Rašyk
Eilės (78095)
Fantastika (2304)
Esė (1552)
Proza (10908)
Vaikams (2712)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (369)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 21 (2)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







... Aš prisimenu... ir žinau... O tu nežinosi, jog tai bus paskutinė mūsų naktis. Man pavyks tai nuslėpti. Mes mylėsimės. Mūsų kūnai susilies, bet aš nieko kito nejausiu, tik jį – trečiąjį, fantomą, besislepiantį netikruose atspindžiuose, su kiekviena sekunde skiriantį mus, viršgarsiniu greičiu atveriantį bedugnę prarają. Laikas pradės bėgti milžinišku tempu smaugdamas ašaromis gerklę, į atmintį įspausdamas kiekvieną milisekundę, besibaškančias mintis beviltiškame akligatvyje...
... O tu glostysi mano plaukus ir liūdnai žiūrėsi į akis. Tu irgi tai jausi, bet nieko nesakysi – negi suprasi mane!? Man bus velniškai liūdna, tavęs, ilgesingų metų, kuriuos vėl ir vėl teks praleisti vienišam, liūdna dėl mūsų negimusių vaikų, liūdna tų, neištartų žodžių, arbatos puodelio, kurio rytoj nepadarysi. Liūdna… dėl ryto, kuris neišauš… Liūdna... – išgalvoti vaizdiniai karusele keisis mintyse sudarydami tirštą spalvų paletę, naikindami ribą tarp svarbių ir nereikšmingų dalykų. Išsigandusi manęs klausi...
... Ir tuomet blyksnis nuostaba atsispindės tavosiose akyse. Ugnies vandenynas išsiplės tavuose vyzdžiuose rydamas šį pasaulį, o tu užburta nejudėsi... Švelniai suimsiu tavo ranką ir tyliai atsisveikinsiu. Ugnies banga pasiglemš medžius, pastatus, riaumodama, virpindama langus artės link mūsų. O tu vis dar nesuvoksi, lyg maža naivi mergaitė ištiesi delną žvilgsniu norėdama sustabdyti laviną. Bet ne tu, o aš tai turėjau padaryti. Paskutiniu momentu nusisuksi į sieną. Dar spėsime išgirsti dūžtantį stiklą, pajusti  prasmengančias grindis… spėsime dar dar kartelį nepatikėti visu tuo kas vyksta. Ir tuomet nustosime…
... o aš prisiminsiu...

- Kvailiuk, mes juk turim visą pasaulio laiką…, - klubo neoninės švieselės masindamos žaidžia tavose akyse, - pabūkime dar truputį…
- Taip, - švelniai spaudžiu mažyčius, trapius delnus, - tik mums priklauso visas pasaulio laikas.
2004-05-31 15:03
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 13 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2004-06-11 16:37
viena skruzdėlė
nepatiko nei prieš paaiškinimą, nei po. seilionės su standartiniu filosofiniu užpilėliu. fantastiniu pavadinti jo nedrįsčiau, nes net jei idėja ir turi kažkokį panašų kvapą, ji privalo turėti ir atributiką. apie laiką ir pasaulius tiek prirašyta, kad jei kiekvienas, kas apie tai rašė, būtų laikomas fantastu... gha.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-06-05 19:29
Keistas zmogelis
Sex. anywhere, any time, right now... Oh yeah.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-06-02 20:05
Svajoklis I
Ne maža. Vienos idėjos užtenka, bet tave pacituosiu: "Shiame kurinyje yra bent pora nors ir ne nauju, bet 100%-iniu fantastiniu ideju". O tavo kūriny matosi tik viena.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-06-02 11:03
Mdmx
Sebastianai, tai nebuvo "kurinio interpretacija" ir tuo labiau "ieshkojimas ir radimas to, ko nera". Ten ishvardintos mintys, kuriomis remiantis buvo kuriamas kurinys (t.y. atvirkstinis procesas interpretacijai, ieskojimams ir radimams). Ir chia ash esu teisus (elementaru - autorius visuomet teisus del to, ka jis norejo pasakyti). Tad tavo interpretacija, kad ir kokia shmaikshti ji butu - visai ne i tema. Beje, kuriant, man tos mintys visai neatrode juokingos (juokingesnes uzh Jovaro (turbut vienas geresniu humoro srities autoriu)). P.s.: dekui uzh paskutine minti.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-06-02 10:16
Mdmx
Svajokli - kodel shiam kuriniui tokio fantastinio pagrindo maza ? P.S.: Paziurejau filmo "svilpiko diena" trumpa aprasyma, ko gero nebusiu jo mates, tad sunku del jo ka nors sakyti. Be abejo ideju semiausi ish atitinkamu fantastiniu kuriniu, visuomet musu kuryba kazkas itakoja, bet tai nebuvo "svilpiko diena".
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-06-02 01:49
St Sebastianas
Ūlialia! Pasirodo, kad tai filosofinis romanas, kuriame galima tiek visko surasti... Vakar bandžiau ieškoti daugiau fantastinių idėjų, tačiau kuo giliau kapsčiausi, tuo labiau nefantastiškai atrodė kūrinys. Kai kurie mano išmintijimai telieka man pačiam, nes bijau, kad autorius mane už tai užmuštų.:)
Bet esmė ne tame. Autoriaus paaiškinimai man kai ką priminė. Galbūt teko skaityti "Fuko švytuoklę"? Jei neteko, rekomenduočiau perskaityti. Galbūt tuomet suprasi kaip pirkinių sąrašas gali virsti slaptu planu.
Štai ir čia situacija panaši... Jei užkasi per giliai, tai ir neatkapstysi. Labiausiai prajuokino idėja apie stealth technologiją. Žvengiau labiau nei skaitydamas Jovaro kūrinius. Ir tai tikrai nereiškia nieko gero šiam kūriniui. Man tokia kūrinio interpretacija yra ieškojimas ir radimas to, ko nėra. Tarkime, tekstas toks:
Kur lygūs laukai,
Snaudžia tamsūs miškai,
Lietuviai barzdočiai dūmoja;
Galanda kirvius,
Kalavijus aštrius
Ir juodbėrį žirgą balnoja.

Teksto aiškinimas:
Lygūs laukai be abejo reiškia aerodromo pakilimo takus. Snaudžia tamsūs miškai parodo disciplinos stygių. Tikriausiai nereikia aiškinti, kad miškuose yra aerodromų sargybiniai, kurie aprašomuoju momentu pučia į akį. "Lietuviai barzdočiai dūmoja" suteikia bene daugiausiai informacijos. Paprastas skaitytojas galėtų pagalvoti, kad lietuviai yra paprasčiausi apsileidę barbarai, kurie niekada nesiskuta. Tačiau tai netiesa! Tikroji gili mintis - zulusų teroristai susprogdino lėktuvus gabenusius skutimosi peiliukus Lietuvon. Todėl dabar lietuviai negali skusti. Negalėdami skustis jie nervinasi ir bandydami nuimti stresą rūko. Beje, rūkydami jie tikisi ne tik atsipalaiduoti, tačiau taip pat bando sudaryti ir dūminę užsklandą, kad priešai pasiklystu. Apie priešus sužinome iš to, kad lietuviai berūkydami galanda kirvius ir kalavijus. Žinoma, gali būti, kad šie paprasčiausiai planuoja aiškintis santykius su kaimynais, tačiau tai mažai tikėtina dėl klimato salygų už mano lango. Žirgas juodbėrėlis iš tiesų yra mūšiuose pratestuotas BTR'as, kurį dabar ir ruošia kautynėms keturi tankistai ir šuo.

Tokia mano nuomonė. Kaip jau minėjau, užkasus per giliai gali niekas nebesurasti...
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-06-02 00:16
Svajoklis I
Vistiek primena "Shvilpiko diena"(man tai nepatinka). Ir tik tiek chia tos fantastikos? Tai va, tik vienas dalykas.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-06-02 00:02
Mdmx
Žadetasis paaiskinimas. Kurinio fantastinės idėjos (viską sudėjau į viena):
Cikline pasaulio raida. Pasaulio istorija kartojasi kas kažkiek laiko kartu su tais paciais veikejais. Visai nesvarbu - ar tai realus (kažkas panašaus į tamsos miestą) ar virtualus pasaulis (tipo matrica). Skaitytojas gali įsivaizduoti kaip nori. Ciklą meginu parodyti tuo, kad herojus jau dabar prisimena, kas ivyks ("As prisimenu..."). Na o ciklas uzhsibaigia apokalipse ("neishaushusiu rytojum").
Vienas (ar ne vienas) žmogus prisimena įvykius ir vis ish naujo juos išgyvena: "bus velniškai liūdna, tavęs, ilgesingų metų, kuriuos vėl ir vėl teks praleisti vienišam". Natūralus žmogaus noras pakeisti, sutrikdyti ciklą, išeiti iš jo, kas jam beje - nesigavo - "lyg maža naivi mergaitė ištiesi delną žvilgsniu norėdama sustabdyti laviną. Bet ne tu, o as tai turejau padaryti." Na, o kurinio mintis  - visas pasaulio laikas, reliatyvus dalykas, ypač ciklinio pasaulio kontekste.

Na, o del apokalipses sukėlėjo (atomine bomba, benzovezhis ar pan.), tai ji apibudinama pirmoje pastraipoje:
"... tik ji – treciaji, fantoma, besislepianti netikruose atspindziuose, su kiekviena sekunde skirianti mus, virsgarsiniu greiciu atverianti bedugne praraja."
"Fantomas" - chia turima omenyje "piktybinis" ("atveriantis bedugne praraja") prietaisas (pvz. lektuvas neshantis atomine bomba), atneshantis apokalipse ("Liudna… del ryto, kuris neisaus…"), naudojantis paslepianchia (stealth) technologiją. "Besislepiantį netikruose atspindžiuose" - daugeliui žinomas fantomų veikimo technologinis aspektas (išsklaidyti ir nukreipti atspindžius taip, kad jie slopintų vienas kita). Plius dar "viršgrasiniu greičiu" - vėlgi turimas omenyje ir realus aspektas. Fantomas įasmeninamas visa tai šiek tiek užmaskuojant, tiek norint kartu pavaizduoti herojaus nerimą.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-06-01 23:54
Svajoklis I
Man primena "Shvilpiko diena"( Tikriausiai pagrindine ideja supratau).
Taip pat panashu i poezija. Bet jei chia viska reikia suprasti tiesiogiai, tai chia fantastika.
Shis kurinys manes nesuzhavejo. O gal tiesiog jo nesupratau. Tiesa sakant, panashu i kokio kurinio pradzia.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-06-01 00:55
Mdmx
Na, savaime suprantama, autorius kai rasho - jis turi daug nutyletos informacijos, kurios nemato skaitytojas. Tad naturalu, kad skirtingomis akimis matome kurini. Ash tik nemaniau, kad shis kurinys net nebus palaikytas fantastiniu. Galbut perlenkiau lazda tiek daug noredamas sukishti i trumpa kurini. Na, ryt vakare pasakysiu ka turejau omeny.
Del kurinio, kaip detektyvinio tyrimo ir "panelishku namioku", tai kaip minejau - kaip kam, vieniems patinka vienoki, kitiems kitokie kuriniai (vieni daugiau supranta, kiti maziau), bet kurinio zhanras nuo to nesikeicia.
Nyarlathotep - tai ne bandymas atskleisti emocijas ir patyrimus ir ne matrica. Del bedugnes prarajos - taip panaudota norint ispudi susitiprinti. Aishku tokius "sviestuotus sviestus" ivairiai galima traktuoti, nesakau, kad tai geras pasirinkimas.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-06-01 00:25
Sūpuoklių rasa
Kas tau sakė kad aš juos supratau? Man čia fantastika net nekvepia, sakau gi "paneliški namiokai" (šifruojasi:tik tu vienas supranti, kur ten tie namiokai ir ką jie reiškia)....:)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-06-01 00:06
Nyarlathotep
Man tai primena meilę merginai iš kažkokios "matricos". Tarkim. Bandom atskleisti kažkokias emocijas, ir patyrimus. Bet ... Manau, kad reiktų dėti ilgesnį gabalą, kuris neatrodytu kaip tuščias seilėjimasis.
Beje. "atveriantį bedugnę prarają" - nesamonė. Bedugnė ir praraja - sinonimai, praktiškai.
Bendras įspūdis - nekas. 2
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-05-31 23:43
St Sebastianas
Pastaba. Labai retai grįžtu prie perskaitytų kūrinių. Taigi, jei rašysi atsakymus į mano komentarus, pranešk man tai asmenine žinute.
Komentaro komentaras. Klausyk, čiuvas, namiokų tu mėtyti nemoki. Bo tavo namiokai kažkaip nisižiūri i nesimato. Man patinka rimtas bazaras, taigi, vayk kame bėdos.:) Sorry, nesusilaikiau - namiokas yra man labiausiai nesižiūrinti barbarizmas.
Taigi, o kalbant rimčiau... Iki ryto padarysiu kruopščią tavo kūrinio analizę. Tačiau nemanau, kad pavyks kažin ką atkapstyti. Be to, sunkoka surasti normalų skaitytoją, kuris ką nors perskaitęs dar imtųsi detektyvinio tyrimo, kad rastų fantastiką.
Jei nesupratai: pirmas mano komentaras - mano asmeninė nuomonė.
Antras mano komentaras - nuomonė mano, draugo, kuris atėjo perskaitė ir išsakė savo nuomonę. Pamaniau, kad ji tave gali sudominti kaip paprasto statistinio skaitytojo nuomonė.
Rekomendacija Niekada nedėk kūrinio dalies kaip atskiro kūrinio. Iš to nieko gero nebus.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-05-31 23:36
Mdmx
Kaip kam Supuokliu rasa - svarbu tu juos pamatei ir supratai.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-05-31 23:14
Sūpuoklių rasa
Man tai tavo namiokai tokie labai jau "paneliški"...
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-05-31 23:04
Mdmx
St. Sebastijanai, kurinuke tikrai yra namiokas, kas sukele ta blyksni. Kurinuks - ne vien tik zhodzhiu mishraine - paskaityk atidziau. Antras dalykas - del "ufonauto ar kates" teiginio, tai kai sumastysi, kodel jis prisimins (velgi yra netiesioginiu namioku), tuomet bus ir dar viena fantastine ideja.  Trecias dalykas - i zhmoniu vertinimus, kurie neishsiaishkine kurinio sako "shlamshtas", ash visuomet ziuriu itariai, bet chia jau skaitytoju reikalas vertinti.
Ash aishku pasakysiu - kame ten reikalas, bet gal dienele palaukim - gal kas nors imins kurini, tuo labiau, kaip minejau - idejos ganetinai klasikines, nors kaip sakai - "prastai atskleistos".
P.S.: tai ishties didesnio kurinio dalis, bet kaip pastebejau, esant  dabartiniam uzimtumui greitai ash jo nebaigsiu...
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-05-31 21:50
St Sebastianas
Beje, vieno mano draugo pastabos:
"Šiaip mano nuomone šitas kūrinys yra visiškas šlamštas. Kaip didelio kūrinio epizodas gal žiūrėtųsi, tačiau tik ne kaip atskiras kūrinys"
"Pirma idėja - armagedonas. Antra? Kokia dar antra idėja!? Hm... Na, nebent tai, kad bičiukas yra ufonautas arba katė. Jis turi devynis gyvenimus. Pana miršta, o bičiukas lieka gyvas, nes jis prisimins."
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-05-31 21:44
St Sebastianas
Šis kūrinys gali būti traktuojamas kaip fantastinis, lygiai taip pat kaip ir ne fantastinis.
Prie fantastikos kūrinuką galima priskirti tik tuo atveju, jei manysime, jog pasakotojas kalba apie atominės bombos sprogimą. Tačiau tas šviesos blyksnis ir visa kita, kas eina su juo, gali sukelti ugnikalnio išsiveržimas, netoli sprogęs benzovežis ar kaimyno naminukės varymo aparatas.
Fantastinė idėja atskleista prastai. Šiaip daugiau kaip vienos fantastinės idėjos niekaip neatradau. Būtų įdomu sužinoti kokios jos vis dėl to buvo.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-05-31 21:06
Irna Labokė
Visa pasaulio laikas, kurio jau neliko... Liūdna istorija...
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-05-31 20:46
Mdmx
Hmm... Turbut ash labai neaishkiai rashau, jei jau neiziurit fantastikos. Shiame kurinyje yra bent pora nors ir ne nauju, bet 100%-iniu fantastiniu ideju, del ko shio kurinio negalima priskirti kitiems skyriams (na nebent siuksliadezei blogiausiu atveju), kas ir sudaro esme. Man noretusi sakyti, jog galbut neatskiriat pasakojimo budo nuo turinio, kad susidarot tokias ishvadas, kita vertus, negaliu nieko sakyti, kol nepasakot savu argumentu.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
1 2
[iš viso: 23]
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą