Rašyk
Eilės (78091)
Fantastika (2304)
Esė (1552)
Proza (10908)
Vaikams (2712)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (369)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 7 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Bulviakasis 2005

Jis sėdo  ant moticiklo . Užsivedė ir pajudėjo.    Vis greitėdamas  miesto N link . Pažymėsime jog pilietis Jonas  gyveno kaime X . Birbdamas dar kaimo centrine gatve isbaidė visas varnas, pabaidė karvę bei išgazdino arklį ir dvi kaimo bobutes, kurių viena persižegnojo ir išrėkė:
-Ačiū tau  viešpatie!
Kita bobutė spjovė pavymui, spjovė taikliai, nes apspjovė, juoba piletis Jonas miesto N link dardėjo be jokiu apsaugos priemonių, kaip antai šalmo, liemenės, ar gelbėjimo rato . Iš ašarojančių akių buvo galima suprasti jog jis tikrai skubėjo, nes labai jau  daug gazavo. Šiaip jis dar ir be motociklo visą paskutinį mėnėsį gazavo…..


“Gazavimas”

Jonui tai prasidėjo netikėtai . Panašiai kaip viskas ir prasideda, ta prasme netikėtai. Taip kaip iškrenta sniegas ar pradeda pilti lietus iš giedro dangaus . Darbų kaime X, beje buvo apstu. Kaimo žmonės įtarė, kad su Jonu kažkas prasidėjo, bet nebuvo aišku kas, tačiau  tai ryškėjo, ypač kai jis į bulviakasį atvažiavo ganėtinai  įpiešęs su bulviakasiui nepritaikytu kombainu . Iš kabinos griaudėjo  lietuvių estrados grandų dainos. Griaudėjo neblogai, nes Jonas vyras prie technikos  iš bankrutuojančių kultūros namų sandėlio nusirašė kolonėlę ir kabinoje pasidarė liaudiškai vadinamą subbuferį  (tokį įrengimą tam, kad muzika dar gersiau griaudėtų), kadangi mašininės magės nerado pritaikė patefoną. Pastarasis kabėjo kabinoje už sėdynės pakabintas ant šleikų, ydant važiuojant  dideliu greičiu  nuo vibracijos  dainos nešokinėtų viena per kitą. Kaimo močiutėms toks Jono transporto agregatų tobulinimas buvo visai  ne prie širdies . Jonui ėjo šešiasdešimtieji, tad su kaimo gyventojų amžiaus vidurkiu lyginant  jis buvo- mažvaikis .

Gryžtu ….

Taigi jis taip su tuo griaudinčiu kombainu, baltu smokingu pasidabinęs ir  atvažiavo į bulviakasį . Pasikvėpinęs, bet nesiskutęs, sveikai įraudęs . X kaimo bobutės pamačiusios taip pasidabinusį frantą  bulviakasio įkarštyje su technika nepritaikyta bulviakasiui, o tinkančią  daugiau kultūros namų programos populiarinimui pasukiojo katra kuri  sau pirštą prie smegenų, kitos persižegnojo.
Jonas sustabdęs techniką, o tiksliau įvertęs ją į lauko pakraštyje esantį  griovį- išlipo, tiksliau sakant išskrido per priekini langą su tuo savo baltu smokingu tiesiai į bulvių  lysvę.

Ir kad sustaugė:
-tai kaip bulviakasis mažuliai?!
Šie nerišliai ištarti žodžiai, tik patvirtino esant Joną apsiforminusį . Kaimo visuomenei tapo aišku, jog  tai viskas, galas . Jonui prasidėjo jo paties  meno dienos . Tai reiškė jog į kaimą X atėjo kultūros mainų, pasirodymų, festivalių, fejerverkų, dainos ir šokio konkursų fiesta ir festivalis . Su policijos, gaisrinės, greitosios, civilinės saugos ir nacionalinio saugumo departamento dalyvavimu kartu ..

----tai ar yra bulvių?!
–rėkė Jonas iš širdies,  o tiksliau iš gerklės, net perrėkdamas savo ištobulintą, ganėtinai aprūdyjusį, bet vis dar važiuojantį kombainą.

---yra Joneli, yra  ir bulvių-atsakė jam kaimo aukštuomenė betriūsianti laukuose . Atsakė visi choru ir sinchroniškai .
Jonas krūptelėjo ir iš kišenės išsitraukė butelį degtinės . Tokiu veiksmu stabdydamas kaimo žmonių motyvaciją toliau kasti bulves . Šalia Jono, maišą bulvių  atnešęs ganėtinai vyrėlesnis už Joną senolis riktelėjo visiems:
--gal sakau pertraukėlę, ar ką?!

Vyriškoji giminė bedirbanti tuose  laukuose pasiūlymui neprieštaravo, tačiau moteriškoji giminė ėmė niurnėti .
Vaizdas mat joms jau tuomet ėmė ryškėti . Labai jau panašu buvo  į tai, jog likusi derliaus dalis bus palikta laukuose iki kitų metų bulviakasio.


Susirinko vyrai arba tiksliau, apstojo pastarąjį . Jį pakėlė, iš jo paties butelio jam ir įpylė .
Jonas susigraudenęs tarstelejo:
-Už bulviakasį, už jus vyrai, už jusu vargą ir prakaitą išlietą laukuos!!! .

Į ką vyrai tik numykė (gerk greičiau)

Jonas ir išgėrė, net nemirktėlėjo, įpylė dar vienam ir dar vienam . Butelys ėmė ir  baigėsi .
--ne bulvių kast važiavau: gudriai mirktelėjo Jonas  Nuklampojo prie griovyje stovinčio kombaino .
Atlupęs kažkokią iš šono pritaisytą spintą atrideno vyrams kanistrą  samanės .
Dabar jau ir vyrai suprato - prasidėjo Jono dienos, kad tai bulviakasio galas. Nereikėjo oi nereikėjo  jiems eiti bulvių  kast, oi  kaip nereikėjo .

Vyrai ir prisėdo, ir prigulė, vienas kitas ir numigti spėjo.
O Jonas vis čiauškėjo ….
Po truputį temo, kombaino šviesos blanko, akumuliatorius sėdo, muzika jau nebegrojo, o vyrai jau ir  patys dainavo. Moterys palikusios vyrus laukuose, senai besikeikdamos ir tikrai negeru žodžiu minėdamos Joną sedėjo gryčiose .
O Jonas vis čiauškėjo…
Pasakojo  apie savo prototipą trečią brolį Joną juodvarniu lakstantį (šiuo atveju kombainu), apie Saulei nukirptas kasas (iš gretimo kaimo), apie žasiną moliūgą (rajono policijos įgaliotinį) ir net apie Robin  Hudą . Vyrai išsižioję klausėsi …..
Jau pirmajį vakarą įvyko X kaimo festivalio atidarymas . Vyrai metę padargus (arklius su vežimais ir plūgais, traktorius, Jonas savąjį kombainą)
Priešakyje visų žargaliojančių, Jonas, žargaliavo į kaimo pakraštyje esančią laukymę . čia vyrai sumanė rengti taikliojo šaulio rungtynes su lankais. Po ilgų debatų  nutarė, jog senoliui ant galvos obuolio nestatys, (nes buvo tamsu  ir blogai matėsi  ne tik  obuolys kurio dar nebuvo, bet ir pats senolis) . Kitą vertus  ant galvos senoliui galima buvo užversti ir arbūzą, kurio beje irgi nebuvo. Tačiau buvo tikimybė senolį anksčiau paskirto laiko iškomandiruoti pas šventą Petrą į dangišką bulviakasį. Vyrai nors ir  svirduliuodami traukė iš kišenių įrankius, kas kirvį, kas virtuvinį peilį, kas butelį . Ir Užvirė darbas ... Šiaip ne taip vyrai padarė vieną lanką ir daug strėlių . Į taikinį šaudyti  buvo per tamsu tad  nutarta buvo sugalvotos rungties taisykles patobulinti . Nutarta!. Laimės toliausiai nuskridusio kandidato  strėlė, o laimėtojas gaus  20%  nuolaidą pusei metų perkant pas senoli  naminukę. Senolis išsitraukęs anūko dovanotą parkelį jau kažką brūžino su plunksna ant skiedros . Žodžiu kurė nuolaidų kortelę, kadangi rašė senolis jau senai (parkelį nešiojosi  kaip aksesuarą), užrašas ant kuriamos nuolaidų kortelės nebuvo aiškus, o ir aišku nebuvo apie ką ta nuolaidų kortelė ir ar išvis tai buvo  kortelė .
Kadangi kaip minėta buvo tamsu virtualias, virtualių  žaidynių taisykles teko patobulinti dar sykį . Jono pasiūlymu buvo nutarta uždegti strėles (juoba naktį matytusi katra strėle nuskris toliausiai) . Na ir  prasidėjo ….
Tokio azarto net nevienose olimpinėse žaidynese nebuvo galima pamatyti . Jau po keturių šautų, padegtų strėlių į nežinią, supleškėjo tetos Zosės daržinė . Zosė nepasimetė ir pradariusi langą ėmė pleškinti irgi į nežinią iš po lovos ištrauktu antrojo pasaulinio karo automatu. Tad ši rungtis buvo drastiškai nutraukta ir vyrai gavo sprukti laukais . Joną jau nešė, o atsilikusieji šliaužė, it per minų lauką . Kažkur toli liko pašvaistė ir artėjančių, kaukiančių gaisrinės mašinų, garsas. Kadangi pasiklydę žmonės dažniausiai vaikšto ratu, tad ir kaimo X, vyriškoji giminė apibėgo, apšliaužė kaimą iš kairės . Vyrai nutarė vis tik  nueiti pas senolį, su mintimi (maž išeis kokį pliurzalą pasidaryt) . Pirtį pasikaitint, pagalvot, aptart žaidynių rezultatus, bei tolimesnius festivalio planus, bei uždavinius. . Pakurę velniškąjį senolio prieškarinį, antikvarinį samanės aparatą, pakurė ir pirtį, na iš vidaus, malkas dedant drebančiomis rankomis į malkoms dėti skirtą  angą . Susėdo vyrai prieškambaryje prie stalo ir galvojo (…Taip jie išgalvojo visą, pirtyje  senolio laikomą serbentų vyną ir  tai vis belaukiant kol senolio pakurta antikvarinė mašina duos stipresnių, galvos skausmą mažinančių, vaistų.) Tačiau neprižiūrimas aparatas užsiožiavo ir nunešęs lauko virtuvėlės stogą, tolygiai greitėdamas, mažėdamas ir keisdamas trajektoriją, palikinėjo varganą, varganos  žemės atmosferą.

Taip iškilmingai atidarytas kaimo X festivalis tesėsi tris savaites . Bobutėms gryčiose plaukai piestu stojosi, nes tai buvo kur kas baisiau už patį baisiausią filmą . Visos televizoriuje esančios programos transliavo tiesiogiai ir ne realybės šou .. ”Tapk žvaigžde”.., ne.. “Dangus. ”., o “Nepapulk į kaimą X”. Kadre šmižinėjo Jonas jau  juodu smokingu (susitepė) ir dulkėtu veidu .
Vienas rungtis keitė kitos. Vyrai buvo sumanę, net vagono traukimo rungtį . Tuo tikslu nuardė palei kaimą jau gana senai nutiestus bėgius ir Jonui vadovaujant perkėlė juos į centrinę kaimo gatvę. Liko tik mažmožis- kur gauti vagoną?! .
Pirtyje vyrai susėsdavo ir strateguodavo . Viena galva gerai, o tuzinas girtų galvų kur kas geriau. Tai toks kūrybinis potencialas!!!, (beje vyru sumastyto vagono traukimo varžybose traukinys Šiauliai- Ryga, Rygos  taip niekada ir nepasiekė).
Vyko ir irklavimo varžybos, ko pasekoje dvi iš lentų sukaltos kanojos paskendo, o vienas iš dalyvių  reanimuotas..
Vyko ir lenktynės žirgais, tačiau pirmos vietos laimėtojas buvo diskvalifikuotas, nes Jonas  atlikinejo ne tik organizatoriaus vaidmenį, bet dalyvavo  ir komisijos darbe (stengesi įnešti  skaidrumą ir užkirsti kelią korupcijai)
Prisimerkęs ir svirduliuodamas jis vis tik  atskyrė, jog pirmos vietos laimėtojas finišą pasiekė apsižergęs karvę. Nors laimėtojas pastatęs ant žiuri stalo šešias bonkes tvirtino, jog tai grynakraujis arabų ristūnas. Į ką Jonas autoritetingai atsakė
---neteko man ristūnų su tešmenimis matyti (ir čia pat nukrito po stalu.)
Vyrai pritardami mykė, mukė ir galvomis linksėjo.
Paskui vyko akrobatinio skraidymo varžybos. Vyrai turėjo net tris dienas namų darbų, (skraidantiems  aparatams pasigaminti) . Aparatai kurie praėjo atestaciją buvo trys, (na daugiau ar  mažiau simetriški) ir kaip teigė gamintojai,  galintys ne tik pakilti į  orą, bet ir atlikti tokias akrobatines figūras kurių Jurgis Kairys nėra matęs net drąsiausiuose savo sapnuose. Taigi žiuri nariai kaip ir anksčiau sedėjo prie gausiai nukrauto stalo . Į orą pakilo du orlaiviai, o trečiąjį šiaip ne taip užstūmė. Tokių figūrų nematė niekas, bent jau lietuvoje tai tikrai!!!. Aparatai džeržgiantys ir kriokiantys, sumeistrauti iš katilų, tvorų ir neobliuotų lentų išdarinėjo tokias figuras, kad net komisijos nariai prisimerkinėjo ir aikčiojo. Užsikirtus vieno dalyvio  orlaivio varikliui, jis nuskrido nežinoma kryptimi ir  pažeme. Vėliau, tik per radiją  (LRT 2) pranešė jog dalyvis patyrė katastrofą Kaliningrado srities teritorijoje, pasibaigus degalams (t. y. malkoms), įjungęs sos signalą (t. y. rėkdamas)
-sos, sos, sos (nors girdėjosi ir priebalsiai b b)
katapultavosi į vietinės našlės gryčią, tame pačiame Kaliningrade, vietovėje Y.
Taigi susumavus rezultatus, iš pakilusių orlaivių nenusileido nė vienas, du lakūnai sunkios buklės traumotologiniame, trečiasis emigravo į  kalingradą. Vienbalsiai nutarta jog laimėjo draugystė.

Ir taip bėgo, dienos, naktys, savaitės
----








Po trijų savaičių kultūrinių renginių  programos organizatorius Jonas suprato, jog  kaime ganėtinai praretėjo dalyvių skaičius. Tad  nutarė negaišti brangaus  savo laiko ir  dalyvauti  alaus šventėje mieste N. Dėl šios priežasties išsitraukė motociklą su lopšeliu i sandėliuko .
Kaip jau minėta aukščiau, gazdindamas likusius kaimo X  gyventojus, išbirbė į  minėtą miestą N . Pusiaukelėje Joną sustabdė kelių policija (žasinai- moliūgai) Ir paprašė ne teisių, kurių Jonas niekada ir neturėjo, o motociklo (mat per skubėjimą Jonas išbirbė į miestą N be pastarojo .)
Taip X kaimo kultūros šviesulys atsidūrė Naujosios Vilnios reabilitacinėje klinikoje negalėdamas prisiminti ar paaiškinti  kur iš tarpkojo  ir kurioje kelio  atkarpoje dingo motociklas su lopšeliu .
Jam prisiminti padeda kvalifikuoti psichiatrai. 
2005-09-18 15:37
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 9 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2008-07-10 13:50
Tinkisvinkis
Puiku:)
pabaiga kiek girdeta, bet kitka l. gerai.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2005-09-20 22:11
Pieštukas
chem bol'she kartoshki
tiem bol'she kashy
truputi spirgutisov ne chvatajet 4
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2005-09-19 15:32
Tomas Marcinkevičius
Autorius ka tik prisipazino ne velnio neskirias prozos nuo ese. Matosi:)

O kurinelis - puikus, humoras nemirtingas. Butu savo vietoj - penkis duociau:))
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2005-09-18 19:29
Gegutė
Labiausiai man patiko žodžiai "išgazdino" ir " gryžtu"...
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2005-09-18 19:08
dgs
dgs
o cia tai linksmas kurinelis.
autorius tikrai turi gana gera fantazija ir/arba gera gyvenimiska patirti :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2005-09-18 17:24
Gabitte
Esiukė : )
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą