Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (904)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 23 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Mėnulio vaikai

Mėnulio vaikai Ant šio romano pirmojo leidimo viršelio, kurį piešė pati autorė, pavaizduota mergaitė su nukirstais idealios meilės sparnais. Juk tik mylinčiam išauga sparnai, juk tik mylintis gali skristi.

Apie ką šis kūrinys? Kokia kūrinio konstrukcija? Kūrinį sudaro dvi dalys. Pirmoji dalis – Anitos laiškai žuvusiam Gediminui, antroji – Gediminas skaito Anitos laiškus, kažką pasakoja iš savo gyvenimo ir tarsi kalbasi su savižude Anita. Iškalbingas pats sumanymas: tarsi teigiama, jog žmogus susvetimėjusiame ir priešiškame pasaulyje pasmerktas vienišumui, nesusikalbėjimui. Tikri, atviri ir nuoširdūs galime būti tik su savimi. Taip rašomi laiškai mirusiam, o iš tikrųjų -  pačiam sau.

Anita pamilsta Gediminą nepažinusi jo, tik sužinojusi apie vaikino dingimą kalnuose. Taigi pamilsta ne žmogų, o pačią meilę, kuri ją gelbsti nuo savižudybės.

Gedimino gyvenimas – ištisa nelaimingų mylinčių moterų galerija. Meilė iškelta į moters būties centrą, jos nebuvimas tolygus mirčiai. Moterys – kaip drugiai skrenda į liepsną ir žūva. Tuščiame gyvenime nebėra vienintelės meilės, yra tik jos parodija – atsitiktinai, vienkartiniai santykiai. Kur kalba kūnai, sielos miršta. Gedimino išgyvenama tuštuma – pelenai, mirties ženklai. Tačiau rašytoja su juo bando sieti viltingas ateities perspektyvas. Romane sprendžiamos psichologinės problemos, kai mintyse Gediminas kalbasi su  Anita jis papasakoja apie savo vaikystę, kai turėjo viską, ir tai kaip jam trūko tėvo.

Tiek Anita, tiek vėlesnių J. Ivanauskaitės romanų moterys vis atviriau eksponuoja savo kūną. Tačiau tai tik iliuzija - jos ne išsilaisvina, o tampa savo instinktų vergėmis. J.Ivanauskaitės romanų temą galėčiau nusakyti dviem žodžiais: juose pagrindinius vaidmenis atlieka tik meilė ir mirtis.

„Mėnulio vaikai“ atspindi 9-ojo dešimtmečio pabaigos jaunimo pasaulėjautą ir nuotaikas. Rašytoja tik fiksuoja tvirto pasaulėvaizdžio griūtį. J.Ivanauskaitės žmogus jaučiasi tuščias, jo gyvenimas be vilties ir be prasmės. Čia tik formuojamos egzistencinės XXa. pabaigos jaunimo problemos (vienišumas, neprisitaikymas, narkomanija, sambūrio poreikis) ir ideologija (roko muzika, kelionių ilgesys, Rytų mistika ir egzotika, meilė). Tik iš tikrųjų ji labiau siekė patraukti ir šokiruoti panašias problemas išgyvenantį skaitytoją, o ne sukurti estetiškai originalų, patrauklų, kad ir netradicinį prozos tekstą. Romano struktūra, deja, vienaplanė. Rašytojai pirmiausia įdomi subjektyvi jos herojų būsena, ji plačiau netyrinėja priežasčių, tačiau jos tekstuose yra pakankamai užuominų, rodančių, jog autorė suvokia savo jaunų herojų pasimetimo, blaškymosi priežastis. Dėl vienaplaniškumo romanas, manau, daug labiau panašus į publicistinio pobūdžio reportažą, nei į grožinį kūrinį. Kita vertus, galbūt šis reportažiškumas, iš pirmo žvilgsnio lyg ir pataikantis koja kojon su laiku, ir lėmė šių romanų populiarumą, ypač tarp jaunimo, bebaigiančio vidurines mokyklas ar gimnazijas.
2005-04-07
 
Kita informacija
Recenzento
vertinimas:
Tema: Romanai
Leidykla: Tyto alba
Leidimo vieta: Vilnius
Leidimo metai: 2004
Puslapių: 233
Kodas: ISBN 9986-16-342-0
Daugiau informacijos »
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 18 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2011-05-08 18:31
žaliasparnė_elfė
Tobula knyga. Taip įtraukė, kad skaičiau skaičiau skaičiau dieną naktį <3 Sužavėjo išskirtiniai, sudėtingi herojų charakteriai.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-04-21 22:34
Vincentas K
Tikrai nereali... netradicinė meilės istorija. Žaviuosi Ivanauskaite
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-03-04 21:51
Ieva Angeliuke
nereali knyga... siandien baigjau skajtyti... sukrecianti, nuostabiĄ! kazkas nepaparasto ir tuo paciu artimo...
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2005-08-09 20:16
Eucalyptus
Neriali knyga!Apie meile....
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2005-04-07 23:20
ir kiti
meilė - ideologija, suteikianti sparnus. ir dar moters būties centras. taip visada - kai leidiesi į meilės apibūdinimus, garantuotai įsipainiosi.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2005-04-07 21:25
Madam_Cruela
puiki knyga, patiko jos netradicinė struktūra, patiko veikėjų charaktesitika ir pan...patariu perskaityti šią knygą tiems, kurie tiki meile, gal kiek kitokia nei paprastai, tiems kurie tiki liūdesio, kančios ir vienatvės grožiu!!!
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2005-04-07 18:35
Hippie
eh, kai paskaičiau šią knygą keturiolikos, buvau sužvėta, čia lyg viskas viename: romantika, mistika, idealizmas, šiek tiek ironijos ir kt- kas svarbiausia paaugliams, šiaip ją reikia perskaityti, tik ne per vėlai:)
o recenzijoje galėtų būti mažiau šabloniškų posakių apie drugius, skrendančius į šviesą ir tt- na, man ji neatrodo tiksli, neatitinka knygos dvasios
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2005-04-07 15:26
Edie S
hmmm, mano turimoje knygoje parašyta,kad viršelio dailininkė Ilona Kukenytė :))
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą