Rašyk
Eilės (78094)
Fantastika (2304)
Esė (1552)
Proza (10908)
Vaikams (2712)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (369)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 11 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Einu Neries krantine, grožiuosi jos augmenija, o mintyse suskamba ankstyvos jaunystės laikų dainos žodžiai:
    „Sužydėjo visos gėlės lig vienai,
    Sužydėjo pievų gėlės man jaunai“...
    Krantinės šlaitai pasipuošę kaukazinėmis laumenėmis, lyg jūra geltonoji, banguoja aukštyn... Vietomis įsiterpę balti, violetiniai, rausvi žiedeliai pievų gėlių, o kontrastą pagyvina dirvinės aguonos, ryškiai raudonais žiedais suteikiančios laukinei gamtai ypatingo žavumo. 
    „Aš surinksiu lauko žiedus lig vienam, lig vienam,
    Aš surinksiu lauko žiedus tau vienam“, - toliau mintyse skamba senų laikų melodija. Štai, ir Mindaugo tiltas, jungiantis srauniosios Neries krantus, iškilus, didingas. Gedimino pilies papėdėje jam privalu tokiam būti, tuo labiau, kad jis tiesiai veda link Valdovų rūmų. Įdomu, kaip kunigaikštienė Bona Sforza dabar įvertintų atgimusį savo sodą? Gal, ryte išėjusi pasižvalgyti, liktų patenkinta? Kvapieji rozmarinai vešliai žaliuoja, pipirmėtės ne ką prasčiau rodosi savo žaliais lapeliais, o paprastieji raudonėliai, įgavę gelsvą atspalvį, suteikia sodui spalvinę žaismę, kurią dar labiau paryškina papurgalviai bijūnai, savo įspūdingai raudonais žiedais kunigaikštienę, greičiausiai, pamalonintų ir nesipriešintų, jei ji juos švelniai glostytų.
    „Žydi, kvepia margos gėlės,
    Šiandien liaunus daigelius aš vėl radau,
    Juokiasi, žiedus iškėlę,
    Saulės spinduliams ir man, ir tau.
    Skinsiu raudoną rožę“...
    Na, rožių dar neskinsiu, nes jos dar nežydi, bet jau savo aukštais stiebais byloja, kad neužilgo ateis tas metas, kai aplink pasklis puikus aromatas ir dar puikesnė žiedų spalvinė gama. Einu į sodą ieškoti žydinčių gėlių. Kas gi, jei ne miškiniai snapučiai pirmiausiai pasitiks užsisvajojusią keleivę. Beje, jie ir patys, rausvai užsisvajoję, kukliai kviečia draugėn kartu pasvajoti. Bet kas ten taip liūdi, nulenkę savo violetines galveles? O, paprastieji sinavadai! Neliūdėkit, juk jūsų tokie gražūs žiedai! Štai, rasakilos, žaismingai žvilgčioja savo gelsvomis mažomis akutėmis ir joms nė motais, kad netoliese melsvės išsikerojusios plačiais lapais labai didžiuojasi. Laiškiniai česnakai, krūvelėn susimetę, matyt, kuria violetinę dainelę tik jiems patiems suprantantama kalba. Netrukdysiu. Pelkinė vingiorykštė taip ir kviečia paglostyti jos švelnų žiedyną, bet nusprendžiau nerizikuoti, nes nežinia, kaip į tai atsižvelgtų jame sparčiai besidarbuojanti bitė. Žingsniuoju pasigrožėti paprastųjų kosmėjų darželiu. O, kokia žiedelių įvairovė!
Rausvi, raudoni, gelsvi, balti. Gėlelės tokios paprastutės, bet tokios ryškios! Geltonosios viendienės sodriai žalioje lapijoje sudaro tokį kontrastą, kad taip ir traukia žvilgsnį, lyg hipnotizuotų. Bet kas ten, tolėliau, taip baltuoja? Priėjus arčiau, pakvimpa medumi. Lobuliarijos, lyg ką tik iškritusios snaigės ir stebuklingai pakvipusios medumi.
    „Mūsų dienos, kaip šventė,
    Kaip žydėjimas vyšnios,
    Tai skubėkim gyventi,
    Nes pabėgs, nebegrįš jos“.
    Ir tikrai. Skubėkime džiaugtis vasara, jos nuostabiais žiedais, jos teikiamais maloniais džiaugsmais, nes ji tokia trumpa, kaip ir gėlių žydėjimas, ankstyvas saulės patekėjimas, šilto lietaus skambėjimas. Žiū, už savaitės prasidės vasaros saulėgrįža, o per Jonines diena jau viena minute bus trumpesnė.
Tad skubėkim - paparčio žiedas ruošiasi žydėti.
2022-06-14 20:38
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 2 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2022-07-27 20:40
zmogus_du
Gėlių, kad ir pievinių  draskyti neverta, nebent reikėtų kaip man, sergančiai senelei atnešti pagal užsakymą. Pievos kvapas neapsakomas.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2022-07-09 10:51
Vinja
Smagu buvo paplaukioti po jūsų žiedų jūrą...
Džiaukimės vasara. 5.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2022-06-14 22:06
gogo
tai atoskambis, ne mintys
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą