Rašyk
Eilės (78091)
Fantastika (2304)
Esė (1552)
Proza (10908)
Vaikams (2712)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (369)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 29 (2)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Rytą keičia vakaras, diena veja dieną, taip nepastebimai pralekia savaitė, kita, žiūrėk, jau ir mėnuo baigiasi. Įsisukę į kasdienius darbus ir paskendę nesibaigiančių rūpesčių rutinoje net nepastebime, nepajaučiame, kaip lekia laikas. Ar matėte, kaip greitai prekybos centrų lentynose vėlinių žvakes pakeičia kalėdiniai papuošimai? Taip, tai išmanusis prekybininkų marketingas. Bet čia ne apie jį, o apie laiką - tai, kuo matuojame visus savo gyvenimo įvykius, nuo gimimo, iki pat jo pabaigos. Ar kada susimąstėte, kas yra laikas? Lyg ir aiškus, įvardijamas, suskaičiuojamas, tačiau kartu ir nelabai apčiuopiamas dalykas. Ko gero, pats suprantamiausias, realiausias yra tas, su kuriuo susiduriame dažniausiai - tai sekundės, minutės ir valandos. Šie mažiausi mūsų gyvenimo laiko tarpsniai, iš kurių susideda kasdienybė, gali būti patys svarbiausi, įsimintiniausi, brangiausi, tačiau, priklausimai nuo patirtų įvykių, išgyvenimų, savijautos, jie gali ir labai prailgti. Vis tik tai laikas yra daug daugiau nei tai, ką gali suskaičiuoti laikrodžiai. Para, 24 valandų periodas, per kurį mūsų planeta apsisuka aplink savo ašį, kartu su mumis visais ant jos paviršiaus. Būtent todėl, kad ji sukasi, mes patiriame dienos ir nakties kaitos stebuklą, kuris lemia palankias gyvenimo sąlygas Žemėje. Rytais pažadinti saulės spindulių keliamės, skubame į darbus, susitinkame vieni su kitais, juokiamės, pykstamės, džiaugiamės, taikomės, mylime, vienu žodžiu - gyvename, per daug apie tai nesusimąstydami. O vakare, saulei dingstant už horizonto, gauname dar vieną gamtos dovaną - naktį, laiką poilsiui ir svajonėms. Būtent šiuo laiku, kai dangaus skliautai atsiveria prieš mūsų akis nepakartojamais, užburiančiais, savo didybe hipnotizuojančiais žvaigždynų peizažais, mes galime pasijausti, kad ir mažyte, bet visatos dalimi.
    Laikas ir erdvė neatsiejamai priklauso vienas nuo kito. Sąmoningai to nesuprasdami, nejausdami mes esame patys tikriausi kosmoso keliautojai, juk kasmet, kartu su savo planeta, brėždami apskritimus aplink Saulę, nukeliaujam maždaug milijardą kilometrų. Kol Žemė, lėkdama daugiau kaip 100 000 kilometrų per valandą greičiu, apskrieja pilną ratą aplink Saulę, mes spėjame patirti visus keturis metų laikus: žiemą, pavasarį, vasarą, rudenį. Mūsų planetos ir mūsų visų, keliaujančių kartu su ja, kelionė užtrunka apytikriai 365 dienas ir 6 valandas, astronominius Žemės metus. Gyvename civilizuotame pasaulyje, kuriame laiko svarba yra labai didelė, todėl, norėdami išvengti painiavos kasdieniame gyvenime naudojamės kalendoriniais metais, susidedančiais iš 12 mėnesių ir trunkančiais 365 dienas. Paklausite, o kur dingo ta 6 valandų uodegėlė? Niekas niekur nedingo. Kas ketveri metai trumpiausiam kalendoriniam mėnesiui vasariui yra dovanojama dar viena, papildoma diena. Štai tokiu laiko ritmu gyvename mes, Žemės planetos gyventojai.
    Nepriklausomai nuo to, ką mes veikiame, ar skubame, ar norime sustabdyti akimirką, laikas vis tiek, kartu su mumis, mūsų gyvenimo įvykiais, istorijomis nepaliaujamai juda į priekį. Daugeliui iš mūsų tai savaime suprantamas, neišvengiamas dalykas. Bet gal vertėtų įžvelgti jame truputėli daugiau... Kas žino, gal, kokią giedrą naktį, užvertus galvą žvelgsime į žvaigždėtus dangaus skliautus ir įsivaizduosime, pasijusime visatos dalele, keliaujančia neaprėpiamomis kosmoso platybėmis po dar neišmatuotas laiko erdves ...
2021-11-09 10:31
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 1 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2021-11-09 22:47
Alicija_
Taip, statistikos čia daug, bet kaip gerai sudėti sakiniai, kiek papasakota. Ir problema tikrai svarbi. Neblogas esė.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2021-11-09 11:05
legionas
Statistikos pateikimas dar nesivadina kūriniu ir esė.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą