Rašyk
Eilės (78093)
Fantastika (2304)
Esė (1552)
Proza (10908)
Vaikams (2712)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (369)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 17 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Kažkur, anapus horizonto, yra tokia Trigonometrijos planeta. Ją apšviečia aštuonios į Saulę panašios žvaigždės. Dėl Saulių traukos ji nesisuka apie savo ašį. Viena iš žvaigždžių, pati didžiausia, gali greitai sprogti. Visi trigonometriečiai su dideliu smalsumu laukia jos sprogimo. Kai prieš du šimtus metų viena tokia sprogo, planetos gyventojams tikrai buvo į ką pažiūrėti. Spalvingi ugnies kamuoliai vertėsi, mainydami spalvas. Tikrai buvo nuostabus reginys. Bet nepaisant to grožio, buvo nukentėjusių. Sprogus žvaigždei, išsitaškė šalia buvę asteroidai, kurių skeveldros nukrito į Trigonometrijos planetą ir negailestingai ištaškė vieną nediduką kaimelį. Dabar toje vietoje yra pastatyta kažkas panašaus į muziejų.
  Planetos gyventojai dėl aštuonių saulių poveikio yra žymiai kitokie negu Žemėje. Visų gyventojų galvos yra kampuotos. Vienų yra trikampio formos, kitų – rombo ir taip toliau. Kampuotumas priklauso nuo jų gyvenamosios vietos. Taip pat ir aplinka čia yra savotiška. Visi augalai yra truputį kampuoti. O namai – tikras siaubas. Čia jie turi tiek kampų, kad atrodo jog čia ne namas, o kažkoks nesusipratimas.
  Ir štai vieną dieną, belaukiant Saulės sprogimo, vienoje observatorijoje buvo pagauti kažkokie signalai.
- Daktare Trikvadri, iš kosmoso mus pasiekė neaiškios kilmės garso bangos.
- Kas tai? Nejaugi egzistuoja kur nors tokia protinga gyvybė kaip pas mus?
- Tiksliai nežinome, tačiau šios bangos leidžia taip manyti. Kad ir kas tai būtų, artėja link mūsų planetos.
- Kad tik neištikštų į mūsų sprogstančią saulę. Tada tai bus bėdos.
- Gal jiems pavyks tiksliai praskristi.
- Tikiuosi. Dėl visa ko parenkite mini erdvėlaiviuką. Tegul Šešiatrikis nuskrenda paimti to kas atskrenda.
- Gerai. Bėgu jam pranešti. – bėgdamas pasakė Rombodratas.
  „Kaip keista. Viskas taip kaip pranašavo Tetraedras. Per Saulės sprogimą atskris kažkokie svetimšaliai ir mus sunaikins. Tada pasigrobs mūsų Saules ir išskris. Nejaugi tai tiesa? Gal Tetraedras klydo? Labai tikiuosi. “ – mąstė daktaras Trikvadris.
  Tuo metu Rombodratas bėgo koridoriumi. Pasiekęs valgyklą įbėgo vidun ir surado Šešiatrikį.
- Trikvdris liepė tave surasti.
- Ko jam reikia? – valgydmas savo kampuotuosius priešpiečius, piktokai paklausė Šešiatrikis.
- Jis pastebėjo kažką artėjant prie mūsų planetos ir nori, kad tu tai saugiai atgabentum.
- Dar ko. Tegu tas tavo Trikvadris pats ir skrenda arba dar geriau. Tegu tai kas atskrenda susprogsta kartu su Saule. – tai pasakęs garsiai nusijuokė. Rombodratas nusiminęs išėjo.

***

  Erdvėje blaškėsi erdvėlaivis „Barakas 2569“. Jo įgula buvo arti mirties, kai netikėtai į jų siunčiamus signalus buvo atsakyta. Erdvėlaivio vadas Kurlandas lėtai pakilo ir nusišypsojęs lėtai ištarė:
- Mes išgelbėti. Artėjame prie kažkokios planetos. Ji gyvenama. Tikiuosi, kad jie mus gerai priims.
  Įgulos veiduose pasirodė džiaugsmingos šypsenos. Pagaliau po tiek laiko klajonių jie artėja prie kažkokios gyvenamos planetos. Tačiau nežinojo, kad dėl jų toje planetoje vyksta diskusijos. Dauguma diskusijų dalyvių nori, kad atvykstantys žmonės būtų sunaikinti.

***

- Daktare Trikvadri, jeigu jūs tikrai norite sugauti juos gyvus, mes jums tai leisime, bet jūs neturėsite teisės jų išleisti. Jeigu jie pabėgs arba juos paleisite, būsite nubaustas Didžiaja Šiknamušio mašina ir įkalintas iki gyvos galvos Septynbo observatorijoje. Ar jūs tikrai norite juos laikyti, prižiūrėti ir saugoti?
- Taip. – nė kiek nedvejodamas atsakė Trikvadris.
- Gerai. Aštuonkampsis jau paruošė erdvėlaiviuką. Pasiųsiu jam signalą skristi.

***

  Aštuonkampsis pasiėmė raumenis paralyžuojantį ginklą ir įlipo į savo ištikimąjį laiviuką. Gerai užvėrė duris ir atsisėdęs prisisegė diržą. Paspaudė paleidimo mygtuką. Erdvėlaiviukas lėtai pakilo ir greitai išsklendė į erdvę. Lengvai laviruodamas tarp kosmoso šiukšlių, asteroidų ir kitokių skraidančių daiktų, surado „Baraką 2569“. Išleidęs čiuptuvus, gerai prisisiurbė prie erdvėlaivio ir ėmė jį tempti į Trigonometrijos planetą. Iš pradžių viskas buvo gerai, tačiau kai jie įskrido į orbitą, pagavo trauka ir du sukabinti erdvėlaiviai dideliu greičiu ėmė kristi. Aštuonkampsis numatė, kad taip gali atsitikti, todėl buvo pasiėmęs parašiutą. Dabar buvo puiki proga jį išskleisti. Vienu mygtuko paspaudimu šis išsikleidė, tačiau nuo didelio svorio ir greičio plyšo. Aštuonkampsis nebuvo to numatęs, todėl puolė į paniką. Jie vis labiau artėjo prie žemės. Tuoj du erdvėlaiviai ištykš į kampuotą jos paviršių. „Barako 2569“ įgula visiškai nesijaudino, nes visi jie buvo arti mirties ir nieko nematė ir negirdėjo. Aštuonkampsis savo erdvėlaivyje tampė visokias svirteles, spaudinėjo mygtukus, sukiojo vairalazdę, tačiau tai nė kiek nepadėjo. Išsitaškymas atrodė neišvengiamas, tačiau tada Aštuonkampsis atkabino „Baraką 2569“ ir lengvai nusileido, tačiau „Barakas 2569“ užsirėžė ant jo. Niekas nesprogo. Nusileidimas buvo sėkmingas. Aštuonkampsis laimingas išlipo iš savo erdvėlaiviuko. Tada priėjęs prie „Barako 2569“, atlupo jo duris. Vaizdas, kurį išvydo, buvo baisus. Įgulos nariai gulėjo iškritę ant grindų.
  Vos tik šviežio oro gūsis pateko į laivo vidų, įgula pažvelgė lauk. Prie durų stovėjo keistas padaras kampuota galva. Jis netgi neturėjo plaukų. Jo viršugalvį dengė kažkas panašaus į žvynus. Nepaisant to, jis prašneko žmonėms suprantama kalba.
- Labz dienz. Ar vyskas gieray? Tykuos, kad jūmeys vys sveyky? – keistai, bet suprantamai paklausė trigonometrietis. Žmonės jam nieko neatsakė, tik keistai žiūrėjo.
Tada atvyko trigonometriečių gydomasis patrulis. Jis surinko erdvėlaivio įgulos narius, juos surišo ir išvežė į savo būstinę. Ten juos apžiūrėjo gydytojai, kosmoso tyrinėtojai ir visokie kitokie ekspertai.
- Taip. Ir ką gi mes su jais darysime? Daktare Trikvadri, jūs vis dar norite juos ištyrinėti? Jūs pasiryžęs prisiimti visą tą atsakomybės naštą, kuri kris ant jūsų pečių sutikus juos pasilikti ir prižiūrėti? – Paklausė vyriausiasis valdovas.
-  Taip. – Drąsiai ištarė Trikvadris, nors jis ir suabejojo tokiu pasirinkimu. Tačiau noras pažinti kitus padarus buvo stipresnis. 
      Staiga orą perskrodė mažytis įvairių metalo lydinių gabalėlis. Tą  akimirką atmosferoje įvyko 300000 kartų daugiau kovalentinių polinių ryšių negu paprastai. Trikvadrio kūno masė padidėjo penkiais gramais, tačiau praradus šešis lašus kraujo, kūno masė vėl liko tokia pati, kaip prieš tris milisekundes. Ant grindų susmuko kūnas, kurio temperatūra su didžiule geometrine progresija ėmė mažeti, o kartu su nykstančiais laipsniais celcijaus nyko ir jauna gyvybė...
2005-04-27 20:10
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 6 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2006-03-30 23:07
Archis
jega sakes! :) labai fainai susiskaite tikrai.. =) kaip kokia knygute linksma skaitytum, atpalaiduoja.. saunuole!
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2005-08-04 09:08
Tylusis monstras
O man tas kūrinėlis visai mielai susiskaitė. Toks naivus, vaikiškas, bet savitai įdomus. Nemanau, kad tai yra pasaka. Gal tai fantastika, kuri skirta vaikams, ne suaugusiems.
Kampuotumą pateisinu. Manau, kad tas kampuotumas neiškrenta už logikos. Kodėl svetima civilizacija turi pamėgdžioti žmones. Kampuotumas - vienas iš jų išskirtinumų...
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2005-07-20 18:12
Nebo Boje Vanilije
pasaka. net ne fentezi - logika kažkur anapus mūsiškės visatos...
beje, cheminiai ryšiai ne įvyksta, o susidaro.
zhewru
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2005-05-04 22:11
Isis Themis
Turbūt labai jau mėgsti kampuotus daiktus? Viskas šitame kūrinyje taip "kampuota", net ir vardai susiję su kampuotumu. O ką jau kalbėti, kad ir planeta kampuota... Viskas lyg ir aišku, bet pabaigos nesupratau...
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2005-05-04 17:46
grim
atsiprasau, bet siek tiek ismanau apie kosmosa ir noriu pasakyti, kad del 8tuoniu zvaigzdziu traukos is tos planetos nieko neliktu. ji visa laika butu mankoma kaip tesla. Ir niekas nuo traukos kampuotas nepasidarys.tikrai.apie horizonta tai is vis kazkas keisto.... Nepyk, bet tai tiesa kadangi cia fantastika o ne "vaikams" tai turi buti siek tiek logicna supranti?
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2005-05-02 14:52
Alisas
na taip horizontas kosmose - juokinga,bet dar juokingiau,kad sprogus zvaigzdei apsviecianciai planeta buvo tiek nedaug auku ir kad pati planeta liko...
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2005-05-02 11:04
innuendo
na, linksma, bet apie verte kalbet  dar neiseina...
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2005-04-29 22:14
Haukas su Archangelu bendraus realybėje
,,:"Kažkur, anapus horizonto, yra tokia Trigonometrijos planeta." Kosmose horizonto nėra, va dėlto ir juokinga :)"
Nu kad nelabai ir čia...
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2005-04-29 08:19
Suglumes
Jei kūrinį laikyti rimtu, tai tikrai prastas savo stiliumi. Jei kūrinį laikyti parodija, tai jis vistiek prastas. Bandoma per atskirus žodžius sukurti kažką panašaus į parodiją, kaip antai: Šiknamušio mašina. Tokie bandymai dažnai nepasiteisina. Man patiko tik vienas sakinys, kurį tikrai galima laikyti kažkuo panašiu į juokingą:"Kažkur, anapus horizonto, yra tokia Trigonometrijos planeta." Kosmose horizonto nėra, va dėlto ir juokinga :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2005-04-28 23:46
ir kiti
flood fiction. iki geros parodijos čia dar toli.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2005-04-28 09:03
Aukščiausias taškas 2
liux:) taj ash ir wadinu scie fic!
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2005-04-28 08:02
Aurimaz
Kas ten su tuo metalo lydinių gabalėliu? Ten tipo buvo kulka?.. Jeigu taip, prie ko čia kovalentiniai - poliniai ryšiai? Kažko nesupratau :(
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2005-04-28 08:01
viena skruzdėlė
blūdas, blūdas:)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2005-04-27 21:05
Haukas su Archangelu bendraus realybėje
hm
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą