Rašyk
Eilės (78091)
Fantastika (2304)
Esė (1552)
Proza (10908)
Vaikams (2712)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (369)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 5 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Norėčiau papasakoti jums vieną istoriją. Apie save. Ji, deja, nebus labai linksma. Bet atspindinti realybę… Ir man tikrai nekiltų noras jos pasakoti, jei nežinočiau, kad istorijos pabaiga laiminga. Be to, yra ir dar viena priežastis.

Prieš daugybę metų negyvenau taip kaip dabar. Bet negėda prisipažinti, jog buvau elgeta. Nepasakosiu visų smulkmenų, bet gerai žinau, kad gyvenimas buvo žiaurus. Praradau viską, ką turėjau. Tik gatvė man liko… Sėdėdavau kokiame kampe priešais save pasidėjęs sutriušusią kepurę ir kaip saldainio laukdavau skambtelėjusios monetos garso. Deja, nedažnai tekdavo jį išgirsti.
Greičiausiai mano gyvenimas taip ir būtų nugyventas. Net neabejoju. Bet mano kasdienybę pradėjo trikdyti vienas žmogutis. Kiekvieną dieną tuo pačiu metu pro mane praeidavo maža mergytė ir kaskart įmesdavo man monetą. Nedaug, bet kaip iš vaiko – nuostabu. Ir keista, aš kaip koks šuo pripratau prie jos apsilankymų ir laukdavau, laukdavau… Ne, ne pinigų… O mergaitės. Gal todėl, nes ji buvo vienintelis žmogus visame pasaulyje, kuris kažkuo išsiskyrė iš kitų. Ji kažkaip pasidarė man artima…

Ir štai vieną dieną ji įmetė man ne šiaip pinigėlį, o susuktą į popierėlį. Kaip dabar pamenu, kad kaip mažas vaikas per Kalėdas griebiau tą popieriuką ir godžiai išvyniojau. O viduje tebuvo vienas žodelis: “Susišukuok”. Ir aš paklausiau. Man net nekilo klausimas, kodėl aš taip darau. Aš tiesiog pasitikėjau ta nepaprasta mergaite, kuri su manimi bendravo…

Kitą dieną aš vėl sėdėjau ant tos pačios žemės, bet jaučiausi visiškai kitaip… Kažkoks tvarkingesnis. Ir štai vėl praėjusi mergytė man įmetė raštelį. “Gražiai apsirenk”. Ooo… Nelengva. Bet aš stengiausi. Tądien nevalgiau. Ir išnaudojau visas savo santaupas, kad tik man užtektų iš antrų rankų nusipirkti padoresnį drabužį. Ir dabar pasakodamas šią istoriją aš niekaip negaliu paaiškinti, kodėl taip padariau. Aš tiesiog taip tikėjau, kad tai kažką pakeis… Jau vis tiek nebuvo ko prarasti…

Dabar jau nebesėdėjau ant žemės. Kažkaip nebegalėjau su tais rūbais prašyti išmaldos. O ir kas duos? Niekam nebus tokio gaila… Ir štai pasirodė margaitė. Stabtelėjo prie manęs, apžiūrėjo ir dailiai nusišypsojo. Dangiškai. Ir nusisukusi nužingsniavo. Aš kiek sutrikau. Bet kažkodėl nusekiau iš paskos. Man rodės, kad ji norėjo… Ji nuvedė mane į autobusų stotį. Prie pat iškabos “Reikalingas vairuotojas”. Aš kiek skeptiškai nužvelgiau tą užrašą. Jau ne kartą bandžiau gauti čia darbą, bet manęs nepriėmė. Vis dėl to šįsyk negalėjau to pasakyti mergytei. Aš tiesiog jaučiau jos paramą šalia. Ir išdrįsau susirasti viršininką, paprašyti… O svarbiausia – mane priėmė. Be didelio vargo.

Toliau smulkiai pasakoti neverta. Aš buvau laimingas. Ir viskas klojosi labai gerai. Lyg už visas skriaudas gyvenimas pagaliau susiprotėjo atlyginti. Arba lyg mano adresą seniai pamiršęs angelas pagaliau vėl jį atsiminė… Pradėjau užsidirbti… Pradėjau gyventi… Ir už pirmąjį savo atlyginimą nupirkau nuostabią lėlę savo mažajam angelėliui geltonom kasom. Tokią neapsakomai gražią lėlę - skudurinę, rankų darbo… Ir atsistojęs prie gatvės kampo tuo pačiu metu kaip visada laukiau mergaitės.

Bet ji neatėjo. Ir kitą dieną neatėjo. Ir dar kitą. Daugiau nebeatėjo. O aš vis laukiau prie gatvės kampo… Taip ir sulaukiau senatvės – būdamas jai dėkingas. Ir jei jums vis dėl to pasirodė, kad ši istorijos pabaiga yra liūdna – klystate. Manau, mergaitė paliko mane, nes ketino padaryti dar tūkstančius gerų darbų. Gal net jums vieną iš jų padarė…

O ta lėlė lyg šiolei guli mano lentynoje ir laukia.
2006-06-09 15:00
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 13 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2022-04-15 11:37
Passchendaele
Somnambulistas Versus Nakviša.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2007-08-26 22:05
velione
Tikrai - puikus kūrinėlis mokytis gerumo, tikėjimo ir supratimo, kad reikia stengtis dėl visko.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2006-10-11 11:58
palėpės pelytė
gražu :) tikrai labai :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2006-07-30 11:19
vaja
Vaikams skirtus kūrinius drausčiau skaityti suaugusiesiems (o išrankiems - juo labiau).

Tikrai puikus kūrinėlis vaikams - paprastas, alsuojantis gerumu. Tokių vaikams labai reikia.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2006-07-12 02:01
ismintis
nu saunuole tvarkingas darbas
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2006-06-12 09:57
Dingau_
Sveki, čia ir vėl aš :)
Dabar čia visi šneka apie tą vairuotoją. Juk Lumos parašė, kad ta istorija buvo nutikusi jam pačiam. Tai koks čia pasakiškumas bus išsklaidytas. Nejaugi jis nuėjas kur nors įsidarbins burtininku?
Tekstas geras. Yra prie ko šiek tiek prikibti, bet į tų "prikibimų" sąrašą tikrai neįeina tas darbas.
Ir vaikai geriau supras tekstą, nes jame bus realybė. Vaikams būtų nelabai aišku, kaip paprastas lietuvis (bent jau spėju :) ) įsidarbins burtininku ar dar kokiu nors.
Kaip jau sakiau, patiko.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2006-06-12 09:51
zebr slepiasi nuo rašyko
hm.
tikėjausi kitokios pabaigos, bet ir šita patiko, gal net labiau :)
kaip sake pievugele, vairuotojo darbas čia netinka. nelabai.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2006-06-11 20:10
Dingau_
Patiko.
4+
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2006-06-10 11:23
pieva yra Jeržio
Tas vairuotojo darbas - lyg šaltas vanduo - grąžina į realybę ir išblaško visą pasakiškumą. Stilius dažnai skurdus ir nevaizdingas. Sužavėjo tas raštelių žaidimas, bet pabaiga visgi skubota.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2006-06-09 21:46
herbera
Pradėjusi skaityti,pabaigą įsivaizdavau kitokią,o ištikrųjų ji šaunesnė nei tikėjausi>
Puikus kūrinėlis.Jis išliks.Vertinčiau maksimaliu balu.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą