Rašyk
Eilės (78158)
Fantastika (2307)
Esė (1554)
Proza (10911)
Vaikams (2714)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (370)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 5 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Džonis dar kartą apžvelgė prieplauką. Nieko. Be jo čia nebuvo nė gyvos dvasios. Nieko nuostabaus, vidurnaktį Honkongo priemiestis ne pati saugiausia vieta. Be to toks oras. Lietus lyja jau nuo pat ryto, kaip ir vėjas, kuris lankstė medžius ir nešiojo visokias šiūkšles. Atrodė, jog šią naktį gamta buvo užsirūstinus ant Džonio ir ant viso nelemto pasaulio. Tačiau jam tai nerūpėjo, jis pasitaisė savo odinio apsiausto apykaklę ir atsisėdo ant aplūžusio suoliuko. Iki susitikimo liko pusvalandis, tačiau jis čia laukė jau valandą. Šis susitikimas jam buvo be galo svarbus, visa kita - neturi prasmės. Džonis užsidegė cigaretę. Lietus bei vėjas jos negesino, plonas plastikinis apvalkalas puikiai saugojo nuo jų. Tai nebuvo cigaretė su tabaku, jos buvo galutinai uždraustos dar 2031 metais, nors turtingi korporacijų savininkai kartais gali laisti sau rūkyti kažką bent kiek primenantį tabaką. Tačiau tai kas buvo dabartinėje cigaretėje, buvo keturi skirtingų spalvų organiniai šiaudeliai, sakoma, nekenkiantys sveikatai, nors būdamaspakankamai atidus, nesunkiai pastebėdavai, kad vos tik užtraukęs pirmą dūmą, be šių cigarečių nebegalėsi gyventi.
Nuo prieplaukos atsivėrė puikus vaizdas į visą Honkongą. didžiuliai dangoraįžiai suspausti vienas šalia kito, nedidelio ploto salelėje atrodė kaip kokia tvirtovė. Džonis žavėjosi šiuo šlykščiu, nors iš pirmo žvilgsnio ir patraukliu miestu. Jis jame gimė, nors, ir prieš dvi savaites. Būtent prieš tokį laiko tarpą Džonis pabudo centrinės Honkongo ligoninės palatoje. Pradžioj net nesiorientavo kur esąs, atmintis nesugebėjo atgaminti, net savo vardo. Džonis pamanė, kad pateko į kokią avariją ir prarado atmintį. Liko gulėti lovoje tikėdamasis, kad daktarai viską paaiškins. Gulėdamas tyloje, jis išgirdo kaip už durų šnekasi du vyrai (bent jau atrodė, kad du, nes girdėjo du balsus). Jam pasirodė keista, kad jie šneka labai trumpomis ir konkrečiomis frazėmis, tikriausiai kareiviai arba valstybės tarnautojai. Bet ką tik nugirsta frazė privertė Džonį pašokti iš lovos. Vienas iš vyrų pasakė: "atsikratyk nr. 3256, tegul atrodo kaip širdies priepuolis". Iškart po to atsivėrė durys ir į vidų žengę trys, kaukaziečių kilmės, karinėm uniformom apsirengę vyrai. Matyt nesitikėjo, kad Džonis bus pabudęs, todėl tik netikėtumo faktorius išgelbėjo jam gyvybę. Staigiai prišokęs prie arčiausiai buvusio kareivio, viena ranka užsmaugė kaklą, o kita staigiu judesiu ištraukę jam prie šlaunies kabėjusi pistoletą. Kiti du kareiviai nedelsdami nutaikė savo ginglus į Džonį, bet negalėjo šauti, nes jis laikė įkaitų trečiajį. Džonio nuostabai, vienas iš jų visgi šovė, pataikydamas nuginkluotąjam vyrui į krūtinę. Pasinaudojęs sumaištimi, Džonis paleido savo sužeistą įkaitą ir iš visų jėgų pastūmė jį į kitus du. Šito nesitikėję visi nugriuvo ant žemės. Staiga pasigirdo daugiau žingsnių ir balsų iš koridoriaus pusės. Atvėrusio duris, automatu ginkluoto, kareivio laukė šūvis į kaktą. Džonis išsigando pats savęs. Iš tokio atstumo pataikyti yra beveik neįmanoma, palata buvo didžiulė. Tačiau dvejonėms ir apmąstymams nebuvo laiko. Nieko negalvodamas, vadovaudamasis instinktais, o ne protu, Džonis iššoko pro langą. Nenustebo, kaip sveikas nusileido keliais aukštais žemiau esančiame balkone...
Staiga iš apmąstymų jį pažadino, rodos, prie pat sucypę mašinos stabdžiai. Džonis atsisuko siekdamas ginklo. Tačiau atrodo, kad viskas tvarkoj, tai ta mašina su kuria turėjo atvažiuot jo informatorius, vakar su juo susisiekęs ir pažadėjęs jam papasakoti viską apie jį patį, jo praeitį ir kaip jis atsidūrė toje ligonėje. Tą naktį telefonu jam pasakė tik viena dalyką... kad jo vardas Džonis. Žinoma, tai galėjo būti ir spąstai, tačiau kitos galimybės sužinoti kas esąs nebuvo. Taigi Džonis lėtai atsistojo nuo suoliuko ir patraukė link mašinos...
2004-02-07 21:24
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 13 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2004-02-13 01:32
St Sebastianas
Ups... Tavo kūrinys 544 žodžiai... Mano komentaras - 610... Sorry, kad taip gavosi...
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-02-13 01:27
St Sebastianas
Štai ir pasirodė piktas dėdė St.Sebastian.:] Pirmiausiai pradėsiu nuo kritikos.
Tarkim tie azijiečiai buvo kariškiai. Manau pritari. Tarkime technologinė pažanga iki 20xx metų nelabai parodė savo nagus karinėje pramonėje ir armija naudoja Berreta92, Glock17, Glock18, GŠ-18, gal dar kokį Grač (MP-443). Nesutinkate? Hm... Na, o kaip jums FN Five-Seven? Sakote geriau? Taigi... Visi išskyrus paskutinė pistoletą naudoja 9mmNATO šovinius. Net vidutinių gabumų šaulys (jei jis armijoje) turi taikliai sušaudyti 25 metrų atstumu. Oficialiai, taiklus šaudymas įmanomas iki 50 metrų. FN Five-Seven, kuris yra naujosios kartos atstovas turėtų taikliai šaudyti dar didesniu atstumu. Net jei šaulys nepatyręs, jis tikrai gali taikytis ir pataikyti intuityviai. Na, tarkime ~35 metrai pataikymui. Jūs norite pasakyti, kad nuo lovos, iki palatos durų - daugiau kaip 35 metrai? Nuo kada pacientai guli stadione?
Dar šiek tiek apie ginklus. Šaunant iš arti, bet kuris iš anksčiau minėtų ginklų žmogaus kūną pereina kiaurai. Abejoju, ar žmonės palatoje stovėjo per kokius 20 metrų vienas nuo kito. Jei taip, tai kokią jėga Džonis turėjo sviesti savo įkaitą, kad šis iš kojų išverstų porą tvirtai sudėtų žmogelių? Tik Holivudiniuose filmuose žmogaus kūnu galima naudotis kaip efektyvia apsaugos nuo kulkų priemone.
Jei jau kaukaziečiams taip nusispjauti ant savo bendražygio, tai kodėl jie nešovė į galvą? 10-15 metrų atstumu su prastu pneumatiniu šautuvu pataikymo grupė 45mm. Kitaip pasakius daugiau nei reikia norint ištaškyti smegenis.
Surask kvailį, kuris žinodamas, kad patalpoje vyksta susišaudymas kaip niekur nieko veržtusį vidun. Jei žinai, kad viduje yra priešas, pirmiausiai atidarai duris už priedangos. Durų stakta tam tinka idealiai. Jei jau beatodairiškai veržiesi vidun, visada pasirūpini priedanga - žmogeliu, kuris sėdi priedangoje ir sunaikina galimą grėsmę.
Sakai Džonis nusileido keliais metrais žemiau esančiame balkone? Keli - ne mažiau kaip trys. Devyni metrai laisvojo kritimo, nusileidimas ant kieto pagrindo ir niekur nieko? Hm... Spėju, jog tikrasis Džonio vardas - Neo.:)
Pasinaudojęs sumaištimi, Džonis paleido savo sužeistą įkaitą ir iš visų jėgų pastūmė jį į kitus du. Šito nesitikėję visi nugriuvo ant žemės. Kai kam gali pasirodyti, kad nugriuvo visi to nesitikėję kaukaziečiai ir to nesitikėjęs Džonis...:)
Ei, dar nesipjauk venų! Aš dar nebaigiau!:)
Mano kritika daugiausiai siejasi su tuo, ką tavo kūrinys paveldėjo iš Holivudo. Pripažink - tai galima pamatyti vos ne kiekviename filme. Geriausia kūrinio savybė - man nekilo noras autoriui pasakyti: "Jei gali nerašyti - nerašyk". Tekstukas persiskaitė lengvai, nesukeldamas itin didelių emocijų... Tik kelis kartus privertė sarkastiškai šyptelėti. Jei domina kurios vietos - dar kartą paskaityk mano kritiką.:)
Na, jei nori rašyti - tavęs niekas nesustabdys. Tik pasistenk, kad filmai darytų kiek galima mažiau įtakos. Tikrai galima parašyti gerą veiksmo kupiną kūrinį, kuriame nebus įprastinių štampų. Tarkime žudymas. Tavo kurinyje matome veiksmą. Vienintelė veikėjo emocija - išsigando pats savęs. Čia lygiai tas pat, kaip parodyti apsivėmusį žmogų, kuris ką tik ką nors nužudė. Reakcija būna visada. Tačiau nebūtinai žiaugčiojimas vos ištaškai kam nors smegenis. Jei norėsi, galimas reakcijas susirasi internete.:) Be to, veikėjas prisimena kaip viskas buvo. Kai rašai apie veiksmą dabartyje (matau taikinį, šaunu į taikinį, taškosi smegenai) detalės labiau siejasi su vaizdu. Prisiminimuose (praeities) detalėse yra ir emocijos. Pavyzdžiui: "Išsigandau savęs, kai nušoviau pro duris besiveržusį kariškį, ginkluotą automatu. Iki šiol stebiuosi, kad nė kiek nesigailėjau atėmęs žmogui gyvybę..."
Kaip rašantis rašančiam galiu duoti vieną nemokamą patarimą: pradėk nuo trumpų kūrinių. Juos parašyti gerokai sunkiau. Nes mažame tekste turi atskleisti ne ką mažiau kaip romane. Tai puiki treniruotė prieš rašant ką nors didelio. Be to, kuo ilgesnis kūrinys, tuo daugiau kritikos gauni. O ji geriau mažesniais kiekiais.
Jei turi klausimų, nesutinki su mano nuomone, nori patarimo ar pan. rašyk man žinutę, nes ne visada grįžtu prie perskaitytų kūrinių.
Kaip jau minėjau - eilinis kūrinukas, tačiau tikrai ne toks blogas, kaip nusprendė kai kurie.:)
Sėkmės kūryboje!
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-02-11 17:05
Weird Star
"Lietus lyja jau nuo pat ryto, kaip ir vėjas, kuris lankstė medžius ir nešiojo visokias šiūkšles". Lyjantis vėjas — va čia tai fantastika;)))
Kovos scena atrodo nelabai įtikinama, lyg paimta iš ne per geriausio trileriūkščio. Visa kita neblogai, ypač apie cigaretes:) Pasistengus dar, gal išeitų šis bei tas geresnio. Sėkmės:)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-02-09 22:16
Chipsyte
Man tos cigaretės labai patiko=]]] O pagal šį apsakymą filmas veiksmo išeitų=] Tiesa, klaidų tai tikrai nemažai darai. O šiaip visai nieko, skaityti lengvą=]
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-02-09 17:33
Excalibur
OlD_death esate visiskai teisus(-i), mano kurinyje isties daugiau veiksmo, nei fantastikos, tiesiog, kai rasiau tai, man atejo noras parasyti butent taip. Ketinau padaryti tris dalis, taciau kadangi daugumai nelabai arba visai nepatiko, manau, kad be ju bus galima ir apsieiti. Seip artimiausiu metu idesiu viena trumpa kurinuka, galbut jis jums labiau patiks. Nors laisvu laiku nuo pamoku ir t.t.(esu moksleivis :)) dirbu prie rimtesnio apsakymo, bet tai bus dar negreitai, nes ji noriui padaryti tikrai idomu, kad butu malonu skaityti. Taigi, dar karta, aciu uz komentarus, kadangi tai buvo mano pirmasis apsakymas, dziaugiuosi, kad atsirado, nors pora kam jis patiko :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-02-09 11:59
OlD_Death
labai greitai vystosi veiksmas, pernelyg daug visokiu atsitiktinumu herojaus labui, kurinukas primena jau kelis kartus matytus filmus arba zaidimus apie agentus. Nieko nauja, tik tau tikrai padetu literaturos skaitymas :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-02-09 09:43
Juodoji_Hydra
viskas puiku, tikras siuolaikinis kurinys, kuris mane suzavejo :)
5 balai:) jei butu galima 10, ir tiek duociau. na, gal 9, visgi klaideliu nemazai :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-02-08 18:01
Haldir
Excalibur, va kai parasote kanors, duokite tai paskaityti savo draugams, draugems, galu gale - tevams. Jei 50% "apklaustuju" pasakys "geras", tada dekite "tai" i rasykus. Viskas paprasta ir logiska. :)
Ir bukite kritiskas sau.  Ir nekreipkite demesio i tuos teisingus pasakymus "jei gali nerasyt - nerasyk" . Jeigu jumyse slypi noras rasyti - jokie kritikai ( net su tankais ) neprivers jusu apsigalvot.
Bet prasymas: darykite tai gerai :]
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-02-08 16:09
Domas
Na, talentas ir supratimas apie grožinės literatūros kūrimą yra, arba jo nėra :) Paprasta.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-02-08 14:49
KasPasakeKaTikKar
gerai pradzia yra, o po to? viskas, kas yra imanoma sumalta i viena vieta, pac pradedi klyst. atidziau ziurek bei isties geriau maziau parasyt nei daug visko suplakt i viena kose. stenkis, o kad kiti sako neliesk plunksnu, tai jie is geros sirdies, rasyk tiesiai i worda;]
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-02-08 14:33
Excalibur
Labai dekui uz jusu komentarus. Taciau mane truputi liudina tie jusu pasakymai "jei turite sąžinės, nelieskite rašymo priemonių" ir "Jei gali nerasyt - nerasyk!" . Juk reikia stengtis tobulinti savo kuryba, o ne nustoti rasyt. Anyway, dekui uz jusus nuomones.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-02-08 13:25
Domas
Mažiau filmų, daugiau knygų. Ir jei turite sąžinės, nelieskite rašymo priemonių! :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-02-08 11:53
Mesmeric
Matosi, kad esate nerūkantis. Pabandysiu paaiškinti. Cigaretės tabakas, kai jis nuo didelio deguonies kiekio įsižiebia raudonai, jo temperatūra pakyla iki 3000 laipsnių. Tam, kad tokią karštybę užgesinti, reikia, kad piltų, kaip iš kibiro ir vejo, kurio greitis apie 90m/s. O čia jau uraganas kaip reikiant. O nuo kiek stipresnio vėjo cigaretė tiesiog greičiau sudegs, ir viskas.
/////
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-02-07 22:02
Patylėsiu
Zinot, ponas, yra toks pasakymas: "Jei gali nerasyt - nerasyk!"

Ner ka daugiau pridurt.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą