Rašyk
Eilės (78094)
Fantastika (2304)
Esė (1552)
Proza (10908)
Vaikams (2712)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (369)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 12 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Keliaudamas po Pasakų šalį, nuklydau į Tamsių Minčių slėnius, kur pusiau miegodamas praleidau daug metų. Ir tik visai neseniai, papūtus gaiviam Atsinaujinimo vėjeliui, visiškai išsiblaiviau ir grįžau atgal, į saulėtus Pasakų kalnus.  Viskas čia man pasirodė miela ir pažįstama, nors ir gerokai primiršta. Tiesa, niekur nebemačiau Aukso kalno,  bet nusprendžiau, kad jo ir nebuvo, kad tai tik Tamsių Minčių miglos, užliejusios mano akis, taip keistai paveikė mano atmintį. Vėliau, tiesa, įsitikinau, kad klydau.
Artėdamas prie Žaliosios Girios, išgirdau galingą kriokimą ir išvydau juodus kibirkščiuojančius dūmus, besidriekiančius virš senų ąžuolų. Pasakų šalyje buvau ne naujokas (nors ir gerokai pramiegojęs), tad supratau, jog prie manęs ropoja Septyngalvis Slibinas. Dėl visa ko pasislėpiau už uolos. Po kelių minučių iš girios, lyg šakaliukus laužydamas storiausius ąžuolus, išlindo Slibinas. Septyngalvis buvo labai nuvargęs ir nusiminęs, žemyn nutįsę liežuviai garavo tarsi septyni garvežiai. Slibinui sustojus, nuo jo nušoko... Šventasis Jurgis. Tikrai ilgai buvau pramiegojęs, jeigu Pasakų šaly tokie dalykai dedasi! Na, jeigu jau Šventasis Jurgis nebijo slibino, tai ko man drebėti, - tariau sau ir išlindau iš už uolos. Mudu pasilabinom ir apvaliom iš nustebimo akim apžiūrėjom vienas kitą. Kadangi aš buvau labiau nustebęs už Jurgį, tai kalbą pradėjau pirmas:
-Klausyk, Jurgi, - kas tau pasidarė? Ko tu joji ant šito gyvulio, užuot nusmeigęs jį, kaip ir turėtų būti!
-Mielasis, - šyptelėjęs atsakė Šventasis, - aš matau, kad gerokai laiko praleidai svetur, jeigu tave taip stebina viena iš daugelio permainų, įvykusių mūsų šalyje. Matai, koks reikalas – pas mus dabar vyksta etatų mažinimas, ir mano žirgo etatą panaikino.
Nustebau dar labiau. Tačiau gana greitai nuostabą pakeitė įtūžis. Juk į Pasakų šalį aš tik todėl ir atvykau, kad negirdėčiau tokių žodžių, kaip „etatai“, „ūkiskaita“, „racionalizacija“, „alergija“, „ataskaita“ ir daugelio kitų. Todėl paklausiau Šventojo Jurgio:
-Negi tavo žirgas turėjo etatą?
-Žinoma, ne, bet padėjo mažinti etatus, ir todėl visiems teko juos įsigyti, kad būtų ką mažinti. Pas mus dabar labai daug kas pasikeitė. Pavyzdžiui, sparčiai klesti metalurgija.
Iš pastarųjų žodžių supratau, kad Pasakų šalyje jau ir laikraščiai leidžiami, nes iš niekur kitur Jurgis negalėjo išmokti tokios frazės.
-Na, ir kaip klesti sparčioji metalurgija?
-Ne sparčioji, o spalvotųjų metalų. Ypač išsivysčiusi auksakasybos pramonė.
Dabar aš supratau, kur dingo Aukos kalnas. Bet čia vėl prisiminiau Jurgio žirgą, į ką Šventasis atsakė:
-Taigi, mano žirgo etatas panaikintas, ir Septyngalvis Slibinas dabar dirba žirgslibiniu – už save ir mano žirgą. Todėl aš ant jo ir joju, o nujojęs į kautynių vietą, nulipu ir nugaliu jį – taip, kaip parašyta pareigybių instrukcijoje.
Po šitų Jurgio žodžių man tik galva susisuko, bet susitvardžiau ir klausinėjau toliau:
-O kur dingo tavo žirgas?
-Mano žirgas pasiųstas į Kovotojų su bado padariniais frontą.
-Vadinasi, suvalgytas. Verčiau Slibiną būtų pasiuntę – jis didesnis.
Į tai Jurgis nieko neatsakė. Iš jo sužinojau, kad etatai mažinami visose pasakų ūkio šakose – pavyzdžiui, iš Snieguolės ir septynių nykštukų beliko tik Snieguolė ir trys nykštukai, taip pat palikta tik pusė Miegančiosios Gražuolės etato, šiose pareigose įsidarbino ta pati Snieguolė – dieną dirba savo įprastinį darbą, naktį – Miegančiosios Gražuolės.  Ali Baba neteko dvidešimties plėšikų. Net tam pačiam Septyngalviui Slibinui norėjo tris galvas panaikinti, bet tas sukčius išsirūpino medicininės komisijos pažymą, jog tai jam būtų ne į sveikatą. Ir dar žirgo etatą užėmė. Vėliau sužinojau, kad Slibinas dirba ir Kovotojų su bado padariniais fronto pirmininku, tad žirgo likimas tapo visiškai aiškus. Čia dar pusė bėdos. Kai kurias pasakas visai panaikino. Nebėra visų pasakų be galo, nes rezultato iš jų kaip ir nėra, ir žodžių labai daug sunaudoja, o jų limitas dabar ribotas. Milžinai perkelti į mažiau apmokamą darbą, dabar jie taip suliesėjo, beveik neuždirbdami r nevalgydami, kad vieną iš jų vos nepriėmė dirbti nykštuku, kai netyčia atsirado laisva vieta.
Žodžiu, daug permainų. Pasakų rūmai atiduoti kažkokiam kooperatyvui, ir ten dabar – privatus viešbutis, kuriame pastoviai gyvena vieni ar kiti revizoriai ar kontrolieriai, įvairių komisijų nariai – juk dabar Pasakų šalyje viskas keičiasi, tad kaip gi be tvarkdarių? Niekaip!
Grįžau į Žemę, kur pirma sutiktas mano pažįstamas sušuko: „Neįsivaizduoji, kas pas mus dabar dedasi! Tiesiog pasaka! “ Aš su juo sutinku.

1988 m.
2015-03-15 11:35
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 5 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2015-03-18 09:23
kaLu
Kelis kartus bandžiau skaityti ir vis nebaigdavau, tada paskaičiai komentarus ir valio, užbaigiau! 

Pirma ir antra (nors labiausiai tai pirma) tikrai nuobodokos, suklaidina (jau buvau pamanius, kad čia kažkokie melancholiški pamintijimai),neįtraukia, tačiau kaip Tic Tac'as ir sake, nuo tiesioginės kalbos jau visai kitas reikalas. Ir idėja pasirodo visai patrakli, ir toliau skaityti kabina.

Žodžiu prikibčiau tik prie pradžios, visa kita smagiai susiskaitė.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2015-03-17 15:48
tictac_it
:) Pastaipos dvi iki tiesioginės kalbos - nuobodu visai , o va "reformos" visai fain. 3
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2015-03-16 18:36
wrawr
Pagaliau perskaičiau, pradžioj kliūvau, pavaigoj visai gerai isivažiavo, 3
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2015-03-15 23:48
Laukinė Obelis
Na, tiesiog pasaka!
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą