Rašyk
Eilės (78096)
Fantastika (2304)
Esė (1552)
Proza (10908)
Vaikams (2712)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (369)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 4 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Iš Punsko krašto į Palivarkio kaimą atsikraustė gausi ir linksma šeimyna. Jos galva tat buvo malūnininkas Juozas Trumpa. Pokštininkas. Dėjosi, kad jo septyniolikos vaikų vardus žinąs tik žmona ir sūnus Leonas.
  Atvažiavo Trumpai didžiuliu vežimu, nemažai žioplių subėgo paspoksoti, kaip tėvas, skaičiuodamas VIENS, DU, TRYS ir t. t., kelia vaikus iš vežimo.
Imdamas paskutinįjį, ponas Trumpa kuo rimčiausiai taria:
- Šešioliktas. Vieną vaiką būsiu lenkams palikęs? - įsirėmęs į šoną svarstė, - Na, vaikai, greičiau ropškitės atgal į vežimą, - merkdamas akį, nurodinėjo, - Skaičiuosime iš naujo.
Antroji skaičiuotė buvo tikslesnė. Paskutinį vaiką pastatęs šalia vežimo, patenkintas malūninkas sušuko:
- Septynioliktas! Tiek šiandien vaikų. Kalėdoms, Janyt, lopšin guldysim dar vieną, - pakštelėjęs tylenei žmonai į žandą, pridūrė.
Paskui visiems smalsuoliams jis prisistatė, kaip Palivarko malūno savininkas, užtikrinęs kaimiečius, kad rugius duonai malsiąs pusvelčiui, už kruopas imsiąs brangiau, o kvietiniai, pačios aukščiausios rūšies miltai bus pigiausi krašte. Į Lietuvą atsikėlęs norėdamas išmokslinti sūnus lietuviškose mokyklose. Dukterims pakaksią pramokti skaityti ir rašyti, o svarbiausi dalykai - iš motinos.
  Įsikūrė šeima, atėjo diena - tėvas į Bugiedos kaimo mokyklą atveda keturis vaikus: du sūnus į ketvirtą skyrių, dvi dukras į pirmajį. Vienas jų, Leonas, jau Lenkijoje buvo mokęsis ketverius metus, bet nemokėjo lietuviškai rašyti, tad atėjo į ketvirtą skyrių. Jam sekėsi visi dalykai, bet gabiausias buvo matematikai. Visi jį mylėjo už puikų mokymąsi, tačiau dar labiau už linksmas išdaigas.
  Po keletos metų, kai Leonas jau mokėsi  Alytuje, viename vežime jis pamatė mergaitę. Ši laikė vadeles ir tramdė neramius arklius, o jos tėvas tempė į malūną maišus su rugiais. Vaikinui labai patiko panelė, stovėjo kaip įbestas, žiopsojo, neatitraukdamas akių.
- Stebuklas! Ar nežinai, Stasiuk, iš kur ji?
- Iš Macevičių, - atsakė brolis ir nuėjo patalkinti gražuolės tėvui.
  Angelė tatai Macevičių buvus.
  Vos sulaukęs šeštadienio, karštakošis Leonas išdūmė į Macevičiuose rengiamą gegužinę ir iškart pakvietė Angelę pirmam šokiui.
  Jis buvo aukštas, o dėl tamsaus gymio ir kiek čigoniško grožio berniokas. Iš kitų kaime skyrėsi apsiskaitymu ir mandagumu. Įpratęs visur pirmauti, Leonas tikėjosi patikti jį užbūrusiai kaimietei. Taip ir nutiko: Angelė tą patį vakrą pavarė buvusius gerbėjus ir grįžo namo Leono lydima. Atstumtieji apskundė varžovą Angelės broliui Vladui: toks persimokęs frantas esąs jo seseriai pavojingas. Vladas viską pasakė tėvams ir kaipmat nustatė gimdytojus prieš Leoną.
  Patyręs Stasio paslaugumą, iš malūno grįžęs senasis Mackevičius buvo išgyręs ne tik jį, bet ir Leoną, pavadinęs mechaniku, kuris su pokštais grūdus mala. Tačiau Vlado nusistatymas tėvams buvo suprantamas: panos su linksmuoliais dorą pirmiausia pameta. Be to, juos glumino viešas merginimasis tai gi Angeliutei jųjų: nė per žingsnį neatstoja ir tėvą malūne per mažai užvaduoja.
  Merginos tėvai Vlado priešiškume Leonui neįžvelgė anei jokio savanaudiškumo. Iš tikrųjų sūnus troško šeimininkauti ūkyje vienas, o seserį ištekinti toliau nuo namų. Leono veržimasis į žentus jį siutinte siutino, taigi jis ir tėvai uždraudė Angelei su juo susitikinėti. Ji neklausė, netoliese esančiame miškelyje beveik kasdien pasimatydavo su Leonu ir tardavosi, kaip palenkti tėvus. Leonas ne kartą mėgino su Vladu pasišnekėti, bet, vos pradėję aiškintis, susimušdavo. Vladas atsisakydavo važiuoti pas abiem nepažįstamą merginą, tariamai auginančią Leono vaiką. Nelaimingas įsimylėjėlis priprašė Angelės laukti jo bent vienerius metus, kol baigs mokslus ir Alytaus banke gaus buhalterio vietą. Angelė sutiko, dar pridėjo vysiems atvyksiantyms pirštis sakysianti "NE".
  Deja, gražiai ir turtingai ūkininkaitei lengviau buvo pažadėti, negu pažadą tesėti. Macevičių namus piršliai lankė vos ne kas savaitę.          Pirštis atvažiavo ir Vlado draugas Viktoras. Vaikinas neieškojo pasogos, o išvaizda bei išprusimu mažai tenusileido Leonui ir labai patiko tėvams. Nusiminė Angelė, parašė laišką gražiajam Trumpai, prašydama patarimo. Šis patarė jai apsimesti ligone. Tatgi Viktoras, pamilęs, ir ėmė lankyti ją kas savaitę, kalbino kartu vykti pas gerus daktarus, į Kauną, žadėjo net apmokėti visas kelionės ir gydymosi išlaidas. Tėvai tam pritarė, todėl dukra pradėjo "sveikti", dar prie to gavusi laišką iš Leono, kad tas parvykstantis Kalėdoms jos vesti, ir visai pasveiko staiga. Ji tikėjo, kad meilė dar išsigelbės, vylėsi dar gauti bent Trumpų palaiminimą jų skubioms vedyboms.
  Kai pirmąją Kalėdų dieną jaunimo vakarėlyje pasirodė Leonas, šalia Angelės jau stovėjo Viktoras ir brolis. Leonas, nekreipdamas dėmesio į kažką merginai karštai aiškinantį varžovą, nusilenkė jai ir pakvietė šokiui. Tuo pat metu prišoko Vladas ir pagrasino, kad sesuo šoks tik su savo jaunikiu, daugiau su niekuo. Angelė veržėsi, bet Vladas čiupo ją už rankos  ir stūmė sutrikusio Viktoro link, sušukdamas:
- Trumpiukas tau ne pora! - ir, sugniaužęs kumščius, artinos prie Leono.
  Pykšt! pokšt pokšt pokšt! šitaip driokstelėjo keturi šūviai. Krito Vladas, po to Viktoras, susmuko Angelė, kraujais paplūdo patsai Leonas.
  Tiem trim kulkos pataikė tiesiai į širdis, nežinia kaip. Save Leonas taip pat be gailesčio mirtinai sužeidė. Įsivyravusi siaubinga tyla staiga pratrūko merginų klyksmu ir vyrų šauksmais:
- Pribaigt, gyvatę!
  Lazdomis ir kojomis įsiutę Macevičių kaimo vyrai užmušė merdintį, Angelės vardą šnibždantį Leoną.

  Angelę, Viktorą ir Vladą sekė į kapus visas valsčius.
  Leoną apraudojo tik nelaimingieji Trumpos.
  Be laiko susenęs linksmasis malūnininkas patapo liūdnuoju.
  Malūno girnos, retai besisukdavo, o ir sukdamosi skausmingai girgždėjo.
2005-10-27 15:05
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 12 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2006-11-14 00:46
Katės
Ir kadiel? Nes nėr laiko mašinos išrastos, nudanginančios tave parodyt girnų malūno, ani? Šmaikštuks pupuliuks xixi.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2005-11-07 15:40
justickis
Senovniu stiliumi čia, graži kalba, bet nenatūrali kūrinio pabaiga.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2005-10-28 14:27
Katės
Betgi gal dar ir geriau būtų, jei iškeiktumėt ir į šuns dienas paleistumėt :). Širdis rami tada būna.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2005-10-28 01:06
Tomas Marcinkevičius
Be to, reiktų įvertinti, kad gražiuoju.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2005-10-28 01:05
Tomas Marcinkevičius
Pratinkitės;)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2005-10-27 22:24
keias
pastebėjau du šuolius, gadinančius bendrą vaizdą. Per staigus perėjimas nuo gausios šeimos ir to, kaip Leonas pamato Angelę. Per daug netikėtas ir neiškultivuotas šaudymas.
Manau, kad tokiam kūriniui reikėtų daugiau erdvės, labai kruopštaus ir detalaus pasakojimo apie herojų gyvenimo eigą ir vidines audras.
Greičiausiai geras, bet šiek tiek užskubėtas.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2005-10-27 22:18
_I_
_I_
Pradžioje atrodė, kad bus linksma istorijėlė senobiniu stiliumi, apie tą linksmąjį malūninką, bet ilgainiui kažkaip suskystėjo.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2005-10-27 20:16
Katės
Tomai Marcinkevičiau, tau tik kad pasikabinėt, kad ir gražiuoju.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2005-10-27 18:47
Tomas Marcinkevičius
Manau, reikėtų naują žanrą priskirti prie "skirtų smegenų ilsinimui", t.y. visokių meilės romanų, detektyvų, prastų fantastikų, t.t. Priimkit į savo tarpą "Pasakojimą apie prieš porą šimtų metų Lietuvoje vykusius dalykus paprastu stiliumi." Tiesa, broko čia nepastebėta, bet - dažnai broko nepastebėsi ir "Jausmų aistroje" ar "Plieninėje žiurkėje".

A.P.: Alytus rulez.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą