Rašyk
Eilės (78094)
Fantastika (2304)
Esė (1552)
Proza (10908)
Vaikams (2712)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (369)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 8 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







>>6<<

„Koks kvailas reiškinys yra mada“, - mąstė komisaras žiūrėdamas pro langą į profesionalų seklį ir žudiką iš Vokietijos, krentantį ten, kur jau telkšojo tai, kas liko iš Anglijos, Rumunijos, Estijos ir Italijos konspiracijos korifėjų. – „Nu kodėl jie visi kaip vienas vaidina kietus su tokiu pat triuku? Juk svarbiausiame valstybės saugumo kontrolės štabe kiekvienas aukštas prikaišiotas slaptų naujovių – neaiškiu principu (man, kaimiečiui) veikiančių ginkluotės slopintuvų. Raketinio kuro degimas, aišku, irgi slopinamas. Bet perspėti negaliu. Pareigos neleidžia“.
Tylus plekštelėjimas apačioje nutraukė Aloyzo Makintošiaus mintį. Komisaras uždarė langą ir klestelėjo į fotelį.
- Ką gi, reikia surasti dar vieną. Kompiuteri, ar dar liko kas nors vertas dėmesio? – ištarė garsiai, delnu glostydamas organinių atliekų formos ornamentą fotelio ranktūryje.
- Be klaidų dirbusiųjų neliko. Galiu pasiūlyti dar keliasdešimt tačiau kiekvienas su implantuotomis saugumo „blakėmis“ arba smarkiai „susimovęs“. Yra ir profesionalų, tačiau jokioje duomenų bazėje jų rasti neįmanoma. – Sududeno metalinis balsas iš garsiakalbio.
- Kodėl neįmanoma?
- Todėl, kad jie profesionalai.
Makintošius suraukė kaktą. Pagaliau juk reikalas ne toks ir sudėtingas. Gal nusisamdyti vieną iš „zacirkos“ grupuotės? Ne, „zacirka“ gali persistengti. Reikia kažko nežinomo. Arba žinomo, bet jau nuėjusio užmarštin.
- Kompiuteri, paieškok duomenų apie Jabitautą Solitarijo. Atrodo, toks buvo jo paskutinis slapyvardis.
- Pypt pypt... Yra. Tikrasis vardas ir pavardė nežinomi. Paskutiniai naudoti slapyvardžiai: Jabitautas Solitarijo, Gordonas Freemanas, Frančeskas Dellamorte, Herkus Mantas, Pranas Pistpankis, Diurandalis, Likantropas, Švitrigaila. Gyvenamoji vieta nežinoma. Žinomas numeris komunikatoriaus, kurio vietos atsekti neįmanoma. Objektas neteistas, nėra įrodyta jokia jo nusikalstama veikla.
- Gerai, gerai. Aš žinau jo vardą. Koks numeris?..

Albinas šypsojosi. Pagaliau jis vėl apsilankė darbe. Dar labiau jis nudžiugo, pamatęs, kad darbo kontrolė visą mėnesį netikrino darbuotojų. Automatas pervedė į kortelę viso mėnesio algą. Vaikinas spustelėjo komunikatorių.
- Labas brangute. Gal nori paskraidyti?
- Niekad neatsisakysiu. Tu chemijos institute? Tuoj būsiu.
„Ir kaip galima jos nemylėti...“, - pamanė Albinas. – „Aišku, jei pats skraidyčiau nors šiek tiek geriau, niekada neleisčiau tai nutrūktgalvei vairuoti“.
Po keleto minučių ant stogo tyliai nutūpė skraidyklė. Vaikinui tai buvo dar viena proga džiaugtis – jo mylimoji neišdaužė langų ir nesuniokojo kitų skraidyklių, kaip paprastai nutikdavo. Jis įšoko į skraidomobilį ir pabučiavo Viliją.
- Labas. Ilgai miegojai ryte.
- Labas. Aišku ilgai. Tave taip kas nors išdulkintų, tu irgi iki pietų neatsikeltum, - ji šyptelėjo.
Mašina pakilo nuo stogo ir nupleveno temstančiu dangumi. Albinas jau pasiruošė maišelį, tačiau Vilija skrido ramiai, gerbdama savo vaikino skrandį. O gal tiesiog nenorėdama sutepti ką tik pačios išvalyto salono.
- Man rodos, aš rasiu būdą mums abiems pasveikti. Mano kompiuteris institute krušosi visą mėnesį ir surado 90 % vakcinos komponentų. Reikia tik dar truputį palaukti.
- Šaunu. Žinojau kad tu nuostabus. Bet ar tu manęs nepaliksi kai mūsų nebesies fizinė priklausomybė?
- Kodėl turėčiau? O tu manęs?
- Niekada. Skrendam greičiau į lovą.
- O gal į karštą vonią su šampanu? Aš šiandien gavau algą.
- Myliu tave. Ne dėl algos, žinoma.
Skraidyklė pagreitino tempą. Albinas ėmė gailėtis sukėlęs merginai tokį entuziazmą.

Videokomunikatoriaus signalinė lemputė užsidegė, vietoj signalo užgrojo senovinis tarybinis maršas. Alkonas Likeris paskubomis ištraukė iš ekrano palydovinės televizijos (transliavusios pornografiją) kištukus, ir įkišo tuos, kurie ėjo iš pokalbio blokų. Ekranas atgijo. Kameros Alkonas neįjungė, tad liko nematomas. Ekrane švytėjo didingas Aloyzo Makintošiaus anfasas.
- Ar kalbu su Švitrigaila? – paklausė komisaras.
- Švitrink pats savo galą. Ko tau reikia?
- Gal tiesiog norėjau pakalbėt su senu pažįstamu, Alkonai.
- Pažįstamu? Tai aš tave pažįstu, šūdžiau. Kaip nuluptą. Niekad neskambintum šiaip sau, – riktelėjo Alkonas, vaidindamas supykusį.
- Tu teisus, man reikia paslaugos iš tavęs.
- Tu neturi tiek pinigų. Ir neturi kuo mane apkaltinti. Be to, kai paskutinį kartą tau padėjau, turėjau bėdų su  saugumiečių sekimo padaliniu. Ir visa tai už ačiū.
- Tai buvo prieš penkis metus. Tiek laiko nesimatėm. Galėtum ir sukalbamesnis būti, - ramiai kalbėjo komisaras.
- Tikrai? Papasakok geriau spaudai, kaip dulkinai vištas mano daržinėje.
- Pereikime geriau prie reikalo. Aš šiuo metu galiu užmokėti tikrai gerai, - sutriko Aloyzas. Linija aišku privati, bet ką gali žinoti, ką tie „Videokomo“ darbuotojai laisvalaikiu išdarinėja.
- Man nerūpi pinigai, - Likeris įjungė savo kamerą ir dar kartą pakartojo. – Man nerūpi pinigai, seni. Ir tu puikiai tai žinai.
- Tu pasikeitęs. Senstelėjai.
- Alkoholis daro savo. Klausyk, yra viena sąlyga. Vienas dalykas kurio gal ir noriu.
- Aš galiu tau suorganizuoti viską. Arba beveik viską.
- Puiku. Noriu... Lobotomijos. Su smegenų perrašymu.
- Lobotomija uždrausta globaliniu mastu! Ją praktikuojančios valstybės gali būti nušluotos nuo žemės, – nuostabos neslėpė komisaras.
- Na jau, niekas neims kariauti prieš galingiausią Žemės imperiją dėl tokio vabalo kaip aš.
- Bet juk po to tu būsi nebe tu. Tu nieko neprisiminsi. Tu būsi kitas.
- Na ir gerai. Neklausinėk daug. Sutinki ar ne?
- Sutinku, - tarė Aloyzas ir kyštelėjo prieš kamerą prirašytą popieriaus lapą. – Štai informacija.
- Mūsų šifras…Kaip senais laikais. Banalu, bet genialu, - burbtelėjo Alkonas Likeris ir išjungė videokomunikatorių. Užsirūkė cigaretę ir susimąstė. Kas slypi šitoje maišalynėje? Komisaras nori išsiaiškinti kas tvatina jo dukrelę? Aloyzui nebūdinga. Nors turint tokią dukrelę ir kantriausi tėvai gali iš proto išsikraustyti.
Alkonas atsidarė vyno butelį, įjungė kompiuterį. Jis žinojo keletą adresų – saugumui neprieinamų duomenų bazių.
“Gal ten bus naujausios informacijos apie nusikaltėlių meilės ryšius? ”
Po valandos jis įsitikino, kad Aloyzo sekamas asmuo – ne nusikaltėlis. Ar, bent jau, nefigūruoja juoduosiuose sąrašuose. Užtat pati Vilija ten įrašyta ne kartą ir ne du – pernai prisidengusi slapyvardžiu “Speed Racer” gabendavo nelegalias siuntas ir varydavo galvos skausmą visiems saugumo kontrolės vairuotojams ir gaudynių specialistams.
“Gal pranešti Makintošiui? Ne, nesismulkinsim…”
Alkonas susimąstė apie kainą, kurios pareikalavo iš senio. Galbūt galės pradėti naują gyvenimą. Nes laikytis įsikibus šito tai tas pat kaip laikytis įsikibus tualetinio popieriaus kai kabi virš bedugnės. Slidaus ir šūdino popieriaus.
Alkonas buvo dar visai jaunas –  nepasiekęs ketvirtos dešimties, tačiau dėl alkoholizmo atrodė senesnis. Jaunystėje jis labai žavėjosi galingu ir protingu (taip kadaise jam atrodė) kaimynystėje gyvenančiu saugumiečiu Aloyzu, su kuriuo gerai sutardavo, nepaisant didžiulio amžiaus skirtumo. Laikui bėgant, suprato, kad nors ir jaunesnis, bet nuo Aloyzo neatsilieka. Tačiau sulaukus pilnametystės, užgriuvo daug bėdų – susipyko su tėvais, dėl to pabėgo iš namų. Vertėsi atsitiktiniais darbais. Bandė mokytis, tačiau sekėsi nekaip. Prarado darbą, nesisekė rasti naujo. Vėliau žuvo du artimi draugai. Nuvylė pirmoji meilė. Visuomenėje vietos nebeliko. Likeris pasitraukė į pogrindį. Nusprendė geriau būti vienas. Aloyzas buvo vedęs ir jie beveik nesimatydavo, todėl niekas nebetrukdė Alkonui tapti geru stebėtoju, sekliu, šnipu, vagimi, žudiku…viskuo ko gali prireikt. Ir alkoholiku.  Nors toks gyvenimas jam irgi nepatiko. Tačiau kito būti negalėjo.
Tuščias vyno butelis nukrito ant žemės. Šnipas užmigo fotelyje girtu miegu, atidėdamas darbus rytui.
2003-12-06 14:22
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 13 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2003-12-08 14:55
Haldir
mhm , idomej (: kaip visad :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2003-12-06 20:21
Mesmeric
Wicked...
/////...
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2003-12-06 15:49
Darrrka
neblogai ;]
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą