Rašyk
Eilės (74580)
Fantastika (2212)
Esė (1505)
Proza (10552)
Vaikams (2526)
Slam (50)
English (1136)
Po polsku (332)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 8 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Google+ Twitter





Angela Olive Carter

Angela Olive Carter  gimė 1940 m. gegužės 7 d. Stalkeryje (mirė 1992 m. vasario 16 d. Sasekse, Anglijoje). Tai anglų romanistė, apysakų rašytoja, poetė ir žurnalistė.

Prasidėjus Antrajam pasauliniam karui, ji persikėlė į močiutės namus Jorkšyre.
Rašytoja susituokė su Paulu Carteriu 1960 m., būdama dvidešimties, po to Bristolio universitete įgijo anglų kalbos laipsnį ir viduramžių literatūros specialybę.
1966 m. Carter išleido savo pirmąjį romaną „
Šešėlių šokis“, o po metų laimėjo Johno Llewellyno Rhyso premiją už savo antrąjį romaną „Stebuklingas žaislų parduotuvė“. 

Carter trejus metus dirbo reportere Japonijoje.
1991 m. jai diagnozuotas plaučių vėžys, išleido paskutinį romaną „
Išmintingi vaikai“. Angela Carter mirė po metų, 1992 m., būdama 52 metų.

Carter darbai apima anarchiją ir gina silpnuosius bei socialiai remtinus žmones.

Dviems Carter kūriniams - „The Magic Toyshop“ir „Vilkų kompanija“ buvo sukurti filmai, daugelis jos apsakymų buvo interpretuoti scenai. Po mirties Carter darbai buvo dažna akademinių ir kritinių diskusijų bei publikacijų tema. Kaip sako Kaveney, Carter kūrinys yra „ryškių įdomybių kabinetas... amžinas teisingo mąstymo šaltinis“.  

Daugiau nei 25 metus Carter kūrė romanus, apsakymus, dramą ir žurnalistiką, kurie iššaukiančiai išsiskyrė nuo savo amžininkų kūrybos. Tuo metu, kai anglų literatūroje vyravo blaivūs socialistai, ji grojo nepriekaištingais žanrais – gotikos siaubu, moksline fantastika, pasaka.

Ne viena iš pagrindinių Carterio rašymo temų yra asmens tapatybės atsitiktinumas. Ji tikėjo, kad mūsų esmė nėra nei klaidinga, nei tikra, o tik vaidmenys, kuriuos mes įvaldome arba kuriuos mes valdome. Jos personažai dėvi savo asmenybes kaip puošnių suknelių kostiumus. Ji aiškiai kalbėjo, kad moteriškumas yra „socialinė fikcija“, kultūriškai choreografuoto savasties spektaklio dalis. Ji nebuvo pirmoji, padariusi šį pastebėjimą, tačiau galbūt ji buvo tokia, kuri taip šiltai pasveikino – išdavusi licenciją neribotam savęs išradimui.

Jos gyvenimo istorija yra pasakojimas apie tai, kaip ji save išrado, kaip perėjo iš drovios, intravertiškos vaikystės per nervingą, iššaukiančiai netradicinę jaunystę, iki laimingo, pasitikinčio savimi viduramžio. Ji nuolat nepaisė moterų lūkesčių, vietoj to, valios jėga kurdama jai tinkantį gyvenimo būdą ir aplinkybes. Tai nebuvo paprastas procesas.

Carter buvo sąmoningai netvarkinga, nepatogi, netgi paradoksali savo elgesiu: ji niekada neleido sau ilgai įsitvirtinti kokioje nors nuspėjamoje priedangoje ar nuostatose. Tuo pačiu metu aštuntajame dešimtmetyje ji rašė feministiniam žurnalui „Spare Rib“, 
taip pat rašė skurdžius straipsnius ir erotines apysakas pornografijos žurnaluose „Tik vyrai“ ir „Club International“. 

Jos gyvybingumas, ryžtas ir drąsa išplaukia iš jos gyvenimo istorijos; jos laukinis, dažnai linksmai žiaurus humoro jausmas yra ryškus knygose; o greitas protas ir asmeninis žavesys akivaizdus išlikusiuose televizijos įrašuose.

Bibliografija:

  • „Šešėlių šokis“ (1966, dar žinomas kaip „ Honeybuzzard“ )
  • „Magic Toyshop“ (1967)
  • Keletas suvokimų (1968)
  • Herojai ir piktadariai (1969)
  • Meilė (1971)
  • Daktaro Hoffmano pragariškos troškimo mašinos (1972 m., Taip pat žinomas kaip „Svajonių karas“ )
  • Naujųjų išvakarių aistra (1977)
  • „Naktys cirke“ (1984)
  • Išmintingi vaikai (1991)

Trumpos grožinės literatūros rinkiniai:

  • Fejerverkai: devyni nešvankūs kūriniai (1974; taip pat išleisti kaip „ Fejerverkai: devyni pasakojimai įvairiose kaukėse ir fejerverkuose“ )
  • Kruvina kamera (1979)
  • Jaunikis (1983) (nerinkta apysaka)
  • Juodoji Venera (1985; išleista kaip šventieji ir nepažįstamieji JAV)
  • Amerikos vaiduokliai ir senojo pasaulio stebuklai (1993)
    „Burning Your Boats“ (1995)


Poezijos rinkiniai:

  • Penki tylūs šaukėjai (1966)
  • Vienaragis (1966)
  • Vienaragis: Angelos Carter poezija (2015)

Scenarijai:

  • Ateik į šias geltonas smėles: keturios radijo laidos (1985)
  • „Smalsus kambarys“: pjesės, filmų scenarijai ir opera (1996 m.) (Apima Carterio scenarijus vilkų kompanijos ir „ The Magic Toyshop“ ekranizacijoms ; taip pat yra „ Ateik į šias auksines smiltis : keturios radijo pjesės“ turinį) 

Vaikiškos knygos:

  • Asilo princas (1970, iliustruotas Eroso Keitho)
  • Mis Z, tamsioji jaunoji ledi (1970, iliustravo Eros Keith)
  • Komiškos ir smalsios katės (1979, iliustr. Martin Leman)
  • „Moonshadow“ (1982), iliustruotas Justino Toddo
  • Jūros katė ir drakonas karalius (2000, iliustravo Eva Tatcheva)

Negrožinė literatūra:

  • „Sadeian Woman“ ir pornografijos ideologija (1979)
  • Nieko švento: rinktiniai raštai (1982)
  • Ištrinti aiškinamieji raštai: rinktiniai raštai (1992)
  • Kojos drebėjimas: surinkta žurnalistika ir rašymas (1997)
  • Ji parašė du įrašus „Šimtas japonų dalykų“, 1975 m. Išleistų Japonijos kultūros instituto. ISBN  0-87040-364-8 Joje sakoma: „Ji gyveno Japonijoje ir 1969–1971, ir 1974 m.“ (P. 202).

Redaguotos knygos:

  • Klaidžios merginos ir nedoros moterys: perversminių istorijų antologija (1986)
  • „Virago“ pasakų knyga (1990 m.), Dar vadinama „Senų žmonų pasakų knyga“
  • Antroji „Virago“ pasakų knyga (1992), dar vadinama keistais dalykais: kartais pasakos iš viso pasaulio (1993)
  • Angelos Carter pasakų knyga (2005 m.) (Surenkamos dvi aukščiau pateiktos „Virago“ knygos)

 Išverstos knygos:

  • Charleso Perrault pasakos (1977)
  • Miegančioji gražuolė ir kitos mėgstamos pasakos (1982), kurias iliustravo Michaelas Foremanas (Perro istorijos su dviem - Leprinceas de Beaumontas )
  • Filmų adaptacijos
  • Vilkų kompanija (1984), kurią Carteris pritaikė kartu su Neilu Jordanu iš josto paties pavadinimo apysakos „ Vilkas-Alisa “ ir „ Vilkolakis “
  • „Magic Toyshop“ (1987), kurią Carteris pritaikė iš savoto paties pavadinimo romano ir kurį režisavo Davidas Wheatley 


Gimė: 1940-05-07
Mirė: 1992-02-16
 


Įvykiai

  • 2007-08-30
    Jenny Erpenbeck. Istorija apie seną vaiką . Romanas. Iš vokiečių k. vertė Romualda Brastavičienė. V.: Mintis, 2007. 102 p. Angela Carter. Stebuklinga žaislų krautuvėlė . Romanas. Iš anglų k. vertė Regina Rudaitytė. V.: Mintis, 2007. 328 p. Nedažnai tenka skaityti grožinės literatūros knygą, kurios pagrindinė veikėja būtų šalis. Tai kelia tam tikrą pavojų ir skaitytojui, ir rašytojui: pastarajam gresia vietoj personifikacijos įkūnyti stereotipą, na, o skaitytojas gali tuo stereotipu...
     


 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
 
Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą