Rašyk
Eilės (78151)
Fantastika (2307)
Esė (1554)
Proza (10911)
Vaikams (2714)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (370)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 3 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







(Kai kurie skaitytojai išsakė, poziciją, kad Nachmanidas yra suktas interpretatorius. Tai kelia šypseną. Nes Rabi Moše, yra žydų tradicijos profesonalas. Labai juokinga, kai ateina ispanas, ar lietuvis ir žydui aiškina kas žydiškose knygose parašyta, ir ką žydų išminčiai turi omenyje. Todėl šypsausi.)
TREČIA DALIS
PIRMAS VEIKSMAS
TREČIA DIENA
(Trečią dieną karalius disputą organizavo savo rūmuose ir pasakė, kad jis bus slaptas. Disputo dalyviai susėdo prie įėjomo į rūmus.)

BROLIS PAVLO
Įrodysiu remdamasis žodžiais didžiulio išminčiaus, lygaus kuriam nebuvo pas juos jau keturis šimtmečius. Jo vardas maestro MOŠE DE GIPTI (RAMBAM). Jis sako, kad MAŠIACHAS mirs ir jo sūnus valdys po jo. Visai ne taip kaip tu kalbi, kad jis ne mirė, kaip kiti žmonės.
(Brolis Pavlo paprašo, kad atneštų jam knygą ŠOFTIM (MIŠNEI TOIRO).)

NACHMANIDAS
Nėra šioje knygoje tokių žodžių. bet sutinku, kad yra pas mus išminčių, kurie kalba, kad MAŠIACHAS gimė tą dieną, kai buvo sugriautas MIKDAŠAS ir gyvens amžinai. Bet, pagal egzegetų nuomonę jis gims greitai, iki galutinio išlaisvinimo, gyvens ilgai ir mirs gerbiamas, ir perduos karūną savo sūnui. Periode iki MAŠIACHO Israelio tauta paniekinta, o prasidėjus MAŠIACHO EPOCHAI mes būsime laisvi ir nebereikės vergauti kitoms tautoms.
(Atneša knygą, kurią Brolis Pavlas prašė. Jis ieško, bet nerada joje žodžių, kuriais galėtų paremti savo teiginį. Nachmanidas paima knygą iš jo rankų.)
Klausykite ką kalba ši knyga kuria jis remiasi. „Valdovas pateptasis atsistos ateityje ISRAELYJE ir atstatys MIKDAŠĄ ir surinks išvarytus ISRAELIO tatos palikuonis... “

ARNOL de SIGORA
Moše de Gripi meluoja!

NACHMANIDAS
Ką tik jis buvo „išminčius kuriam lygių nėra“, o dabar jis meluoja?

KARALIUS
Arnol de Sigora, nedera dergti išminčių.

NACHMANIDAS
Moše ne meluoja. Įrodysiu remdamasis TOIRA, kad viskas ką pasakė - tiesa. Kad MAŠIACHAS turi surinkti išvytus ir išbarstytus po visą pasaulį ISRAELIO dvylikos giminių. Jūsų mašiachas nesurinko nieko, kad išlaisvintų ką nors. MAŠIACHAS turi atstatyti MIKDAŠĄ JERUŠALAIME, Ješu nieko nepadarė jame, nei pastatymo, nei sugriovimo. MAŠIACHAS valdys visas tautas, o Ješu neturėjo valdžios.
TOROJE parašyta: „Kada išsipildys visi šie žodžiai palaiminimai ir prakeikimai“, po to kai mūsų tauta bus nubausta, už tai, kad nesimokėme Toiros ir nevygdėme Kūrėjo prievolių, po to „VISAGALIS, DIE-AS visus šiuos prakeikimus pasuks prieš priešus tavo ir nekenčiančius tavęs, kurie persekiojo tave“. Ką Torio turi omenyje sakydama „prieš priešus tavo“? – Krikščionis, kurie mus persekioja, o ką turi omenyje sakydama „nekenčiančius tavęs“? – Tai musulmonai. Dvi civilacijos kurios mus persekioja, galų gale bus nubaustos už nusikaltimus kuriuos daro prieš Israelio tautą.
(Visi tyli. Karalius atsistoja. Visi išsivaikšto.)

ANTRAS VEIKSMAS
(Nachmanidas eina gatve. Prie jo prieina kareiviai ir areštuoja. Nuveda į Pjero Genuiečio rūmus. Nachmanidą pastato prieš Didikus, karaliaus vasalus. Į jį kreipiasi Venuolis.)
VENUOLIS
Kaip drįsti dergti mūsų tikėjimą? Už tuos žodžius kuriuos išdrįsai ištarti, nusipelnai žiaurios mirties. Jei Karalius apie tave nieko nežinotų, išplėščiau replėmis tavo bjaurų liežuvį.

PJERO GENUVIETIS
Mes draugiškai, patariame, nebeniekink mūsų šventenybės. Jei tu protingas, suprasi, kad tau, tavo šeimai ir visai jūsų tautai bus naudingiau, jei sutiksi su Brolio Pavlo įrodymais.

VENUOLIS
Žyde, klausykis, tu priartėjai prie bedugnės krašto. Inkvizicijos teismas tave su džiaugsmu sudegins. Jei nepriimsite mūsų tikėjo, tada mes apiplėšime visų Judėjų namus. Kankinsime dvasiškai ir fiziškai, kol priversime priimti mūsų tikėjimą, o jei ir tada nepasiduosite, tada išvarysime visus iš Ispanijos, o jei nesutiksite išvykti, tada sudeginsime jūsų tautos vyrus, moteris, senolius, vaikus. Nepagailėsime nieko.
PJERO GENUVIETIS
Judieti, ar supratai prie ko gali privesti tavo kalbos? Atsakyk.
(Nachmanidas tyli)
Aš tave perspėjau. Noriu tau padėti išvengti nelaimės.

NACHMANIDAS
Jei nebijotumėte savo karaliaus, tada nužudytumete mane. Aš taip pat bijau karaliaus, bet dar labiau bijau Kūrėjo. Todėl negaliu sutikti su melagingais žodžiais.
PJERO GENUVIETIS
Turi laiko apmąstymui iki penktadienio. Išveskite jį.
(Kareiviai išveda Nachmanidą)
2018-05-23 13:36
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 3 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2018-05-23 22:41
N4
N4
Ir trečia pastaba - gal Aš tik vienas, kursai atkreipė dėmesį (be jemelios), kiti pasukinėjo mintyse pirštą prie smilkinio, na, jie Gal ir neteisūs. 
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2018-05-23 22:37
N4
N4
"JERUŠALAIME, Ješu nieko nepadarė jame, nei pastatymo, nei sugriovimo."
Žydas materialistas.
Dabar yra paaiškinimas, kad ST yra tik pirmavaizdžiai to, kas vėliau vyks dvasioje, todėl Nachmanida yra tik atstovaujantis raidei, PAVLAS gi nedašutęs, kad pervestų disputą į sąvokas, kurios yra NT.
Vienas apie ratus, kitas apie batus.
Kūrinėlio lengvai pagaunama intencija yra suniekinti nesusigaudantį žydų vingrybėse  ir manipuliacijose žodžiais.
Ir be abejo, grubus vertimas iš rusų kalbos.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2018-05-23 18:50
N4
N4
Farizėjai irgi kalbėjo prieš Ješu, kam nesilaiko tradicijų.
Kai vyko disputas, jei galima tokiu pavadinti, krikščionių teologija dar nebuvo susiformavusi iki filosofinės sistemos. Tinkamos ir žydui, ir graikui, štai kur jėga naujovės. Universalume.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą