Rašyk
Eilės (78155)
Fantastika (2307)
Esė (1554)
Proza (10911)
Vaikams (2714)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (370)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 2 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Prieš akis vypsojo kreivų geltonų dantų šypsena, aprėminta įdiržusia, gerokai raukšlėta, apžėlusia baltais šeriais oda. Virš šypsenos linksmai žibėjo nuo amžiaus pasidrumstę, bet vis dar ryškiai žydros akys. Burna prasižiojo ir seniokiškas balsas linksmai pareiškė:

– Pabudai, e? Ot gerai. Ištroškęs, musėt? Palauk, tuojau aš.

Tvirta ranka kilstelėjo galvą, prie lūpų prigludo puodelis, uoslę pakuteno keistas aromatas. Puodelio turinys numaldė troškulį ir samonė vėl atsijungė, tik šį kartą visai trumpam.

Atmerkęs akis dar kartą senojo žmogaus neišvydo. Užtat atsirado jėgų apsidairyti. Dienos šviesoje laukymė atrodė gerokai mažesnė. Tiesa sakant, net ne visai laukymė, o kerpėta uolienos atodanga, kyšanti kaip liežuvis iš kalno šlaito. Gysloti kukmedžių kamienai iš trijų šonų supo atodangą tartum siena. Ketvirtame šone matėsi tik pačios medžių viršūnės, išduodančios aukštą ir statų skardį. Prie medžių, pakraštyje, smilko lauželis. Aplink lauželį triūsinėjo jau matytas seniokas.

Galvos judesys iššaukė skausmo kaskadą. Gėlė rankų raumenis, maudė šonkaulius, skėlė galvą, graužė gerklę ir krūtinę. Sprandą, pečius, nugarą ir strėnas laužė bukas pragulų skausmas. Neskaudėjo tik dešinės kojos. Neskaudėjo ir nesijautė. Žemiau kirkšnies tvyrojo tuštuma. Tokia pati tuštuma tvyrojo ir jausmų plotmėje. Nei praradimo, nei apgailestavimo, nei siaubo, nei pykčio dėl prarastos kūno dalies. Sąmonė užfiksavo faktą, įvertino žalą ir persijungė į sekančią mintį.



Vandens srovė visai nusilpo ir kliurksėjo iš žarnos tartum paskutinis kraujas iš mirštančiojo venos. Vandens pompą varė suspaustas oras. Orą spaudė kompresorius. Kompresorių suko garo variklis. Varikliui jėgą tekė aukšto slėgimo garas. Garą gamino katilas. Deja, nebuvo kas pakuria katilą, tad gavosi kaip toje paskoje – garo nebuvo, variklis sustojo, kompresorius nespaudė, oras baigėsi, pompa nepumpavo.

Leris nuleido žemyn brandspoitą ir užsuko čiaupą. Nebuvo prasmės bėgti įkūrinėti katilo pakurą. Nors gaisravietės degėsiai vis dar gruzdėjo ir rūko, atviros liepsnos jau nebuvo, gaisras neišplis. Barakų, burgerinės ir nebaigto statyti rūšiavimo skyriaus stogai sudegė visiškai, išdegė vidus. Storos rastinės sienos apanglėjo, bet išliko. Laimei užpuolikai nepataikė į medienos pastoges. Va ten tai būtų buvęs nuostolis, o čia… Stogus pakeist ir viskas. Samdinių bobos ir burgerinės kekšės pasiskųs, pabumbės ir apsipras su apanglėjusiom sienom. Išdužusius langus, teisybė, teks užkalti.

Prie stačiatvorės šurmuliavo apsauginiai ir samdiniai. Vyrmechas numetė žarną ir nuėjo apsidairyti. Jo supratimu visa šita panika darė daugiau žalos, nei pats puolimas. Mažai kas iš šiandieną dirbančių filiale buvo matęs laukinių puolimą, bet tai ne priežastis ignoruoti labiau patyrusių žodžius?

Pro šalį praėjo technas, kažką karštai aiškindamas išsišiepusiam samdiniui, kuris pritarinėjo ir linkčiojo galva. Leris įsmeigė piktą žvilgsnį į savo pavaldinį, bet šis net neatsisuko. Vyrmechas uždraudė technams jungtis prie masinės beprotybės, bet šie nepakluso. Atseit Statutas jiems ne tik leido, bet net reikalavo užsiimti „gynyba“. Laiko švaistymas, o ne gynyba. Tfū ant tų kvailių.

Raudonsnukiai irgi kvaili. Kiek jau kartų bandė „pulti“? Vien vyrmeko atmintyje – kokius tris, neskaitant šiandieninio. Ir ką iš to gavo? Vien tik guzų porciją. Nors reikia pripažinti, padegamosios granatos buvo naujovė. Ir vėlgi – jeigu jis būtų pasidavęs visuotinei panikai, kas būtų pastebėjęs gaisrą? Kas būtų užgesinęs? O jei jau prie to priėjom, tai be variklio (Vikarto Lerio variklio!) ar būtų užtekę vėjo turbinų galios palaikyti slėgimą, a?

Paradoksalu, bet žaidimą „kas būtų jeigu…“ vyrmechas butų laisvai galėjęs tęsti toliau, jeigu pats būtų žinojęs ankstesnius ryto įvykius. Viskas galėjo pasibaigti visiškai kitaip jeigu…
…budėję apsauginiai nebūtų pastebėję atėjūnų ankstyvą rytą, dar prieš saulėtekį…
…vykdytojas Duzeris nebūtų pakėlęs samdinių darbams prie įtvirtinimų dviem valandom anksčiau, nei įprasta…
…nepaisant to paties Duzerio pasipriešinimo, vado Syverso įsakymu samdiniai nebūtų dėvėję šalmų ir šarvų…
…dalis muškietų ir amunicijos nebūtų iš vakaro perkeltos į laikiną arsenalą anglies sandėlyje…

Teisybė, muškietos daugiau pagelbėjo moralės palaikymui, nei pačioms kautynėms. Laukiniai puolė taip netikėtai ir veržliai, kad pasiekė stačiatvorę anksčiau, nei buvo užtaisyta bent viena muškieta (kurių vistiek buvo per mažai). Gynėjai atmušė puolimą naudodamiesi darbo įrankiais: kirviais ir kastuvais. Pirmieji šūviai pasigirdo tik tada, kai užpuolikai jau traukėsi, ir vargu ar padarė bent kiek juntamos žalos. Šauliai buvo nepatyrę ir šaudė pernelyg skubėdami, užtat su didžiausiu pasitenkinimu.

Vikartas Leris tačiau nieko apie tai nežinojo, ir jei būtų žinojęs, nebūtų varginęsis paminėti. Jis nebuvo pratęs gilintis į svetimas sėkmes. Jam užteko savų džiaugsmų ir rūpesčių. Bronzinė plokštelė su išdidžiais žodžiais „dimidium facti qui coepit habet“, rėminančiais jo, Vikarto Lerio, vardą, jau puikavosi ant žaliai dažyto garo variklio. Tačiau pergalės saldume jautėsi ir deguto prieskonis. Canon kaip ir nedraudė pasiskelbti mašinos valdovu vos užveržus paskutinį varžtą. Lex tačiau tikino, kad nepadoru primetinėti tėvystę mašinai, ypač tokiai dideliai ir įnoringai, kaip garo variklis, kol jos pilnai nepažįsti, kol nesupranti tik jai būdingos „kalbos“, kol nejauti jos nuotaikos ir būklės visu savo vidumi, kol žmogaus ir mašinos sielos nepersipynė. Vyrmechas guodėsi, kad jei Canon ir Lex nurodymai nesutapdavo, Lex turėjo nusileisti Canon. Guodėsi, bet vistiek giliai viduje jautėsi nusidėjęs, ir kuo toliau tuo labiau įtikėjo, kad Máchina Magna vienaip ar kitaip atsiteis.

Prie stačiatvorės šurmuliavo ir šūkavo įsiaudrinę samdiniai. Tarsi nebūtų ką daugiau veikti, pamanė Leris, be ceremonijų braudamasis pro minią. Ant šaulių laiptelio gulėjo samdinys kruvinu veidu. Virš jo buvo palinkusi žmogysta juodu švarku, klieriko apykakle ir mediko emblema ant peties. Filialo chirurgas-kapelionas, plačiau žinomas Dziedulio pravarde, viena ranka laikė prispaudęs sužeistojo galvą, o kita tai traukė medžio atplaišas iš žaizdos, tai negailėdamas dezinfekavo alkoholiu. Sužeistasis gargaliavo ir prunkštė. Du samdiniai laikė užgulę sužeistojo rankas ir žvengdami patarinėjo, kaip geriau išnaudoti naują veido konfigūraciją.

– Galėsi dabar pešt suktinę dantų nerodydamas, – prunkštė vienas.

– Aha, ir alų per šiaudelį traukt, – žvygavo kitas, – o po to bobai prisiekinėt, kad visą vakarą snukio net nepravėrei!

Iš visko sprendžiant, sužeistajam į burną pataikė strėlė ir išlėkė kiaurai skruostą. Jis, matyt, tuo metu buvo išsižiojęs, nes lūpos ir dantys atrodė sveiki.

Dziedulis padėjo į šoną pincetą, kliūstelėjo dar vieną dozę dezinfekcijos ant žaizdos, o pats nugurkė gerą gurkšnį iš to pačio butelio, užvertęs venų išvagotą nosį į dangų. Paplekšnojo ranka sužeistajam per petį ir sugergždė:

– Kelkis ir eik su Dievu. Maž nemirsi, – ir dar kartą gurkštelėjo.

– Ė, o mum? – pareikalavo vienas iš „sanitarų“, tiesdamas ranką. Dziedulis vietoj butelio atkišo špygą.

Aplink trynėsi dar keli samdiniai, išdidžiai demonstruodami patirtas „žaizdas“, kurių kitaip, kaip nubrozdinimais nelabai galima pavadinti. Prasispraudęs pro juos, vyrmechas galų gale užsikeberojo ant šaulių laiptelio ir pirmą kartą pamatė, kas darosi už stačiatvorės.

– O tu rugštele, Motina Didžioji! – nevalingai ištrūko jam, – iš kur tiek prisiveisė!?

Išties, vos už kelių šimtų metrų marmaliavo minia laukinių. Kiek jų buvo? Gal šimtas, gal du. Skaičiavimą trukdė pastovus užpuolikų judėjimas. Atrodė, kad nei vienas nestovi vietoje – tai paeina, tai pabėgėja, tai sugrįžta, sukasi aplink, žengia į šoną, prasilenkia. Raudonsnukių burys labiau priminė bičių spiečių, nei organizuotą jėgą.

– Gerai, užteks balbatuot! – užrėkė netoliese Duzeris, – Kariūnai, matot, nugalėtojai. Praskėlėt kelias galvas ir jaučiatės pribaigę Trečiąją Koaliciją? Mikliai guldot muškietas čia, prie sienos, ir rikiuojatės brigadomis! Brigadininkai – pas mane!

Samdiniai suošė, pasigirdo nepasitenkinimo šūksniai. Kažkas pareikalavo:

– O šnapsienos papildomai išrašysit už kautynes?

– Klizmą trijų litrų tau išrašysim, – atsikirto Duzeris, – smegenis matyt šiknoj laikai, jei dabar šnapso nori. Nagi, judėkit visi! Rikiuojames, rikiuojames!

Keli samdiniai sukrizeno, keli bandė kažką burbėti, bet didžioji dauguma jau judėjo nurodyta kryptimi. Priešas prie vartų skatino paklusnumą.

Pro samdinius prasigrūdo vaikėzas, mikliai išvengė antausio, ir pribėgo prie darbų vykdytojo, kuris stovėjo ant šaulių laiptelio vos keli žingsniai nuo Lerio.

– Dėde, a, dėde! – cyptelėjo snarglius, – tamstai liepė ateiti, jeigu sy-to-a-cie-ja leidžia

– Ką? Kas? – pasimetė darbų vydytojas.

– Dirikas. Liepė ateiti, – pakartojo vaikėzas.

Duzeris nusikeikė, pažiūrėjo, ką veikia laukiniai, dar kartą nusikeikė ir nušokęs žemyn  nužingsniavo link tvirtovės. Leris irgi pajud4jo, tik be spjaudymūsi. Ir kelią pasirinko kitą, kad neatrodytų jog seka iš paskos darbų vykdytojui.

Tvirtovės kieme tvyrojo chaosas. Rėkavo sandėlininkai, žliumbė vaikai, kudakavo moterys. Iš degančių barakų samdinių šeimos pabėgo kaip stovi, spėję pagriebti nebent tai, kas papuolė po ranka. Dauguma vaikų ir kai kurios moterys buvo basi ir vienmarškiniai. Tarp padegėlių, susigrūdusių viename tvirtovės kiemo kampe, nardė Gaspadinė su savo mergom, dalindamos antklodes ir karštą gėrimą. Leris, papiktintas tokios betvarkės, nusisuko.

Kitame kiemo kampe keikėsi du sandėlininkai, bandydami lygiai surikiuoti iš sandėlio išridentas metalines statines. Trečiasis, vienakojis žilagalvis, kažką paskubomis aiškino Nijenhuizui, stovinčiam prie senosios šachtos durų su sąrašu rankose.

Pro trypčiojantį vyrmeką prapūškavo uždusęs darbų vykdytojas ir, net neatsisukęs pasisveikinti, nuėjo tiesiai prie diriko. Leris susigriebė, kad šitaip nerįžtingai stoviniuodamas atrodo kvailai, tad irgi patraukė į tą pačią pusę. Apsimesdamas, kad eina prie garo variklio.

– Labas rytas tamsta Duzeri, tamsta Leri, – garsiai pasisveikino Nijenhuizas, vos vyresnieji priartėjo, – pačiu laiku. Tamsta Duzeri, prašyčiau raportą apie šio ryto įvykius.

– Eeee… – darbų vykdytojas trumpam užsikirto, bet tuojau įšoko į vėžias, – kaip numatyta, pakilom darbui…

Leris toliau neklausė. Ryto įvykius pats žinojo bei matė, be to kažkas kaip tik pradėjo tampyti už rankovės.

– Tamsta! Ei, tamstele! – tyliu balsu ištarė prisigretinęs vienkojis sandėlininkas, – būkit geras, paaiškinkit jo šviesybei…

– Ką paaiškint? – nesuprato vyrmechas.

– Naigi va, liepė statines rident laukan iš sandėlio ir rikiuot šičionais. Ir niekaip nesupranta, kad negalima, nu niekaip negalima! – žilagalvis maigė rankose kepurę, o jo ilgi balti ūsai taip drebėjo, kad atrodė dar truputį ir senukas pravirks.

– Ko negalima? Kodėl? – vis dar nesusigaudė vyrmechas.

– Taigi išvogs viską! – sudejavo sandėlininkas, – kaip dievą myliu, tik nusisuksiu ir išvogs! O čia, lauke, nu niekaip nesužiūrėsim. Ir teip žmonių tik trys su manim likę…

– O kas statinėse? – pasidomėjo Leris, kuriam šiaip jau buvo nei štai nei antai sandėlininko rūpesčiai, bet palaikyti gerus santykius apsimokėjo.

– Šitose tai dar nieko tokio: smėlis, anglis, pjuvenos…

Vyrmechas pašaipiai vyptelėjo. Jis buvo šventai įsitikinęs, kad samdiniai nepraeitų pro blogai padėtą lentą, buvo netgi pasirįžęs tikėti, kad keli gabalai geros anglies irgi ilgai neišstovėtų, bet smėlis? Kuriam galui kas nors vogtų smėlį? Arba pjuvenas ir anglies atsijas?

Bekojis tačiau tesė:

– Paskui liepė nešti lauk visa kita, kas lietaus nebijo: ginklus, įrankius, žaliavas. Palikti tik maisto atsargas ir šaudmenis. O taip visa kita – laukan…

Leris palingavo galvą, demonstruodamas abejonę naujojo diriko sveiku protu, ir pasisuko eiti, tik staiga vienas žodis prasiskverbė iki samonės.

– Įrankius? Kokius įrankius?

– Nugi visus. Kirvius, kastuvus, kirtiklius. Nu ir tuos naujus, mechaninius.

– Ką!? – iškart užsiplieskė vyrmechas ir, nelaukdamas atsakymo, nusisuko į direktorių.

Darbų vykdytojas kaip tik baigė rytinių įvykių ataskaitą, ir atlošęs galvą spoksojo į diriką. Šis ramiai papsėjo pypkę ir žiūrėjo kažkur į tolį. Vyrmechas pora kartų atsikrenkštė, bandydamas atkreipti į save dėmesį, bet susilaukė tik pikto žvilgsnio iš Duzerio.

– Puikiai atlikta, tamsta darbų vykdytojau, puikiai. Bendrovės vardu dėkoju už gerą tarnybą, – galų gale prabilo Nijenhuizas, vis dar nesiteikdamas pažvelgti į akis pašnekovui, –  Kadangi konfliktas toliau eskaluojasi, oficialiai skiriu tamstai draugovės minor-leitenanto laipsnį ir skiriu atsakingu už filialo draugovės pajėgas. Paskyrimas, kaip pats suprantate, nors ir formalus, bet būtinas. Prašau už valandos pristatyti sąrašą žmonių, kuriems rekomenduojate suteikti draugovės seržanto laipsnį. Siūlau parinkti iš brigadininkų, kad būtų apsipratę su vadovavimu, bet galutinį sprendimą palieku tamstos nuožiūrai.

Duzeris pradžioje nepatikliai susiraukė – nebuvo pratęs prie komplimentų – tada išsišiepė, ir ketino kažką sakyti, bet dirikas dar nebaigė.

– Toliau tęskite darbą prie įtvirtinimų, bet ginklus laikykite paruoštus. Nemanau, kad sulauksime dar vieno puolimo šviesiu partos metu. Nakčiai būtina paruošti dideles atsargas degių medžiagų. Temstant įkursime laužus kitoje tvoros pusėje. Naudokite medieną iš sudegusių pastatų…

– Tai kad blogai degs, – pertraukė diriką Duzeris, – sienojai specialiai įmirkyti, kad ugniai atsparesni būtų. Užtat ir nesudegė iki žemės.

– A! – trumpam stabtelėjo Nijenhuizas, – tokiu atveju, naudokite bet kokią tinkamą medieną. Galite panaudoti ir eksportui paruoštas atsargas.

Pasiūlymas sulaukė net trijų nuostabos šūktelėjimų – sandėlininkas buvo pakankamai arti, kad girdėtų pokalbį. Direktorius lyg niekur nieko tesė toliau, tarsi nebūtų ką tik lengva ranka pasiūlęs sudeginti vertingiausios filialo produkcijos:

– Taip pat skirkite du tvirtus samdinius į pagalbą sandėlininkams. Sandėlio patalpas reikia kuo greičiau atlaisvinti žmonėms. Nuo šios nakties visi privalo nakvoti tvirtovėje. Ak taip, samdinių šeimos. Visi šešiolikos ir vyresni berniokai mobilizuojami į draugovę, nepriklausomai nuo to ar jie Bendrovės samdiniai, ar ne. Toliau – atrinkite moteris, penkiolikos ir vyresnes, neturinčias mažamečių vaikų. Apginkluokite ir išsiųskite į lentpjūvę. Tegu įsikuria. Šeimos su mažamečiais kol kas tegu lieka. Sandėlyje vietos užteks. Viskas, vykdykite.

Duzeris žioptelėjo, apstulbintas įsakymų srauto, bet nusisuko nieko nepasakęs. Leris spoksojo į direktorių, ir pajėgė galvoti tik viena – beprotis. Beprotis ir ne kitaip. Leidžia dūmais Bendrovės turtą. Liepia išmesti stichijų malonei aukštatechnologinius instrumentus vien tam, kad apgyvendintų samdinių rėksnes bobas ir apskretusias išperas. Beprotis. Beprotis, beprotis, beprotis…

– Tamsta Leri, užtikrinkite, kad elektros generatorius… – kažkur iš toli skamba bepročio balsas. Leris linksi ir su viskuo sutinka. Nevalia ginčytis su tais, kuriems Dievas protą sumaišė. Geriau sutikti, o tada vadovautis savu protu. Galbūt taip pavyks bent kažką išgelbėti…
2015-10-15 16:40
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 5 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2015-11-30 11:51
Jau laikas būtų kitai daliai :)
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2015-10-28 17:59
Sportbatis
Ką gi, atėjo laikas, perskaičiau ir šitą (nuo pat pirmos dalies). Tik va bijau, kad su savo komentarais galiu nieko naujo ir nepasakyti.

Kas labiausiai patiko: nagi nerealiai, nežmoniškai ir dar belekaip turtingas autoriaus žodynas. Galima lyginti su literatūros klasikomis.
Dialogai ir veiksmo scenos - puikūs, skamba natūraliai.
Dar patiko paprasta siužeto logika, veiksmai, siužeto posūkiai, priežąstys ir pasekmės - iki galo aiškūs. Perskaičius, papildomų klausimų beveik nekyla. Patiko techniniai pavadinimai. Ir - kaip nekeista - nors baisiai nekenčiu steampunk'o ir į jį panašių - patiko sukurtas pasaulis. Būtų dar labiau patikęs, jei tai būtų modernistinis tipo "Planetside 2" pasaulis, arba religinis-technologinis, tipo "Kosmoso invizicijos" pasaulis (Lerio linija kiek priminė tai), tačiau šitas irgi buvo malonus įsivaizduoti, garo epochų stebuklai akių nebadė (kaip kad bado pas Tapiną). Viską į vietą stato geležinė logika.

Keistai atrodo fentezi elementai - burtai. Būtent nuo jų, kūrinys tampa panašus į Timo Lebbono "Dawn", ir tai nėra komplimentas, bent jau nuo manęs. Bet šitoj vietoj lieku atviras, jei fentezi neužgoš logikos, turėtų būti gerai.

Kas užkliuvo: dauguma jau tą išsakė. Autorius per daug mėgaujasi savo sugebėjimu rašyti vaizdžiai ir turtingai, tarsi koks grindininkas, galintis iškloti puikiausią parketą, bet besižavintis lentelėmis apkaltomis sienomis ir lubomis, kaip kad buvo madinga 90tais. Gebėjimai puikūs, tik piktnaudžiaujama jais ne ten. Kartais to aprašymo reikia. Kartais ne. Kaip žinot, kada reikia, kada ne? Nežinau. Aš ir pats nežinau - darau pagal nuojautą. Bet kūrinys yra sunkiai skaitomas - pirmus tris skyrius tikrai vargau.

Kadangi autorius būtų puikus scenaristas, o dar geresnis cosplay fotografas, tai patarsiu nebent pabandyti kažką padaryti tuose žanruose.
Dar vienas patarimas "iš lempos" - nupaišyk komiksą, pagal šią istoriją. Į paveiksliukus šitiek detalių nesutalpinsi, automatiškai atsisijos ir išliks reikalingiausios - kuriančios atmosferą arba personažus.

kol kas tiek, lauksim kitų dalių :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2015-10-20 22:34
Andrėnas
Minčių monologas atlieka dvi funkcijas: nusako, kas įvyko (praeitą skyrių pabaigęs dideliu tram-bam-bam nematau reikalo aprašinėti dar vienas kautynes, kurios vistiek yra tik fonas) bei pratęsia personažo pristatymą. Sutinku, kad monologas nesukuria veiksmo įspūdžio, bet vėlgi - geriausia, ką galima padaryti, tai pakeisti dialogu. Deja tada bus prarastas personažo, kaip su niekuo nebendraujančio vienišiaus imidžas bei reikės įvedinėti dar vieną bereikšmį veikėją (kaip kad teko padaryti antroje skirsnio dalyje).

Dziedulio dalis yra vienu metu bereikšmė (fonas) ir potencialiai labai naudinga. Skaitytojas supažindinamas su vietinės medicinos lygiu (aktualu mėgstantiems “įsijausti” į pasaulį) ir tuo pačiu įasmeninami, sužmoginami samdiniai. Ketinu [surprise surprise...] tam tikrą jų kiekį numarinti brutaliais metodais, bet nenoriu tiesiog pilkos statistikos. Juk yra skirtumas tarp:

Automobilis partrenkė ir mirtinai sužalojo neblaivų pilietį Petrą...

ir

Suvėžino mūsų kaimyną, pijokėlį Petrą iš gretimos laiptinės…

Na o staklės ir statinės, nors ir neitin grakščiai pateiktos, taip pat ateityje pravers :)

Turiu pastebėti, šauni diskusija išsivystė. Dar kartelį ačiū tiek Aurimaz, tiek Sporai už išties labai naudingas pastabas.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2015-10-20 07:59
Aurimaz
Nesakau, kad viską ir visur būtina sutraukti, Kartais pasitaiko momentų, ties kuriais būtina šiek tiek stabtelėti. Kaip atskirti, kurie momentai svarbūs, o kurie ne - iš dalies tai išties skonio reikalas, bet iš kitos pusės, tam galima atlikti ne itin sudėtingą introspekciją.
Pavyzdžiui, kodėl aš pasirinkau Dziedulio momentą kaip įdomų, o Lerio įžangą prie vandens pompos - ne?

Visų pirma, Leris savo scenoje dominavo vienas su savo mintimis. Personažo mintys VISADA stabdo kūrinio eigą, daryk ką nori. Mintys nėra personažas, nėra scenarijaus eiga, nėra aplinkos aprašymas - jos nepatenka nė į vieną kategoriją, kuri judintų veiksmą iš mirties taško. Mintys yra pats konkrečiausias stabdys. Tai nereiškia, jog jos yra blogas elementas. Pavyzdžiui, vykstant chaotiškai mūšio scenai, mintys yra pati puikiausia priemonė sukurti literatūrinį "Matricos efektą", kai visos kulkos sustingsta ore, o visi personažai mažą akimirkos dalį išgyvena kiekvienas savo momentą. Arba jas galima panaudoti mažytei pauzei padaryti, jog neatrodytų, kad visas mūšis užsibaigė per sekundę.
Visais kitais atvejais mintis reikia labai prižiūrėti, kad nesigautų kaip su Lerio scena. Kūrinys sustojo, veiksmas nevyko, o Leris galvojo, šmaikščiai galvojo, dar kitaip galvojo... kol man nusibodo.
Antra vertus, jei Lerio scenoje būtų vykę kažkas konkretaus su raudonsnukiais, tuomet tai jau taptų svarbiu - aktyviu momentu ir jo jau nebūtų galima taip agresyviai trumpinti. Tokią pat aktyvią situaciją sukurtų ir naujas pašnekovas, su kuriuo Leris galėtų kažką aptarinėti, bet vėlgi - jei jie abu kalbėsis tik apie tai, kaip JAU APŽVELGTA stovykla iš naujo atrodo, tai manyk, kad tai bus tuščias pakartojimas. Vėl - neįdomu ir stoviniuojama vietoje.

Dziedulio momentas veiksmo irgi nejudino, tačiau jis man atrodo kur kas įdomesnis ir priežastys šiuo atveju šios:
Pirma - nėr jokių minčių. Dziedulis aktyviai bendrauja su pacientu ir dar pora kareivių. Tas aktyvus bendravimas yra itin trumpas, neištemptas, į tikslą ir sukuria pojūtį, jog kažkas juda iš vietos, nors realiai taip ir nėra. Be to, prieš tai buvęs epizodas buvo Lerio epizodas, tai greičiausiai prisidėjo dar ir pats kontrastas. Jei Lerio ten nebūtų buvę, Dziedulis būtų šiek tiek nukentėjęs. Tačiau ne itin daug.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2015-10-19 10:39
pikta kaip širšė
Gražiai Aurimaz prikomentavo. Nesakysiu, kad jam prieštarauju, bet noriu atkreipti dėmesį, kad tai, ką jis surašė, yra skonio reikalas. Taip, viską galima sutraukti iki 5-10 sakinių. Žiedų valdovą taip pat galima vienu sakiniu papasakoti: istorija apie tai, kaip vaikinas iš žemaūgių žmonių rasės, su savo fantastiškais draugais keliauja prie tolimo kalno sunaikinti blogio žiedo ir pakeliui patiria gausybę nuotykių. Va. O ką, negi ne tiesa? :-)
Ir taip, tai ką aprašė Andrėnas, ekrane truktų gal 3-4 minutes. Bet tai ar jis čia scenarijų rašo, ar romaną?
O dabar grįžtam prie skonio. Taip, man (kaip akivaizdžiai ir Aurimui), patinka greitai besivystančios istorijos, bet man tikrai smagu skaityti ir šitą tekstą. Man patinka, kad kuriami vaizdiniai yra labai detalūs, kad personažai puikiai atskleidžiami ir turi savo charakterius. Taip, galima pasakyti, kad veiksmas vyksta laukymėje, arba galima detaliai ją apibūdinti. Skirtumas bus tik toks, kokiu procentu sutaps autoriaus ir skaitytojo įsivaizdavimas apie tai, kas vyksta, o įtaka siužetui bus vienoda abiem atvejais. Be to, Andrėnas puikiai valdo kalbą ir tekstas nėra nei sunkus, nei nuobodus, taigi išplėtojimo klausimu matau tik vieną lemiantį aspektą – autoriaus pasirinkimą.
Iš to, ką sakė Aurimaz, labai pritarčiau dėl dviejų dalykų: kad jau laikas ryškinti pagrindinį veikėją ir įterpti intrigą kuriančių epizodų, kurie parodytų veikėjus ne statinėje aplinkoje, bet veiksme ir tarpusavio santykiuose.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2015-10-17 21:15
Andrėnas
Komentaras tiek pat netikėtas, kaip ir teisingas. Ačiū, kad nepatingėjai pasmulkinti iki lengvai suprantamo lygio. Savigynai galiu pasakyti nebent tiek, kad čia paskutinis iš "seniai" parašytų skyrių, tad didelės evoliucijos ir negalėjo būti.

Jau šešis kartus sėdau rašyti tęsinį, bet visus bandymus išmečiau net neįpusėjęs skirsnio. Niekaip nelimpa prie pirmų 8 skirsnių, o perrašinėt nuo pradžių noro nėra... Teks kažkaip "išstenėti" - negi paliksi istoriją ore kaboti? Pamoka ateičiai: pradėtą reikia pabaigti iš karto.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2015-10-17 18:44
Aurimaz
Nusprendžiau žvilgtelėti, ar atsirado naujovių autoriaus stiliuje, tačiau viskas lyg ir kaip anksčiau.

Vis dar išlieka mano patarimas mažinti detalių kiekį, tikslinti kūrinio kryptį ir liautis kurti kinematografiją. Tik šį kartą gerokai praplėsiu šias pastabas.

* * *

Pradžia iki skyrimo - neaišku, KAS patiria visus pojūčius. Teko specialiai pasitikrinti praeito skyriaus pabaigą, tačiau aiškiau nepaliko. Per daug žmonių pateko į "avariją". Jei nori padėti savo skaitytojui, identifikuok savo veikėjus pirmoje vietoje. Be identifikacijos, tekstas tampa apkrova ir aš negaliu nuspręsti, ar ta pastraipa apskritai kur nors veda ir yra reikalinga.

Lerio vandens pompa, pompos mechanizmas, vandens čiaupo užsukimas ir Lerio traukimas apsižvalgyti. Lerio mintys apie jo pavaldinius, raudonsnukius ir gaisro gesinimą. Pasvarstymai apie tai, ko Leris NEŽINOJO ir jam net NERŪPĖJO (rimtai, wtf???). Ir Leris lerino Lerį iki pat tos vietos, kur Dziedulis gydė žmogų peršautu skruostu.

Dabar pažiūrėkime, ką visa LERIO pastraipa norėjo iš tiesų pasakyti? Ogi tai, kad tai jau buvo ne pirmas raudonsnukių puolimas, kad stovykloje vyko gaisras ir Leris pagelbėjo jį užgesinti. Kad stovyklavietė atrodė gerai apgriauta + dar pora smulkmenų.  Išmetus visą Lerio litaniją, tam užtektų penkių - šešių sakinių. Na, dar plius tai, ką Leris trumpai pagalvojo...
Didžiausia blogybė yra ta, kad ši tavo pastraipa nepajudina visos istorijos iš vietos. Tai tėra paveikslas, pagyvintas keliomis Lerio mintimis. Ir tokiam paveikslui tu sunaudojai visą kalną teksto. Jei būčiau tavo redaktorius, braukčiau raudonu rašalu negailėdamas ir pareikalaučiau perrašyti keliais sklandžiais sakiniais, kuriuose būtų lašelis šmaikštumo. To visai užtektų, kad skaitytojai nemirtų iš nuobodulio. Toliau...

Dziedulio momentas taip pat nejudina istorijos iš vietos, tačiau jis bent įdomus.
Laukiniai už sienos lyg ir trūkteli istoriją iš mirties taško, bet judesys labai nežymus. Po šio momento prasideda lietratūrinis chaosas, labiau tinkamas kinematografijai:

1. Leris užbaigia savo kelionę per kiemą taip ir nesuteikęs jai jokio aiškaus tikslo (kam iš viso jo reikėjo?)
2. Fokusą laikinai pritraukia Duzeris ir vaikėzas.
3. Vėl prasideda situacijos apžvalga, grįžtama prie Lerio, kuris visą tą laiką veikė velniai žino ką. Pokalbis apie statines ir įrankius.
4. Pokalbis apie stovyklos organizavimą nakčiai.

Taigi, visas šis chaosas televizoriaus ekrane truktų gal 3-4 minutes ir žiūrovas pamatytų itin rimtai atrodančią situaciją. Literatūriniame tekste tas pats chaosas sugaišina skaitytoją labai ilgam ir net nepajudina istorijos iš vietos.
Visam tam atpasakoti būtų užtekę maksimum 10 sakinių. Tai, jog veikėjai vaikšto ir kalbasi, dar nereiškia, jog istorija juda iš mirties taško. Istorija juda tada, kai keičiasi situacija tarp protagonistų ir antagonistų, arba kai pagrindinio veikėjo gyvenime vyksta kažkoks lūžis. Jei nevyksta nei viena, nei kita, tuomet kūrinys sustoja. Sustojimas pats savaime nėra blogas reiškinys. Sustojimas leidžia skaitytojui atsipūsti - va, pagaliau nebevyksta veiksmas, apsižvalgykime! Šiame kūrinyje to "žvalgymosi" yra stačiai per daug. Todėl ir sakiau - tikslink kūrinio kryptį. Tegu protagonistai nespėja gintis nuo raudonsnukių, tegu visi dvesia pačiose netikėčiausiose vietose. Vis geriau nei dar viena stovyklavietės apžvalga. Netingėk identifikuoti savo personažus - čia tau ne kinematografija, kur visi mato veidą ir žino - aha, čia šitas... Jei rašytum detektyvą, puikiai suprasčiau paslaptingą praeivį kapišono pridengtu veidu. Šiame kūrinyje tokios klišės nereikalingos.
Nesistenk visiems savo personažams suteikti po lygiai laiko "eteryje". Jie to neverti. Daugiausiai laiko skirk pagrindiniam personažui, jo simpatijai bei mirtiniems priešams. Visi kiti tėra patrankų mėsa, kad ir kaip simpatiškai beatrodytų. Ir iš visų jėgų stenkis judinti istoriją į priekį, nebežiūrėk į tą patį susvilusį kiemą N kartų.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą