Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (904)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 7 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Plaukiojanti opera

Plaukiojanti opera Apie šią knygą didžiai daug dalykų būtų galima ištarti, betgi pasistengsiu ją pristatyti kuo glausčiau. Pirmiausia norėčiau atkreipti dėmesį, jog perskaitęs Rašykuose romano recenziją, parašytą autoriaus Stanger, pajutau nenumaldomą, nevalingą norą jį įsigyti. Neradęs knygos keliuose knygynuose, jau galvojau kreiptis tiesiai į leidyklą, kai atsitiktinai „Plaukiojančią operą“ aptikau Vilniaus Gedimino pr. „Vagoje“. Ją, taupydamas laiką, daugiausia skaičiau važiuodamas traukinio maršrutais „Vilnius-Kaunas“ ir „Kaunas-Vilnius“.

J. Bartho literatūrinė kalba nėra įmantri, apie pagrindinio herojaus Todo Endriuso išgyvenimus jis pasakoja gana santūriai, paprastai, todėl kūrinio mintys iš pirmo žvilgsnio nešokiruoja. Tačiau autoriaus naudojama meninė priemonė bufonada (taip pat kitos), pasitelkiama kraštutinumams išryškinti ir būdingiausioms personažo savybėms akcentuoti, padaro savo: štai pamėginus bendrais bruožais neskaičiusiajam nupasakoti, apie ką rašoma „Plaukiojančioje operoje“, tiesa gali priblokšti.

Tikriausiai retam pasirodytų įprastas vyro dalinimasis žmona su savo draugu arba liguistas mirties patale merdinčio milijonieriaus pageidavimas, kad šio namiškiai saugotų visus jo ekskrementus stiklainiuose, kaip jo buvimo šioje gadynėje įprasminimą...

Tai neįprasta, šiurkštu, amoralu, žema, pasibaisėtina. Kita vertus, kodėl autoriui pavyksta apie tokius dalykus pasakoti, o mums perskaityti taip natūraliai? Manau todėl, jog Todas Endriusas, desperatiškai savo tapatybės ieškanti ir kaukes keičianti asmenybė, primena mums pačius save – šiuolaikinę cinikų (iškreiptos sąmonės) visuomenę, arba prozako kartą.

Derėtų paminėti ir svarbiausią šio romano savižudybės siužetinę liniją. Štai ką apie ją kalba Todas Endriusas, vieną rytą pažvelgęs veidrodin, nusiprausęs šaltu vandeniu bei sužinojęs, jog tądien turįs nusižudyti: „Jei žmogus neišpažįsta kokios nors religijos, draudžiančios savižudybę, klausimas, žudytis ar ne, yra pirmutinis, į kurį jis turi atsakyti prieš imdamas samprotauti, kaip jam gyventi toliau“.

„Plaukiojanti opera“ kaip reikiant „praplauna“ protą, kuriam laiko padaro jį skaidrų – iki kito mūsų postmodernistinės sąmonės lūžio. Tiesa, nors minėtasis Endriusas netiki jokiomis „savaimingomis vertybėmis“, skaitytojas tai turėtų suprasti priešingai – kertinės vertybės ir moralės kriterijai nepajudinami ir amžini.
2005-01-31
 
Kita informacija
Recenzento
vertinimas:
Pavadinimas
originalo kalba:
A Floating Opera
Tema: Romanai
Leidykla: Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla
Leidimo vieta: Vilnius
Leidimo metai: 2000
Vertėjas (-a): Vitalijus Šarkovas
Puslapių: 236
Kodas: ISBN 9986-39-152-0
Daugiau informacijos »
Kitos knygos recenzijos
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 9 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2005-02-01 23:57
Gaspadorylazz
Spartietiška recenzija. Bet nebloga. Supratau kas knygoje rašoma ir ko ji verta.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2005-02-01 20:37
Mylene
Knyga gal nieko, bus proga - perkaitysiu. O recenzija kiek sunkiai skaitosi, noretusi kiek suprantamiau ir ne taip filosofiskai (jei is vis tai galima pavadinti filosofija). Reiketu kiek spalvu ir kaip pats <Stanger> sake recenzija sausa.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2005-01-31 19:15
va va va
wow. na dėl įžangos tai iškart visi supras kad čia mane papirkai;)))

bet vertinant kaip įmanoma objektyviau kaip pac skaitęs šią knygą galiu pasakyti kad labai gerai padirbėjai ir parašei tikrai profesionalią recenziją. vienintelis trūkumas kad ji gal kiek sausoka pasirodė... bet man gerai;)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą