Rašyk
Eilės (78091)
Fantastika (2304)
Esė (1552)
Proza (10908)
Vaikams (2712)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (369)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 8 (2)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Pasišiaušė sniego pusnys. Vėjyje pasišiaušė ir nurimo... Iš niekur išlindo saulutė ir nušvietus sniegą po mano kojom vėl dingo į niekur. Į pilkumą. Į šviną sugrūstą iš debesų masės.

Niekas nelaukia Kalėdų. Kalėdos nebemadingos. Kalėdos jau nebe Kalėdos. Man tai kas, aišku. Man jos seniai neberūpi. Bažnyčioj buvau prieš šimtą metų. Kalėdų seneliu parduotuvės vitrinoj labiau tikiu nei Bažnyčia. Kalėdų senelis toks pats stebuklų, gėrio, dovanų, dalijimosi, geranoriškumo, vienybės, susitaikymo ženklas kaip ir mišios bažnyčioje.

Ir dar man patinka atpigusios žaisliukų kainos. Sovietmečiu jos buvo tokios kosminės, kad mano tėvai iki šiol tuos sovietinius Naujametinius (tada Kalėdų iš vis nebuvo) žaislus saugo kaip kokį lobį. Bandau juos įtikint, kad nauji žaisliukai tikrai gražesni ir tikrai nebrangūs. Ypač "Maximose" per išpardavimus. Tada iš vis centai. Priverčiau tėvus jau pačioj advento pradžioj papuošt Kalėdinę eglutę (nors visada ją puošiam tik per Kūčias) ir atsisakiau kabint bent vieną jų sovietinį žaisliuką. Ir lemputės jau atpigo, taip kad nebebuvo problemu, kad viena iš jų perdegus ir visa girlianda naveikia, kaip kad dažnai vaikystėj nutikdavo. O įsivaizduokit, ką daryt, kai eglutę puoši per Kūčių vakarą, girliandoj neveikia viena lemputė, dėl to neveikia visa girlianda, o ant eglutės sovietiniai žaisliukai ir be lempučiu ji atrodo tiesiog apgailėtinai. O juk aš tada buvau vaikas... Man tada eglutė buvo pusė Kalėdų stebuklo. Kita pusė - dovanos. O ką daryt, jei jau kaip ir per vėlu ką nors pakeisti. Pamenu, tėtis net išprakaituodavo mane ramindamas ir bandydamas kaip nors priverst tą girliandą šviesti...

Dabar aš net pasakiau tėvams, kad Kūčių mes irgi nešvesim. Atsibodo. Man atsibodo tos nesamonės su rūškanom nuotaikom, bulvėm, silkėm ir ramybe. Ne, sakiau, nusipirkot namą, tai ir Kūčias parduosim už Kalėdas. Susikviesim šeima Kalėdų rytui, kepsim žieminius šašlykus kieme, šildysim vyną, dalinsimės dovanom, užleisim visu garsu muziką ir taškas. Bus ne silkės ir bulvės, bet vynas, šašlykai, apelsinai, mandarinai, pyragai, sausainiai ir muzika. Jeigu jau McDonalds maistą valgau, tai kodėl negaliu pasiskolint šiek tiek amerikoniško optimizmo šventėms? O beto, kokio velnio apsimetinėt, kad mes katalikų šeima, jei tėvai gyvenime nei per Kalėdas, nei per Vėlykas ypatingo poreikio eit į bažnyčią nejautė? Galų gale, štai, aš turiu vyrą. Bet mes nesituoksim, nes nenoriu. Atsibodo.

Man patinka, kad prospektas jau lapkričio menesį pasipuošė Kalėdoms. Patinka tos lemputės. Patinka nuolaidos. Patinka, kai galiu eit pirkt dovanas su nuolaidom. Tiesiog galiu kažką geresnio padovanot už mažesnę kainą. Ir kas čia blogo? Man patinka tas truputis mielos sintetikos priemaišos Kalėdose...

Einu sau prospektu, pausnys vėl pasišiaušė, o man širdy tokia ramybė. Lemputės, ką jos reiškia? O va einu ir laukiu Kalėdų. iš tikro laikiu. Labiau negu tada, kai visą adventą eidavau į mišias. Tarp lempučių nedaug maldos, bet laukimas paprastesnis. Einu ir netikiu, kad tarp tų lempučių nėra Kalėdinių angelų. Sintetika, aišku, bet jų paprastumas viliojančiai stebuklingas.
2005-12-19 16:31
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 7 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2005-12-19 18:03
noid
Man nepatinka visos tos kalėdinės žiemos šventės. o kalėdų senelis yra iš tos pačios "chebros" kaip vėlykų bobutė ir jėzus kristus. ir nelabai noriai skaitosi tokios tematikos tekstai artėjant šitoms, velniai žino kieno pramanytoms, šventėms :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą