Rašyk
Eilės (78095)
Fantastika (2304)
Esė (1552)
Proza (10908)
Vaikams (2712)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (369)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 22 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







„Totus mundus agit histrionem“ – tai V. Šekspyro “Gaublio” teatro devizas, kuris išvertus iš lotynų kalbos reiškia „Visas pasaulis yra teatras“.  Mūsų gyvenimai iš tiesų yra draminiai siužetai. Jie kupini pakilimų bei nuosmūkių, kuriuose pagrindinius vaidmenis atliekame mes. Ižengiame į sceną ir pasiduodame teatrališkam vaidinimui.
Žmogus- marionetė, valdoma aistrų, prigimties ir silpnybių. Įvairiose gyvenimo situacijose žmogus pasijaučia stiprus arba atvirkščiai silpnas. Aistros užvaldžiusios jį tuo metu  tampa dominuojančiomis ir atrodo, kad aptemsta protas. Neapgalvotų sprendimų ir jų pasėkmių pilna Juozo Grušo pjesėje „Meilė, džiazas ir velnias“. Beatričė, pagrindinė kūrinio veikėja, nukenčia nuo savo ir kitų žmonių prigimties ydų. Mokykloje patiria gėdą, kai turi prieš direktorę skaityti intymius savo dienoraščio epizodus. Akivaizdu, kad Beatričė tokių pasėkmių nenori, tačiau dėl savo ūmaus būdo nieko pakeisti negali. Pjesės pabaigos – kulminacijos herojė taip pat negali pakeisti, ji  nušoka nuo pastato stogo, nes ją vejasi trys pametę galvą vaikinai. Jiems rūpi Beatričė ir net gi patinka, bet neapgalvoję veiksmų priverčia ją šokti. Panašių silpnybių yra valdomi Jurgio Savickio novelės „Kova“ veikėjai. Joje vaizduojama šeima išgyvenanti vertybių krizę. Tėvas, kurio yda – girtuoklystė, muša vaiką ir nesidomi žmonos likimu. Žmona, tuo tarpu, yra valdoma aistrų gražiems vyrams. Ji yra silpna, bejėgė prieš šiurkštų pasaulį, nesugebanti sutramdyti savo prigimties. Tai atskleidžia epizodas, kuriame sūnus bando motiną apsaugoti nuo pasileidusių vyrų. Šie vyrai nustumia vaiką į šalį, o motina bando sūnų apsaugoti, tačiau jos silpnumas neleidžia jai visiškai pasipriešinti vyrams. Žmogaus būdas nepriklauso nuo jo norų, zmogus veikia valdomas instinktų, tai gali būti aistros, jausmai, žema prigimtis, silpnybės. Aktoriai tokie ir turi būti, valdomi aukštesnių jėgų ar žemesnių ydų.
Savo pasaulį kiekvienas paverčiame scena, kurią šiuolaikinėje visuomenėje lengvai padarome matoma visiems žiūrovams. Kaip žinome, teatrą sudaro scena, kuri būna pkylėta nuo žemės, kad ją galėtų matyti visi žiūrovai. Tai vaizduoja šiuolaikinio jaunimo aktyvumą socialiniuose tinkluose. Naujausi tinklai tokie kaip „Facebook“, „Twitter“ ar „Google +“ leidžia vartotojui pasidalinti savo veikla, ją paviešinant internete. Į tinklapį galime įkelti savo nuotraukų, minčių, mėgstamų veiklų ar profesinių sričių nuopelnus. Visa tai gali matyti tinklapio naudotojai. Šie tinklai tampa priklausomybe milijonams paauglių. Norėdami dėmesio jie viešina provokuojančias nuotraukas, komentuoja įžeidinėdami ar neadekvačiai atsako į klausimus. Tokias problemas aptaria filmas „Atjungimas“. Jame pasakojamos kelios istorijos susijusios su internetu. Vienas jaunuolis, kuris yra išprovokuojamas privačiai paskelbti savo intymią nuotrauką tampa mokyklos pajuoka ir negalėdamas ištverti tokio pažeminimo bando nusižudyti. Jis buvo kitų žmonių valdoma marionetė, kurios sprendimai nepriklausė nuo jos pačios. Viešindami savo informaciją mes atveriame scenos užuolaidas ir pateikiame savo gyvenimo detales auditorijai. XXIa. net vadinamas laikotarpiu be privatumo. 
Pasaulyje be sienų, mes esame valdomi jausmų, aistrų, silpnybių, įpročių. Jiems pasiduoti yra pats lengviausias kelias. Stiprieji bando priešintis negailestingiems likimo vingiams, tačiau net ir stengiantis išeina taip kaip visada. Todėl teigiu, kad gyvenimas – teatras, išpuoštas dekoracijų bei kostiumų ar net kaukių, slepiančių tikruosius jausmus ar giliuosius išgyvenimus, kurių mes neparodome viešajai bendruomenei.





Tokį rašinį žadu duoti mokytojai ir neįsivaizduoju ar jis geras ar ne, Komentuokit.
2013-11-18 20:19
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 1 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2013-11-24 00:22
kam man i teatra?
jei jis kasdiena pas mane?.:-)
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-11-20 00:03
Julija Mėčiuvienė
pritarčiau,taip ir yra.kartais gyvenimas net virsta  cirko pasirodimu.būna gyvenimas komedija ir trgedija,tačiau būna ir tas,ir šis-tragikomedija.kiek gyvenimų-tiek spektaklių įvairiausių teatrinių žanrų.ir visuose aš vaidinu pagrindinę rolę.puikumėlis...5.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-11-18 23:11
Gogl Mogl
Už 2litus.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą