Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (905)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 7 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Daktaras Živaga

Daktaras Živaga Boris Pasternak (Borisas Pasternakas, 1890-1960) – rusų literatūros klasikas, prozininkas, poetas, Nobelio premijos laureatas.

Gimė Maskvoje, menininkų šeimoje. Augo bohemiškoje ir intelektualioje aplinkoje, nuo mažų dienų domėjosi muzika ir daile, Maskvos ir Marburgo universitetuose studijavo filosofiją. Literatūros pasaulyje debiutavo kaip poetas. Svarbiausią savo kūrinį – romaną „Daktaras Živaga“ - B. Pasternakas rašė 10 metų (1945-1955 m.), tačiau Rusijos leidėjai tuo metu knygą atsisakė išleisti.

Romaną išspausdinus užsienyje ir autorių paskelbus Nobelio premijos laureatu (1958 m.) prasidėjo konfliktai su sovietine Rusijos valdžia, rašytojas buvo kaltinamas tėvynės išdavimu, jį siekta ištremti iš šalies. Gyvenimo užsienyje B. Pasternakas neįsivaizdavo, tai buvo viena iš priežasčių, paskatinusių jį atsisakyti Nobelio premijos. Po dvidešimties metų premijos diplomas ir medalis buvo grąžinti B. Pasternako sūnui, o pats kūrinys - pirmąkart išleistas ir Rusijoje.

Romano veiksmas aprėpia keletą gydytojo ir poeto Jurijaus Živagos gyvenimo dešimtmečių. Anksti tapusį našlaičiu Jurijų globoja dėdė, kuris atveža jį iš provincijos į Maskvą. Čia prabėga Jurijaus studijų metai, jis tampa žinomu gydytoju. Viename naujametiniame pobūvyje Jurijus tampa pasikėsinimo į populiarų advokatą Komarovskį liudytoju. Sis įvykis pažadina Jurijaus prisiminimus: pirmąjį susitikimą su šovusia į Komarovskį mergina, Larą Gišar, juos jungusį ryšį bei paslaptingus jųdviejų santykius. Prasidėjus Pirmajam pasauliniam karui daktaras Živaga išvyksta į frontą, Maskvoje palikęs žmoną ir vaikus. Jis net nenujaučia, kad Larą vėl įsiverš į jo gyvenimą ir visiškai jį pakeis...

„Daktaras Živaga" - saga apie politinių neramumų išdraskytą Rusiją, apie viską ištveriančią ir nugalinčią meilę. Šis kūrinys, apibendrinęs visą B. Pasternako kūrybą, laikomas viena svarbiausių XX a. pasaulinės literatūros knygų, padariusia įtaką ne vienai menininkų kartai. Pagal romaną sukurta daug kino filmų. Vienas jų apdovanotas net penkiomis „Oskaro" statulėlėmis.
2007-08-09
 
Kita informacija
Pavadinimas
originalo kalba:
Доктор Живаго
Tema: Romanai
Leidykla: Alma littera
Leidimo vieta: Vilnius
Leidimo metai: 2007
Vertėjas (-a): Algimantas Mikuta
Puslapių: 632
Kodas: ISBN 978-9955-24-597-1
Daugiau informacijos »
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 0
 
Blogas komentaras Rodyti?
2011-02-10 20:11
anarchiste
Nepakartojama knyga.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2007-08-18 11:43
sabrelė
Na jau kukia "skūpi" recenzija. O žiūrėti filmą kategoriškai draudžiu, prieš tai neperskaičius knygos!
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2007-08-10 02:00
Beprasmybė
Labai geras filmas yra pastatytas. Stipriai rekomenduoju.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą