Rašyk
Eilės (78151)
Fantastika (2307)
Esė (1554)
Proza (10911)
Vaikams (2714)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (370)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 15 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Neatsargiai leptelta frazė kaip būrėjos kortų kaladė gali atversti įvairiausias gyvenimo puses. Vienu iš sudėtingiausių rebusų analitikams buvo “Apolono 11” kapitono Neilo Amstrongo, pirmojo mėnulio paviršiumi žengusio žmogaus, pasakyta frazė. Chrestomatiniais tapo ištarti žodžiai "The one small step for man... big for mankind" (liet. “Mažas žingsnis žmogui... didelis žmonijai”) - juos sužinojo visas pasaulis. Bet ne visi žino, kad žengęs keletą žingsnių ir pajutęs tvirtą svetimos planetos paviršių N. Amstrongas pradėjo šokinėti kaip berniūkštis ir be galo džiaugsmingai kartoti: "Good luck Mister Grabowski, good luck Mister Grabowski…" (liet. “Sėkmės, misteri Grabowski, sėkmės... ”). Svarbiu istoriniu momentu kupini emocijų Hiustono skrydžių centro darbuotojai pasijuto tarsi apipilti šaltu vandeniu. Vaizdelis, kurį jie stebėjo, buvo tiesiog idiotiškas. Jo vos neparodė visi to meto pasaulio televizijų kanalai…
Sėkminga ekspedicija į Mėnulį tapo svarbiausiu įvykiu kosmonautikos istorijoje. Oficialioji frazė tiksliai atspindėjo žmogaus išsilaipinimo kitoje planetoje prasmę. "Mažas žingsnis žmogui... " tapo sparnuota fraze, o N. Amstrongas tiesiog žibėjo populiarumu. Kiekvienas jo ištartas žodis kaip auksas viliojo žurnalistus. Spaudoje atsirado pagyrimų-kaltinimų kosmonauto atžvilgiu: jei jis šiek tiek pakeistų požiūrį į šou ir reklamos verslą, kasdien iki 11 val. ryto uždirbtų po 30 milijonų dolerių ir visą likusį laiką galėtų užsiimti tik jam pačiam svarbiais dalykais, kaip daugelis pasaulio žvaigždžių žaidžia „Bilijardą pusė dešimtos“.
Improvizuoti Neilo paaiškinimai apie Grabowskį NASA vadovybės, žinoma, netenkino. Tikro atsakymo subjektyvumas buvo akivaizdus. Analitikai “perkratė” vos ne pusę pasaulio Grabowskių. Visi Amstrongo giminės, kaimynai, pikti mokytojai, gal net armijos buki seržantai buvo ieškomi ir “guldomi” po negailestingais nematomų mikroskopų stiklais. Net Grabowskienės ir Grabowskaitės buvo subtiliai “iščiupinėtos” tūkstančius kartų. Begalę kartų buvo peržiūrimi užfiksuoti faktai ir apmąstytos situacijos, kurios būtų galėjusios įvykti, bet jokie modeliavimai tiesiog nelipo prie tiesos.
Versija "ieškok vyro", žinoma, buvo pradėta tikrinti astronautams dar net negrįžus iš Mėnulio. Žodis "man" anglų kalboje reiškia ir "vyras", o "mankind" taip pat ir "vyrija". Paslaptingasis Grabowskis galėjo būti bet kokios sektos vadovas, ufologas, gėjus, transvestitas ar net žirgas, turintis laimėti svarbiose varžybose…
Be abejo buvo grįžta prie fakto, kad prieš skridimą N. Amstrongas per plauką išvengė mirties - katapultavosi iš bandomojo Mėnulio modulio tokiame mažame aukštyje, kad tik per stebuklą išsiskleidė parašiutas. Traukti katapultos svertą tada aiškiai reiškė lėkti visiems laikams iš Mėnulio programos ir karjeros pabaigą. Bet Neilas netikėtai greitai atsigavo, lyg laimingai paslydęs futbolininkas. Faktai tiesiog šaukte šaukė: pats ponas Dievas mums tave pasiuntė, Laimės kūdiki Neilai Amstrongai. Neilo dubleris ruoštis kelionei į Mėnulį kliūčių neturėjo, bet sėkmė jam vis tik slydo iš rankų: net tada, kai jis skrido į mėnulį “Apolonu 13” - būdamas kapitonu, dėl techninių kliūčių negalėjo išsilaipinti Mėnulyje. Atrodytų, dievas savo sprendimų nekartoja daug kartų. Deja, jokio Grabowskio čia vėl nebuvo rasta…
Žodžiai "vyras" ir "vyrija" kaip medus lipo prie galimos versijos apie paslaptingą Missis Grabowski, svajojančią tapti Miss Amerika. Galantiškasis Amstrongas galbūt galėjo pažadėti veržliai paauglei padėti tapti žvaigžde? Vis tik visi siųstieji į Mėnulį buvo savotiški “vienkartiniai” berniukai. Atvirkščiai nei Žano Gabeno vardą, juos per dešimtmečius žmonės turėjo pamiršti. Socialiai tais laikais visi jų vaikystės džiaugsmai, paauglystės romantika, išsilavinimai buvo koncentruoti tik į paprastą "fuck me" rusų migams, lakstant viršgarsiniais lėktuvais virš Vietnamo džiunglių ar Egipto dykumų. Grįžus namo būdavo lemta akimis nieko neberasti lyg po atominio sprogimo jų pačių smegenyse. "Vyrija", staiga tapusi garsenybėmis, turėjo į kažką žavaus ir meniško kabintis. Galutinis oficialus atsakymas būtų "Happy America" - žvaigždžių keliai nežinomi. Temą galima būtų baigti, tačiau Amstrongas ištarė "Mister" - aiškiai, pagarbiai ir kelis kartus.
Atskleisti paslaptingojo Grabowskio paslaptį buvo priverstas pats Amstrongas po 30-ties metų. Istorijos šaknys vedė į senus lyg Marko Tveno aprašytus laikus. Gražiame Amerikos miestelyje dar iki Antrojo pasaulinio karo mažylis Neilas kaip visi berniukai ieškojo romantiškų nuotykių. Sekiojo su draugais paskui indėnus Džo ir žvilgčiojo į gražuoles Beti… Gražiame pasaulyje būta ir didžiulių vaikiškų paslapčių, kurių negalima buvo atskleisti nei kunigui, nei tėvui, nei miestelio teisėjui.
Kartą paprastas beisbolo kamuoliukas nulėkė į Grabowskių kiemą. Teko paslapčia ten lįsti, ir gal tai buvo baisiau, nei naktį eiti į kapines... Kaimynų name tuo metu vyko seksualinis skandalas. Ponia Grabowski isteriškai rėkė ant vyro: "Tu, sukriošęs seni, idiote. Ach tu nori oralinio sekso? Nori to, ką skleidžia kažkokia supuvusi seksualinė revoliucija? Neee! Visa tai tu gausi tik tokiu atveju, jei koks berniūkštis iš mūsų gatvės kada nors pasivaikščios Mėnulyje... "
2004-05-16 21:42
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 11 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2004-05-17 22:20
va va va
...Nuostabu...Ir ka dar pridurti???Is karto i megstamiausiu autoriu sarasus...
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-05-17 00:24
gaolbird
Ojej, puikiai!
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-05-16 22:15
Suglumes
Įdomiai viskas pateikta. Ir pati idėja įdomi.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą