Rašyk
Eilės (78192)
Fantastika (2307)
Esė (1555)
Proza (10913)
Vaikams (2717)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (371)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 7 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Yra Lietuvoje toks mažas romantiškas kaimelis, įsiterpęs tarp miškų, kuriuose tyvūliuoja paslaptingi ežerėliai. Tame kaimelyje prabėgo mano vaikystės vasaros, kurios buvo pilnos nuotykių ir įvairiausių vaikiškų pramanų.
  Kaimelyje yra tik keturios trobos, o pačiame jo gale tyvūliuoja pats nuostabiausias ežeras, kuris mums, vaikams buvo neišpasakytai brangus, nes labai mėgdavome jame maudytis ir galėdavome ten išbūti visą dieną. Bet..., patekti prie to ežero nebuvo taip paprasta, nes pievelėje ganėsi avinukai, o jų vadas, jei einant pašaukdavai jį vardu Buri, Buri, tekinas pasileisdavo vytis iš paskos, na, o vienam iš mūsų vaikų nieko nelikdavo, kaip visu greičiu pirmyn nešti savo kudašių, rėkiant nežmonišku balsu, kiti bėgdavo iš paskos, kvatodami, ir, jei nenorėdavai gauti pastūrgalin ir pajausti, kokia kieta vado kakta, turėdavai su visais drabužiais nerti vandenin.
  Šią maudynių pramogą turėdavome užsidirbti savo sunkiu darbu ir sūriu prakaitu.
  Iš ryto teta įduodavo kiekvienam po kašikėlį ir vesdavosi į mišką rinkti mėlynių. Krypuodavome kaip žąsiukai vorele paskui savo ryžtingai nusiteikusią vadę, kuri nenorėdavo girdėti jokių mūsų zirzimų. Bet kartais, kai kašikėliai tik gylėdavo, o ne pilnėdavo nuo uogų, papildydavome juos uogų lapeliais, o ant viršaus dar, sukaupę paskutines savo kantrybės atsargas, užberdavome apvalių, saldžių mėlynių.
  Juk mums visą laiką, kol rinkdavome tas uogas, prieš akis švelniai banguodavo, tyvūliuodavo baltomis vandens lelijomis pasipuošęs nuostabusis mūsų ežeras! Ir mes, kaip tas liūtas Bonifacijus iš multifilmo, mintimis plūduriuodavome šiltame ežero vandenyje ir dūsaudavome, koks nuostabus metų laikas – atostogos!
  Bet nepagalvokite, kad mes tik uogas sugebėdavome rinkti. Ne. Mes visu pajėgumu padėdavome kaimynui grėbti ir mindyti į vežimą šieną. O, kiek būdavo entuziazmo! Karingai nusiteikę vykdydavome kaimyno valią – kuo kiečiau suminti, kad kuo daugiau tilptų į vežimą, po to – į klojimą.
  Draugiški kaimynai gyveno tame kaimelyje. Dar dabar matau jų saulės nugairintus veidus, nuo sunkaus darbo rankose išryškėjusias gyslas, bet visada giedrios nuotaikos ir kaip visokių šposų ir nutikimų pasakotojus.
  Vakarais, po kasdienių darbų, ateidavo mūsų artimiausias kaimynas dėdė Čipkus. Jo ūsai buvo dideli, o galiukai paraityti į viršų. Pypkę papsi, kepeliušiukas užmaukšlintas ant akių, o akyse - jau kibirkštėlės išdykėliškos šokčioja – tuoj skels anas mum kokį dyvą. Atsisėda jis, būdavo, ant atšlaimo, mes, vaikai, šalia, ir išsižiojy, kaip žąsiokai, klausom jo smagių pasakojimų iš savos jaunystės prisiminimų. Dabar pagalvojau, kaip gaila, kad niekas neužrašė tų pasakojimų – būtų įdomu paskaityti. Taip ir nepajusdavom, kaip sutemdavo, ir mūsų linksmasis pasakorius atsisveikinęs, nukrypuodavo naktavotų savo grytelėn.
  Taigi, šiuokart baigiu savo prisiminimų pirmą dalį.
2013-09-27 11:36
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 3 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2013-09-27 19:40
Kadagys
Gražūs, įdomūs ir brangūs prisiminimai. Senovinis auklėjimas kokį teko ragauti ir man. Nieko veltui viską turi užsidirbti savo prakaitu. Taip jūsų tetą auklėjo jos tėvai ir ji perdavė jums geras auklėjimas. O dabar viską vaikams tik kiša, tai kas iš jų bus, dvasios ubagai. Labai gerai kad dar yra tokių žmonių.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-09-27 17:26
asmodeus mortuus
Bobutės pasakaitės ... tegu , tik kaip vaikams - klaidelių pageidautina nedaryti , tas kažkoks keistas potraukis prie ū , - tyvuliuoja , pasturgalis . Kašikėliai tuštėdavo , nes gilėdavo - nelogiška. Na pabaigoje įnkliuvę tarmiškumai išsižiojy, naktavotų - gal kiek ir keistokai atrodo, kai visas tekstas ne visai tarmiškas ... hmm . Aplamai - vaikams juk reikėtų rašyti ypatingai kokybiškai ir atsakingai, ar ne taip ? Už pastangas - 2--
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-09-27 15:08
Smalsė
Įdomus pasakojimas ir prisiminimai. Daug jų atrastume kiekvienas pas save, tik ne kie vienam skirta jį perteikti.Lauksiu daugiau...
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-09-27 11:56
durnas personažas
Dabar pagalvojau, kaip gaila, kad niekas neužrašė tų pasakojimų – būtų įdomu paskaityti.
------------------
V Jums ir tęsinys - Čipkaus istorijos. Pagalvokite. O tai, ką skaičiau, tebus įžanga. Sėkmės.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą