Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (904)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 14 (2)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Ketverto taisyklė

Ketverto taisyklė Žinia, šiuo metu tiek Amerikos, tiek Europos knygynų topuose ir literatūrinėse apžvalgose karaliauja naujas-nenaujas žanras – intelektualusis detektyvas. Po Dano Browno („Da Vinčio kodas“, „Angelai ir demonai“) sensacijos vėl prisimenamas ir perleidžiamas Umberto Eco („Fuko švytuoklė“, „Rožės vardas“), o jaunesnieji plunksnos meistrai džiaugiasi aptikę bestselerio formulę. Iano Caldwello ir Dustino Thomasono romanas – lyg ir jaunėlis brolis minėtiesiems. Ir ne vien dėl to, kad autoriai sėdo jį rašyti vos užvėrę universiteto duris, o romano veiksmas vyksta studentų miestelyje, kur per naktis užbaiginėjami diplominiai darbai.

Beveik 500 puslapių knygos fabula sukasi apie mįslingą viduramžių kūrinį „Hypnerotomachia Poliphili“ (išvertus – „Polifilo susapnuota kova už meilę“). Tai realiai egzistuojantis, XV a. sukurtas ir Venecijoje anonimiškai išleistas tekstas, kurio paslaptį bandoma atskleisti jau penkis amžius. Vienintelė užuomina į knygos autorystę yra akrostichas, gaunamas sudėjus pirmąsias kiekvieno „Hypnerotomachios“ skyriaus raides: „Brolis Frančeskas Kolona mylėjo Poliją be galo“. Ir štai nūdienos Jungtinėse Valstijose atsiranda du talentingi bei įžvalgūs studentai, kurie, padedami draugų, imasi narplioti šifruotą tekstą, sprendžia paslaptingojo autoriaus užmintus galvosūkius ir žingsnis po žingsnio artėja prie kvapą gniaužiančio atradimo.

„Ketverto taisyklės“ siužetas suręstas pakankamai intriguojančiai, kad būtų įdomu skaityti (sparčiai skaitant, knyga įveikiama per porą vakarų), tačiau turi žymių trūkumų, dėl kurių knyga neprilygsta, tarkim, Umberto Eco šedevrams. Autoriams neypatingai pavyko supinti dvi siužeto linijas, – knygos tyrinėjimo ir studentiško gyvenimo, – iš kurių pirmajai vietomis trūksta įtaigumo, o antroji erzina skystais dialogais ir mokslinių terminų kaišiojimu, taip bandant kurti intelektualią atmosferą. Taip pat nepakankamai padirbėta kuriant charakterius, kurie atrodo „pritempti“, dėl to nesunkiai nuspėjami. Apskritai tekste apstu nereikšmingų detalių, bet užtat jį galima „žiūrėti“ kaip kino filmą. Tik ar tai privalumas?
2005-05-02
 
Kita informacija
Recenzento
vertinimas:
Tema: Detektyvai
Leidykla: Alma littera
Leidimo vieta: Vilnius
Leidimo metai: 2005
Vertėjas (-a): Jovita Liutkutė-Erichsmeier
Puslapių: 468
Kodas: ISBN 9955-08-721-8
Daugiau informacijos »
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 18 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2022-04-02 01:56
Passchendaele
5
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2007-03-21 13:08
Drukis
Pirmos dvi pastraipos labiau primena anotaciją, tik trečioji - užuomina į recenziją.
Su tavo vertinimu visai sutinku, kažkokie infantilūs tie amerikonai studentai.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2005-09-25 02:18
H H
H H
nagi, geras recenzijas rašai. man patinka tavo stilius.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2005-08-28 10:34
rubyrose
Šiaip mane kažkuo ši knyga traukia:) vakar knygyne rankose ją varčiau varčiau...atsiminiau kažkokią recenziją, kur teigiama, kad knyga nekokia. Dabar gi perskaitau pastarąją recenziją - kokį trečią kartą - ir mane traukia tą knygą perskaityti..:)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2005-05-29 11:29
Tylos Balsas
knyga tikrai gera. Pritariu, kad kažko trūksta. Studentiškas gyvenimas kažkoks keistas, gal net kvailas. Pagrindinia keturi veikėjai elgesi kaip maži vaikai. Bet intriga supinta neprastai, visgi, šešerius metus vargo. Knygos viršelyje sakoma,kad tai geresnė knya už Da Vičio kodą, na nelabai nelabai. Bet perskaityt verta, tik vat jau tos hypne...velniai griebtų, niekaip neišmokau ištart:)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2005-05-04 11:57
puikioji
sėdžiu ir pavydžiu lengvos rankos.
gerai, kad kritikos yra. taip ir turi atrodyti recenzija, o ne anotacija
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2005-05-03 10:35
last action hero
o, koks trumpas gavosi. o word'e toks ilgas atrodė.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą