Rašyk
Eilės (78096)
Fantastika (2304)
Esė (1552)
Proza (10908)
Vaikams (2712)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (369)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 19 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







       
  Luokės karčiamoje  šventė tęsėsi: Viena  šventė baigėsi kita tęsėsi: -Kad vis taip būt, kad  vis taip  būt, kad visos dienos šventos būt...
          Klientai taip pamilo žemaitišką virtuvę ir vaišingumą, kad viena klientų  grupė užsibuvo. Po kelių „Patrovos -70“ šlakelių, negalėjo  išsiskirstyti, -  sprendė globalius klausimus: --Kaip dabar būs? -paklausė Valdas, ir pažvelgė į Šturmaną Geležėlę. Už ąžuolinių stalų sėdėję  Česlovas su Jadvyga, Vytautas su Gražinute  pabalino akis, patrūkčiojo pečiais: - Nežinom, Gerbiamas Šturmane, - nežinome. - Neturim jokio supratimo. - O taip stengėmės,  taip stengėmės... 30 metų, bet taip ir nesupratome. -Ką patarsi Šturmane? 
        Šturmanas pažvelgė į greta sėdinčia savo patarėją Baltąją gulbe. Ši pritariamai linktelėjo... - Šturmano veidas nušvito ... ir jis  tarė: - Jūs ne manęs  klauskit.. - klauskit savo Širdies...
    - Pagaliau, visų nemylimas, Andrius tarė žodį, -Jis sėdėjo nuošalyje, kampe: - Gerbiamieji, išklausykim visi Šturmano Geležės. - Išklausykim Šturmaną ir viskas bus labai aišku.
    Šturmanas nepasimetė netikėtai  prisistačiusiam  Eks. Premierui, -priėmė į kompaniją.
    - Žinoki, Andriau, aš ir „Generalinis štabas“pritariam tavo įdėjai: Lietuva, Lenkija ir Ukraina gali išspręsti  klausimus, - apšviesti Europą ir Pasaulį, bet pirmiausiai  privalome Lietuvą ir Pasaulį nušviesti šių dienų realybę. O realybė yra tokia... Lėliukai... -Lėliukai... - Apie juos, pabėgęs iš dvaro perspėjo gerbiamas Profesorius Gintaras Berisnevičius. Štai ką,  prieš: lipdamas“  į automobilio bagažinę jis perdavė man, Šturmanui, - Šturmanui Geležėlei... -Žodis Gintarui.
    Lėliukai. Šįkart norėčiau pakalbėti apie lėliukus.
Galbūt kai kuriems tai bus staigmena, nemalonus netikėtumas, akibrokštas, gal kas ir apsidžiaugs. Bet daugiau tylėti negaliu.
Lėliukai nėra korporacija, nėra kokia itin slapta organizacija, nors retas lėliukas prisipažįsta esąs lėliukas: tą pastebėjo jau pirmieji lėliukų tyrinėtojai. Ši aplinkybė, suprantama, apsunkina lėliukų tyrinėjimus, ir jokia vyriausybė dar nesugebėjo surengti lėliukų registracijos. Tai ne paslaptingi masonai, ne esperantininkai, ne, jie neturi jokių organizuotumo požymių. Juos apibūdinti labai sunku, bet vargu ar juos galima laikyti pavykusiais.
    Lėliukai moka dvi dainas, abi sunkiai suprantamos, bet įkvėptos. Uodegų kiek žinoma, jie neturi, bet turi ausis ir apskritai visiškai panašūs į žmones. Lėliuką sutikęs gatvėje, gali jo neatpažinti, toks jis užsimaskavęs. Būna lėliukų ir lėliukiu, jos irgi atrodo kaip moterys.
      Kaip galima juos atskirti?
Tiesą sakant, iš išorės, iš pirmo žvilgsnio-niekaip. Reikia atidžiai stebėti lėliukų elgesį ir iš bemaž nepastebimų smulkmenų spręsti, ar tai lėliukas, ar ne.
    Pirmasis būdas klasikinis, jį yra išbandę daug lėliukų tyrinėtojų; tiesa, jis reikalauja daug pastangų, laiko sąnaudų ir atkaklumo. Vienos kadencijos gali  ir neužtekti. Reikia ilgai vaikščioti gatvėmis, stebint praeivius ir jų elgesį. Kartkarčiais įtartiną praeivį galima sekti kelis kvartalus; jei  jis pastebės tai, ims jaudintis, gręžiotis  per petį, bėgti - galima įtarti, kad tai lėliukas. Jeigu tas žmogus neatsigręžtų, nepastebi sekimo ir  nesijaudina - tai irgi turėtų kelti nerimą, nes šitokiu būdu gali maskuotis kas nors- ypač gudrus lėliukas.
     Ką daryti, kai lėliukas ima nerimauti (arba neima) Tada tenka tiesiai prieiti prie jo, gražiai pasisveikinti (lėliukai, kaip žinoma, labai mėgsta mandagumą) ir tiesiai paklausti, ar jis lėliukas, ar ne lėliukas. Atsakymų čia irgi galima sulaukti skirtingų: bet jei žmogus atsako, jog jis ne lėliukas, jis gali paprasčiausiai meluoti, todėl reikia jį gražiai įspėti, kad sakytų tiesą. Jei žmogus pasako, jog jis lėliukas, vadinasi, jūs iš tiesų aptikote lėliuką.
 Kitas būdas gana originalus, bet apskritai patikimas. naktį kryžkelėje reikia uždegti lauželį, apsiredyti baltu apsiaustu ir, visaip gūdžiai vaitoti, mojuoti rankomis. Netrukus pamatysite keliu kažkokį žmogų, o gal jis važiuos vežimu ar traktoriumi. Jei tas asmuo atsisuks ir pabėgs, vadinasi, tai lėliukas, nes lėliukai bijo ugnies ir vaiduoklių. Galima jį vytis, bet tokiais atvejais lėliukai labai greitai bėga (ar važiuoja traktoriumi) ir jų nepavysi. Tai vienintelis jo trūkumas.
         Trečias būdas sunkiai nusakomas, todėl ties juo neapsistosime.
         Ketvirtas būdas remiasi hipoteze, kad lėliukai labai nemėgsta humoro. Galima tuo pasinaudoti: tarkime, į įtartino praeivio kišenę įmesti labai juokingą ryšelį; negyvą žiurkę su šikšnosparniu ir pridėti ko nors smirdančio, bet glitaus. Jeigu praeivis, užčiuops kišenėje ryšelį, skaniai nusikvatos ir pralinksmės, vadinasi, tai žmogus. Bet jeigu jis susirauks, nes lėliukai, kaip jau minėta, nesupranta juoko.
Žinoma, kiekvienas lėliukų tyrinėtojas turi ir savo metodų, bet jie slepiami nuo kolegų. Kai kurie iš tų metodų, sakoma, ypač veiksmingi.
           Ką daryti aptikus lėliuką? Šis klausimas kamuoja daugelį lėliukų tyrinėtojų, bet dažniausiai jie užsirašo į bloknotą, kad aptiko lėliuką, kaip, kada, kokiu konkrečiai metodu. patartina visus aptiktus lėliukus kruopščiai sunumeruoti. Po to tyrinėtojai keičiasi patirtimi, rengia konferencijas, bendras lėliukų medžiokles.
       Kai kurie neišmanėliai klausia, kokia prasmė gaudyti ir registruoti lėliukus, jeigu jie visiškai nesiskiria nuo žmonių-bet atsakymas akivaizdus- kiekvienas lėliukas vertingas jau vien dėl to, kad jis lėliukas. Ir būtent tuo  jis skiriasi nuo žmogaus. O mes turime globoti ir tyrinėti visas gyvybės formas, netgi lėliukus, ir tai didžioji humanizmo nuostata.
     Kas mano kitaip, pats lėliukas.
Šturmanas Geležėlė pažvelgė  Valdui, Česlovui, Vytautui ir Rašikams į akis  tarė:
- Gintarai, Tu, visiems laikams lieki mūsų Švyturys...
2019-09-08 02:33
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 0
 
Blogas komentaras Rodyti?
2019-09-09 17:27
54496
5
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2019-09-08 12:12
Kukumakus
o jau klaidų! balaganas... Gal galima mažiau tų lėliukų - ba naktį sapnuosis...
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą