Rašyk
Eilės (78093)
Fantastika (2304)
Esė (1552)
Proza (10908)
Vaikams (2712)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (369)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 11 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







,, - Nojau, Aš esu Dievas. Aš noriu Tave perspėti, kad žmonija už visas savo nuodėmes bus sunaikinta. Rytoj išsilies visos upės ir vandenynai, kils Tvanas, kuris paskandins viską. Pasistatyk laivą, pasiimk su savimi visą šeimą ir po du kiekvienos rūšies gyvūnus, kad po Tvano jie galėtų atkurti žuvusias rūšis.. “

  Šie žodžiai ilgam įsikūrė Nojaus smegeninėje ir, atrodo, nė neketino išvažiuoti į negrįžtamąją užmarštį. Nejaugi tai tikrai Dievo balsas? O gal jis perdaug prisižiūrėjo televizoriaus? Juk po,, Wash and Go‘‘ reklamos jį kankindavo baisūs košmarai ir tokios frazės kaip,, Purūs ir švarūs plaukai“ ar,, Jokių pleiskanų ar nešvarumų“ iš jo galvos neišeidavo ilgas savaites ir skambėdavo baisiau nei apokalipsės pranašystė.
  Nojui Dievas buvo vienas iš daugelio bereikšmių dalykų, tokių kaip visų Liuksemburgo šiukšledėžių tūris ar Mikės Pukuotuko močiutės kojinių spalva. Švaria sąžine ar dorumu jis  taip pat nepasižymėjo. Be to, Nojus visai nebuvo žydas. Vien pavardė – Ūtėliauskas, mums daug ką apie jį pasako. Tai kodėl Dievas pasirinko jį, o ne kokį kitą individą, jis taip ir nesuprato.
    Mūsų herojus ėjo, tiksliau, ropote ropojo mediniu grindiniu. Ant grindų gulėjo gigantiškas peilis ir buvo primėtyta morkų. Ne bet kokių, o supjaustytų į smulkius grežinėlius. Visas grindinys buvo šlapias nuo morkų sulčių. Tokia aplinka buvo Nojaus kasdienybė ir neatsiejama gyvenimo dalis.
    Netikėtai prasidėjo kažkas, ko proletariško sukirpimo Nojaus protas negalėjo paaiškinti ir laikė paranormaliu reiškiniu. Tas kažkas jo bedievėje smegeninėje paliko gilų abejonės randą ir privertė realiau įsiklausyti į kūrinio pradžioje paminėtus Dievo žodžius. Nojus, apimtas beprotiškai dievobaimingos panikos ėmė slysti mediniu grindiniu, netikėtai pradėjusiu drebėti, lyg  8 balų žemės drebėjimo sukrėsta Los Andželo 76-oji vidurinė mokykla.
  Grindys netikėtai virto nuožulniąja plokštuma ir herojus su jomis prarado kontaktą. Tada pamatė milžinišku greičiu artėjančią žemę ir po kelių sekundės dalių įvyko judviejų kolizija, po kurios sekė įvykis, kurį apibūdinti būtų galima vienu vaizdingu  lietuvių kalbos ištiktuku -,, pliūkšt“.
    Ne. Tai buvo ne žemė, o vanduo – karštas ir sūrus. Nojus visomis jėgomis įnirtingai stengėsi nepaskęsti. Ir nepaskendo, nes š***s – neskęsta. Vargais negalais jis išsikapanojo iš tos nepakenčiamos velniavos, liaudyje vadinamos vandeniu, ir užsirioglino ant plūduriuojančios šiukšlių krūvos. Dabar jis suprato - Dievo žodžiai nėra tik jo vaizduotės vaisius ar kokia ištrauka iš filmo. Nė velnio. Prasidėjo Tvanas ir Nojus yra išrinktasis. Jo misija yra išgyventi iki atoslūgio, o po to likviduoti potvynio padarinius. Iš pradžių mūsų herojus susiplanavo savo darbus:

1. Pasisitatyti laivą
2. Pasiimti savo šeimą kartu
3. Paimti laivan po du kiekvienos rūšies egzempliorius

      Laivo pasistatymas nesudarė Nojui rimtesnių problemų. Juk jis tebuvo tik antras vanduo nuo kisieliaus, rūgusio aptriušusiose medžio dirbtuvėse. Žinojo net 37 kirvio taikymo, buitinėms reikmėms, panaudojimo būdus. Oblius jam irgi buvo nesvetimas, nes Dievo išrinktasis buvo ne kartą su juo permiegojęs, o garsas, sukeltas plaktuku,, švelniai“ stuktelėjus per pirštą, jo ausyse skambėdavo kur kas dažniau, nei populiari vergų choro arija iš operos,, Nabukas‘‘.
      Nojui prireikė penkių minučių, kad pastatytų laivą. Gerai, kad šaunusis kaimynėlis Liubertas plaukė pro šalį su savąja jūrų gelda,, Bulvė Regina“. Taigi, kaip jau minėjau, Nojui prireikė penkių minučių, kad pasistatytų,, Bulvę Reginą“ prie šiukšlių krūvos. Tada pakėlė simbolinį  inkarą ir išplaukė nekreipdamas dėmesio į skęstančio kaimyno Liuberto gargaliavimus.
      Nors pirmas punktas  buvo atliktas nepriekaištingai,  vykdant kitus du punktus sėkmė sušlubavo. Šeimos šis literatūrinis personažas nesurado, nes apėmė tingulys. O trečiąjį  punktą atliko tik išdalies – paėmė į laivą musę.
    Po tokių skandalingų,, apsiforminimų“ prasidėjo ilga ir neįdomi kelionė. Anapus borto cypdamos ir mataruodamos letenėlėmis, blaškėsi žiurkės ir kartu su tarakonais, blusomis,  vorais ir kitokia velniava grimzdo bedugnėn vandenyno gelmėn. Laivas nuolat susidurdavo su įvairiom šiukšlėm ir daržo gėrybių liekanom. Tie visi griūvančio pasaulio reliktai privertė pajusti visas skales ir visus standartus viršijančią Dievo galią. Galią, kurios neįmanoma apskaičiuoti litrais, karatais, decibelais, megabaitais ar kilogramais. Tai buvo jėga, tobulesnė už tobuliausią absoliučiojo tobulumo etaloną. Pagaliau Nojaus širdis užsiliepsnojo aklojo tikėjimo ugnimi, o jis pats tapo davatka, tiksliau davatkinu.
      Kelionė tikrai nebuvo lengva. Laivo kokybė neatitiko Europos Sąjungos standartų bei elementariausių sanitarijos normų. Neatlaikiusi kelionės spaudimo musė išskrido. Kai musė išskrido, davatkinas pasiuntė ją paieškoti žemės. Juk tvanas jau turėjo eiti į pabaigą.
    Daug  laiko smiltelių nutekėjo į praeities klozetą, bet musė kaip negrįžo, taip negrįžo. Nojus dairėsi šen bei ten ir anapus kairiojo,, Bulvės Reginos“ borto pastebėjo vandenyje plūduriuojantį musės lavoną. Savo sustingusiose rankelėse ji laikė lauro lapą.
-  Kažkur yra sausa žemė! – iškėlė hipotėzę šaunusis davatkinas ir apglėbtas kvailių motinos pasuko laivą kairėn.
Staiga iš aukštybių ėmė leistis kažkoks pilkas daiktas. Nojus suprato, kad tai gali būti angelas. Jis apie angelus žinojo tik tiek, kad jie bėgioja lūpomis, nešioja bučinius ir vilioja širdeles. Tačiau šis daiktas atrodė netradiciškai. Jo apatinė kūno dalis buvo labai stora ir išgaubta, o viršutinė – labai ilga ir nežmoniškai liesa. Iš aukštybių pasigirdo tas pats galingas, baritoniškas balsas, pranešęs Nojui apie Tvaną. Jis pasirodė visa savo galybe:
- Petrai, jau baigta!
- Aš ne Petras, aš Nojus! – sušuko į aukštybes davatkinas, bet susigriebė pagalvojęs, kad galbūt Dievas kreipėsi į šventą Petrą.
      Pilkasis,, angelas“ panardino savo užpakalį vandenin ir ėmė kilti viršun kartu su,, Bulve Regina“ ir didžiuliu kiekiu šiukšlėmis apteršto vandens. Nojus suprato, kad tuoj pateks į Rojų ir baigsis visos jo kančios, prasidėjusios po nuomininko, kurio ilgus purvinus plaukus davatkinas taip mėgo, mirties.
      Nojus priešais savo akis išvydo du milžiniško ūgio vyrus, kurių vienas, turbūt šventas Petras laikė,, angelą“, o kitas rankose turėjo storą atverstą knygą. Tai buvo apkūnus, juodaūsis vyras, vilkintis prijuostę, kadaisę buvusią baltą, o dabar purviną ir nutriušusią. Ant galvos jis buvo užsidėjęs aukštą baltą kepurę. Šventasis Petras buvo apsirengęs panašiais drabužiais, bet buvo lieso sudėjimo ir neturėjo ūsų.
- Paklausyk, Petrai, ką manai:,, Moze, aš esu Jahvė, vienintelis Dievas. Aš apsireiškiu Tau, kad perduotum dešimt Dievo įsak......
- Mykolai, sriuboje ūtėlė!
- Nu ir kas, Petrai. Jei ir toliau mane pertraukinėsi dėl kiekvienos    į  į sriubą įkritusios ūtėlės ar žiurkės, man nepavyks išmokti savo žodžių ir režisierius pašalins mane iš vaidinimo. Tai būtų tikras meninis fiasko. Tas Juozas visiškai netinka Dievo vaidmeniui. Ir beje, pranešk Zosei, kad sriuba jau išvirė.

                                          ***

    Išpuvusios durys prasivėrė ir mokiniai sugužėjo į valgyklą...
2004-07-25 17:26
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 10 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2005-05-22 23:39
Ame
Ame
jega kurinukas... ;)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2005-04-06 14:34
Asalak
Geras :']]] Dieviška mokyklinė sriuba su įtikėjusiais gyviais:']]]
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-08-23 13:38
nekonkreta
Ka ten sypsena! Auksciausios klases juoka!
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-07-25 21:27
Irna Labokė
Na ir fantazija! :) Vietomis visai nieko!
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-07-25 20:59
imbierine
sukele sypsena mano veide. pavydetina fantazija...;)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-07-25 20:27
minties šuolis
drasu. ne kiekvienas biblija perrasyt megina.sekmes darbe:)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-07-25 18:40
PhoBos
ne is karto supratau, kame cia reikalas. idomi ideja. sito nenuneigsi. siaip stilius neblogas. idomus kurinys.
"herojus su jomis prarado kontaktą"  - sitas tai manau negerai. jei nuozulni plokstuma, tai kontakto neprarado.
toks tikrai kreizi darbas. vertinu teigiamai.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-07-25 17:59
CetaGanda
nu va iskart praskaidrino diena. Tokiu parasinejumu reik cia daugiau. Kalvadosas, jauciu paplaukes esi vaikis (gal ir ne vaikis). Nu arba labai pylei praeita diena...
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą