Rašyk
Eilės (78091)
Fantastika (2304)
Esė (1552)
Proza (10908)
Vaikams (2712)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (369)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 17 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Ji buvo tokia vieniša ir trapi, atrodė, švelniam vėjo šuorui  prisilietus, nuskris lyg epušės lapas. Merginos siluetas įsirėmino parduotuvės vitrinoje, pilkos figūros fone, bolavo baltas veidas. Akių vyzdžiuose, veidrodiniu atspindžių, mirkčiojo maži žiburėliai. Kiek pasiraususi, apsiausto kišenėje atrado raudonu aksomu aptrauktą kvadratinę porcigaro dėžutę, laibi pirštai virtuoziškai ištraukė ploną cigarilę, veido apatinėje dalyje įsižiebė ryškus, mažas, šviečiantis taškas.

Jau vasaris, miesto gatvės stypsojo sužvarbusios ir nuogos. Ledas, kaip iš snarglėtų nosių, iš, prie senų namų sienų pritvirtintų lietvamzdžių, dideliais gumulais lindo lauk.

Atrodė, ne žmogus, o tik jo šešėlis, kartu su plonu rūgstančiu dūmeliu, slenka ilga, plikų medžių alėja. Smilkstančio tabako kvapas sekė paskui.

Senosios kapinės buvo vos, vos už vieno kvartalo, nuo centre esančio pašto. Pilkšva, permatoma figūra įslinko pro pravertus mirusiųjų buveinės vartus, nulingavo kreivu taku link, iš gelžbetonio nulieto paminklo. Art deco stiliaus monumentalus, mažosios architektūros statinys, nuo laiko spėjo pakeisti pradinę spalvą, puikiai įsikomponavo senų pušų fone. Balto sniego likučiai dengė kapų kauburius, į ledą sustingę pėdų pėdsakai žymėjo kažkieno nueitą kelią. Moteris, plačiai žergdama kojas, stengėsi savo pėdas statyti į paliktąsias įdaubas. Atsidūrusi priešais didžiulį, masyvų betono luitą, nusiėmė nuo pečių kuprinę, išsitraukė, pereito amžiaus pradžioje pagamintą fotoaparatą ir susikaupusi ėmė jį knibinėti.

- Dabar jūs niekur nepasislėpsite ir manęs daugiau nebekankinsite, aš jus įkalinsiu ir jums teks manęs klausyti.

Mažame, stiklu dengtame stačiakampyje matėsi dvi susiglaudusios būtybės. Jos siūravo lyg garas, kylantis iš kavos puodelio.

- Gerai, jau gerai, dabar, kiek į dešinę ir…, štai taip!

Tylus  „Kaukšt” nusirito medžių viršūnėmis, praskrendanti varna, atsakui, žemyn nuleido garsų „Kaaar”, dabar girdėjosi tik į krepšį pakuojamo vaizdofiksatoriaus aparato krepšdėjimas. Moters siluetas, apsisuko ir, nepaisydamas įmintų ledinių pėdų, lengvai nuskriejo į kapinių gilumą. Kažkur tolumoje sulojo šuo, jam antrino kitas, vėliau prie jų prisidėjo daugiau miesto kiemsargių, lojimas nusirito tolyn, link marių.

Vakaras palengva leidosi ant į žemę įraustų akmeninių paminklų nugarų, aplankytas monumentalusis, senasis modernas, lyg dar daugiau susigūžė, jo, neseniai buvusios aštrios briaunos suapvalėjo, tarsi aptirpo, vaizdas kito taip greitai, kad po kokios valandos, jau tapo neatpažįstamas. Kapavietėje liko tik du, ant žemės gulintys stačiakampiai, juodo marmuro luitai ir sena, su išklaipytais stulpeliais tvorelė, žyminti teritorijos kontūrus. Paminklo vietoje, tarp senų medžių kamienų, žiojėjo juoda tuštuma, sklido garsas, panašus į muzikos melodiją, atsirandančią, pirštų galais vedžiojant taurės kraštus. Paslaptingas gaudesys skleidėsi į visas puses.

Danguje pasirodė vieniša, raukšlėtu veidu planeta, jos šaltas žvilgsnis palietė naujai atsiradusios ertmės kraštus, jie buvo lygūs, lygūs, lyg padengti blizgančia glazūrą, priminė aukštą šampano taurę, kurios dugno nebuvo įmanoma įžiūrėti. Apvalus balkšvas atspindys pliumptelėjo į kapo šulinį, įprastas, įkritusio daikto aidas į išorę nebegrįžo. Naktis apsigaubė juoduma, tapo mirtinai tylu.
2017-02-05 15:51
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 2 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2017-02-06 23:47
sesė_mėta
Geras, matau naujoką, kuris ginčijasi su kritikais - kaip faina :) Nesvarbu net apie ką ginčijasi, svarbu ginčijasi - tiek daug čia tokių, kurie įmeta savo tekstus ir dingsta "su visam". Tai ir aš paskaitysiu, jei jau ginčijatės.
Gal kalta taurė vyno ir muzikinis fonas kambary, bet lyginant su kitais paskutiniu metu skaitytais rašyke visai neprastai. Tie kableliai tikrai erzina, pripažinsiu, bet šiaip... Aprašymai visai vykę, sakyčiau nuotaiką perduoti sugeba, bet gal siužeto, kaip prozai, trūksta mano skoniui.
Dėl žvaigždučių dar pagalvosiu.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2017-02-06 22:50
Aurimaz
Gold Leaf, kaip bežiūrėk, bet tamstos pasisakymai YRA nemandagūs. Mažų mažiausiai arogantiški :) Žinau, nes pats arogantiškai rašau.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2017-02-06 22:14
loIoIoI
Mažiau cekavinkit, kas ką veikia, o užsiimkit ne tik kūryba, bet ir gerų redaktorių paieška.
Specialiai perskaičiau jūsų tekstą, tuo neparodydama anei jokio nemandagumo — literatūra man rūpi, o ne jūs.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2017-02-06 22:12
loIoIoI
Nemeluokite, kad peržvelgtas tekstas profesionalių redaktorių. Dar net neįpusėjus skaityti, matyti, kad jūsiškiai redaktoriai niekam tikę — pakeiskit. Skyryba tragiška.
Įlindau ir įkišau savo trigrašį, pykit kiek norit.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2017-02-06 19:45
Aurimaz
Peržvelgtas KITŲ asmenų (daugiskaita). Ar ne overkill truputį su tais redaktoriais? :)
Šiaip man ne gramatinės, o skyrybos klaidos truputį suerzino. Kablelių per daug, norisi stabtelėti ir aiškintis, kam vienas ar kitas yra skirtas, kai realiai jų net nereikia.
Pvz.:
Atrodė, ne žmogus, o tik jo šešėlis*,* kartu su plonu rū*g*stančiu dūmeliu*,* slenka ilga*,* plikų medžių alėja.

Klaidas išskyriau žvaigždutėmis. Konkretus kablelių perteklius ir viena gramatinė klaida.

Vertinant visumą - trūksta pasakojimo. Šiame mažame gabalėlyje yra daug aprašymo, bet beveik jokio veiksmo, jokių personažų, jokių išgyvenimų, jokios atomazgos, kabliuko - nieko. Kūrinio idėja nėra aiški. Perskaitai ir kyla klausimas - kam tai? Narciziška savęs išraiška vardan išraiškos? Kuomet pradedate rašyti prozą, visada užduokite klausimus - "o ar mano būsimas skaitytojas tuo mėgausis?" "Ar tai įdomu?" "Ką aš noriu tuo pasakyti?" "Ar man pavyko tai pasakyti?"
Galiu iš karto perspėti - rašote ne sau. Jei rašytumėte sau, čia nedėtumėte. Tai jei rašote ne sau, pasistenkite dėl savo skaitytojo. Jei rašote ir matote, kad jus domina ne pasakojimas, o tekstinė išraiška, gal verčiau imtis poezijos? Proza dažniausiai yra STIPRIAI susijusi su pasakojimo eiga ir siužetais. Čia to beveik nėr, užtai poetinės išraiškos  - su kaupu.
Įvertinkite komentarą:
Geras (2) Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2017-02-06 15:27
EgiZ
Trys sakiniai iš 3 pirmų pastraipų:

- Akių vyzdžiuose, veidrodiniu atspindžių, mirkčiojo maži žiburėliai. 1 skyrybos, 1 rašybos klaida
- Ledas, kaip iš snarglėtų nosių, iš, prie senų namų sienų pritvirtintų lietvamzdžių, dideliais gumulais lindo lauk. 2 skyrybos klaidos
- Atrodė, ne žmogus, o tik jo šešėlis, kartu su plonu rūgstančiu dūmeliu, slenka ilga, plikų medžių alėja. 3 skyrybos ir 1 rašybos klaida

Jūsų redaktoriams kuolas. Tai, kad prieš dėdamas į rašyką tekstą dar duotate skaityti redaktoriams, lyg ir turėtų rodyti jūsų rimtą požiūrį. Bet prasti redaktoriai pasitaikė.
Įvertinkite komentarą:
Geras (2) Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2017-02-06 15:08
megane
tarp kitko
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2017-02-06 15:08
megane
Prašau, konkrečiai parodyti, apie ką kalbate,
tarpkitko, šis tekstas, prieš patekdamas čia, buvo peržveltas kitų, redaktoriais dirbančių asmenų.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2017-02-06 15:04
EgiZ
Žinot, kai klaida - kas antroje eilutėj, o kartais po kelias vienoje, kai matai tokią autoriaus nepagarbą tekstui ir skaitytojams, labai sunku mėgautis kūriniu.
Na, bet jūsų valia rašyti bet kaip. Mano valia bet kaip parašyto kūrinio negirti :)
Beje, pagyriau...
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2017-02-06 14:51
megane
šiame tekste paliktos klaidos :

rūgstančiu – rūkstančiu
vaizdofiksatoriaus - vaizdo fiksatoriaus

nemanau, kad jos yra tokios grubios ir esminės, kad kliūdytų normaliai mėgautis publikuojamu kūriniu...

dėl skyrybos klaidų, neprieštarauju, bet ar tai yra pagrįsta priežasties priekabiauti prie teksto kokybės, norėčiau, kad būtų aptarta pateikto teksto idėja, malonu būtų išgirsti skaitytojų nuomonę, jų impresijas į perskaitytą istoriją.
Dabar susidaro įspūdis, kad visų kitų rašyk.lt spausdinami tekstai yra nepriekaištingi visomis prasmėmis, o mano - tik ištisinis gramatinių ir skyrybos klaidų laukas ir daugiau NIEKO.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2017-02-06 09:54
EgiZ
Jei nebūtų tiek daug rašybos ir skyrybos klaidų (kartais atrodo, kad tyčia niekinat taisykles :), būtų visai malonus paskaityti deskriptyvinis kūrinėlis.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą