Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (905)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 2 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Saulėlydis

Saulėlydis Į mažą, žalią ir amžinai lietingą (hm... nieko neprimena?) miesteliuką Forksą iš saulėto Fynikso persikrausto paauglė Bela. Persikrausto pas tėtį, nes mama, ištekėjusi antrą kartą, dažnai keliauja ir nebūna namie. Persikrausto savo noru, bet nekenčia Forkso. Nekenčia nuolat pliaupiančio lietaus, „per didelės“ žalumos, naujos mokyklos (nors dar nebuvo ten įkėlusi kojos, bet – juk visi tokio „kaimo“ mokykloj tik į ją ir spoksos!). Žodžiu, jaučiasi esanti mažų mažiausiai kankinė. Stebuklas dar, kad neapsisuka ir nemauna atgal į Fyniksą.

Mokykloje Belos dėmesį patraukia keista jaunuolių grupelė – jie laikosi atokiau nuo kitų, bendrauja tik tarpusavy, per pietus nieko nevalgo, važinėja itin prabangiais automobiliais, yra liekni, išblyškę ir... tiesiog nežemiškai gražūs. Ypač vienas – Edvardas Kalenas, su kuriuo Belai tenka sėdėti per biologiją.

Ilgainiui paaiškėja, kad Edvardas neabejingas Belai (nors iš pradžių jo elgesys į jokią simpatiją ar net paprasčiausią mandagumą nebuvo panašus). Ir dar kai kas paaiškėja. Edvardas yra vampyras (kaip ir visa jo šeima). Ir niekada to nepamiršta. Nepamiršta, kad yra pavojingas. Tačiau Bela taip „besąlygiškai ir neatšaukiamai“ jį įsimylėjusi, kad galiausiai merginos ir vampyro santykiai priveda prie to, jog iškyla rimtas pavojus Belos gyvybei.

Viskas būtų gal ir neblogai, bet... Gal ne veltui jauniems rašytojams patariama nerašyti tęsinių jau žinomoms istorijoms, o kurti savas. Kartais pasirėmus „antrine tikrove“ (ne tikru gyvenimu, o kitų autorių kūriniais) gaunami neblogi ar net puikūs rezultatai. Tačiau ne šį kartą.

Stephenie Meyer pasirinko kitų rašytojų (ir kitokių meno formų kūrėjų) jau gerokai pravaikščiotą taką. Apie vampyrus (daugiau ar mažiau) rašė tokie klasikai kaip B. Stoukeris, G. Byron‘as, M. Shelley, W. Geothe, C. Baudelaire ir keletas kitų. Taigi tema nenauja, juolab kad ir minėti autoriai rašydami savo kūrinius rėmėsi įvairių tautų legendomis ir mitais. Taigi medžiagos – apstu. Kodėl gi nepažvelgus į tai nauju žvilgsniu ir sėkmingai neperkėlus kokio žavaus vampyro (ar visos jų šeimynėlės) į XXI amžių?

Bet ar S. Meyer tai pavyko? Deja ne. Nueita lengviausiu keliu – meilės istorija paaugliams plius fantastikos prieskonis. Bet va čia tikri fantastikos mėgėjai turėtų ir supykti. Viena, kai kuriamas visiškai naujas personažas. Bet jei „pasiskolinamas“ kitų sukurtas, tai būtina laikytis tam tikrų taisyklių. Jei rašai apie raganą, tai negali rašyti jog „nesąmonė, ji neskraido ant šluotos – tai – mitas; iš tikrųjų raganos skraido ant skraidančių kilimų“ – nebent tai būtų komiškas kūrinys.

Deja, „Saulėlydyje“ bandoma kalbėti rimtai. Bet čia vampyrai sugeba susivaldyti ir minta tik gyvūnų krauju (na, tarkim, – tokia teorija – ne naujiena), netgi sėkmingai dirba ligoninėje, dieną nemiega karstuose (nes miegoti jiems iš viso nereikia), žmonių maistą gali valgyti, bet jis jiems neskanus („jei kas nors tave verstų valgyti žemes, juk valgytum, bet nebūtų skanu?“) vampyru tampama kai įkanda vampyras ir nuodai pasklinda po kūną (tačiau yra žinoma ir daugiau versijų – viena labiau įtikima – vampyrui įkandus, auka miršta, o tam, kad taptum vampyru, reikia paragauti vampyro kraujo – juk, jei užtektų įkandimo, pro vampyrus nebūtų įmanoma praeiti), taip pat vampyrai nesibaido kryžiaus (tačiau yra nuomonė, kad svarbu, ne koks simbolis naudojamas prieš vampyrą, o kaip stipriai tikima, kad tai padės apsiginti – esą vienam žmogeliui pavykę apsiginti nuo vampyro pamojavus jam prieš iltis savo pinigine).

Apie česnakus, veidrodžius, sidabrą, tekantį vandenį ar pabertus grūdus nebuvo kalbama, tačiau labiausiai pritrenkė tai, jog šitiems vampyrams saulė NĖRA pavojinga. Tai – Edvardo teigimu – irgi tik mitas. Tiesa, vampyrai renkasi tamsius, lietingus miestus, vengia saulės, bet ne todėl, kad ji būtų pavojinga, o todėl, kad jų oda nuo saulės spindulių pradeda žėrėti kaip krištolas... Gražu?
Ir tai dar ne pats blogiausias dalykas šitoj knygoj. Daug blogiau nei „vampyrologijos“ klaidos nuteikia prastas autorės rašymo stilius. Dažnai (ypač skaitant dialogus) susidaro įspūdis, kad „autorė nori kažką pasakyti“, bet taip ir nepasako – atrodo, kad daug daugiau liko rašytojos mintyse, nei nugulė ant popieriaus. Iškalbingomis turėjusios būti pauzės, elipsės nieko nepasako. Žodžiu, pilna asilo tiltų. Ir nereikėtų dėl to kaltiniti vertimo.

Tačiau kai kur persistengta – visiškai nereikalingas atrodo epizodas, kai Bela eina į mišką. Nebent jis turės įtakos knygos tęsiniams. Bet bent jau kol kas nepanašu.

Kitas dalykas – per daug jau seilėta ta Belos ir Edvardo meilė. „Aš tave myliu. Ir aš tave. Žinau.“ – ir taip toliau ir panašiai.

Taip pat nervina netikęs amerikiečių paauglių įprotis vadinti savo tėvus vardais – Bela mamą dar kartais pavadina mama, o ne „Rene“, bet žodį „tėtis“ ji kaip įmanydama stengiasi keisti „Čarliu“ (beje, ne visada sėkmingai). Būtų suprantama, jei būtų paaiškintos tokio šaltumo(?) priežastys arba apie jas bent užsimenama, bet iš pasakojimo tai nepaaiškėja, netgi galima susidaryti priešingą vaizdą. Tai kodėl taip?

Kitas labai erzinantis dalykas – nuolatinis Belos melavimas. Meluoja ji net tada, kai, atrodytų, sakyti tiesą būtų daug paprasčiau. Bet ne. Būtinai sukurs kokį nors siaubingai kvailą ir visiškai nereikalingą melą.

Apskritai Bela šioje istorijoje atrodo mažvaikiška, verksnė, nenuoširdi ir, kaip jau minėjau, melagė (ypač kvailai atrodo jos tvirtinimai: „Man viskas gerai“, kai akivaizdu, jog nėra gerai). Bet labiausiai stebina jos nerangumas. Jei kas šitoj pasakėlėj ir yra fantastiška, tai ne nežemiško grožio vampyrai, spindintys saulėje, bet tiesiog antgamtiškas Belos nerangumas. Kaip jums skamba toks Belos prisipažinimas: „Bėgdama aš dažnai pargriūnu“. Kaip įmanoma???

Vienu žodžiu, knyga paaugliams ir apie paauglius, na ir, kaip dabar labai madinga, su fantastikos kvapeliu. Vakaras (ar keli vakarai) skaitant šią knygą gal ir neprailgs (jei neužknis Belos (ypač jos!) ir Edvardo seilėjimasis), bet tikresnių vampyrų teks pasiieškoti kitur.
2009-12-19
 
Kita informacija
Recenzento
vertinimas:
Tema: Romanai
Leidykla: Alma littera
Leidimo vieta: Vilnius
Leidimo metai: 2008
Vertėjas (-a): Viktorija Labuckienė
Puslapių: 469
Kodas: ISBN 978-9955-38-044-3
Daugiau informacijos »
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 2 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2010-06-30 13:55
Miegantis Aitvaras
kam skaityti, jeigu filme viskas zodis i zodi atkartota :))
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-06-28 17:38
Arvena, man labai patiko tavo recenzija. Konkreti ir aiški.  Deja, knygos pati neskaičiau ir negaliu jos vertinti. Tačiau, esu mačius abu filmus. Ir juos pažiūrėjus, kažkaip noro skaityti knygos neatsiranda. Tu rašai savo recenzijoje, kad Bela "nerangi". Butent tas jos "nerangumas", "pasyvumas", "šaltumas", "man absoliučiai tas pats" požiūris į viską labiausiai nervino filmuose.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-06-09 19:38
Pagauk
labai nuostabi knyga
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (2)
Blogas komentaras Rodyti?
2010-04-16 20:57
Tomas Vaskevicius
Užjaučiu skaitančius.
Įvertinkite komentarą:
Geras (2) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-04-16 20:54
Tomas Vaskevicius
Mano nuomone vampyrai neturi būti mokyklinukai vaikai ar pnš.
Vampyrai kuriančios, atsidavusios menui būtybės, besiblaškančios šešėliuose ir pnš.Privalo jie gyventi pilyse,miškuose, o ne važinėti prabangiais automobiliais.
Turėtumet paklausyt grupių:
"midnight syndicate"(vampyre ypač dainos); "nox arcana", kad suprastumėt ,kas tikrieji vampyrai.
Neskaičiau knygos ir net nežadu, nes autorė man pasirodė pati nesuprantanti kokie iš tikrųjų vampyrai.
Įvertinkite komentarą:
Geras (3) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-03-08 17:11
xomg666
Ši recenzija puikiai atitinka mano pačios nuomonę apie tą "Saulėlydį". Penkios žvaigždutės.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-03-05 21:11
ŠFK
Recenzija geresnė už visas keturias (taip?) šios serijos knygas. Na, bent vienas dalykas geras, kuris "susijęs" su visa šita vampyrų ir meilių istorija.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-03-04 12:08
Miegantis Aitvaras
Puiki recenzija :) knygu serija tikrai neverta uz ja prasomu pinigu :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-02-12 15:37
Arvena
Audrai Sodaitytei: na niekuo negaliu padėti, jei jums tenka skaityti tik "prievartos,nešvaraus sekso ar kt.žiaurumų istorijas". Aš esu perskaičiusi nemažai ir kitokių knygų, tad tikrai nesiruošiu ploti katučių, kad "Saulėlydyje" viso to nėra. Sakydama, kad "Saulėlydis" silpna knyga, kalbu ne apie tai, kas ką mėgsta ir ko nemėgsta - knyga yra silpna savaime. Galima nemėgti fantastikos, bet norint įrodyti, kad pvz. "Marso kronikos" ar "Žiedų valdovas" - blogos knygos, reikėtų gerokai pasistengti.
Silpnai knygai - "žiauri" recenzija. Negaliu gi prikurti to, ko knygoje nėra.
O šiaip jau "nebūtina sirgti vėžiu, kad galėtum gydyti juo sergantį žmogų". Tas pats galioja ir kritikai. O pasaulyje yra daug populiarių, bet dar nebūtinai gerų dalykų. Pvz., vargu ar rasime lietuvį, nieko nežinantį apie Nataliją Zvonkę, bet tai dar nereiškia, kad ji labai gerai dainuoja.
Tai tiek.
Įvertinkite komentarą:
Geras (3) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-02-12 13:23
Arvenai:recenzija šiaip jau tiktai žiauri-nieko teigiamo.Kritikuoti,aišku,lengviausia,bet susimąstykite,kodėl ši istorija nuvilnijo per pasaulį su tokia jėga? O todėl,kad ne visi mėgsta ir "gali"skaityti rimtas,sudėtingas knygas,su giliomis mintimis tarp eilučių.Plačios visuom.masės yra vidutinio išsilavinimo ir proto žmonės,todėl jiems lengvas stilius geriau prie širdies nei "kažkokie filosofiniai išmąstymai",nesuprantami jų galvoms.Todėl pasakysiu-gera ši knyga-tinkama romantiškos sielos žmonėms-tai ne kažkokia prievartos,nešvaraus sekso ar kt.žiaurumų istorija(ko dabar apstu),o trsi tyros meilės (nors ir nerealios)ir grožio šviesulys.Tinkamas mergaitėms,merginoms ir,man visai nekeista,romantiškoms moterims.Siūlyčiau perskaityti šią istoriją ir vaikinams,ir jei bent vienas kuris iš jų pamėgdžios šios gražios meilės akimirkas,tai pasaulis nuo to pasidarys tik gražesnis,tuo labiau šiandieninis -pilnas smurto ir godumo.Na,o "kieti"skaitovai lai jos neskaito,bet lai ir nemenkina-kiekvienam savo (jauna šios knygos auditorija dar suformuos savo liter.skonį).........skaitykit,gėrėkitės,stenkitės išmokti mylėti taip kaip šios knygos herojai....sėkmės
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (2)
Blogas komentaras Rodyti?
2010-01-17 21:52
Arvena
Gal White_Lies ir turi tokią aiškiaregystės dovaną, kad dar neperskaičiusi knygos iš anksto gali žinoti, ko iš jos tikėtis. Aš tokių gabumų neturiu, tad, nors kai kam tai gali atrodyti keista, - "šlanga neapsimetinėju", nes neturėjau jokios išankstinės nuomonės apie šią knygą.
Apie rašymo stilių, manau, kalbu šitoje pastraipoje:"Ir tai dar ne pats blogiausias dalykas šitoj knygoj. Daug blogiau nei „vampyrologijos“ klaidos nuteikia prastas autorės rašymo stilius." (ir toliau). Atleiskite, jei jums to atrodo per mažai.
Dėl pliusų... Hm. Na šioks toksn pliusas paminėtas recenzijos pabaigoj: "Vakaras (ar keli vakarai) skaitant šią knygą gal ir neprailgs..." Daugiau, pardon, nelabai ten jų yra. Apie White_lies pasiūlytus "pliusus" - atsiprašau, jei jums papuola skaityti tik tokias knygas paaugliams, kuriose "užsiiminėjama seksu, šniaukščiami narkotikai ir so on", tai ne mano problema. Man yra tekę skaityti daugybę šviesesnių knygų, tad džiaugtis ir šokinėti iš laimės, kad "Saulėlydyje" viso to nėra, nematau prasmės.
Įvertinkite komentarą:
Geras (2) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-01-17 13:15
White_Lies
Iš rezenzijos gavosi tik absurdiškas draskymasis iš serijos "negaliu pakęsti twailaito". Imi į rankas knygą žinodamas ko tikėtis, o paskaičius šitą recenziją atrodo, kad autorė (recenzijos autorė) - atleiskit už kaimietišką tiesmukiškumą - apsimetaa šlanga ir tiesiogiai kraupsta nuo prirašytų "nesąmonių". Vertini tik patį turinį, užmirštas rašymos stilius, galbūt buvo įmanoma ir porą pliusų rasti? Pvz. kad nors vienoje paaugliams skirtoje knygoje neužsiiminėjama seksu, nešniaukščiami narkotikai and so on. Gražių, pavadinkim tyrų, istorijų nėra tiek daug šiais laikais.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2010-01-14 13:58
grazei parasita :)
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2010-01-08 20:58
sepulture
arwena, koks nuostabus gilesnis uz pati romana zvilgsnis i ji :D
mums tikriausiai labai bus sudetinga suprasti siu knygu ir filmu popiuliariuma...
beje, mano manymu, si knyga - tai pats greiciausiais vaistas nuo nemigos:D uztenka skyriaus ir jau miegi kaip uzmustas :D
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-01-06 15:03
Arvena
Čia recenzija, o ne anotacija, ir nepasakyčiau, kad labai ilga. Geriausias, turbūt, tik pamatęs, kad tai ne trys sakiniai, iš anksto nusprendė, kad bus nuobodu ir vargu ar viską perskaitė.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-01-06 12:51
geriausias
čia tokia ilga recenzija? tas kas ja rašė iš karto galiu pasakyti: NUOBODU
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (4)
Blogas komentaras Rodyti?
2009-12-29 14:43
Leo Klio
Ar nebūtų papraščiau rašyti recenziją apie knygą, kuri paliko teigiamą įspūdį?
Įvertinkite komentarą:
Geras (2) Blogas (4)
Blogas komentaras Rodyti?
2009-12-20 14:27
Jugo_Džiova
Ble, kiek klaidų...
Įvertinkite komentarą:
Geras (2) Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2009-12-20 14:26
Jugo_Džiova
Na, kad knyg nieko gero, tai nieko naujo.
bet negalima sakyti, kad vmpyrus reikia aprašyti tik taip ir ne kitaip. Nemažai rašyojų aprašė netradicinius vampyrus (nebijančius saulės, česnakų ir kryžių) ir darė tai visai sėkmingai. Be to ir pačioje mitologijoje vampyro įveizdis labai skiriasi skirtingose kultųrose. Dabar plačiai priimamas vampyro įveizdis susiformavo maždaug XXa. pradžioje kai buvo statomi "Nosferatu" ir šiaip popsinamas Stoukeris.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-12-20 11:37
Sniego mėnuo
Skaityti buvo labai įdomu, ypač dėl to, kad pažvelgta į vampyrus knygoje kaip į kultūrinį reiškinį, ir panašu, jog šioje knygoje autorė nepasako nieko naujo, vampyras čia tik supopsintas padaras. Manau, daug įtinamesnis yra ne per seniausiai rodytas filmas "Įsileisk mane" apie vampyrę mergaitę, įdomu vien tai, kad anksčiau, rodos, niekas lyg ir nebandė pavaizduoti mažųjų vampyriukų gyvenimo ,tad rekomenduoju.
Įvertinkite komentarą:
Geras (2) Blogas
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą