Rašyk
Eilės (78094)
Fantastika (2304)
Esė (1552)
Proza (10908)
Vaikams (2712)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (369)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 11 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







***
Kaip vaikui sunku įsivaizduot save būsiant suaugusiu, taip suaugusiam sunku pajusti, jog buvo vaiku.

***
Prietaringumas, kokio galbūt nesutiksi:
– Vienas, du, trys, keturi, penki, septyni, aštuoni...
– O kur šeši?
– O man sakė, kad šeši – velnio skaičius...

***
Ar rašytoju tampama, ar gimstama? Iš vienos pusės teigiama, kad talentas arba duodamas, arba ne, iš kitos – kad jį galima išsiugdyti darbu. Malonu, kai yra viltis, jog gali tapti tobulesniu... Tačiau būna apmaudu, kai matai, jog dievai iš karto neapdovanojo nepaprastais gabumais...
Manau, kad rašytoju gimstama. Darbas, tobulėjimas duoda savo vaisių, bet juk žmogaus prigimties nepakeisi... Kartais stengiantis, keičiantis galima prarasti savo grynumą, nuoširdumą, pradėti rašyti taip, „kaip reikia“ ir, pasiekus aukštesnį lygį, tapti jau nebe savim... Baisu. O aš vertinu savitumą, nekenčiu dirbtinumo.

***
– Koks tavo mėgstamiausias patiekalas?
– Nežinau. Bet savo neįmanomose svajonėse svajoju apie duoną ir žuvį, Išganytojo padaugintas.

***
Liūdesys ir depresija nėra nuodėmė, ar ne?
A. Mamontovas vienoj maždaug prieš 20 metų sukurtoj „Foje“ dainoj teigia: „Nes tiktai liūdesy, / Nes tiktai liūdesy – / Sielos džiaugsmas“, tarsi skatindamas liūdėti, rekomenduodamas tai kaip naudingą sielai dalyką.
Ar pažvelgt į savo tamsiąją pusę, nebijoti tokio savęs, su meile pamatyt visas kertes reiškia gyventi harmonijoj su savim?

***
Girdėjau, kaip viena moteris kartą pasakė: „Sutikčiau būti gyva sudeginta dėl to, kad visiems pasaulio vaikams nieko blogo nenutiktų, kad nė plaukas nenukristų nuo jų galvos“. Arba labai panašiai. Seniai tai buvo. 1991 metais.
Ar yra žmonių, kuriuos aplanko mintys apie tai, kad sutiktų mirti skausminga mirtim vardan to, kad pasaulyje neliktų jokios kančios ir nelaimių, o visi būtų išgelbėti, išganyti? Retkarčiais atrodo, kad dėl tokio didžio tikslo verta būtų atiduot savo gyvybę...

***
Dainininkė Taja dainuoja:

„Ar mano dainos tave sušildo?
Ar tavo svajonės su manim išsipildo?
Ar mėnulio šviesoj mane surasi?
Ar savo jausmus tu sapnui atversi? “

Tai lyg testas mylimam žmogui. Lyrinis subjektas turėtų būti susirūpinęs, kad nebūtų neigiamų atsakymų. Gal mažiau jaudintis reiktų dėl ketvirto klausimo, nes čia dar nėra didžiulės bėdos, jei tie jausmai sapnui neatveriami (galima juos pasilaikyt užvertus). Tuo tarpu dėl pirmų dviejų klausimų (o tikriausiai taipogi ir dėl trečio) verta susimąstyti.
Pakeitus kelis žodžius, šį priedainį galima naudoti ir kaip testą sau (jis padėtų susigaudyt jausmuose, ypač jei šie nėra neprieštaringi):

Ar tavo dainos mane sušildo?
Ar mano svajonės su tavim išsipildo? ir t. t.

***
Subrendęs žmogus sako: „Nebepamenu, kada paskutinį kartą nusilipdžiau sniego gniūžtę ir ją kur nors nusviedžiau... “
Mėtymasis sniegu – išties vaikiška. Įdomu būtų išvysti solidaus ar net pagyvenusio amžiaus vyriškį tai darant. Dar įdomiau – tokio amžiaus moterį...

***
„Aš remiuos į nepajudinamą uolą / krūtine nuoga“ (Kazys Bradūnas).
Galbūt skirtųsi šio vaizdo įspūdis, jei šį sakinį būtų parašius moteris... Parašytas vyro, jis nėra ypatingas, tiesiog gal atletiškas; prieš akis iškyla raumeningas vyro kūnas, stoiška nepajudinama uola naktį ir ritmingai ūžiančios jūros bangos (nors pastarųjų eilėraštyje ir nėra).

***
Ar tai nekuklus noras: būti laimingiausiu žmogum pasaulyje, daug laimingesniu už visus? Egoistiškas? Egocentriškas? Ne, tai šventa kiekvieno teisė.

***
Jaunuolis, troleibuse paduodamas talonėlį, pasiteiravo:
– Atsiprašau, ar galite išmušt?
Išmušti galima ir dantis. Gal geriau sakyti: pažymėt.

***
Profesionaliai aprašyta depresija vertinama labiau nei ne meistriškai perteiktas begalinis džiaugsmas.

***
„Aš, aš įsimylėjau,
Galbūt savim nepatikėjau... “

(Luka)

Galiu perdirbti šią Lukos dainą štai taip: „Aš, aš pasimylėjau, / Galbūt daugiau nesugebėjau... “

***
Kuris žmogus nenorėtų, kad minia, susirinkusi sekmadienį ar paprastą dieną šventykloje, valgytų jo kūną ir gertų jo kraują? Baisu yra būt nukryžiuotam, bet užtat po to – amžinas paminėjimas ir garbė. Gal kas ir norėtų tokio likimo: kai nukankinimas ir mirtis, praėjus ilgam laiko tarpui, žmonijai tiek daug reiškia... O jeigu Kristus nebūtų nužudytas, ar būtų įsteigtas Švč. Sakramentas? Gal ir būtų, bet, ko gero, kitoks. Savotiškas jausmas – spėlioti: „kas būtų, jeigu... “ religijoje... Bet to tikriausiai neverta daryti.

***
Kraujas dabar manęs nebegąsdina. Tai – žmogaus dalis.
Žmogus bijo savo ir ne savo kraujo. Todėl kraujas yra šventas. Jis – paslaptis. Gal todėl blogosios dvasios ir yra taip jo ištroškę. Keista, – vanduo juk kaip kraujas, tik bespalvis, kitokio skonio ir sudėties, tačiau vanduo nekelia baimės, o kraujas... Gal todėl, kad jis teka žmogaus viduje, o to neįmanoma pamatyt.

***
Jeigu kiekvienas žmogus sau (ir kitiems) negali būti dievu (neiškeliant savęs virš kitų), tai man neįdomu ir gana nyku.
„Būti dievu“ čia yra ne užuomina į kokią naują religiją, o reiškia žmogaus vertę. Jeigu jis aukština Dievą ir lenkiasi jam, kodėl pats turėtų nuvertinti save ir laikyti daug prastesniu? Gerai yra norėt, stengtis būt vertingu. O juk, kaip sakoma, – kuo nori būti, tuo ir esi.

***
Tikra tiesa: jei moteryje nėra moteriškumo, tai jau tikrai ne kas, ne kas. O kas tada yra: vyriškumas, bobiškumas?..
Man visuomet būdavo baisu, kai moteris piktai rėkia. Niekaip netraukia akies tos, kurios nemalonios, piktos, blogietės. Nors visumoje jų tokių mažiau nei vyrų, bet yra, ir ne per rečiausiai.

***
Apie skandalingu laikomo Melo Gibsono režisuoto filmo „Kristaus kančia“ poveikį.
Jis, kaip žinia, „sulaukė daug kritikos už pernelyg natūraliai vaizduojamą smurtą, kraujo upelius ir žiaurią Jėzaus nukryžiavimo sceną. Brazilijoje žiūrėdamas religinį epą mirė 43-ejų metų pastorius – tai jau antras per šį filmą miręs žmogus. Vasario mėnesį JAV Kanzaso valstijoje per kulminacinę Jėzaus nukryžiavimo sceną mirė 56-erių metų moteris“.
Kaip reikėtų žiūrėt tokį filmą, kad čia pat, kinoteatre, numirtum? Ar tie žmonės buvo nesveiki? Ko gero. Sveikas žmogus nuo vaizdo kino ekrane neturėtų atsisveikint su gyvenimu. Tačiau vis tiek tai, galima sakyti, aukos. Beprasmiškos aukos.
Kai paveikia emocijos, norėtųsi, kad egzistuotų įstatymas, pagal kurį režisierius Gibsonas už tokią savo „kūrybą“ būtų patrauktas baudžiamojon atsakomybėn. Norėtųsi, kad jam būtų skirta kalėti iki gyvos galvos. Tegu Kristaus nukryžiavimas ir buvo iš tikrųjų žiaurus. Bet jo rodymas šiais laikais kiek įmanoma baisiau man kvepia satanizmu. (Tiesa, aš šio filmo nemačiau. Gal reikėtų apie jį kalbėt pačiam pamačius? Bet netraukia.)
Kaip įvertintų pats Jėzus tokią savo kančios ekranizaciją? Nepagirtų tikriausiai. Švelniai tariant. Bet man vien jau tas faktas, jog filmo metu mirė du žmonės, sako, kad tai velnio paženklintas kūrinys, ne Dievo. Kristaus vaizdavimas turėtų gerai veikti, suteikti malonių išgyvenimų, gal net gydyti, padėti atsiversti. O čia dabar...
Ir kodėl gi M. Gibsonas nebaudžiamas?


***
Mano manymu, „saldi daina“ – tai ta, kuri turi gražią melodiją, padedančią pasijust saldžiai. Ir tai yra gerai. Tokiu melodingumu pasižymi, pvz., Bon Jovi dainos.

2003-2004

2004-05-15 19:40
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 11 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2004-05-17 08:15
jurauzlango
„Aš, aš pasimylėjau, / Galbūt daugiau nesugebėjau... “
- super.
ir dar ten, kur testas, ir dar ten, kur apie harmonija (manau, "pažvelgt į savo tamsiąją pusę, nebijoti tokio savęs, su meile pamatyt visas kertes" ir reiškia gyventi harmonijoj su savim ).. isvada- man patiko.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-05-15 23:19
Maliciuos
"Manau, kad rašytoju gimstama. <-> O aš vertinu savitumą, nekenčiu dirbtinumo."

Is kur tokia isvada? Kokia ta zmogaus prigimtis?
***
Nera rasytojo geno, kaip nera ir alkoholizmo paveldejimo.
***
Tik kancia zmogu issaukstina.  Nesvarbu del ko kenciama.
***
Pretenzingumas >= banalumui.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-05-15 23:02
OfelijaPoGaubtu
Įdomu.Visos mintys skirtingos,gal tik kai kas jas sieja.Bet išdeliotos ir atrodo visai savo vietoje.:)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-05-15 20:58
winker
Super įdomiai i think. Perskaičiau visą ir dar nepabodo...
ne kiekvienas sugebėtų parašyti taip tiesiai į dešimtuką (nors kai kur būtų galima ir pasiginčyti)  ;)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-05-15 20:10
Anglis Raudonsnapė
Parašyta daug.Visko neperskaičiau,bet ką spėjau-galėčiau pasakyti labai neblogai:)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą