Rašyk
Eilės (78158)
Fantastika (2307)
Esė (1554)
Proza (10911)
Vaikams (2714)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (370)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 8 (2)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Gyveno kartą Zalabatoriškių kaime tokia panelė, vardu Agnė. Kaime ir apylinkėse ji garsėjo kaip spalvinga ir talentinga asmenybė. Būdavo, tai prisigeria per šokius, tai žiemą girta nugriūna kur nors ant sniego, tai žolės apsirūkiusi prisicirkina, o kartą su mergina iš kito kaimo dėl kažkokio berno plaukus viena kitai rovė. Žodžiu, tikrai labai talentinga mergina. Per daug dėl nieko nesuko galvos, bet argi reikia jaunai merginai labai galvą sukti dėl kažko? Nusprendė panelė, kad apie rimtus dalykus galvos senatvėje, kai jau sups anūkus, o dabar, kol jauna, netekėjusi, laisva, iki trisdešimties “nedatraukusi” – pati jaunystė, pats gazas.

Bet per mažai buvo panelei erdvės gazuoti. Zalabatoriškėse ir aplinkiniuose kaimuose senai ją visi žinojo, ir jos cirkai, baliai ir kiti neeiliniai gabumai nieko jau nestebino. Reikėjo Agnei platesnių erdvių reikštis, o jų kaip nebuvo, taip nebuvo. Pavydėjo panelė, sėdėdama internete ir skaitydami naujas pikantiškas naujienas iš žvaigždžių gyvenimo – kas kiek sukūdo, kas ką valgė, kas kur atostogavo, kas su kuo gulėjo. Kodėl apie ją niekas neparašo? Juk ji irgi labai verta, kad apie jos gyvenimą viską rašytų, nuo apatinių iki šaldytuvo turinio. Tik kaip išgarsėti?

Užpildė kartą panelė Agnė internete anketą, skirtą dalyvių į žvaigždžių šou “Super duper star” atrankai. Ji net neabejojo, kad ją, tokią talentingą ir nerealią, būtinai pakvies į šou. Ilgai laukti nereikėjo – po kelių savaičių jai paskambino. Sako – atvažiuok, pradedam nuo penktadienio. Agnė tiesiog svaigo iš laimės, netilpo savo kailyje. Prasidėjo puikus metas – filmavimai, interviu, nauji talentingi kolegos, norintys tapti žvaigždėmis… O po kelių dienų – pirmas viešas pasirodymas tiesioginiame eteryje!

Agnė nervinosi prieš tiesioginį eterį. Ji neįsivaizdavo, ką jai daryti. Visi šie būsimi žvaigždės kažką moka. Kas dainuoja, kas šoka, kas groja, kas žongliruoja, kas eiles rašo ar politinę satyrą kuria. O ką jai daryti? Nervinosi, kramtė lūpas panelė, bet nieko tinkamo taip ir nesugalvojo. O jos eilė nenumaldomai artėjo. Širdis daužėsi, iš nerimo net suko vidurius. Scenoje jos talentingas kolega Miroslavas iš Nemenčinės atlikinėjo sudėtingus breiko judesius, skambant trankiam techno ritmui. Ji žinojo, kad po Mireko – jos eilė. Fak, ką daryti?

Ir štai atėjo laikas Agnei išeiti į sceną. Susilaižęs vedėjas (su švarku, kaklaraiščiu, languotais šortais ir kedais) pompastiškai pristatė Agnę – gražuolė, fantastiška, nuoširdi, iš kaimo, spalvinga asmenybė ir taip toliau… O Agnei širdis, atrodo, tuoj išlėks iš krūtinės… Ką daryti?
Tik staiga panelei kilo idėja…

- Agne, ar pasiruošusi būti žvaigžde?
- Visada pasiruošusi! Tipo.
- Šiandien tavo pirmasis pasirodymas. Ar nebijai?
- Ne, nė kiek. Tipo.
- Na, tai pradėk. Visa Lietuva šiandien stebi tave!

Agnė priėjo arčiau prie scenos krašto, ir drebančiu balsu tarė į mikrofoną:

- Aš atėjau čia, kad tapčiau žvaigžde, tipo. Nu, tai aš ja būsiu. Žiūrėkit, tipo!

Mergina apsisuko ir prieš arčiausiai stovinčią kamerą pasikėlė sijoną. Jos užpakalis, aptrauktas ryškiai rausvais stringais, ekranuose buvo matyti stambiu planu. Ilgai nelaukusi ir negalvojusi, panelė nusimovė stringus... Ekrane visu grožiu pasimatė jos pasturgalio ravas, švelniai rusva spalva kontrastuojantis su blyškiais užpakalio „skruostais“. Prieš visą Lietuvą! Salėje sėdintys žiūrovai suūžė, o Lietuva prie žydrųjų ekranų buvo tiesiog šoke. Tėvai, kartu su vaikais žiūrėję šį „visai šeimai skirtą nuotaikingą šou“, puolė perjunginėti kanalus, varyti vaikus iš kambario, mažesniems vaikams tai ir su ranka akis pridengė, kad nematytų. Studentai barakuose, pagauti euforijos, rėkė „ura! “ ir mėtė televizorius iš balkonų. Vėliau paaiškėjo, kad keli pensijinio amžiaus piliečiai po šios laidos buvo išvežti su greitąja.

- Junkit reklamą! – suriko kažkuris iš prodiuserių.

Ekranuose vietoj Agnės šiknos greit atsirado ypatingo skonio majonezo su cheminiais priedais reklama, o tuo tarpu laidos vedėjas sužavėtas pribėgo prie Agnės:

- Čia buvo super! Va čia tai atradimas!!! Panele, tu esi unreal! Tavo pasirodymas – bomba! Va čia tai tikra žvaigždė!!!
- Tai aš jau žvaigždė... Tipo? – nedrąsiai išlemeno Agnė.
- Taip! Tavo užpakalis bus šio sezono hitas, pažadu! Tu nereali! Aš mielai dabar pat pabučiuočiau tau į užpakalį, jeigu čia nebūtų tiek žiūrovų... Bet dzin, viskas dzin! Tavo žopa to verta. Tu drąsi, nereali, fantastiška!!!

Ir laidos vedėjas, numetęs į šalį mikrofoną, puolė ant kelių ir kelis kartus sultingai pakštelėjo į Agnės pasturgalio skruostus. Tuo metu reklama baigėsi, ir visa Lietuva pamatė žvaigždžių šou „Super duper star“ vedėją, bučiuojantį merginos užpakalį...

Vedėjas pašoko ir suriko į kameras:

- Lietuva, pristatau jums Agnę, naują jūsų visų kumyrą! Garbinkite, mylėkite, imkite iš jos pavyzdį, ir žinoma, pirkite produkciją, pažymėtą mūsų laidos ženklu!!! Agnė – tai sezono atradimas, mūsų tikroji superžvaigždė!!! Ji padarė tai, ko daugybė čia esančių nesugebėjo! Kokia drąsa, koks progresyvumas, kokia šikna!!! Agne, žodis tau. Ką gali pasakyti?
- Geras... Tipo, - Agnė visa išsišiepusi ir išraudusi išmekeno į mikrofoną.

Scenoje iššovė fejerverkai, nugriaudėjo fanfaros, iš viršaus pasipylė saldainių ir blizgančių popierėlių lietus. Salė tiesiog šėlo – žiūrovai plojo atsistoję!

- Kokia iškalba, koks neregėtas talentingumas! Agne, tu nereali!!! Gerbiami žiūrovai, susitiksime su jumis kitose laidose, kur pamatysime ir kitus, ne tokius talentingus mūsų šou dalyvius. Na, jie kažką ten padainuos, pašoks, poezijos paskaitys, sumeistraus, dar ten kažką... Nu karoče. Žiūrėkite mūsų laidą, siųskite sms, laimėkite, ir aišku, būtinai pirkite prekes, pažymėtas mūsų laidos ženklu. Mokėkite pinigus, žiūrovai!!! Iki susitikimo!
- Nu šakės, tipo, - vėl išsišiepusi, su jaudulio ašaromis akyse tarė Agnė.

Scenoje vėl nugriaudėjo audringi plojimai, prodiuseriai iššovė šampaną, o interneto portalų žurnalistai puolė pildyti straipsnius nauja informacija ir nuotraukomis apie šio sezono superžvaigždę – Agnę. Komentarų kiekis ir skaitomumas tą vakarą viršijo visus rekordus.
2013-10-16 03:25
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 6 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2014-09-14 17:03
Lapiuks
Visai neblogai, bet mane erzina satyrinis piktybiškas moterų vaizdavimas daugumoje Le Hawk kurinių.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-10-26 08:45
Le Hawk
Neblogai. Jeigu visi taip komentuotų...
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-10-25 12:38
Mylista sutinka su viskuo
Šis tekstas yra satyra, bandymas pažeminti ir išjuokti tam tikrą grupę žmonių, tam tikrą elgesio būdą. Mano nuomone, tekstas visiškai nepasiekia savo tikslo, išties, rezultatas yra netgi priešingas tam, kurio siekė autorius. Pabandykime pažiūrėti detaliau, kodėl taip yra, ir ką būtų galima pakeisti, kad kitą kartą pasisektų geriau.

1. Panelė Agnė, pagrindinis satyros objektas, yra apibūdinama kaip panelė iš Zalabatoriškių kaimo, garsėjanti kaime ir jo apylinkėse. Lietuvoje dabar tai yra bene dažniausiai pasitaikanti neigiama etiketė, kuri klijuojama į kairę ir į dešinę (kaimas, runkeliai, provincija), ir ją dažniausiai klijuoja žmonės, kurie patys yra ant žemo socialinės hierarchijos laiptelio. Tyčia ar netyčia, autorius jau nuo pirmo sakinio sukuria įspūdį, kad jo nuomonė nėra autoritetinga. Ir be to, tai nuo pat pradžių užduoda toną, kad autorius "sako", bet "nerodo". Ir sako grubiai, tiesmukai. Kaip būtų galima to išvengti? Pabandykite kurti personažą ne per etiketes ir apibendrinimus, o piešdamas kažkokią konkrečią jo elgseną. Skaitytojas nenori būti laikomas kvailiu ir nori pats padaryti išvadas, koks yra personažas. Tai parodykit, štai, tokiom aplinkybėm personažas elgiasi taip, o anokiom aplinkybėm, elgiasi kitaip. Štai taip jis bendrauja su savo draugais, o štai taip jis elgiasi pakliuvęs į bėdą. O skaitytojas tada pats nuspręs, kokia yra ta Agnė.

2. Satyriniai personažai, Agnė ir laidos vedėjas, visiškai neturi autonomijos nuo autoriaus. Skaitytojas nė akimirkai negali patikėti, kad tai galėtų būti realūs žmonės, turinys savo konkrečius prototipus. Įspūdis toks, kad tai yra visiškai autoriaus sukonstruotos lėlės, ir jie ničnieko nepasako, kokia yra visuomenė, bet pasako tik tai, koks yra autoriaus įsivaizdavimas apie visuomenę. Šita istorija yra akivaizdus autoriaus sugalvotas prasimanymas, ir skaitytojas, net ir stengdamasis, negali patikėti jos tikrumu. Visuomeninės satyros dėmesio centre turi būti visuomenė (kas gali būti įdomu), o ne autoriaus įsivaizdavimas apie visuomenę (kas, kaip taisyklė, yra visiškai neįdomu). Kaip galima būtų to išvengti? Pabandykite savo personažams suteikti bruožų, kuriuos turi žmonės, kuriuos iš tikro pažįstat. Venkite perdėto šaržavimo, ypač, pradėdamas kurti personažą. Pasitenkit pasidomėti ir įterpti tikrų, autentiškų detalių apie pramogų verslą, apie jo užkulisius, kad būtų galima patikėti, jog autorius žino, paie ką rašo, o ne viską pila iš lempos.

3. Tekstas visiškai neturi intrigos. Nuo pavadinimo ir pirmųjų sakinių aišku, kas įvyks (prasčiokė mergina viešai parodys užpakalį ir taip išgarsės). Neįdomu skaityti, kai viskas jau iš anksto aišku. Kaip to išvengti? Man atrodo, jau vien pakeitus pavadinimą būtų galima padaryti daug geriau dėmesį išlaikančią istoriją. Jeigu autorius apie tai pagalvotų, manau, yra pats pajėgus sugalvoti. Apskritai, rašant prozos kūrinius, galioja toks principas - pirma reikia laimėti skaitytoją, o tik po to piršti jam savo nuomones. 

4. Tekste yra dar vienas trūkumas, kuris yra daug subtilesnis, daug sunkiau pataisomas, bet esminis. Tai yra jausmas, kad autorius nevaldo kritinio mąstymo. Nesakau, kad autorius nėra pajėgus, bet šiuo atveju susidaro toks įspūdis. Gal būt, geriausia tai paaiškinti Karlo Popperio citata: " Jeigu kažkokia teorija jums atrodo kaip vienintelė galima, laikykite tai ženklu, kad jūs nesuprantat nei tos teorijos, nei problemos, kurią ja siekiate išspręsti". Tai va, šitas tekstas sudaro įspūdį, kad autorius yra šventai įtikėjęs savo nuostatomis, kurias bando populiarinti per šitą satyrą. Ir tas jaučiamas neginčijamas, nesavikritiškas autoriaus tikėjimas savo tiesomis, skaitytojui reiškia kad jis nėra kviečiams pramogai, nėra kviečiamas diskusijai, nėra kviečiamas gilintis į problemą, kurią tekstas nagrinėja. Autorius tiesiog bando skaitytojui primesti savo nuomones. Absoliučiai daugumai skaitytojų tai sukelia alergiją.

*****

Dabar apie geresnes puses. Rašoma sklandžiai, kalba nesunkiai suprantama, struktūra tvarkinga. Autorius gali būti neblogas pasakotojas. Yra dialogų, kas labai pagyvina tekstą. Yra ne vienas bandymas kurti personažus ir per poelgius, ne tik apibūdinimus. Tai nėra kažkas, ką malonu skaityti, bet akių nebado.

Bendras vertinimas - 3.

Įvertinkite komentarą:
Geras (3) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-10-16 17:42
fulas metalas džaketas
Nusijuokiau.
Autorius aiškiai norėjo pasakyti kokį šlamštą rodo TV. Bet tas ir taip aišku. Tik gaila, kad pats rašinukas tokio pat lygio kaip ir tos TV laidos. Kodėl? Autoriau: tavo rašinuką girs tie kas ploja plikom ravom per tv. Nes tai jų lygio humoras.
Nuoširdžiai tikiu, kad jūs galite kur kas geriau nes kūrybinis variklis jūsų kopūste veikia, tik jį reiktų atskirti nuo vidinio pykčio ir nepasitenkinimo, tada neįsprausite savęs į konkrečius rėmus, kurie jus verčia įrodinėti akivaizdžius dalykus.
Su pagarba.
trys
Įvertinkite komentarą:
Geras (3) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-10-16 17:04
Gogl Mogl
Gerai rašot.
Gaila, šis ne iš širdies. Na, tik skaitalas toks, šmaikštus, lengvas, realijas nūdienos atspindintis, bet nieko daugiau. Norisi juk dūsauti ir kaip dramatiškai pro langą užsispoksot perskaičius kokį tekstą. 
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-10-16 10:32
EyesTrueDe_Lies
:) Ar verkti, ar juoktis? Smaikstu :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-10-16 08:09
durnas personažas
Lyg Radži šou čia :DDD
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą