Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (904)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 21 (4)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Paslaptingoji karalienės Loanos liepsna

Paslaptingoji karalienės Loanos liepsna Penki romanai per dvidešimt ketverius metus – toks garsiojo italų semiotiko, meno ir literatūros teoretiko, rašytojo Umberto Eco literatūrinis derlius. Pirmasis – „Rožės vardas“ - pasirodęs 1980 metais, eilinius, su jo semiotinėmis studijomis ir esė nesusidūrusius skaitytojus, nustebino nauju vardu ir pelnė autoriui jų pripažinimą. Nekantriai laukta pasirodant kitų. Ir jie pasirodė, vidutiniškai po vieną kas šešerius metus. Romanai buvo labai skirtingi, skaitytojų daugiau ar mažiau suprasti ir pamėgti – „Fuko švytuoklė“ (1988), „Vakarykštės dienos sala“ (1994), „Baudolinas“ (2000). O 2004 skaitytojai vėl galėjo paimti į rankas naują U. Eco romaną, šįkart – iliustruotą: „Paslaptingoji karalienės Loanos liepsna“.

Autorius atima atmintį iš pagrindinio romano veikėjo ir pasiunčia jį ieškoti savo praeities, kuri jam padėtų suvokti savąją dabartį ir susigrąžinti tapatybę. Jambo (toks šio veikėjo vardas) praeitis ir mintys skendi rūke, iš jo teks išplėšti paskirus atsiminimus, vaizdus, jausmus. Sukurti save iš naujo, atsakyti į klausimą „kas yra „aš“?“: tas, kurį tau apsako kiti, ar tas, kuriuo pats manai esąs. Laimė, dar tebestovi senasis namas kaime, jo palėpėje dėžėse ir spintose sukrauti Jambo vaikystės ir paauglystės palydovai: knygos, mokykliniai vadovėliai ir sąsiuviniai, žurnalai ir komiksų žurnaliukai, žaislai ir plokštelės (ar Lietuvoje dar atsirastų tokia palėpė, kuri padėtų praradusiam atmintį septyniasdešimtmečiui vėl save pažinti?). Tačiau Jambo žvelgia į juos be asmeninių jausmų, tarsi iš šalies, objektyviai, kaip į tuometinio italų gyvenimo liudijimus, ir tik retkarčiais jo širdyje suspurda „paslaptingoji liepsna“. Jį nuolat kankinantis klausimas, į kurį ieško atsakymo: kaipgi aš gyvenau toje prieštaringoje Italijoje, giedojusioje himnus Dučei, ugdžiusioje jaunuolius fašizmo dvasia, siuntusioje savo karius į kovą ir mirtį, slapta klausiusioje Londono radijo ir dainavusioje apie meilę?


Dvidešimto amžiaus vidurio Italijos istorija atsiveria per savo tapatybės ieškančio veikėjo prizmę – pats autorius šį romaną įvardijo kaip kartos biografiją. Tačiau akylas skaitytojas romano migloje nesunkiai įžvelgs ir palyginti išsamią asmeninę Umberto Eco biografiją ir nustebs supratęs, kiek daug autoriaus biografijos nuotrupų jo ankstesniuose romanuose.
2006-02-25
 
Kita informacija
Tema: Romanai
Leidykla: Tyto alba
Leidimo vieta: Vilnius
Leidimo metai: 2006
Vertėjas (-a): Inga Tuliševskaitė
Puslapių: 479
Daugiau informacijos »
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 0
 
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą