Rašyk
Eilės (78095)
Fantastika (2304)
Esė (1552)
Proza (10908)
Vaikams (2712)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (369)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 15 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Janė Juzėnė Janė Juzėnė

Svočios (4)

Šis kūrinys buvo tarp savaitės geriausių


- Tai sakei, kad jūsų Teklė laukiasi. Sakei, kad jau paskutinės dienos. Jeigu gimtų sveikas berniukas, gal tada mes pasiimtumėm jį vietoj Miliūtės mirusiojo?..
- Bijok tu Dievo, moteriške, - net atsilošė Pajuodienė. - Kaip gi taip padarysi?
- Tik gimusį vaikelį parsineščiau į mūsų namus, o Teklei pasakytume, kad gimė negyvas, - nė kiek nesutriko Maklickienė. - Nesvarbu, kad bus maitinamas karvės pienu. Aš ir savo Miliūtę taip užauginau. Pieno pas mane pačią tai nebuvo, - skubėjo nuraminti svočią.
- Bet ar ne nuodėmė atimti iš motinos vaiką? - neskubėjo pritarti Pajuodienė. - Kaip reikės per išpažintį kunigui pasakyti?
- Nebūtinai sakyti. Juk čia tarp savų... Tikrai ne nuodėmė. Tai ne koks nužudymas ar žmogžudystė. Žiūrėk, moterys pasidaro abortą. Juk ten tikrai gyvo vaikelio nužudymas. O daro... Ir kunigėliui nesisako, negalvok.
- Bet, kaip iš jos paimsi? Ji gi matys, kad gimė. Ir pirmas kūdikio verksmas... Juk išgirs. Negyvas vaikas nerėks...
- Prieš pat pabaigą sugirdysime aguonų galvelių nuoviro su medumi. Tada ji užmigs ir nieko nei girdės, nei matys... - viskas numatyta ir apgalvota apsukrios moteriškės.
- O kurgi padėt bobutę, pakviestą vaikui priimti? Ką jai pasakysi? - vis nerimavo Pajuodienė, bet į tai Maklickienė tik ranka numojo.
- Nereikės jokios bobutės, aš pati moku. Jeigu viskas būtų buvę gerai, aš ir Miliūtei būčiau pati priėmusi... Bet kad pas ją  ne viskas buvo tvarkoje... Nieko nepadarysi. Negyvo vaiko neištrauksi, kad ir kaip mokėtum.
- Bet gi jūs iš karto atsivežėt akušerę? Kam reikėjo, jei pati taip gerai viską išmanai?
- Čia jau tėvo išmislas. Manimi nepasitikėjo, nors visą laiką sakiau, kad nereikia, susitvarkysiu pati. Bet kitą vertus, gal ir labai gerai, kad buvo parvežta akušerė.
- Jau nebežinau, nei ką pasakyti, - vis dar abejojo Pajuodienė, o Maklickienė vėl ėmė raudoti.
- Negi duosim numirti Miliūtei? - liedama ašaras, kalbėjo svočia Maklickienė. - Tu tik gerai pagalvok, kas gi čia blogo? Gims Teklės vaikas ir iš karto našlaitis. Augdamas be tėvo, dievažin kokiais klystkeliais gali nueiti, o čia turės ir tėvą ir motiną. Užaugęs bus tokio ūkio šeimininkas... Nieko jam netrūks. Visi sveiki, gyvi, visko pilnas gyvenimas. Dieve, Dieve kaip būtų gerai... Juk jis ir tavo anūkas... O Teklė dar tokia jauna, ištekės, turės dar ne vieną vaiką... Niekam nebus jokios skriaudos...
- O jeigu gims mergytė? Kas tada? - vėl susirūpino Pajuodienė.
- Na, matysim... Reikės kaip nors suktis. Tarkim, kad Miliūtė, būdama tokia silpna, gal nenugirdo kaip reikiant, gal nesuprato, kas jai buvo sakoma, o gal gydytojai apsiriko, maža kas. Bet čia jau ne bėda. Svarbu, kad parvažiavus rastų namuose vaikelį ir pradėtų taisytis...
Išleidusi svočią, Pajuodienė tuojau pat viską papasakojo vyrui. Vyras kaip vyras. Jam vienas ir tas pats ar tas vaikas bus pas Teklę, ar pas Emiliją, o, labiau į tai pasigilinęs, įžvelgė netgi naudos.
Nors Teklė be Marcelino visai nereikalinga tuose namuose, bet su vaiku jos neišvarysi. Maišysis čia abu po kojomis, kol užaugs vaikas, o užaugęs, aišku, pareikalaus dalies. Teklei vienai niekas nepriklauso ir, likusi viena be vaiko, ji pati išeis. Nereikės nė varyti. Viskas vienai dukrelei Magdutei atiteks...
2013-11-10 15:57
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 3 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2013-11-20 10:27
juozupukas











Taip. Iš tikrųjų, čia viskas labai gerai.









Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-11-11 09:04
Aurimaz
Įdomiai dėstomas pasakojimas. Nors tai ir nėra šių laikų aktualijos, bet vis tiek neblogai.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą