Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (904)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 7 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Mėnesiena tamsiame lange

Mėnesiena tamsiame lange Vaida Marija Knabikaitė gimė 1974 m kovo 18 d Vilniuje vertėjo ir gydytojos šeimoje. 1992-1996 m. studijavo Vilniaus universitete, kur įgijo lietuvių filologijos ir danų kalbos bakalauro laipsnį. Už darbą „H. K. Anderseno pasakų vertimai į lietuvių kalbą" 1998 m. pelnė magistro kvalifikacinį laipsnį. 1998-2002 m. studijas tęsė minėto universiteto lietuvių kalbos katedros doktorantūroje.

2003 m. apgynė disertaciją „Lingvistinės lietuvių stilistikos raida XX amžiuje“, už kurią suteiktas humanitarinių mokslų (filologijos) daktaro laipsnis. Dabar dėsto kalbos kultūrą Lietuvos muzikos ir teatro akademijos studentams. Be filologijos, domisi istorija, teise, politologija, menotyra. Laisvalaikiu tapo, piešia (yra baigusi Vienožinskio dailės mokyklą), rašo.

Šis romanas – Vaidos Marijos Knabikaitės literatūrinis debiutas.

Kurdama nacistinio diktatoriaus iškilimo ir įsitvirtinimo politinį bei ekonomini foną autorė labiausiai gilinasi į psichologines šio reiškinio ypatybes, bando rekonstruoti individualaus charakterio tapsmą. Daug dėmesio romane skiriama fašizmo lyderio meninei veiklai, nepatenkintų ambicijų perkėlimui į agresyvios politikos sferą („menininkų-žudikų“ reiškinys).

Dar įdėmiau žvelgiama į būsimojo diktatoriaus intymųjj gyvenimą, jo erotines problemas, analizuojami santykiai su moterimis, ieškant jungties tarp frustruotos asmenybės kompleksų ir neapykantos pasaulėžiūros. Konkretumo šiai personažo formavimosi linijai suteikia tikroviškai vaizduojama namų aplinka, diktatoriaus giminių ratas, tipiški germaniškosios kultūros miestų ir miestelių paveikslai.

Autorė įtikinamai parodo socialinį to meto Vokietijos gyvenimą, gyvai perteikia vidutinių visuomenės sluoksnių dvasinę bei emocinę atmosferą.

Hitlerio liniją romane papildo jo politinių bendražygių (Geringo, Gebelso ir kitų) fatališku dramatizmu pasižyminčios istorijos.

Knyga parašyta su polėkiu ir literatūrinio talento ženklu, - ji įtraukia, intriguoja ir stebina, yra įtaigi ir pasakojimu, ir charakteriais, ir individualių likimų peripetijomis.

Regimantas Tamošaitis

Romano tema – specifinė, intriguojanti, nelaukta: moterys nuožmiojo diktatoriaus Hitlerio gyvenime. Apie šią negatyvią istorinę asmenybę yra daug prirašyta užsienio istoriografijoje ir grožinėje literatūroje, tačiau lietuviškai, kiek man žinoma, tai pirmas tokio žanro ir tokios apimties kūrinys. Esu įsitikinęs, kad kils diskusijų dėl specifiškai įdomaus kai kurių asmenybių traktavimo. Tačiau diskusijoje įžvelgiu tik teigiamą dalyką.

Gvidonas Bartkus
2005-12-14
 
Kita informacija
Tema: Romanai
Leidykla: Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla
Leidimo vieta: Vilnius
Leidimo metai: 2005
Puslapių: 349
Kodas: ISBN 9986-39-406-6
Daugiau informacijos »
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 0
 
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą