, jokiu mediniu kuolu, sidabriniu kulku kad juos nuzudyti :)
faina kad jie nemiega karstuose, sauleje pasivercia pelenaius..
Siaip knyga man viena is geriausiu.
Įvertinkite komentarą:
Geras (3) Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2009-10-19 21:59
cyplius
Man knyga šimtą kartų geresnė už filmą .  Joje daug daugiau jausmų,nors ir filmas neblogas.
Tačiau.Pamačius filmą viduje sukilo emocijos,bet kai perskaičiau knyga tai buvo nesąmoninga. Viduje vyko tai,ką manau gali suprasti tik velniai.;D
Nors manau,vėliau man ši knyga bus,kaip sakė fohh,bet dabar man ši knyga yra geriausia iš skaitytų.
Įvertinkite komentarą:
Geras (2) Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2009-09-03 18:26
Tadas Mockus
nueik i biblioteka atsiversk ir skaityk.. manai cia leis nemokama skaityt? tai butu autoriniu teisiu pazeidimas
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-08-16 20:23
as nesuoprantu, radau knygo, o kaip man dabar ja perskaityti?
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (3)
Blogas komentaras Rodyti?
2009-08-09 22:31
Perskaiciau jau visas tris knygas, vos susilaikiau nepradejusi visu skaityti vel is naujo :) Pirmiausia maciau filma, buvo idomu, suzavejo, bet galiu pasakyti, kad knyga daug geresne. Tiesa pasakius zmonems, kurie neturi fantazijos filmai labiau ir patinka. Knygoje realiau suvoki pati veikeja, jo busena, nes filme is mimikos nelabai suprasi kaip jis jauciasi.
Įvertinkite komentarą:
Geras (4) Blogas (3)
Blogas komentaras Rodyti?
2009-07-29 19:47
Arvena
Jei knyga orientuota daugiau ar mažiau paauglių auditorijai ir šiek tiek kvepia fantastika, dar nereiškia, kad ji panaši į "Harį Poterį".
Nesutinku su teiginiu, kad "Saulėlydžio" tema - uždrausta meilė. Niekas niekada neuždraudė mylėti vampyro.
Nemanau, kad rašydama knygą autorė jau žinojo, kad ant viršelio bus obuolys.
Vaizdingų aprašymų knygoje pastebėjau "netgi" du - oho, tiek tikrai turėtų prietraukti daugiau skaitytojų.
Kalenai tikrai nėra patys pagrindiniai šios knygos veikėjai - recenzijoje labai mažai skiriama dėmesio Belai - juk ji ne tik pagrindinis personažas, bet ir pasakotoja.
"Galiu teigti, kad knyga „Saulėlydis“ sužavės ne tik fantastikos gerbėjus, bet ir tuos, kuriems magiški dalykai ne prie širdies." - o aš galiu teigti, kad tikri fantastikos gerbėjai šita knyga nusivils.
"Tai knyga, kurioje pilna meilės, magijos ir pavojų." - magijos ir stebuklų? Kažkaip nepastebėjau. Fantastikos - galbūt. Meilės? Jei Belos seilėjimasis yra meilė, tada gal.
Žodžiu, knyga labai silpna, recenzija irgi ne per geriausia - kai kada kalbama per daug abstrakčiai, kai kada atkreipiamas dėmesys į ne tokius jau ir reikšmingus dalykus (Kalenų aprašymas, veiksmo vietos detalizavimas). Žodžiu.

Įvertinkite komentarą:
Geras (3) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-06-15 13:53
agnie6ka
Drįsčiau abejoti sakiniu kad saulėlydis yra tas paros metas kai vampyrai maziau trokšta kraujo...Edvardo citata : \"It\'s TWILIGHT. It\'s the safest time of day for us. The easiest time. But also the saddest, in a way...the end of another day, the return of the night. Darkness is so predictable, dont\'t you think?\"
Saugiausias paros metas - kada saulė leidžiasi bet nebėra tokia aktyvi jie gali rodytis viešumoje...
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-06-14 19:39
fohh
Lengvas skaitalas,
tik tiek.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas (4)
Blogas komentaras Rodyti?
2009-06-11 15:22
Serpentina
Pure Copper, bet juk ir filme ,,Saulėlydis" tie vampyrai visai gražūs. ;D
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2009-06-09 20:50
Labai įdomu skaityti, kaip rašytoja taip vaizdžiai viską aprašo. Man asmeniškai knyga patiko ir priskaustė dėmesį.
Įvertinkite komentarą:
Geras (2) Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2009-06-05 17:38
agnie6ka
O apie ka knyga? -> 'geliu kraujas"?
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2009-06-05 15:38
časm
Ši knyga - popsas. Gal todėl ir nepatiko. Nuspėjama ir šiaip nieko naujo. Matosi, kad vaikai normalių knygų neskaitę :) Va kaip tik skaitau Anitos Amirrezvani ,,Gėlių kraują" - čia tai tikra knyga. Filme bent jau gražių aktorių yra ;DD
Įvertinkite komentarą:
Geras (3) Blogas (2)
Blogas komentaras Rodyti?
2009-06-03 19:10
agnie6ka
sios knygos mano megstamiausios.perskaiciau anglu kalba...sakyciau kad su lietuviu vertimu skiriasi...taciau niekaip negaliu suprast kad filmas kai kuriem yra geresnis...ziurejau filma kartojau mintinai frazes kartu su veikejais - fantastiskas jausmas...panasiai kaip edvardas romeo eiles...taciau tai ir yra vienintelis pliusas...
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2009-06-02 18:22
Švntanti Aušra
na, Paulai patarciau pirma be klaidu ismokt rasyt, o jau tada sprest apie tragiska rasytojos stiliu.
Įvertinkite komentarą:
Geras (3) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-06-01 19:54
Twinny
Taip, raso vaizdingai.
"Pasiekiau sviesos telkinio pakrasti ir per paskutinius paparcius zengiau i nuostabiausia vieta is visu, kiek man teko matyti. Pievele buvo maza, visiskai apvali ir pilna laukiniu geliu ir sviesiai baltu. Kazkur netoliese girdejau ciurlenancia upelio daina. Tiesiai virs galvos kabanti saule uzliejo pieva balzganais spinduliais. Apimta jaudulio letai zengiau per minksta zole, siuruojancias geles ir silta, paauksuota ora."
"Jo oda <...> spindejo, tarsi i ja butu prismaigstyta tukstanciai mazulyciu deimantu... Tobula skulptura, iskalta is kazkokio nezinomo akmens, glotni it marmuras, zerinti it kristolas."
"Taciau ne del to negalejau atitraukti nuo ju akiu. Spoksojau todel, kad ju veidai, tokie skirtingi, tokie panasus, buvo stulbinamai, nezemiskai grazus. Tokiu veidu niekur neisvysi, nebent madu zurnalo spalvotuose puslapiuose. Arba senuju meistru angelu paveiksluose. Sunku buvo pasakyti, kuris is ju zaviausias."
"Taip, tu man tikrai auksciausiso rusies heroinas."

Įvertinkite komentarą:
Geras (4) Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2009-05-31 19:16
Paula_
jeigu sita rasytoja raso vaizdingai tada jau nebeturiu ka pasakyti....

o seip tai tragiskas rasymo stilius jos. gereu jau jis scenarijus filmams kurtu o ne literatura rasytu
Įvertinkite komentarą:
Geras (2) Blogas (4)
Blogas komentaras Rodyti?
2009-05-31 16:59
Sniego mėnuo
Kalbant apie recenziją, man visai patiko tai, ką skaičiau. Klausimas kitas - ką dar galima būtų parašyti recenzuojant. Mažai kas rašo apie viršelius, tad tas simbolių aiškinimas labiausiai patiko, o Kalenų šeimynėlei gal ir neverta buvo skirti visos pastraipos, nes kaip suprantu jie vis tiek yra antraplaniai veikėjai - viskas sukasi apie jaunuolių porelę. Tai va, šiaip veikėjus galima pristatyti ir trumpiau, daugiau vietos galima būtų skirt knygos įvertinimui, palyginimui su kitomis knygomis arba pateikt kokią citatą, iliustruojančią tuos "vaizdingus aprašymus, kurie kūriniui suteikia dar daugiau įdomumo ir spalvingumo". Taip priverstum labiau patikėti šio teiginio teisingumu.
Sėkmės
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
1 2
[iš viso: 30]
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą