Rašyk
Eilės (78158)
Fantastika (2307)
Esė (1554)
Proza (10911)
Vaikams (2714)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (370)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 4 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







7 – SERIJA

Lietuvos okupantai nutarė išvalyti Kovno nuo benamių kačių ir šunų, nes jie nešioja parazitus ir ligas. Kai sugaudė didelį skaičių gyvūnų, lietuvių darbininkams buvo liepta jas likviduoti. Vokiečiai kilo idėja nužudyti gyvūnus ir tuo pačiu pažeminti judėjus. Piktadariai įsakė lietuviams sugautas, benames kates ir benamius šunis suvaryti į Neir Kloiz, mokymo namus, Slabotkoje. Benamių gyvūnų gaudynės buvo juokingos. Lietuviai lakstė po gatves, lipo per tvoras, lipo į medžius.  Išsigandę gyvuliai priešinosi, kandžiojosi, stengėsi įlysit į atokius kampelius. Sugaudė didelį būrį kačių ir šunų. Suleido juos į patalpą, kur judėjai mokėsi Toiro. Vokiečiai norėjo pažeminti mus. Katės sulipo ant spintų, lentynų. Šunys, pikti ir išsigandę lojo. Vokiečiai ir koloborantai lietuviai linksmai juokėsi.

 

Vokietgalis

Mažai linksmumo. Reikia pašaudyti.

(Keletas vokiečių kareivių įeina į salė. Išsigandę gyvuliai spraudžiasi prie sienų. Pistoletais šaudo į šunis ir kates. Gyvūnai šokinėja. Siaubo apimti bando išsigelbėti. Sužeisti lenda po suolais ir stenderiais. Nuo kulkų trupa tinkas. Po 15 minučių išaudė visus gyvūnus. Keli šunys dar inkštė, bet tai buvo paskutinės jų minutės.)

 

Vokietukas

Dar galime pažeminti žydus priversdami juos suplėšyti Toiros knygą.

(Į patalpą suvarė gatvėje sučiuptus žmones. Judėjai pakraupo matydami krauju aptaškytas sienas, suolus, knygų lentynas.)

 

Vokietgalis

Ei, tu atidaryk tą spintą ir išimk Toirą.

(Pagyvenęs vyras nedrąsiai pajudėjo link Aron Akoideš. Sustojo ties širmą, neryžtingai atsisuko į vokietį, nesuprasdamas ką tas niekšas ruošiasi padaryti.)

Daryk spintą. Nušausiu kaip šunį, jei nevygdisi mano įsakymo.

(Vokietgalis nušauna šunį, kuris sužeistas inkštė po stalu. Išsigandęs senolis atidarė spintą. Išėmė Toiro ir laikė rankose. Vokiečių kareiviai visos akcijos metu laikė uštaisutys ginklus nutaikytus į civilius žmones.)

Guldyk tą ritinį ant stalo. Nuvilk užklotą ir išvyniok. Taip. Teisingai. O dabar plėšk per pusę. Ko stovi. Vygdik. Perspėju antrą kartą. Visus sušaudysiu, jei nedarysi ką sakau.

(Senolis atplėšia pergamento gabalą.)

 

Vokietgalis

Ei tu, paimk pergamentą ir užklok pastipusią katę, ten kampe.

(Vyras paima pergamentą. Sutrikęs nešą Toiros pergamentą ir padeda ant katės lavono. Vokietis patenkintas šypsosi.)

Plėšk, dar viena gabalą. Plėšyk. O kiti, tegul padengia visus lavonus.

(Keli žmonės neša Toiros pergamentus ir padengia lavonus. Vikeičiai juokdamiesi vadovauja vykdomai veikai.)

 

Vokietukas

Ten po stalu yra trys šunys. Judinkis. Pasilenk. Nematai? Lysk giliau. Gausi į sėdynę kulką už lėtumą. Tinginį. Dabar po spinta patikrink. Ant spintos yra katės likučiai. Visi žiūrėkite. Atėjus laikui su visais taip pasielgsiu. Įšaudysime visus Toiros mokinius ir padengsime Toitos skutais.

 

(Kai visi lavonai buvo padengti, visus civilius išvarė. Nusiminę žmonės nuėjo pas Kovno rabiną Avrahamą Dov-Berą Kaana Šapirą. Klausė, ką jiems padaryti, kaip atgailauti, nes vokiečiai privertė išniekinti Toirą.

 

Rabi Avraham Dov Ber Šapira

Tai tragiškas istorija. Baisus Toiros išniekinimas. Šis įvykis visos bendruomenės pažeminimas. Sunku klausytis tokių žodžių. Esu sergantis. Tegul Rav Efraimas Ošri išanalizuoja situaciją ir duoda sprendimą kaip mums padaryti atgailą.

 

R. E. O

Išklausęs liudininkų pasakojimus nusprendžiau, kad tie žmonės kurie matė kaip plėšoma Toiro turi perplėšti drabužius, tokiu būdu, kaip daroma per laidotuves, taip pat turi pasninkauti, bet jei yra per daug nusilpę, sergantys, iškankinti bado, tada neprivalo. Tie žmonės kurie plėšė Toiro turi persiplėšti drabužius ir vieną dieną pasninkauti, nieko nevalgyti ir negerti. Tie žmonės kurie tik girdėjo apie Torios išniekinimą pasninkauti neprivalo, bet pasistenkite padaryti gerų darbų, kokius tik įmanoma padaryti geto sąlygomis.

 

(Per šabą, po Toiros skaitymo R. E. O kreipėsi į Kovno geto bendruomenę. Šabas. Sinagoga. Slobodtka.)

 

R. E. O

Pagalvokite apie savo veiksmus grįžkime prie Torios mokymosi. Parodykime pagarbą Toirai ir jos mokiniams. Visa Torą, kuri yra mūsų rankose, mes ją gavome iš Kūrėjo. Visi buitiniai objektai ant kurių užrašyta Toiro tampa Kadoiš. Todėl viskas kas susiję su Toiro, privalome gerbti. Taip pat mokiniai kurie pripildo savo smegenis Toiros žiniomis jie tampa Dieviško žinojimo dalimi. Mokinius reikia gerbti.
2018-11-20 08:51
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 3 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2018-12-05 17:01
shmirel
Turi būti *aron kodešas*, ne "Aron Akoideš".
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2018-11-20 21:16
_žemaitukė_
Išsigandę gyvuliai priešinosi, kandžiojosi, stengėsi įlysit į atokius kampelius. (priesaga in, įlindo, įlįsti)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą