Rašyk
Eilės (78122)
Fantastika (2308)
Esė (1556)
Proza (10913)
Vaikams (2717)
Slam (74)
English (1198)
Po polsku (371)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 7 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Šeimininkė trumpam išėjo. Tuo pat metu dingo ir jis. Pailsėti.

  Tvarka. Nepriekaištinga, skrupulingai apskaičiuota tvarka. Kiekvienas mažmožis suguldytas savo paskirtavietėje. Pirmojo aukšto boheminės vazos atrodo, lyg porcelianinės skulptūrėlės. Jis net sustatė jas pagal jų vardų chronologinę - leksikografinę tvarką. Fortepijonas, nors ir būdamas dar Senosios Prahos mokyklos atstovas bei to meto kultūrinis palikimas, atrodo dar vakar "nukeltas nuo staklių". Du kartus išmaudytas airių seteris naiviai žiūri į sieną. Lyg su panieka sau, lyg mąstytu apie švarų rytojų. Taip - ne viena, o du. Distiliuoto vandens garų prisigėręs verandos oras blizga it stiklinis ir nematomas rūkas. Visa tai - Jo darbas. Kruopštus, be išvedžiojimų, kupinas pasitenkinimo ir savitvardos - darbas.

  Šlykštu ir apgailėtina. Mažų mažiausiai - socialinės betvarkės nukrypimas. Jis pavargsta ne nuo darbo, o nuo jo sukeltų emocijų. Jis tuo gyvena, tuo miega, tuo minta ir net tuo myli [jei myli]. Kiekvieną tvarkos nebuvimo destabilizuotą erdvės plotelį jis nuosekliai lipdo į vientisą masę - absoliučią tvarką. Visiškas švaros rezonansas.

  Šeimininkė - kieto ir atšiauraus būdo. "Gryna" bajorinės kultūros - kastos atstovė. Ji mėgsta valdžią. Mėgsta įsakyti. Turbūt pats žodis "įsakymas" jai asocijuojasi su tvarka. Taip, ji dievina tvarką. Turbut iš kartos į kartą yra pernešamas keistas šeimos bruožas, ypatybė - noras nuolat skelbti komandas. Būna, pasigirdus nurodymui, ji dar priduria ir patikslina užduotį. Pavyzdžiui, kad ir vakar:

- Savaitgalį laukiame svečių, todėl privalai sutvarkyti sodą. Mesje Ravua padovanota "Gyvoji tvora" turi atrodyti nepriekaištingai. Nekirpk dideliais mostais - sušukuok tvarkingai.

  Jis jau buvo besisukąs vygdyti nurodymą, kai ji pridūrė:

- Nepamiršk pasigaląsti kapoklę, juk nenorime būti netikėtai nustebinti kreivų ataugų.
- Madam, taip madam. Jau smailinau po praito karto - smarkiai nuaštrinau. Madam.


  Jis visada galanda bent du kart. Visada - prieš ir po. Bet ji mėgsta vis priminti. O jam tai patinka. Jis būna patenkintas, kai viskas einasi kaip jis planavo. Visada būti per žingsnį priekyje. Visada - ideali, skrupulinga tvarka pagal grafiką.

  Tiesiai šnekant pasibaisėtinas ir netoleruotinas šitoksai betvarkės suniekinimas. Kaip gali žmogus, suaugęs vyras, būti šitaip puolęs į visas šias dekoracines abstrakcijas. Apgailėtina. Kartais net liūdna ir ironiškai atrodo kai - -

  (Netikėtai pasigirsta balsai ties pagrindiniais vartais - grįžta šeimininkė)

- Sergėjau, visai suvargau per visą šį maskaradą, nebūk tinginys - subėgiok iki rūsio ir atnešk trisdešimt penktųjų Kolvadoso. Visai nusiplūkiau.
- Madam, taip madam.



------

  Sergėjus mėgo šnekėtis su ja balsu.

...
2004-04-15 11:00
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 10 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2004-04-25 21:19
Tylinti
Kaip ir kiekvienas tavo kūrinys,taip ir šis pasodrintas tuo mėginimu pažvelgti giliau.Taigi bandymas slysti ledu,žvelgiant giliau po juo.Sluoksniuotas darbas.
Visų pirma,nustebino visiškos tvarkos fenomenas.Nepriekaištinga tvarka.Tvarka,kuomet peržengiama proto riba.
Mano manymu,noras būti tvarkingam,šiame kūrinyje siejamas su noru būti tobulam.Kiekvienas žmogus galvoja apie tobulybę ir bando save paversti žmogumi-su-idealumo-kauke-po-kuria-slypi-tikrasis-veidas.
Antras mano pastebėtas dalykas,buvo šuo.Visiškai švarus šuo,maudytas du kartus dienoje ,žiūri į sieną.Lyg žmogus,kuris gyvendamas šia diena žiūri į ateitį ir galvoja:"Kad tik aš nenuklyščiau į blogąją pusę,kad tik neparodyčiau,kad manyje slypi ne vien gėris,bet ir blogis".Ta tvarka man asocijuojasi su noru žmonėms neparodyti,kad po kauke slypi žmogus.O kas suformuoja kaukę?Mano manymu,visuomenė.Visuomenės vaidmenį čia vaidina šeimininkė.Savi įsakymai,savas tonas ir griežtas noras kurti įstatymus,neatsižvelgiant į žmogaus laisvės troškimą. 
Koks yra Sergejus?Sergejus,žmogus su kauke.Bėgantis nuo savo pašaukimo,tuščiai apsimetantis kažkuo tokiu,kuo jis nėra,aklai vykdydamas įsakymus,šitaip save varžo.
Visgi šiame kūrinyje įžvelgiu visuomenės ir žmogaus priešpriešą.Visi su kaukėmis ir visi tą žino,bet niekas apie tai  viešai nepasako.

Kiek daug dar noris paminėti,bet pasiliksiu mintis sau.
5 biblijos.Į mėgstamiausius.
O kaip tu interpretuoji savo tekstą?Parašyk žinutę:)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-04-22 19:20
Vidokas
Įdomu.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-04-19 17:17
narAyan
jei nors kas nors pamėgintų žvilgterėt į mintį...

so listen to the radio...
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-04-16 15:21
nezine
uh ta tvarka...isakinejimai...ziauru.Sitam kuriny tas pasirodo tai kaip vyrai nemegsta kaijiems isakineja,nes jie megsta isakinet:)Man patiko!
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-04-15 20:23
Nyarlathotep
Idėja gal ir nieko. Realizacija, kaip jau minėjau, nelabai (sakinių lygyje).
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-04-15 17:45
Tereza
heh:) nelabai cia ka keicia tas paskutinis sakinys.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą